193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 61?inci maddesinin 1?inci fıkrasında; ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler, olarak tanımlanmıştır. Aynı maddenin 2?nci fıkrasında; ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunmasının ücretin mahiyetini değiştirmeyeceği, hüküm altına alınmıştır.
Değerli arkadaşlar huzur hakkında (yukarıda kanun mad.) gelir vergisi kesilmez miş veya şirket müdürüne ödenen huzur hakkı arttan gelir vergi oranı uygulanmaz mış (vergi dilimini geçse dahi %15) diye savunanlar var. Benim bildiğim
1. Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
2. LTD.ŞTİ. Şirket müdürüne uygulanır.
3. Bordrolar düzenlecek
4. Gelir vergisi ve Damga vergisi kesilir. (Vergi Dilimlerine göre kesinti yapılır)
5. Yıl içinde ücretli çalışan(işçi) dahi olmuş olsa o kişiye ait aynı işverene tabi gelir vergisi matrahı varsa kişinin gelir vergisi matrahı dikkate alınarak vergi kesintisi yapılır.
Yanlışım varsa düzeltmenisi istiyorum. Ya da nasıl kılıfına uyduruyorlar da sürekli (dilimleri geçsen dahi) %15 kesinti yapılabiliyor yada vergisiz nasıl ödeme yapılabilir ??
Şimdiden tşk.
Değerli arkadaşlar huzur hakkında (yukarıda kanun mad.) gelir vergisi kesilmez miş veya şirket müdürüne ödenen huzur hakkı arttan gelir vergi oranı uygulanmaz mış (vergi dilimini geçse dahi %15) diye savunanlar var. Benim bildiğim
1. Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
2. LTD.ŞTİ. Şirket müdürüne uygulanır.
3. Bordrolar düzenlecek
4. Gelir vergisi ve Damga vergisi kesilir. (Vergi Dilimlerine göre kesinti yapılır)
5. Yıl içinde ücretli çalışan(işçi) dahi olmuş olsa o kişiye ait aynı işverene tabi gelir vergisi matrahı varsa kişinin gelir vergisi matrahı dikkate alınarak vergi kesintisi yapılır.
Yanlışım varsa düzeltmenisi istiyorum. Ya da nasıl kılıfına uyduruyorlar da sürekli (dilimleri geçsen dahi) %15 kesinti yapılabiliyor yada vergisiz nasıl ödeme yapılabilir ??
Şimdiden tşk.