İhbar Tazminatı Hk

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar işçi kendi isteğiyle işten ayrılmak istiyor.ihbar süresi 8 hafta ve o tarihte ayrılacağını dair bugünden dilekçe verdiği zaman işveren bu işçiyi 8 hafta çalıştırmak istemese yani hemen ayrılabilirsin derse ihbar tazminatını ödemek zorundamıdır.yani istifa eden kişiyi artık işyerimde görmek istemiyorum derse işveren ihbar tazminatını ödeyip ilişiğini kesebilirmi.tşk.
 
sayın keremcem işveren istifa eden kişiyi ben seni 8 hafta daha çalıştıramam diyemiyor mu yani. ya 8 hafta daha çalıştırıp maaşını ödeyecek yada ihbar tazminatını mı ödeyecek.başka yolu yokmudur yani.
 
ihbar süresi her iki tarafında birbirinin işlerini tamamlaması ve hazırlık yapması için bir süredir. İşveren çıkartmak isteyebilir. Ancak pasif göreve çekmesi daha mantıklıdır.
 
Çalışan istifa ediyor ve işveren bunu kabul ediyor ise? Aranan nedir?

Alın istifa yazısını olay bitsin.
 
sayın keremcem işveren istifa eden kişiyi ben seni 8 hafta daha çalıştıramam diyemiyor mu yani. ya 8 hafta daha çalıştırıp maaşını ödeyecek yada ihbar tazminatını mı ödeyecek.başka yolu yokmudur yani.
İhbar süresi içinde iş sözleşmesine bağlı olan tarafların yükümlülükleri aynen devam eder,çalışan aynı şartlarda iş görmeye, işveren aynı şekilde ücret ödeme ve diğer yükümlülüklerini getirmekle sorumludur. Ayrıca ihbar süresi içinde çalışanın ( kendi ayrılacak olsa bile ) ücretli yeni iş arama iznini kullandırmak ta işverenin yükümlülüğüdür.

İhbar süresi içinde işveren dilerse , elbette normal devam eden sözleşmeyi feshedebilir, sonuçlarına katlanarak.
 
Çalışan istifa ediyor ve işveren bunu kabul ediyor ise? Aranan nedir?

Alın istifa yazısını olay bitsin.
Anladığım o ki, çalışan istifa ediyor ihbar süresi sonunda işten ayrılmak üzere.
İşveren ihbar süresi içinde çalışanı işyerinde görmek istemiyor sn.prisoner.
 
evet sayın prisoner öyle yapmak lazım ama işçi istifa dilekçesini yazarken ihbar süresine denk gelecek tarih itibariyle yani 16.07.2013 tarihi itibariyle diye yazarsa ve bugünün tarihinide atarsa yani ihbar süresini uyarsa bu durumda işveren diyebilirmi ki yok hayır sen hemen ayrılabilirsin ihbar süren kadar çalışmana gerek yok diye.o zaman işçi bu süre içinde (8 hafta) alacağı maaştan yoksun kalmış olacak.işveren hemen ilişiğini kesmek isterse ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırmı bu durumda.
 
Bu yaklaşım doğru değil. İşveren ihbar tazminatı ödemez.Bu önelde çalışma borcu işverenin değil çalışanın borcudur. Sözleşmeyi istifaen sona erdiren de çalışandır çünkü. İşveren isterse 8 hafta çalış der , veya bu sürenin parasını ister. Ya da işçi lehine bu hakkından vazgeçer ve tamam gidebilrisin der.:)
 
işçinin , ihbar süresi içinde çalışma zorunluluğu ( yada hakkı ) yokmudur sn.nguroy?
İhbar öneli içinde yeni bir ücretli izin hakkına kavuşursa çalışan, ne olur?
 
Yasada belirtilen ihbar süresidir, ihbar tazminatı değil bildiğiniz üzere. Dolayısıyla işçinin ihbarda bulunması ile birlikte işverenin tazminat hakkı oluşamayacak demektir, aynı zamanda da işçinin ihbar süresi kadar çalışarak çalışması karşılığı ücretini alma , o süre içinde iş arama iznini kullanma hakkı doğacaktır.
Bu nedenle bu konuda sizinle aynı fikirde değilim, işverenin vazgeçmeye çalıştığı hak, kendi hakkı değil,çalışanın ihbar süresi içinde çalışma hakkının elinden alınması olacaktır bu durum
 
Sn Keremcem;


Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi bu önel tek taraflı değildir . Yani hem işverene hemde çalışana yükümlülük getirir. Çalışanın yeni iş arama süresi ve işverenin de yerine eleman bulma süresidir.
Teorik olarak bu konu tartışılabilir. Ancak uygulamada genelde çalışan istifa eder ve bir an önce gitmek ister. Genelde de işverenler (bazıları hariç) çalışanı yollar. İstifa halinde akdi sonlandıran taraf kimdir. Çalışan ihbar ödeme yükümü de bence çalışana aittir.
Tamam arkadaş çalışma ver benim 8 haftalık ihbar ödencemi hadi yolun açık olsun dese işveren. haksız mı olur sizce?
 
İstifa eden bir çalışan zaten haklarımdan vazgeçiyorum demiştir.
İstifa ederkende işverenine karşı olan sorumluluğundan dolayı ihbar süresi içinde beyanda bulunmuştur. Burada ekstra bir hak almak değil, işveren tarafından istenebilecek ihbar süresi tazminatının önüne geçmektir.
Bana göre ihbar tazminatı bir hak değildir. İşveren ve İşçinin geçici olarak hak kaybına uğramamalarının önüne geçmektir.
Bu haktan isteyen taraf işçi yada işveren vazgeçebilir.
 
Sn.nguroy ,
sözleşmeyi feshedecek tarafın tek bir zorunluluğu vardır, bildirim süresine uyarak sözleşmeyi feshetmek( haklı sebep olmaksızın yapılan fesihte)
İhbar süresine uyulmadığı durumda ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğacaktır.
Sizin de bildiğiniz üzere, ihbar süresi içinde iş ilişkisi aynen devam etmektedir, ki bu durum iş yasasında ve yargı kararlarında da açıkça belirtilmektedir.
Yani, iş göre-ücret ödeme.
Çalışmakta olan bir personeli işyerinde görmek istemeyen ama işten çıkartmakta istemeyen işverenin, isteyebileceği bir ihbar tazminatı da olmasa gerek, çünkü ortada yapılmış ve uyulmak istenen bir bildirim var.
Bu durumda o sürede işçinin işyerinde bulunmasını istemeyen işverenin ( ki haklı sebepleri elbette olabilir bu istekte)
o işçiyi ihbar süresi sonuna kadar ücretli izne çıkarma hakkını kullanabilir, ki buna kimse bir şey diyemez.
yada ihbar süresi sonuna kadar olan ücreti peşin ödeyerek , işi sonlandırabilir. ( bu durumda da bana göre, işveren tarafından fesih olup varsa kıdem tazminatı da alma hakkı doğacaktır çalışanın bence)
 
İstifa eden bir çalışan zaten haklarımdan vazgeçiyorum demiştir.
İstifa ederkende işverenine karşı olan sorumluluğundan dolayı ihbar süresi içinde beyanda bulunmuştur. Burada ekstra bir hak almak değil, işveren tarafından istenebilecek ihbar süresi tazminatının önüne geçmektir.
Bana göre ihbar tazminatı bir hak değildir. İşveren ve İşçinin geçici olarak hak kaybına uğramamalarının önüne geçmektir.
Bu haktan isteyen taraf işçi yada işveren vazgeçebilir.



Benim de görüşüm bu yöndedir. Ancak çok kesin konuşmak istemiyorum. tartışmaya açık.
 
İşci bildirim süresi içinde çalışmak istiyor ama işveren çalışmasını istemiyor ne yapılması gerekir?
Başta sn.Prisoner in iletisini okeyledim şu manada; bu şartlardaki dilekçeyi işveren baştan kabül etmeseydi(yani işcinin bildirim süresine uymasını gerek görmeseydi) ve bu süreler de başlamamış olsaydı mümkün idi,bu süreçden sonra ancak anlaşma yoluyla sözleşme sona erdirilebilir,zira bildirim süresi içinde sözleşme tüm hak ve borçlarıyle devam etmekde.
Ayrıca sn.Keremcemin bahsettiği nokta,yani bildirim süresi içinde işcinin yarar sağlaması durumu,genelde işveren yönünden gerçekleşen fesihlerde öne çıkmakta,tersinden düşünürsek(bu olayda varmı/yok mu bilmiyorum)yine işci lehine olanın tercih edilmesi gerekir.
 
sayın guroy anladım şimdi.işvren istifa eden bir kişiyi niye 8 hafta daha katlanmak zorunda kalsın ki.bencede isterse çalıştırmalı istemezse bugün yazarsa istifasını yarın gelme diyebilmeli.ben ihbar önelinin karşılıklı uyulması zorunlumudur onu öğrenmek istedim.yani sizin dediğinize göre işveren işiye hayır 8 hafta çalışmana gerek yok diyebilir bu durumda.kanunende bir sakıncası yok sanırım.
 
Çok kesin bir dayanak gösteremiyeceğim şimdilik.
. Ancak istifa durumunda ihbar ödencesine hak talep eden kişi işveren oluyor. Çünkü istifa bir irade beyanı ben artık burda çalışmıyacağım. diyor. Yasa da bu ayrılan personelin yerine başka birini bulabilmesi için işverene bir süre sağlıyor. ( Aynı şeyi işveren işten çıkararsa işçiye sağlayacağı yeni iş arama izni gibi) . Bu durumda bence hak sabibi olan taraf işverendir. İşverende bu hakkından vaz geçebilir.
 
Sayın Kaan070608, bu iş sözleşmesi belirli sürelimi yoksa belirsiz sürelimi?

Süreli fesih konusu sadece belirsiz süreli iş sözleşmelerini kapsadığı için belirli süreliyse sorun yok işci istifa eder işveren kabul eder konu kapanır.

Değilse bende sayın Keremcem beyin yazdıklarına katılıyorum, hatta 8 haftalık ihbar süresi içinde işçiye iş arama izninin dahi verilmesi gerektiğinide düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst