İhraç Kayıtlı Satışdan Doğan Kdv İadesi

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
Merhaba öncelikle herkeze kolaylıklar dilerim.
Mart 2015 Kdv ile ilgili bir sorum olacak.
Bu dönemde örnek vermek gerekirse 100-TL kdv devirine istinaden aynı döneme ilişkin ihraç kayıtlı satıştan doğan kdv ise 22-TL bu sonuca göre
Mart 2015 Devir : 78-TL
İhraç Kayıtlı Satıştan Doğan Kdv İadesi : 22-TL

Beyanı bu şekilde verdikten sonra vergi dairesi gerekli olan kapasite raporu ile sanayi sicil belgesinin revize yapılmadığından gerekçesi ile iade istemini
red ederse bu 22-TL i düzeltmemmi gerekecektir. Çünkü iade istememem durumunda bu rakamı 107-kod ile telafi etsem devreden kdv rakamım :100-TL olacaktı.?
 
Bahsettiğiniz şekilde olmaz, devreden kdv niz yine 78 TL. olur, ancak iade edilecek kdv niz sıfır olur. KDV beyannamenize tutarları yerleştirerek sonucu net görebilirsiniz. Beyannamenizi mevcut duruma göre düzenleyin sonrasında da ihraç kayıtlı teslim kısmını boş bırakarak yapın aradaki farkı görün.
 
Sayın bulent249 teşekkürler. Peki dairenin red durumunda ihraç kayıtlı satıştan doğan iade alacağımızı alamadığımızda örnekteki 22-TL kadar kdv finansmanı doğar dimi? Çünkü matrahta gösterip müşteriden tahsil etmediğimiz kdv tutarı. Doğrumu düşünmekteyim.?
 
İhraç kayıtlı tesliminizinin idare tarafından kabul edilmemesi durumunda, alıcıdan tahsil etmediğiniz kdv ya sizin üzerinizde kalıp kkeg yapacaksınız, ya da alıcıdan tahsil edeceksiniz. Alıcı kabul ederse ihraç kayıtlı teslimi yurt içi teslime dönüştürüp kdv yi tahsil edebilirsiniz, alıcı da sizin kdv beyannamenizi düzelttiğiniz dönemde bu kdv yi indirim konusu yapabilir. (Takvim yılı aşılmıyorsa)
 
İhraç kayıtlı satışlar için ihracat yapan firmadan Gçb ve Fatura onaylı örnekleri alınamaması durumu söz konusu olursa, bu durumda bu ihraç kayıtlı satışlar sadece matraha dahil edilerek normal bir satış gibi hareket edilebilir mi?
 
İhraç kayıtlı satışlar için ihracat yapan firmadan Gçb ve Fatura onaylı örnekleri alınamaması durumu söz konusu olursa, bu durumda bu ihraç kayıtlı satışlar sadece matraha dahil edilerek normal bir satış gibi hareket edilebilir mi?
KDV uygulama tebliğinin II-İstisnalar A-İhracat İstisnası 8.7 İhracatın Gerçekleşmemesi Hali bendinde bu hususta açıklama yapılmış.... Sonuç olarak ihraç kayıtlı teslimler, yurtiçi teslime dönüştürülebilir, bunun için kdv beyannamesi düzeltilir duruma göre kdv ve gecikme zammı ödenir. Düzeltmenin verildiği dönemde de alıcı, malın alışı esnasında ödemediği kdv yi indirim konusu yapar ve satıcıya öder. Ben satıcının kdvyi indirebilmesi için yazı ekinde düzeltme beyannamesi gönderiyorum.
 
İhraç kayıtlı satışlar için ihracat yapan firmadan Gçb ve Fatura onaylı örnekleri alınamaması durumu söz konusu olursa, bu durumda bu ihraç kayıtlı satışlar sadece matraha dahil edilerek normal bir satış gibi hareket edilebilir mi?
Sn.Zindan aklıma takılan zaten ihraç kayıtlı satış esnasında kesilen fatura tutarını matraha dahil etmiyormuyuz.? Bunu normal satış gibi adletmek adına söylediniz sanırım.
 
Son düzenleme:
Tabi, matraha dahil ediyoruz. İhraç kayıtlı fatura bilgilerini girmesek olur mu? anlamında söylemiştim.
 
Sayın Arkadaşlar,

İhraç Kayıtlı Satış sadece bir ödeme ertelemesi sistemidir. ( Kapasite Raporu veya Sanayi Sicil Belgesi gibi belgelere ihtiyacınız yok) . İlgili faturanın KDV tutarı 3 Ay ( takip eden aybaşından itibaren ) ertelenir. Bu dönem içinde ihracatçı İhracat belgelerinin birer asıl veya noter onaylı örneklerini iletir bunlarla vergi dairesine müracaat eder ve tecil edilen vergiyi terkin ettirirsiniz. Bu işlem gerçekleştirilemezse ertelenen KDV cezası ile ödenir ve ancak ihracatçıya rücu edilir.

Bu işlem aslında sistem itibariyle hala çok aksayarak çalışıyor. Özellikle teslim eden için çünkü GÇB de çok dikkatle hazırlanmalı. Asıl sorun eksik hazırlanmış GÇB'lerden çıkıyor çözüm olarak eklenen YMM raporları da aslında engel olmamasına rağmen bazı VD tarafından reddedilebiliyor.
 
İhraç kayıtlı evrakların vergi dairesine teslim edilmesi için 3ay süresi mi var?
 
İhraç kayıtlı evrakların vergi dairesine teslim edilmesi için 3ay süresi mi var?
Üç aylık süre imalatçı olarak kestiğiniz fatura tarihini takip eden ay başından itibaren ürünlerinizin ihracatçı tarafından üç ay içersinde ihracatı gerçekleştirmesi için verilen süredir. Bu süre Maliye Bakanlığınca ihtiyaç duyulması halinde talep doğrultusunda mazeret gerekçesi ile uzatılabilir denilmekte.
Sn. Ksimkesyan kapasite raporu ve san.sicil belgesi olmadan nasıl ihraç kayıtlı satış işlemi yaparsınız. Sırf bu belgelerimiz revize olmadığından iadelerimiz askıda halen yapılmıyor.
 
Sadece imalatçı olan firmalar ihraç kayıtlı mal tesliminde bulunabilirler, bunun da belgesi kapasite raporu ve sanayi sicil belgesidir.
 
Sayın URUM79, Sayın bulent249,

Kapasite raporu ve sanayi sicil belgesi birbirinden bağımsız iki belgedir. İmalatçı olmak aynı zamanda sanayici olmayı da gerektirmez. İhraç kayıtlı teslim işlemlerinin tamamlanması için ise bu belgelere de ihtiyaç yok ve talep edilen evraklar arasında da bulunmuyor. Esas olan 3 aylık süre içinde ihracatın gerçekleşmiş olmasıdır.
 
Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.. Bakınız;
KDV Genel Uygulama Tebliği :
II-İstisnalar A.İhracat İstisnası 8.3 Tecil-Terkin Uygulamasından Yararlanacak Satıcılar
 
Sn. Ksimkesyan bu söylediğinizi son beş yılda yapmış olduğum ihraç kayıtlı satışlar için birbirinden farklı vergi dairelerine keşke dediğiniz gibi uygulanmış olsa süper olurdu.
İhraç kayıtlı teslim işlemlerinin tamamlanması için ise bu belgelere de ihtiyaç yok cümlenizden hareketle en son yayınlanmış olan genel tebliğde ve önceki tebliğlerde bahsi geçiyor. İstenilen evraklar arasında geçmiyor fakat vergi dairesine yoklama evraklarının yanı sıra bir kereye mahsus kapasite raporu ve sanayi sicil belgelerinde değişiklik yoksa verilir denilmekte vergi daireleri de bunu istiyor. Sanayi sicil belgesi için kapasite raporu şart koşuluyor.
 
Sayın Arkadaşlar,

Olayları neden birbirine karıştırıyoruz. İhraç Kayıtlı teslim iki yanı birbirine karışıyor herkes kendi bakış açısıyla cevap veriyor maalesef.

1. İmalatçı
2. İhracatı Yapan. Bununla ilgili cevabı verdim net ve kesin tek belge gerekiyor. Süresinde tamamlanmış ihracata ait GÇB.

Şimdi 1.

Bu işlem ise ayrı prosedür ve yapı. Yasada olmamasına rağmen getirilen düzenleme ise ayrı konu. Vergi dairesi imalatçı belgesi talep eder ancak imalatçı olmak için Ticaret Odasına da giderseniz Kapasite raporu alırsınız. Sanayi Odası asgari çalışan sayısı arar İTO aramaz. (Kaldı ki otomasyon bu sistemi tamamen delmiş durumda.) Sanayi Sicil belgesi ise yine ayrı bir belgedir. Tebliğ açıkça ilgili bölümde sayılan şartların tamamına aynı anda sahip olunması gerektiğinden de bahsetmiyor. (Burası tartışmalıdır aslında ki bende böyle düşünüyorum.) Bu nedenle de uygulayıcılar da hatta aynı vergi dairesinde farklı memurlar dahi farklı uygulamalara gidebiliyorlar. Dolayısıyla belgelerin tamamının var olmasını aramak tebliğin söyledikleriyle çelişiyor. Bence esas olan üretimi gerçekleştirip gerçekleştiremediğinin tespitidir. Bu amaçla da üretimin gerçekleştiğini tespit eden YMM raporları da şart oldu.
 
ksimkesyan üstadıma katılıyorum. (kapasite ve sanayi sicil gerekmiyor.) İmalatçı olduğu, vergi dairesince tespit edilmesi yeterlidir.
 

Benzer konular

Üst