fonradar

İhracat Faturası Hk.

Selamlar
Öncelikle sizde oluşan fiyat farkının sebebi nedir.Bahsettiğiniz linkte,tartışılan konu,beyanname ve fatura arasındaki euro-usd farklılığı..
Fakat şahsi fikrim şöyledir.
İster linkte tartışılan konu olsun,ister başka bir nedenden kaynaklanan fiyat farkı olsun,beyannamede durumunuza göre mal veya hizmet ihracı satırında beyan eder,yüklenilen kdv bölümüne ise sıfır yazarım.Sanıyorum bu fiyat farkı dolayısıyla herhangi bir iade talebi söz konusu olmayacaktır.Bu aşama da yüklenilen kdv'de olmayacaktır.Fakat yurtdışına düzenlenmiş bir fatura söz konusu olduğundan beyanda yerini almasının doğru olacağını düşünmekteyim.
Ayrıca bahsettiğiniz linkteki soru sahibinin son yorumunda (ki konu noktalanmamış,bu aşamada ne tür bir işlem yaptığını bilmiyoruz) işlemi kur farkı sayarak değerlendirmek istediğini görüyoruz.Ancak yinede ister kur dalgalanmalarından,ister malın fiyatındaki gerçek değişimden kaynaklansın,ben yinede beyannamede göstermekten yanayım.
Saygılar
 
Sayın Tahsin bey,
Aynı hata gerçekleştirilmiş.
Evet konu noktalanmamış. Rakamı yüklenmek gibi bir niyetim yok. Kafa karıştıran konu Mal ihracatımı,Hizmet ihracatımı,Diğerleri olarak mı gösterilecek?
 
Öncelikle şunu söylemeliyim ki böyle bir sorunla geçmişte karşılaşmadım.Açıkcası kendi fikrimi yazıyorum ve sizi yanlış yönlendirmekte istemem.Bu farklılığın oluşma sebebi hangi ihracat türü ise yine o bölümde gösterirdim.
Saygılar
 
SAyın ugurcadir;

"5.ayda Tamamlanmış ihracata istinaden 12 . ayda Fiyat farkı keser isem beyannamede göstermek gerekir mi?"

Hangi beyanname ?
 
Hocam Kdv beyannamesinde, İhracat bölümünde gösterilmeli midir. Gösterilecek ise Hizmet mi Mal İhracatı kısmında gösterilmelidir.
 
Fiyat farkına konu ihracat mal ihracatıysa 301-Mal ihracatı olarak beyan edeceksiniz. Hizmetse 302- Hizmet İhracatı. Yani işlemin özü önemli. Fiyat farkı keserek hizmet gerçekleştirmiyorsunuz. Malınızın fiyatını yukarıya çekiyorsunuz.
 
Sayın ugurcadir,

Bu konunun aslında ucu açık. Ne eski KDV tebliğ ve uygulamalarında nede yeni uygulama tebliğinde uygun bir açıklık yok. Konuyu benzetme yoluyla irdelemek mümkün. İhraç kaydıyla teslimlerin kur farkları uygulaması işlem kapsamında sayılıyor. Ancak burada belirli bir süreç olduğu için böyle düşünülmesi doğal. İşlemle ilgili kur farkı +/- ihracat kapsamında sayılıp KDV muafiyeti uygulanıyor. Sizin doğrudan ihracatınız tamamlanmış ve aradan da benzer sürecin çok üstünde bir zaman geçmiş. Tutarın ne olduğu konusunda bir fikrim de yok. Geçmişte bu tür uygulamalar için doğrudan KDV'li fatura düzenledik. Bence de doğrusu bu. Artık ürünle hiç ilgisi kalmamış dosya kapanmış. İşlem bağımsız işlem görünümünde nekadar referans gösterirseniz gösterin. Önceki yazışma esnasındaki konu ise başka. Ben o olay için "hayali ihracat" dahi diyebilirim. Tabi düzeltilebilme teknik ve sistemleri başka başkadır oraları uzun hikaye.

Sonuç, faturayı +KDV olarak düzenlerim ben. Sıkıntı olmaz. Ve tabi ihracat işlemleri kapsamının da dışında kalır.
 
Burda sıkıntı tahsilat tarafında olur. Siz müşteriden doğru tahsilatı yaptınız mı? Yani önceki örnekte 16000 euro yerine 16000 usd kesilmiş deniyor. Firma size doğruu rakkamı transfer ettiyse hesaptan alacaklı kalır zaten. Bu durumda fiyat farkı faturası kesersiniz ve bunda kdv falan olmaz. Çünkü bir işlemin aslı hangi kdv türüne tabi ise onla ilgili her türlü, iskonto, fiyat farkı, komisyon v.b gibi yan hizmetler aynı kdv rejimine tabi olur.
Ha canınız istiyorsa iç yüzde ile kdv ayırıp devlete ödeyin. Niye böyle yaptın demez kimse.
 
O zaman kdv siz olarak fark faturası keseceksiniz. KDV beyannemesinde hasılat olarak görülecek ayrıca istisnalar kısmında da ihraç istisnası olarak gösterin.
 
İhraç kaydı ile satışlarda, matrahta sonradan meydana gelen artışlar KDV'den istisna ise, buna dayanarak bu işlemi de bu şekilde değerlendirebiliriz.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu ihracat, ihraç kayıtlı satış değil. Beyannamenin kapandığı işlemlerde sonradan doğan veya doğması muhtemel farklar ihracat kapsamında değerlendirilemez. Bu nedenle faturanın KDV'li olması gerekir. İhraç kayıtlılarda durum farklı, tecil / terkin süresi bulunduğu için ihraç anına kadar doğabilecek farkların da ihracat beyannamesi ve eklerine dahil edilme şansı var burada yok. Zaten sıkıntı da burada. Aslında ihraç kayıtlı teslimlerde konu tamamen farklı orada KDV muafiyeti de yok bilindiği gibi. Farklı bir iade mekanizması.

İhracat veya ithalat işlemlerinde en çok karşılaşılan olay yurtiçinde kolayca uygulanan ciro primleri için düzenlenen faturalardır. İşte bu faturalar bugüne kadar yapılan uygulamalarda hep KDV'ne tabi oldu. Diğer vergisel boyutları gözardı ediyorum. Bu nedenle aradan bukadar zaman geçen bir olayda değerlendirmeyi bu çerçevede yapmak gerekir.

Paranın fazla gelmiş olması bir sorun değil aslında kolayca çözümlenebilir, sadece kambiyo prosedürünün doğru yapılmış olması gerekir o kadar. Bu kısım hakkında bilgimiz olmadığından detaya girmiyorum.
 
Son düzenleme:
[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD="width: 650"][h=1]İhraç edilen mala ilişkin navlun ve sigorta gibi ödemelerin daha sonra alıcıya yansıtılmasında ve vade farkında KDV uygulaması hk.
ic_title_cizgi.gif
ic_title_cizgi_uc.gif
[/h][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD="width: 76"]Tarih[/TD]
[TD="width: 574"]20/07/2011[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Sayı[/TD]
[TD="width: 574"]B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2:2010-14011-17-573[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Kapsam[/TD]
[TD="width: 574"]
ecblank.gif
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 630, colspan: 2"]

[TD="colspan: 5"]
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
[/TD]

[TD="width: 310, colspan: 3"]
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]

[TD="width: 44"]Sayı
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 402, colspan: 2"]B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2:2010-14011-17-573
[/TD]
[TD="width: 159"]
20/07/2011​
[/TD]

[TD="width: 44"]Konu
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 258"]İhraç edilen mala ilişkin navlun ve sigorta gibi ödemelerin daha sonra alıcıya yansıtılmasında ve vade farkında KDV uygulaması.
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]
İlgide kayıtlı dilekçenizde; ihraç edilen mallara ilişkin nakliye, yükleme, boşaltma, navlun ve sigorta giderlerinin Şirketiniz tarafınızdan ödenip, daha sonra yurt dışındaki alıcıya ayrıca faturalandırılması durumunda, bu işlemlerin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ile ihracat bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan vade farkları için fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ve ihracat bedeline dahil edilip edilmeyeceği hususlarında görüş talep edilmektedir. Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesi ile ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Aynı Kanunun 20 nci maddesinde vergi matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin de malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan ve bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği, 24 üncü maddesinde ise teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, ambalaj giderleri, sigorta komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin katma değer vergisi matrahına dahil olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede, ihracat teslimlerine ilişkin mal bedeline, yukarıda KDV matrahına dahil olduğu belirtilen alıcıdan alınacak unsurların da eklenmesi mümkün bulunmaktadır. Bu unsurların, ihracat faturasında mal bedeli içinde veya bedelden ayrı olarak ya da başka bir faturada gösterilmesi toplam bedel üzerinden katma değer vergisi istisnası uygulanmasına engel teşkil etmemektedir. Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; ihraç edilen mallara ilişkin nakliye, yükleme, boşaltma, navlun ve sigorta giderlerinin ilgili bulunduğu mal ve fatura ile ilişkilendirilmek suretiyle yurtdışındaki alıcıya sonradan faturalandırılması ile ihracat bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle Şirketiniz tarafından hesaplanıp yurt dışındaki alıcı firmaya fatura edilen vade farkları KDV Kanununun 24 üncü maddesine göre KDV den istisna olan ihracat teslimlerine ilişkin bedelin bir unsuru olduğundan, KDV ye tabi tutulması söz konusu değildir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Evet sayın Bülent249. Benim ampirik olarak söylediğim konuyu siz çok güzel bir özelge ile perçinlemişiniz. Bakın tekrar söylüyorum . KDV konusunda temel bir prensip vardır. Hiç değişmez ve mantıklıdır . Bu prensip;


"Vergiye tabi bir olayın , hizmetin , malın aslına ne oran uygulanıyorsa, bunun mütemmim cüzlerine (tamamlayıcı parçalarına) . /faiz, iskonto,vade farkı, komisyon vb. TÜM ek tahakkuklara aynı oran uygulanır. "
 
Evet sayın Bülent249. Benim ampirik olarak söylediğim konuyu siz çok güzel bir özelge ile perçinlemişiniz. Bakın tekrar söylüyorum . KDV konusunda temel bir prensip vardır. Hiç değişmez ve mantıklıdır . Bu prensip;


"Vergiye tabi bir olayın , hizmetin , malın aslına ne oran uygulanıyorsa, bunun mütemmim cüzlerine (tamamlayıcı parçalarına) . /faiz, iskonto,vade farkı, komisyon vb. TÜM ek tahakkuklara aynı oran uygulanır. "

AAA Faturası %8 olan malzemenin kur farkı ve vade farkı faturaları %8 'midir?
 
Üst