İki İşveren Arasında İşçi Nakli

Üyelik
9 Nis 2012
Mesajlar
13
Konum
Yalova
Saygıdeğer üstadlar;
A LTD.ŞTİ'nde çalışmakta olan 20 işçimizi B AŞ'ye bir protokolle devir etmek istiyoruz.Bunun için;

a)A LTD.ŞTİ. ile B AŞ arasında işçilerin devri arasında bir prtokol hazırlanacak olup, işçilerin tüm hakları ile (Kıdem,ihbar,yıllık ücretli izin vs) B AŞ'ne devri konusunda anlaşma yapılacaktır.
b)Bu nakil işleminde işçilerden yazılı olarak olurları alınacak.Nakili kabul eden işçiler tüm haklarıyla B AŞ şirketine nakilleri yapılacak,isteyen işçilerin kıdem-ihbar tazminatı hesaplanıp ödendikten sonra B AŞ şirketine devirleri yapılacaktır.B AŞ' şirketinde çalışmak istemeyen işçilerin ise tüm yasal hakları ödenmek suretiyle işten çıkışları yapılacaktır.
c)A Ltd.Şti'nin hissedarlarıyla B AŞ'nin hissedarları aynı değildir.Tamamen farklı bir ortaklık yapısına sahip olan iki ayrı şirkettir.
d)İki işyerinin çalışma yerleri,adresleri aynı il içerisinde ama farklı adreslerdir.Yani iş yerinin kısmen veya tamamının devir durumu yoktur.

Konu ile ilgili olmak üzere 4857 sayılı İş Kanunun 6.maddesinde bahsedildiği gibi "İş yerinin bir kısmının ve tamamının devir edilmesi durumunda çalışan işçilerin devir alan şirkete devir konusu düzenlenmiş olup,bizim durumumuzla örtüşmemektedir.

Bu açıklamalar doğrultusunda,iki firma arasında yapılacak protokol ve işçilerin rızası şartlarının bir arada bulunması şartı ile işçi devri mümkün müdür? Yaptığım araştırmalar neticesinde bunun pek imkan dahilinde olmadığını görüyorum.Eğer bu mümkün değilse mecburen B Planını uygulamak durumunda kalacağız.B Planımız; A Ltd.Şti. B AŞ ile alt işveren sözleşmesi düzenleyecek,işçiler A LTD.ŞTİ'in bünyesinde kalmak şartıyla B AŞ'nin alt işveren dosyası üzerinden B AŞ'ye hizmet verecekler,A LTD.ŞTİ.'de her ay B AŞ'ne tevkifatlı fatura düzenleyecektir.

Konu hakkında yorumlarınıza ihtiyacım var,kolay gelsin.
Saygılarımla....
 
Anladığımı paylaşayım:
Olayınıza ilişkin 4857/M.6 da açık hüküm yok,6098(BK.)M.429 ve 1475 M.14 çerçevesinde çözümü mümkün.
Olayınız iş sözleşmesinin devri dir.

İşlemin,devreden/devralan işverenler ile devrolunan işcilerin ortak mutabakatı ile noterden yapılması isabetli olacaktır.

"B"planınızı anlamakta zorlandım.
 
Üst