İndirilemeyecek Kdv

1-Hayır VUK md.270 metninden taşıt alım vergisi ibaresinin çıkartılmasının nedeni daha önce Taşıt Alım Vergisi, Akaryakıt Alım Vergisi, gibi vergilerinde AB muktesebatı çerçevesinde ÖTV Kanunuda toparlanmış olmasıdır.

2-KDV indirimi ile KDV md.30/b'nin hiç bir ilgisi yok, o nereden çıktı ben de bilmiyorum.

3-İşin Mahiyetinde anlamamız gereken şu dur, binek otomobil işletmede bir yıldan az mı çok mu kullanılacak. Eğer bu otomobil ile bir yıldan az kullanılacaksa ATİK değildir ve hem kendisi hem KDV'si gider yazılır. Yok bir yıldan çok kullanılacaksa zaten ATİK tir, o zaman da işin mahiyetine göre maliyete ilave edilir. Benim işin mahiyetinden anladığım budur. Tabi gönül isterdi ki 23 Nolu KDV GT yazılırken bu tartışmaya kesinlikle son verecek bir açıklama yapılsaydı.
 
Koray bey "işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir" ifadesinden çıkardığınız gidere atılamaz görüşene göre hangi mahiyette gider yazılabilecek? Bu seçim hakkını kimler kullanacak? Maliye görüşü bile gider veya maliyet derken?


Sayı:05/03/2012
Konu:Araç alımında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

[TD="colspan: 2"] B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV/17-48 [/TD]

[TD="colspan: 2"][/TD]

...................................
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, müşterilere ait bakım ve onarımı yapılacak koltukların işyerinize taşınması ve tekrar müşterilere tesliminde kullanmak amacıyla satın aldığınız Volkswagen Transporter 2.0 TDI Cityvan marka aracınızın yukarıda belirtilen tarife-sınıflandırma kararları uyarınca 87.03 tarife pozisyonu kapsamında yer alması durumunda aracınızın alımında ödediğiniz katma değer vergisinin Kanunun 30/b maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu KDV gelir vergisi bakımından doğrudan gider veya söz konusu aracın amortismana esas değeri yönünden maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

Aydın Bey bunu gibi onlarca özelge daha gösterebilirim ben size, GİB'in görüşünü ben de biliyorum. Tamam artık merkezi havuzdan verilen özelgeler herkes için bağlayıcıdır, bunu da biliyorum. Ama unutmayalım ki benimle paralel düşünen bir vergi inceleme elemanı (ki sayıları hiç te az değil) olası bir incelemede o özelgeyi VUK md.369 uyarınca kurulan karma komisyona intikal ettirip iptal de ettirebilir.

Ben mevcut duruma göre olması gerekeni yorumluyorum. Keşke özelgelerde KDV GT 23'e atıf yaparak işin mahiyetine göre ne demek onu açıklasalardı. Yoksa en iyisi böyle karmaşık konulara girmemek diye mi düşünüyorlar acaba?

Kendi uygulamama gelince, tahmin edebileceğiniz gibi ben bu konuda gereksiz risk almayarak maliyet ilave ettiriyorum, 5 senede amortisman yoluyla itfa ediyoruz.
 
Son düzenleme:
Merhaba ;

Sn aydınay'ın vermiş olduğu özelgeye benzer ama özellikle 23 seri nolu tebliğe atıfta bulunulmuş başka bir özelgeden ilgili bölümler ;

Tarih : 23.02.2012
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-714
Konu : Aktife Alınan Binek Araç Giderlerinin Hasılattan İndirilipi İndirilemeyeceği Hk.


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mali müşavirlik hizmetinden dolayı serbest meslek kazancı mükellefi olduğunuzu, 2004 yılında aldığınız binek otomobilinizi serbest meslek faaliyetinizde kullanmak istediğinizi bundan dolayı binek otomobili için amortisman ayrılıp ayrılamayacağı, alış faturasındaki ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline dahil edilip edilmeyeceği, aracınızı sattığınızda satış bedelinin tamamının mı kar veya zarar olacağı, zarar çıkması halinde serbest meslek kazancınızdan indirim olarak dikkate alınıp alınamayacağı, ....................... hususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

............................................................

Anılan Kanunun 30/b maddesinde ise faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "1.Binek Otomobillerinin Katma Değer Vergisi" başlıklı bölümünde, indirim konusu yapılamayan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre;

1. Söz konusu aracın envantere dahil edilmesi mümkün olup, bu aracın envanter defterine kayıt edilebilmesi için gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

2. 2004 yılında iktisap edilen aracın 333 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne ekli listenin "6.1. Otomobiller ve taksiler (Jipler ve arazi taşıtları dahil)" bölümünde değerlendirilerek, faydalı ömrünün 5 yıl, amortisman oranının ise %20 olarak dikkate alınması gerekmektedir. Buna göre amortisman süresinin başlangıcı aracın iktisap edildiği tarih olup, araca ait amortisman ayırma süresi dolmuş olduğundan, amortisman ayrılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

3. Söz konusu araç için ödenen ÖTV ve KDV'nin maliyet bedeline eklenmesi veya gider olarak dikkate alınması ihtiyari olup aracın maliyet bedeli üzerinden envantere dâhil edilmesi gerekmektedir. Ancak, aracın maliyet bedelinin tespit edilememesi veya bilinmemesi halinde, aracın alış tarihindeki rayice göre tahmin olunacak bedel ile envantere dâhil edilmesi mümkündür.

4. Mesleki faaliyette kullanılmak üzere alınan ve envantere dahil olan taşıtların satılması durumunda envantere kayıtlı değer ile satış bedeli arasındaki tutarın, amortisman ayrılmış ise maliyet bedelinden ayrılan amortismanlar indirildikten sonraki kalan tutar ile satış bedeli arasındaki tutarın kar veya zarar olarak tamamının serbest meslek kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

5. Envantere dahil edilen araca ilişkin olarak ödenen taşıt sigorta ve kasko sigorta giderleri ödendiği dönemin gideri olarak dikkate alınması gerekir.
..............

............

8. Almış olduğunuz binekotomobil için yüklenilen KDV'nin indirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak, söz konusu KDV gelir vergisinin tespiti bakımından doğrudan gider yazılabileceği gibi, otomobil maliyetinin bir unsuru olarak da dikkate alınabilecektir. Ayrıca, bahse konu mükellefin serbest meslek faaliyetinde kullanmak üzere aldığı binek otomobili satması halinde bu işleme KDV oranlarının tespitine ilişkin 2007/13033 sayılı Kararname uyarınca % 1 oranında KDV uygulayacaktır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Kendi uygulamama gelince, tahmin edebileceğiniz gibi ben bu konuda gereksiz risk almayarak maliyet ilave ettiriyorum, 5 senede amortisman yoluyla itfa ediyoruz.

Sayin koraykarakaya`nin aslinda belirttigi amortisman yolu ile maliyete ilave edilmesi benimde ilk bastan yazdigim gibi yalniz buradaki ince nokta otomobilin alindigi aydan itibaren amortisman hesaplanmasi gerekir bu bilgiler umarim neden maliyete ilave edildigi aciklik getirmistir.


(1)Yıl içerisinde alınan otomobil alındığı yıl için yıllık amortisman ayrımı yapılamaz Alındığı aydan yıl bitimine kadar olan döneme isabet eden aylık amortisman hesaplanarak gider yazılabilir. VUK Madde 320

İyi Gunler.
 
Bu konuda Şükrü Kızılot Hocanın 19.12.2012 tarihli Hürriyet Gazetesindeki yazısını okuyabilirsiniz.
 
Bu konuda Şükrü Kızılot Hocanın 19.12.2012 tarihli Hürriyet Gazetesindeki yazısını okuyabilirsiniz.

Doktorlar hastalarını tıp kitaplarından değil de Osman Müftüoğlu'nun sağlıklı yaşam köşesinden öğrendikleri bilgiler ile tedavi etmeye başladıklarında, söz veriyorum ben de vergi mevzuatını öğrenmek için Şükrü Hoca'nın köşe yazılarını okuyup ona göre vergi uygulaması yapacağım:)
 
Üst