İnşaat Sektöründe Uygulanabilecek İş Akti Türü ?

Üyelik
29 May 2007
Mesajlar
44
Konum
ORDU
çalıştığım şirket inşaat taahhüt işleri yapmaktadır.farklı illerde şantiyeleri bulunmaktadır.kış döneminde iş yapılmadığından işçileri çıkarmak istiyor.yalnız aynı işçileri sezon başlayınca tekrar işe alacak.işçileri çıkarsa ihbar kıdem çıkıyor devam ettirse ihbarı kıdemi artıyor.
bu işçileri ilk işe aldığında belirli süreli iş sözleşmesi yapsaydı,sezon sonunda işçileri çıkarıp,sezon başlarken de yine sezonluk belirli süreli sözleşme yapsaydı ve işçilerde sezon içinde farklı şantiyelerde sezonu geçirmiş olsalardı yapılmış olan bu belirli süreli hizmet akti hukuki varlığını korur muydu? ihale ile alınmış olan bu inşaat taahhüt işleri ortalama 3 yıl sürmekte ve iş yapılan sezonlarda buna paralel olarak 3 sezon olmaktadır.
 
Ynt: İnşaat Sektöründe Uygulanabilecek İş Akti Türü ?

İşçileriniz ile Belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenleyiniz.
 
Ynt: İnşaat Sektöründe Uygulanabilecek İş Akti Türü ?

http://halksagligi.med.ege.edu.tr/seminerler/2003-04/IsYasasi_MT.pdf adresinden bir bölüm:

* Eğer işçi ile patron arasında yapılan işsözleşmesi belirli bir süreye bağlanmışsa (6 ay, 2 yıl gibi) veya belirli bir işin bitirilmesi şartı konmuşsa ya da işin kendisi geçici ise (inşaat işleri, mevsimlik işler gibi), buna belirli süreli iş sözleşmesi deniyor.

* Belirli süreli iş sözleşmesi

Belirli süreli iş sözleşmesinin esaslı bir neden olmadıkça birden fazla, zincirleme yapılamayacağı yasada düzenlenmiştir. Diğer yandan, Belirli süreli işsözleşmeleri iş güvencesi kapsamı dışında tutulmuş böylece işgüvencesinin kapsamı daraltılmıştır.
 
Ynt: İnşaat Sektöründe Uygulanabilecek İş Akti Türü ?

http://www.yol-is.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=8 adresinden bir bölüm:

??Madde 11 ve 12: Belirli Süreli İş Sözleşmesi

?Esaslı bir neden? olmadıkça birden fazla üst üste (zincirleme) belirli süreli iş sözleşmesi yapılamaz. 1475 Sayılı yasada olmayan bu düzenleme Yargıtay kararları ile geliştirilmişti. Bir başka değişle Yargıtay kararları ile geliştirilen bu düzenleme yeni İş Kanununda yer bulmuştur. Ancak hemen ifade edelim ki, Yargıtay ?esaslı bir neden? koşulunu aramamaktaydı.

Yeni İş Kanununda, belirli süreli iş sözleşmesinin hangi hallerde yapılabileceğine dair şartlar düzenlenmiştir. Belirli süreli iş sözleşmesi; belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak yapılır.

Yukarıda ifade edildiği üzere; Belirli süreli iş sözleşmesi esaslı neden olmadıkça, birden fazla üst üste yapılamaz, Aksi halde iş sözleşmesi başlangıcından itibaren belirsiz süreli kabul edilir. ?esaslı neden? bir koşul olarak konmasına rağmen uygulamada ciddi sorunlar doğurabilecektir. Muğlak bir koşuldur. Oysa bu tür düzenlemeler daha net ve ilkelere tabi olarak düzenlenmelidir ki, işveren karşısında güçsüz konumda olan işçi korunabilsin.??
------------------------------------------------------

Kısaca şunu unutmamalı ki, inşaat işlerinin tabiatında işin belli bir süre sonra bitmeye mahkum olması, herhalde ?Esaslı bir neden? dir.
 

Benzer konular

Üst