İran Ambargosu Dolayısıyla Para Transferleri

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,728
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar
İyi haftalar dileğiyle bir soru sorayım.
Bir firma İran'daki X firmasına mal ihraç ediyor.Fakat İran ambargosundan dolayı ya paralar İran'dan gelememekte, ya da örneğin Halk Bankası'nın uygulaması gereği para İrandan transfer edilmekte fakat bürokrasi ve devlet-banka politikası gereği 3 ay sonra hesaba geçmektedir.
Hal böyle olunca yapılan bu ticaret sonucunda,paralar,örneğin Dubai,Almanya veya başka bir ülkeden transfer edilmektedir.Haliyle parayı gönderen kişi ile ihracatın yapıldığı kişi farklıdır.Muhasebe kayıtlarında gelen paralara ihracat firmasıyle ilişkilendirilip kayda girmektedir ama sonuçta paranın geldiği ülke farklıdır.
Aynı şekilde İran ile çalışan çoğu firma, transferleri bu şekilde çözmektedir.Tabiki ihracat borçusu ile paranın geldiği yerin farklı olması her zaman risk teşkil etmektedir.Bunun karşılığında da ya 3 aylık süreye razı gelmek ya da İran'la çalışmamak gibi bir alternatif çıkar ki,bunlarda tercih edilebilir seçenekler değildir. Bir başka sorunda parayı gönderen yerin banka transfer açıklamasına "xxx şirketi adına" şeklinde bir açıklama yazdıramamasıdır. Soru da bu aşamada gelmektedir.
Yapılan işlemin usulsüz olduğunu bilmekle beraber,şu anda da başka çözüm yolu bulunamamaktadır.Vergi kanunlarımızın bu konuda bir çalışması var mıdır veya başka bir çözüm yolu bilginiz dahilinde midir?
yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar
 
Tahsin bey merhaba,

Bahsettiğiniz hadise doğu ve orta doğu ülkelerinde sıkça rastlanılan bir durum. Bu sebeple olsa gerek 08.02.2008 gün ve 2008/13186 sayılı kararla yapılan bir değişiklik ile ihraç bedellerinin yurda getirme zorunluluğu kaldırılmıştır.

'MADDE 8 – İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir. Bakanlık ihtiyaç duyulması halinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir.'

Bu değişiklikle genel olarak ihracat dövizlerinin yurda getirilmesi serbest bırakılmış ve getirilmemesi suç olmaktan çıkarılmıştır. Nasıl ve ne şekilde para geliyor ve tasarruf ediliyorsa ona göre yasal kayıtlara alınması yeterli olacaktır.

Yani ihracat bedelleri yurt dışında başka bir mal alımı için kullanılabilir veya yurt dışında bankaya yatırılabilir. Ortaklar veya üçüncü kişilerin hesabına geçebilir. Nasıl tasarruf ediliyorsa muhasebeye kayıtlarınında ona göre yapılması yeterlidir. Tabi ki kayda alınan yabancı para TL’ye çevrilip harcanıyor ya da kullanılıyor ise döviz alım belgesine bağlanmalıdır ve değerlemesi yapılmalıdır.

ihracat bedelinin farklı kişi veya yerlerden gelmiş olması usulsüzlük olarak algılanmayacaktır kanaatindeyim.
 
Üst