İş Başı Eğitim İle Personel Temini

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Günaydın
Benim SMMM ofisimde iki kişi çalışmaktadır
İşkurun işbaşı eğitim programı ile sanırım 6 ay boyunca ücret ödemeden bir personel istihdam edebiliyormuşuz
- İş başı eğitim kapsamında personel almak için şartlar nedir ve süreç nasıl işlemektedir nasıldır başvuru ve devamı (Bu teşvikten yararlanan var mıdır?)
- Kendimiz çalışacak arkadaşı bulup işkura kayıtlı ise seçebiliyor muyuz? (İŞKUR bu konuda yardımcı oluyor mu? Yoksa çalışacak kişiyi işkur mu tespit ediyor?)
- İş başı kapsamında işçi çalışmaya başladı ancak işçi ile aramızda sorun çıktı ise başka bir personel tekrar isteyebilirmiyiz? Yani tek seferlik midir? Teşekkürler
 
- Genelgesini okuyunuz. Broşürüden özet bilgileri inceleyebilirsiniz.
- Kendiniz de bulabilirsiniz, akrabanız olmuyor.
- 6 ayda 2-10 kişi arası çalıştıran işyerlerinde 1 kişiden yararlanma hakkı var, 6 ay sonra ilkini işe almak şartı ile ikinci kişiden yararlanabilirsiniz.
 
Bu kapsamda işe alınacak işçilerin SGK işe giriş bildirgesi verilirken "sigortalılık kolu" seçeneğine İŞKUR KURSİYERİ seçilerek mi verilmesi gerekiyor. Eğer hayır ise İŞKUR KURSİYERi girişi hangi durumlarda olması gerekiyor. Bu tür kişilerin girişleri hangi seçenek ile verilmesi gerekir.


Belirttiğiniz Genelgeyi hızlı bir şekilde okudum. Sorularıma cevap bulamadım. Belkide gözden kaçmış olabilir.

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
İşbaşı eğitimi süresince sigortasını işkur ödüyor sigorta girişini de işkur yapıyor. Eğitim bittikten sonra çalıştırmaya devam edecekseniz tüm sigorta kolları olarak giriş yapmanız yeterli. İşkur kursiyeri seçilmeyecek.
 
Bu arada şunu da ilave etmek gerekir, 6 ay boyunca İŞKUR Ssk'sını değil, sadece GSS ödüyor. Bilginize.
 
Şimdi,eğitim programını bitiren çoğu çalışanın yanlış bildiği bir konu var.Hatta işkur uzmanları da yeterli ve açıklayıcı bilgiyi aktaramıyorlar,bu da sebeplerinden biri..
Eğitim programını tamamlayıp işe başlayan işçinin tüm primleri hazine tarafından karşılanmıyor.Genelgeye bakarsanız sadece "işveren hissesinin tamamı" diye yazıyor.Bu işveren hissesi de gerçek maaşı üzerinden değil,asgari ücret üzerinden hesaplanan kısmı kadar sayılıyor.
Hatta genelgede dikkat etmişseniz,ortalama personel sayısının bulunmasıyla ilgili bir çok örnek varken,primlerin hesaplanmasıyla ilgili tek örnek verilmiş.
Yaklaşık 4-5 gün evvel şöyle bir olay yaşadım.İşbaşı eğitimini tamamlamış bir eleman müracaat etti.İşverene primlerin tamamını işkur ödeyecek,beni işe alırmısınız tarzında bir görüşme yapıldı.Mükellefinde işine geldi tabi,benden bilgi istedi.Personelin yanında önce genelgeyi inceledik,sonra da işkur uzmanını aradık.Uzmanların maalesef yeterli bilgileri yok.Oranlar hakkında bilgileri pek yok.Sadece işveren hissesinin hazine tarafından karşılanacağını söyleyebilmekle yetiniyorlar.
Neticede mükellef bu duruma yanaşmadı,hatta elemanda şaşırdı,bize böyle söylendi gibi bir bilgi verdi ama sonuçta olayı yanlış anladı.Daha doğrusu yanlış anlattılar.
Normal çalışan olarak işverene maliyeti ile işbaşı eğitimden dolayı maliyeti kabataslak karşılaştırdığımızda yaklaşık primin %30'una yakın bir oranda hazine primleri karşılıyor.Yani genelgedeki örnekten yola çıkarsak 860 liralık bir primin,yaklaşık 300 liralık bir bölümü hazinece karşılanıyor.Haliyle aradaki fark yine işverene kalıyor.
Yani bu kadar detaya girmemin sebebi,işçilere tam olarak bilgiler aktarılmadığı için,işverenlerinde yanlış yönlendirilme gibi bir olayı var.İşkur uzmanlarının daha net ve açıklayıcı bilgilerle işçileri yönlendirmesi lazım.
Buna dikkat etmek gerek.
Saygılar
 
Üst