İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

FeaR Of DaRKNeSS

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Haz 2008
Mesajlar
566
Sayın forum üyeleri öteden beri sigortalı personel olarak çalıştığı şirketten hisse devri yolu ile sermaye payı alan kişi sskya devam edebilirmi;

yoksa hisse devir aldığı tarih itibariyle bağkura kaydını mı yapmak gerekli bu kişinin,
varsa bunula ilgili kanun maddesi ile yardımcı olabilirseniz sevinirim
selamlar
 
Ynt: İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

Hisse aldığı tarihte işten çıkış-giriş yapılmadı ise ssk ya devam edebilir.
 
Ynt: İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

cuneytgulmez ' Alıntı:
Hisse aldığı tarihte işten çıkış-giriş yapılmadı ise ssk ya devam edebilir.

bununla ilgili bir makale yada bir kanun maddesi verebilirmisiniz ben aradım fakat bulamadım
 
Ynt: İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

28 Eylül 2008 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 27011

TEBLİĞ


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ



V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI



Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.

2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.

3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

4) İsteğe bağlı sigortalı olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

5) 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

8) 01/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.

9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

10) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde 2925 sayılı Kanuna tabi prim ödeyenlerin sigortalılıkları 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erer, 5510 sayılı Kanuna tabi çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2925 sayılı Kanuna göre kendiliğinden başlatılır.
 
Ynt: İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

Teşekkür ederim cüneyt bey
 
Ynt: İşçi olarak çalıştığı şirketten hisse alan kişinin sosyal güvenlik durumu

bu konuya ek bi sorumda benim olacak.Peki benim şirketim var ben bağkurluyum.Şu anki ortağım ssk lı.Şimdi ise ssk dan emekli olabilmek için ssk ya geçeceğim yani şirketten ayrılacağım.Peki şirket hissemi yine ssklı bir başka bierine devredebitlirmiyim.Yani şirkette bağkurlu kimse kalmayacak olurmu acaba.
 
Üst