İşçinin Ödemesi Gereken İhbar Tazminatı

Üyelik
15 Haz 2009
Mesajlar
99
Konum
İstanbul
Arkadaşlar şöyle problemim var.Çalıştığım şirketteki bir işçi ihbar süresine uymadan istifa etti.
İhbar tazminatını da ödeyeceğini beyan etti.Son aya ait maaşı , fazla mesaileri ve kullanmadığı yıllık izin ücretlerini tahakkuk ettirdik.Ancak 56 günlük ihbar tazminatının tutarı konusunda mutabakat varamıyoruz.Ben kendisinden 56 günlük Brüt ücretini tazminat olarak alacağımızı ifade ettim. ancak ayrılan işçide muhasebeci ve avukatlara danıştığını 56 günlük brüt değil net ücretinin kesilmesi gerektiğini söylüyor.Doğrusu nedir yardımcı olabir misiniz ?
 
Ynt: İşçinin Ödemesi Gereken İhbar Tazminatı

Bu mutabakata istinaden, işçinin ödemesi gereken ihbar tazminatı, elbette işverenin ödemesi gerekseydi nasıl hesaplanacak ise aynı şekilde hesaplanacaktır. İhbar tazminatı hesabında; ücretliye süreklilik arz eden bir şekilde sağlanan ve para ile ölçülebilen ayni ve nakdi tüm menfaatlerin brüt tutarı dikkate alınacaktır. Örneğin; fazla mesai ödemeleri süreklilik arz eden bir ödeme olarak kabul edilmemektedir. Ancak, her yıl mutad bir şekilde ödenen ikramiyeler ihbar tazminatı hesabında dikkate alınacaktır. Her yıl mutad bir şekilde ödenen primler..v.b. ihbar tazminatı hesabında dikkate alınacaktır.



Bilindiği gibi ihbar tazminatı ödemeleri gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabiidir. Ancak, gerek gelir vergisi madde 94?de ve gerekse damga vergisi Kanununda kesinti yapmaktan sorumlu tutulan kişiler arasında ücretliler sayılmamıştır. Ayrıca, söz konusu Kanun metinlerinde kesintiye tabi tutulması zorunlu olan unsurlar ?ücret" olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu örnekte ücretli tarafından işverene ödenecek ?tazminat" söz konusu Kanun metinlerinde sayılmamıştır. Diğer bir söyleyişle yasal bir dayanak yoktur. Kaldı ki, kesinti yapılsa dahi, bu kesintiyi kim, hangi beyanname ile ve nereye beyan edecektir? Tazminatı alan işverenin bu durumda herhangi bir kesinti yapma sorumluluğu olmadığı açıktır. Bize göre bulunan ihbar tazminatı ücretli tarafından aynen ödenecek, hiçbir kesintiye tabi olmayacak ve işveren tarafından gelir olarak kayıtlarına intikal ettirilecektir.



İşçinin herhangi bir alacağı yok ise;



----------------------------- / ---------------------------------

102 BANKALAR



679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR

VE KARLAR

---------------------------- / ----------------------------------



İşçinin bir alacağı varsa, alacağın mahsubu ve kalan kısmın nakden tahsili;



----------------------------- / ----------------------------------

102 BANKALAR



335 PERSONELE BORÇLAR



679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR

VE KARLAR

---------------------------- / --------------------------------
 
Üst