İşçiye Verilen Avansın Muhasebe deki Kaydı

Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
26
Konum
Nevşehir
Merhaba;
İşveren işçinin ihtiyacı olması nedeniyle maaşının 6 katı avans verme talimatı vermiştir. İlgili ödemede faiz olmayacağını işçinin ana para miktarını ödeyeceğini belirtmektedir. Muhasebe Kaydının açılmasında nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda görüşlerinizi rica ederim.
Saygılarımla
 
İnanın bu konu şahsım adına en çok merak ettiğim ve bir türlü net cevap bulamadığım konudur. Meslek mensubu tanıdıklarım bile tartışmaya düşüyorlar bu konuda. Kimi Personel avansları hesabında izlenip her ay maaşından mahsup edilir ve kapanır diyor, kimi kanunen yasak olamaz diyor. Net bir cevap bulamıyorum bu konuyla alakalı. Güzel bir konuya değinmişsiniz umarım net bir cevap alabilirsiniz, ben de dolayısıyla bu konudaki merakımı gidermiş olurum :)
 
Diğer bölümde malum kısmen paylaşıldı,
iş kanunu yönünde sorun yok(10 katı da olsa)
diğer mevzuat açısından sn.Kevork karmaşık var diyor.
(problemi çözmek,diğer mevzuata hakim onların işi olsa gerektir.)
 
Diğer bölümde malum kısmen paylaşıldı,
iş kanunu yönünde sorun yok(10 katı da olsa)
diğer mevzuat açısından sn.Kevork karmaşık var diyor.
(problemi çözmek,diğer mevzuata hakim onların işi olsa gerektir.)

Hukuki bir süreç yaşanırsa sonucu ne olacaktır aslında bunu merak ediyor herkes.. Net bişey yok ortada.
 
Çalışanlara uzun vadeli borç verme işini ikrazatçılık sayan bazı yorumlar okudum. Suç bile sayılıyor... Bence fazla iddialı bir yorum, ancak yorumu yapan uluslararası bir müşavirlik firması olunca biraz düşünmek gerekiyor.
 
Sn.bulent249 a katılıyorum,
ben anlamadım işverenin ne karı/menfaati olabilir ki?

-malum iş kanununda düzenleme yok,ancak bir veya birkaç aylık süreye bağlı olarak uygulamalar yapılmaktadır.
-6098/M.406 ya göre "işveren ..........avans vermekle yükümlüdür"
Madde kapsamındanda anlaşılacağı üzere,işçinin zorunlu ihtiyacının doğması,işverenin ödeyebilecek durumda olması,avansın işçinin hizmetine bağlı/orantılı olması vs.
Buna göre
1-işçinin ihtiyacı varsa ki var,
2-işveren ödeyebilecek durumda ise ki ödeyebiliyor,yine sorun yok.
3-sorun işverenin (ödeyebilecek durumda ise)avans vermesi mümkün,ANCAK sınırlı yani hizmet süresi ve miktar olarak sınırlı,olayımızdaki gibi değil.
-Durum böyle iken yani 3 cü şıkka rağmen olayın VERGİSEL BOYUTU HARİÇ yani bu boyut çözümlenir İSE olayımızda işci lehine yapılan bu uygulamadan sorun doğmaz düşüncesindeyim.

(-konumuz dışı,
takdir edersiniz ki işveren her işci için böylesi bonkör olmuyor,sebebi,
işveren bu işçiden çok memnun olabilir,ya gerçekten işci çok zor durumda kalmışsa işveren çok memnun olduğu için verebilir,ya da işci içine düştüğü bu sorun sebebiyle ayrılmak istiyor ama işveren memnun olduğu için ayrılmasını istemiyor/bu işçiyi kaybetmek istemiyor olabilir,yahut bir yakını olabilir vs.)
 
İstisna,
İşcinin talebi üzerine,ay içindeki hizmetine karşılık verilen avanslarda,(örneğin bugün ay ın 20 sinde 19 günlük ücreti veya ay ın 29 unda 28 günlük ücreti maaş ödeme gününden önce avans olarak ödenmesi halinde,
vergisel durum söztkonusu değil,çünkü sözleşmenin unsurlarından olan iş görme edimi avans öncesi yerine getirilmiş,işci de zaten bu ücrete hak kazanmış durumda.
 
Üst