uyumsoft

Islak İmza Şart mı ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan onur9298
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba arkadaşlar..
bu zamana kadar bütün faturaları elimle doldurup kestim ayda 700 civarı fatura kesiyorum.
ama artık sıkılmaya basladım bu fatura ıslerınden. bu yuzden elimdeki kocanlar bitince matbaadan a4 seklinde fatura bastırıp lazer yazıcıyla doldutturacagım fakat lazer yazıcıda 700 faturayı 2 nushadan 1400 tane ımza demek. acaba merak ettigim bir konu ornek veriyorum vodafone gibi firmalar faturaları ınternet ortamında duzenleyıp ıslak ımza olmadan hazır yapıyorlar bunu bende yapmam mümkünmüdür. boş bir sayfaya imza atıp taratıp bilgisayar ortamında imzamı faturanın üzerine yerleştirsem sıkıntı cıkarmı boyle birşey mümkünmüdür ?

Hatırladığım kadarı ile maliye bakanlığından izin alındıktan sonra matbaaya ft bastırırken imzalarda bastırılıyor.

Kesin olmamakla beraber,

Vergi Usul Kanununda faturanın 1 Asıl 1 Örnek halinde düzenlenmesi gerekmektedir. Piyasada otokopi'li kağıt kullanılmasının amacı 1.ve 2. suret arasında fark olmaması gerektiğindendir. A4 Kağıdı üzerine yazdığınızda 2. surette değiştirilme imkanı bulunduğundan dolayı yasaktır. Mahkeme sırasında değişen faturalarda sorun yaşayabilirsiniz. Bunun dışında cezai yaptırımı bulunmamakta.

Peki Avea,Turkcell gibi firmalar nasıl yapıyorlar. Maliye bakanlığına ait Elektronik Fatura Kayıt Sistemi(EFKS) izni alıp elektronik imza ille faturalarını alıp gönderiyorlar.

Engel olacağını sanmıyorum, yapılabilir.

mantık olarak engel olacagını bende sanmıyorum..

Hatırladığım kadarı ile maliye bakanlığından izin alındıktan sonra matbaaya ft bastırırken imzalarda bastırılıyor.

matbaaya hiç bir izinsiz faturanın üstüne kaşede bastırdım şuana kadar sorun cıkmadı izinle falan ugrasmak istemiyorum direk olarak taratıp bilgisayar ortamında faturanın uzerıne yerleştirmeyi düşünüyorum

Kesin olmamakla beraber,

Vergi Usul Kanununda faturanın 1 Asıl 1 Örnek halinde düzenlenmesi gerekmektedir. Piyasada otokopi'li kağıt kullanılmasının amacı 1.ve 2. suret arasında fark olmaması gerektiğindendir. A4 Kağıdı üzerine yazdığınızda 2. surette değiştirilme imkanı bulunduğundan dolayı yasaktır. Mahkeme sırasında değişen faturalarda sorun yaşayabilirsiniz. Bunun dışında cezai yaptırımı bulunmamakta.

Peki Avea,Turkcell gibi firmalar nasıl yapıyorlar. Maliye bakanlığına ait Elektronik Fatura Kayıt Sistemi(EFKS) izni alıp elektronik imza ille faturalarını alıp gönderiyorlar.

faturayı gene 1 asıl 1 suret şeklinde düzenleyecegim. birçok meslektaşım var faturaları lazer yazıcı ile düzenleyen bende onlar gibi lazer yazıcı ile düzenlemek istiyorum şuana kadar problem cıkmamıs onlar acısından fakat onlar imzayı eliyle atıyor. matbaa kaşeyi zaten faturamın üstüne yerleştirmiş kaşem ıslak değil imzamı bilgisayar ortamında taratıp fatura şablonuna o kaşenin üstüne denk getirsem herhangi bir problem cıkacagını sanmıyorum genede sizlerin yorumunu almak istedim

hala aklımda soru işareti bırakmayacak bir cevap alamadım net acık bir cevap verebilecek varmı ? matbaa ya gitsem imzalı şekilde basarmı faturalarımı

Mehmet Maç Üstadın Yazısından;
3. FATURAYA EL İLE ATILAN ORİJİNAL İMZA YERİNE MATBAADA BASKI, İMZA KAŞESİ, İMZAYI BİLGİSAYARDA YAZDIRMA GİBİ YÖNTEMLERLE İMZA KONULUP KONULAMAYACAĞI :

Maliye İdaresi fatura adedinin çok fazla olması durumunda, faturaların anlaşmalı matbaada peşinen imzalı halde basılması yönteminin geçerli olduğuna dair muktezalar vermekte olup, uygulamada telefon hizmetleri gibi çok sayıda fatura kesilmesini gerektiren yaygın hizmetlere ilişkin faturalardaki imzanın matbaa baskılı olduğu görülmektedir.

Aşağıdaki muktezada bu husus tekrarlanmış fakat imzanın, faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar aracılığıyla yazdırılmasına izin verilmemiştir.

Muktezanın metni şöyledir :

“T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VU -231-4-2237

Konu: Faturaların elektronik imza kullanılmak suretiyle düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

………………………………………
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
…………………………………………….
……………. – İST.

İlgi : 15/05/2006 tarihli dilekçeniz.

İlgili dilekçenizden; satış faturalarınızın adedinin çok fazla olması nedeniyle, elektronik imza kullanmak suretiyle düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda tereddüt oluştuğundan konu hakkındaki görüşümüzü sorduğunuz anlaşılmaktadır.

Benzer bir konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 06/09/2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.29/2923-231-505-69244 sayılı yazıda;

“Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 230 ve 231 inci maddelerinde faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslar düzenlenmiş olup, 231 inci maddenin 4 numaralı bendinde de faturanın baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunludur. Ancak, iş yoğunluğu ve gün içerisinde düzenlenen fatura sayısının çok olması dikkate alınarak imzaya yetkili olanların imzalarının notere onaylattırılmak suretiyle fatura üzerine anlaşmalı matbaada bastırılarak kullanılabilmesi imkanı mükelleflere tanınmıştır.

Ancak, fatura üzerinde bulunması zorunlu olan imzanın bilgisayar aracılığı ile yazılarak (elektronik imza) kullanılması şu aşamada mümkün bulunmamaktadır.”
denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

İmzanın fatura basımı esnasında boş fatura formları üzerine matbaada konulmasının kabul edilmesine rağmen, faturayı imzasız olarak bastırıp imzanın faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayarda yazdırmak suretiyle konulmasının niçin yasaklandığını ve muktezadaki “…. şu aşamada…..” ibaresi ile ne kasdedildiğini anlamamız mümkün olmamıştır.

Mukteza isteyen firmanın imza basım işlemini matbaada değil, fatura düzenlenirken bilgisayar aracılığı ile yapmak istemesinin nedeni, imza yetkililerinin değiştiği durumlarda bu değişime ayak uydurabilmektir. İmza matbaada peşinen bastırıldığında, boş fatura formlarında imzası bulunan kişi vefat ederse veya şirketten ayrılırsa, imza yetkisi sona ermiş bir şahsın imzalarını taşıyan boş fatura formlarının ziyan olması veya bu faturalar kullanıldığında, fatura düzenleme tarihi itibariyle yetkisiz imza taşıması söz konusu olmaktadır.

Faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar ile imzanın yazdırılması veya imza kaşesi kullanılması yöntemine de izin verilmesinin isabetli olacağı görüşündeyiz.

Açıklamada yazdığım gibi A4 üzerine yazım VUK'a göre yasak siz ne kadar iyi niyetli olarak düşünseniz de, Kötü niyet sahiplerinin yanlış şekilde kullanabileceği ortadır. Islak kaşe imza konusunda ise şunu söyleyeyim. Düşünün A4 fatura bastırdınız oto imza var üzerinde bunu müşteriye yolladınız. Kötü niyetli müşteri faturanın aynısını matbaada bastırdı ve kendine fatura olarak kesti ne yapabilirsiniz ?

Mehmet Maç Üstadın Yazısından;
3. FATURAYA EL İLE ATILAN ORİJİNAL İMZA YERİNE MATBAADA BASKI, İMZA KAŞESİ, İMZAYI BİLGİSAYARDA YAZDIRMA GİBİ YÖNTEMLERLE İMZA KONULUP KONULAMAYACAĞI :

Maliye İdaresi fatura adedinin çok fazla olması durumunda, faturaların anlaşmalı matbaada peşinen imzalı halde basılması yönteminin geçerli olduğuna dair muktezalar vermekte olup, uygulamada telefon hizmetleri gibi çok sayıda fatura kesilmesini gerektiren yaygın hizmetlere ilişkin faturalardaki imzanın matbaa baskılı olduğu görülmektedir.

Aşağıdaki muktezada bu husus tekrarlanmış fakat imzanın, faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar aracılığıyla yazdırılmasına izin verilmemiştir.

Muktezanın metni şöyledir :

“T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VU -231-4-2237

Konu: Faturaların elektronik imza kullanılmak suretiyle düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

………………………………………
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
…………………………………………….
……………. – İST.

İlgi : 15/05/2006 tarihli dilekçeniz.

İlgili dilekçenizden; satış faturalarınızın adedinin çok fazla olması nedeniyle, elektronik imza kullanmak suretiyle düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda tereddüt oluştuğundan konu hakkındaki görüşümüzü sorduğunuz anlaşılmaktadır.

Benzer bir konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 06/09/2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.29/2923-231-505-69244 sayılı yazıda;

“Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 230 ve 231 inci maddelerinde faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslar düzenlenmiş olup, 231 inci maddenin 4 numaralı bendinde de faturanın baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunludur. Ancak, iş yoğunluğu ve gün içerisinde düzenlenen fatura sayısının çok olması dikkate alınarak imzaya yetkili olanların imzalarının notere onaylattırılmak suretiyle fatura üzerine anlaşmalı matbaada bastırılarak kullanılabilmesi imkanı mükelleflere tanınmıştır.

Ancak, fatura üzerinde bulunması zorunlu olan imzanın bilgisayar aracılığı ile yazılarak (elektronik imza) kullanılması şu aşamada mümkün bulunmamaktadır
denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.”

İmzanın fatura basımı esnasında boş fatura formları üzerine matbaada konulmasının kabul edilmesine rağmen, faturayı imzasız olarak bastırıp imzanın faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayarda yazdırmak suretiyle konulmasının niçin yasaklandığını ve muktezadaki “…. şu aşamada…..” ibaresi ile ne kasdedildiğini anlamamız mümkün olmamıştır.

Mukteza isteyen firmanın imza basım işlemini matbaada değil, fatura düzenlenirken bilgisayar aracılığı ile yapmak istemesinin nedeni, imza yetkililerinin değiştiği durumlarda bu değişime ayak uydurabilmektir. İmza matbaada peşinen bastırıldığında, boş fatura formlarında imzası bulunan kişi vefat ederse veya şirketten ayrılırsa, imza yetkisi sona ermiş bir şahsın imzalarını taşıyan boş fatura formlarının ziyan olması veya bu faturalar kullanıldığında, fatura düzenleme tarihi itibariyle yetkisiz imza taşıması söz konusu olmaktadır.

Faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar ile imzanın yazdırılması veya imza kaşesi kullanılması yöntemine de izin verilmesinin isabetli olacağı görüşündeyiz.

açıklamanız için teşekkür ederim. anlaşıldıki bize matbaada imzalı fatura bastırma yolu düştü neyse oyle bastıralım zararı yok :) peki matbaa ya giderken imza ile ilgili noterden ne alayım yolumun uzerındede. zaten 1 adet imza beyannamesi mevcut benim adıma imzalı mühürlü o yetermi ? firmada farklı bir imza yetkisi olan yok şahıs firması zaten