Mehmet Maç Üstadın Yazısından;
3. FATURAYA EL İLE ATILAN ORİJİNAL İMZA YERİNE MATBAADA BASKI, İMZA KAŞESİ, İMZAYI BİLGİSAYARDA YAZDIRMA GİBİ YÖNTEMLERLE İMZA KONULUP KONULAMAYACAĞI :
Maliye İdaresi fatura adedinin çok fazla olması durumunda, faturaların anlaşmalı matbaada peşinen imzalı halde basılması yönteminin geçerli olduğuna dair muktezalar vermekte olup, uygulamada telefon hizmetleri gibi çok sayıda fatura kesilmesini gerektiren yaygın hizmetlere ilişkin faturalardaki imzanın matbaa baskılı olduğu görülmektedir.
Aşağıdaki muktezada bu husus tekrarlanmış fakat imzanın, faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar aracılığıyla yazdırılmasına izin verilmemiştir.
Muktezanın metni şöyledir :
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VU -231-4-2237
Konu: Faturaların elektronik imza kullanılmak suretiyle düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
.
. İST.
İlgi : 15/05/2006 tarihli dilekçeniz.
İlgili dilekçenizden; satış faturalarınızın adedinin çok fazla olması nedeniyle, elektronik imza kullanmak suretiyle düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda tereddüt oluştuğundan konu hakkındaki görüşümüzü sorduğunuz anlaşılmaktadır.
Benzer bir konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 06/09/2006 tarih ve B.07.1.GİB.0.29/2923-231-505-69244 sayılı yazıda;
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 ve 231 inci maddelerinde faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslar düzenlenmiş olup, 231 inci maddenin 4 numaralı bendinde de faturanın baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunludur. Ancak, iş yoğunluğu ve gün içerisinde düzenlenen fatura sayısının çok olması dikkate alınarak imzaya yetkili olanların imzalarının notere onaylattırılmak suretiyle fatura üzerine anlaşmalı matbaada bastırılarak kullanılabilmesi imkanı mükelleflere tanınmıştır.
Ancak, fatura üzerinde bulunması zorunlu olan imzanın bilgisayar aracılığı ile yazılarak (elektronik imza) kullanılması şu aşamada mümkün bulunmamaktadır.
denilmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
İmzanın fatura basımı esnasında boş fatura formları üzerine matbaada konulmasının kabul edilmesine rağmen, faturayı imzasız olarak bastırıp imzanın faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayarda yazdırmak suretiyle konulmasının niçin yasaklandığını ve muktezadaki
. şu aşamada
.. ibaresi ile ne kasdedildiğini anlamamız mümkün olmamıştır.
Mukteza isteyen firmanın imza basım işlemini matbaada değil, fatura düzenlenirken bilgisayar aracılığı ile yapmak istemesinin nedeni, imza yetkililerinin değiştiği durumlarda bu değişime ayak uydurabilmektir. İmza matbaada peşinen bastırıldığında, boş fatura formlarında imzası bulunan kişi vefat ederse veya şirketten ayrılırsa, imza yetkisi sona ermiş bir şahsın imzalarını taşıyan boş fatura formlarının ziyan olması veya bu faturalar kullanıldığında, fatura düzenleme tarihi itibariyle yetkisiz imza taşıması söz konusu olmaktadır.
Faturanın düzenlenmesi esnasında bilgisayar ile imzanın yazdırılması veya imza kaşesi kullanılması yöntemine de izin verilmesinin isabetli olacağı görüşündeyiz.