İşletmenin Varise Devrinde Farklı Bir Boyut

efendi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Kas 2006
Mesajlar
115
merabalar.
arkadaşlar daha önce de belirttiğm gibi işletme sahibi ölüyor.yerine varisleri işileri devam ettirecek.işletme bilanço usulu .market ve otel üzerine.
1.sorum market ve otel bir arada tutulurmu.
2.sorum.aralarında yaptıkları konuşmalar neticesinde marketin işletmesini varisleri yapacak.oteli ise yakınları işletecek.bu durum da neler yapmamız gerekir.devralırken oteli kapatıp marketi mi devralacaz.otele ait demirbaşlar ne olcak.lütfen paylaşın bilginizi.
 
Ynt: işletmenin varise devrinde farklı bir boyut

Merhabalar

Birinci sorunun cevabı: Evet , bilanço usulü defter tutmada ayrı hesaplarda takip etmek kaydıyla işletme sayısı ve cinsinde bir sınırlama yoktur

İkinci sorunun cevabı: Ölüm tarihi itibariyle müteveffaya ait olmak üzere hesapları kapatarak bilanço çıkarıp bunun beyannamesini vermelisiniz. (Ölüm halinde beyanname verme sürelerine 3 ay eklenir) (VUK: Md:16)

Madem otel işletmesini başkası devralacak, bu durumda yeni açılacak bilançoda otel işletmesi olmayacak, sadece market hesapları olacaktır. Başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Durumun bir dilekçe ile vergi dairesine ve emniyet müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.

Bir ticari işletme sahibinin ölmesi durumunda, hesap dönemi başından ölüm tarihine kadar olan dönem müstakil bir dönem olup, bu döneme ait vergiler ölen kimse adına tarh ve tahakkuk ettirilir. Ölüm halinde amortismanda, mükellefler itibariyle kıst yapmak ve her birine ait kısmı kendisi ile ilgili vergilendirme de dikkate almak gerekir. Bu nedenle otel işletmesine ait demirbaşların amortisman giderleri hesaplanırken bu durumun dikkate alınması gerekir. Otelin devir işlemi aynı vergilendirme döneminde oluyorsa, devralan kişi de kıst yaparak amortisman uygular.

Konu ile ilgili aşağıdaki hususların da dikkate alınması gerekir.

1-213 sayılı Kanunun 12 nci maddesi hükmü uyarınca mükellefin ölümü halinde mükellefin ödevleri mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılara geçer.

2- İşe devam eden mirasçıların, murisin mevcut defter ve belgelerini ölüm tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar kullanmaları uygun görülmüştür.
Bu durumda, murisin faaliyetine yönelik hesaplarının ölüm tarihi itibariyle kapatılması ve işe devam eden mirasçıların hesaplarının ise yeniden açılması gerekmektedir.
Ayrıca, işe devam eden mirasçıların söz konusu hesap döneminin son ayı içinde yeni hesap dönemi için kendi adlarına defter tasdik ettirmeleri ve usulüne uygun olarak belgelerini anlaşmalı matbaalara bastırmak veya notere tasdik ettirmek suretiyle kullanmaları gerektiği ise tabiidir.

3- Bilanço esasına göre defter tutuluyorsa, ?bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde aynen devir alınması" halinde değer artış kazancının hesaplanmayacağı ve vergilendirme yapılmayacağı hükme bağlanmıştır. (GVK Geçici Madde 56/E-1)

4- Mükellefin ölümü halinde, mükellefe ait verilecek KDV beyannamesinin verilmesi (ve ödenmesi) süresine üç ay eklenir. (VUK. Md.16); (KDV GT: 1)
 
Üst