fonradar

İstifa Halinde İhbar

Isyerinizin bu konulardaki genel cizgisi ne sekildedir bilemeyiz, daha onceki istifalarda da ayni sekilde davranildiysa,
Oncelikle alacaklariniz yonunden, odenmeyen hic bir ucret icin ibra belgesinde aldim diyerek onay vermeyin derim.
Istifa dilekcesini yazip verin, IK ihbar surenizi beklemenize gerek yoktur 6.4.2013 te ayrilmaniz uygundur diyerek not dussun veya yanit versin yazili olarak, derim.
 
Düşünceniz tarafınıza kıdem tazminatının ödenmesi ise işci yönünden tek taraflı normal-olağan istifa halinde k.tazminatı doğmaz ama sn Keremcem beyin dediği gibi işcinin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatının ödeneceğine dair iş sözleşmesinde hüküm veya işyeri uygulaması olarak bir teamül var ise size de ödenmeli,aksi takdirde ödenmiyecektir.
Ayrıca salt istifa halinde sgk-iş den çıkış nedenleri-kodları arasında yer alan "İş sözleşmesinin işci tarafından feshi(istifa)durumunda da işci işsizlik ödeneğine hak kazanmaz
 
Şeref bey benim anladığım; konu kıdem tazminatı talebi değil,
istifa durumunda ihbar süresinin beklenmesine gerek olmaması, İK tarafından hak kazandığı ücretler ödenerek ( ama herhangi bir tazminat yok)ihbar süresi dolmadan ayrılabileceği söylenmesi nedeniyle, sonradan ihbar süresine uyulmadan ayrıldı, ihbar tazminatı ödemesi talebinin önünü kesmeye çalışıyor soruyu soran arkadaş.
 
"1 yılı dolmuş bir işci olarak"şeklinde başlangıç yapılmış olunca ,belki işin bu yönü de kastediliyor diye düşünmüştüm,evet esasen dediğiniz gibi bir durum olabilir.
 
Paylaşımlar için herkesin eline sağlık diyorum. Bu olayda işçi ihbar öneli kullanarak aslında işvereni iş akdini tek taraflı fesih edeceğini belirtmektedir. Bunu yapmasa idi ne olurdu. İşveren eğer anahtar personel ise, işinin devamı için gerekli bir personel ise ihbar önelini kullanmak isterdi ve işçii bu ihbar süresine uymazsa ceza uygulayabilirdi. Örneğin işveren için kritik bir eleman olan A işçi istifa dilekçesini tebliğ ediyor ve İşveren bu istifasını kabul etmekle birlikte işçinin ihbar öneli kadar çalışmasını şart koşuyorsa işçi buna uymak zorundadır. Eğer A işçi bu uymak istemezse ihbar öneli kadar tazminatı işçiden talep edebilir.
 
Merhaba,
En başından beri okudum ancak daha önce sorulmuş sorunun yanıtını net olarak bulamadım.
Bugün 2 yıl 4 aydır çalışmakta olduğum iş yerinden istifa edeceğim. Yeni işime de Mart başında başlayacağım. Vereceğim istifa dilekçemde, ihbar süremin sonuna, 28 Şubat 2014'e kadar çalışmak istediğimi belirteceğim. Şirketin bunu kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum. Yani "İstifanı kabul ediyoruz, bugün sonunda çıkış işlemlerinizi yapacağız." diye bir işleme gidilirse, benim bir ihbar tazminatı talebi hakkım doğar mı? Bu konuda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,
En başından beri okudum ancak daha önce sorulmuş sorunun yanıtını net olarak bulamadım.
Bugün 2 yıl 4 aydır çalışmakta olduğum iş yerinden istifa edeceğim. Yeni işime de Mart başında başlayacağım. Vereceğim istifa dilekçemde, ihbar süremin sonuna, 28 Şubat 2014'e kadar çalışmak istediğimi belirteceğim. Şirketin bunu kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum. Yani "İstifanı kabul ediyoruz, bugün sonunda çıkış işlemlerinizi yapacağız." diye bir işleme gidilirse, benim bir ihbar tazminatı talebi hakkım doğar mı? Bu konuda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.


Siz istifa edip dilekçenizi işverene verdiğiniz tarihte ihbar süreniz başlar. Ancak işveren isterse kendi lehine olan bu hakkından tek taraflı olarak vazgecebilir.
Yani siz istifanızı verdiğiniz, ihbar süresi kadar çalışmanızı işveren istemedi, bu süreye ilişkin tazminat da talep etmedi, daha erken ayrılmanıza onay verdi. Bundan sonra sizin her hangi bir hakkınız doğmaz. Çalıştığınız günlere ait ücret ve varsa izin hakkınız olur.
 
peki saygıdeğer arkadaşlar,
işçi istifa etti yazılı olarak ihbar süresini beklemeye başladı bu süre zarfında iş aramak için izin istedi işverende vermedi. Ozaman istifa eden işçinin durumu ne olacak kıdem tazminatı hakkı doğuyor mu?? yoksa nasıl hareket edecek..??
 
Son düzenleme:
Kıdem kesinlikle doğmaz. Çok özel bir durum . İş arama izni yasal bir haktır. Yasadaki sınırlar içersinde çalışan bunu işverenin rızası olmadan da kullanabilir.
 
ben katılmıyorum işçi işten ayrılmak için ihbar süresini belirtiyor dilekçe veriyor belki 56 gün ihbarı var maşını alacak ona göre planını programını yapacak ne demek sen çık istemiyorum diye bir şey mi olur işçi razıysa başka yerden iş bulduysa sıkıntı yok ama işvereninde çalıştırmadan çıkartmay hakkı yok öyle bir şey olursa işçi sen çıkartıyorsun 56 günümü ver diyebilir bu daha mantıklı
 
DAha önce de belirttiğim, hepimizin de kabul edeceği üzere, işçinin istifa bildirimi sadece iradenin beyanıdır , ihbar süresi içinde tarafların sorumlulukları aynen devam etmektedir. Doğru mu??

Doğru ise,
istifa ile ihbar süresi sonunda sona erecek olan sözleşmeyi,o süre dolmadan işverenin feshetmesi, kendi hakkından vazgeçmesi demek değildir, işverenin haklı sebebi olmadan sözleşmeyi feshetmesidir, dolayısıyla haksız sebep durumunda na haklar kazanılıyorsa, mahkeme yoluyla o haklar alınabilir.
 
İhbar önelinde çalışma, işçinin hakkı mıdır? Yoksa ödevi mi?

İşçi, ihbar önelinin bitimin beklemeden, istifa etmesi, işten ayrılması, çalışmaması bence hak olmalı. Bu hakkı kullanırken ihbar tazminatından da bir anlamda vazgeçmiş sayılmaktadır.

İşveren açısından da baktığımızda, ihbar öneli süresi içerisinde, işçiden çalışmasını beklemek de bir haktır, ancak kendisinin bu hakkı, işçinin bir ödevi olarak nitelendirmemek gerekir.

Bu nokta da ince bir çizgi vardır, işçi bu süre esnasında "ben çalışmıyorum dediğinde" hizmet akdini işçinin feshettiği kabul edilmelidir. Bu beyana karşılık işe gelmemesi "devamsızlık" olarak nitelendirilmemesi gerekir.

İşveren ihbar süresi içerisinde işçiden çalışmasını beklemekte bir haktır; ancak bu hakkın gerçekleşmemesi sadece işverene ihbar tazminatı vermemesi gibi menfaat sağlamalıdır. Eş söylem ile, işveren hizmet akdini fesih beyanı bugün veriyor, fesih 4 hafta sonra hüküm ifade ediyorsa, işçi ben ihbar öneli beklemeden ayrılmak istiyorum, diyebilme hakkına sahip olmalıdır.

Peki sonuç itibari ile işçinin aslında fesih beyanı haklı bir gerekçeye dayanıyor mu? Ya da işveren fesih iradesini gösterdikten sonra ki işçinin feshi haklı bir fesih midir? (SEN BENİ KOVAMAZSIN BEN İSTİFA EDİYORUM!)

Bence haklı bir fesihtir. Bu da ayrı bir tartışma konusu.
 

Benzer konular

Üst