Selamlar
Açıkcası soruyu anlamak soruyu çözmekten daha zor.

Şöyle anladım ama doğru mu anladım.
Gelen arızalı parça yurtdışına proforma fatura ile geri gönderiliyor.Belli bir sürede gönderilmezse dediğinize göre anlaştığınız bir süre var..Bu süreyi geçirdiğinizde mal kabul edilmiş sayılıyor.İadesi içinde normal iade faturası uygulaması devreye giriyor.(proforma fatura,normal faturaya dönüşüyor dediğinize göre böyle anlıyorum)
Sorunuzdaki muhasebe kaydı, sizin malı iade etmeniz halinde ki kayıt mı,yoksa doğru parçanın size geri gelmesi halindeki kayıt mı,burayı tam anlayamadım.
Eğer buraya kadar anladıklarım doğruysa yorumum şöyle olabilir;
Arızalı parça süresi içinde yenilenmesi amacıyla iade edilmişse ve bunlarında ayrı bir yerde takip edilmesi amaçlanıyorsa,153 hesabından geçici olarak başka bir hesaba alınıp takibi yapılabilir.157 olabilir mesela..Parçanın yenisi geldiğinde,gümrük masrafları ile birlikte (159'un 153'e virmanlanması veya yine 157'ye virmanlanması) ve akabinde de 157'nin 153'e virmanlanması ile tekrar mal,kendi hesabına aktarılabilir) Böylelikle malın kendi alış bedelinde ( ek gümrük masrafları ile birlikte) bir artış söz konusu olacaktır.
Arızalı parça süresinden sonra iade edilirse (normal faturalandırılacak diyorsunuz) burada da alıştan iadeler söz konusu olur..Fakat burada da iadenin ne zaman yapıldığı önem taşır.Yani aynı yıl içinde mi,yıl geçtikten sonra mı? Aynı yıl içinde iade yapılırsa 153 alacağında Alıştan iadeler hesabında,yıl geçtikten sonra ise 601 satışlar hesabında göstermesi gerekecektir.
Sorunuz biraz karışık olduğundan anladığım kadarıyla ve bilgim dahilinde yorumlamaya çalıştım.
Saygılar