Merhaba,
işletme, sigorta primlerini ocak ayından kasım dönemi dahil ödemedi. Ama yeni yılın ocak ayında 12 aylık primlerini gecikmelerle tahsil etti. 10.02.2015 ödediği tarih.
ödenmeyen sigorta primleri için KKEG yazımının; yıllık beyanname zamanında yapılması daha mantıklı değil mi? ödenebilir de ödenmeye bilir de.
yıl içinde ödenmese dahi gider yazıyorum ben, çünkü gelir, bir takvim yılını kapsıyor o mantıkla hareket edince; takvim yılı geçmediği için her ay gider yazıp, yıl sonunda eğer ödeme olmamışsa KKEG ye alıyorum.
Tabi bu durumun iki türlü sonucuna bakmak gerekiyor:
1.cisi; dönem içinde ödenmeyen sigorta primlerini, gider hesabından alıp KKEG yazıp matraha ekledik, Matrah yükseldi; matrah yükselince hesaplanan vergiyi etkiledi.
2.cisi; dönem içinde ödenmeyen sigorta primlerini, gider yazdık, matraha eklemedik, gider kalemimiz yüksek, yıl sonunda KKEG yaptık. İlgili dönemlerde ekleme yapmadığımız matrah yıl sonunda yükseldi, hesaplanan vergiyi etkiledi.
bu iki durumda da yıl sonunda beyanname verildiği için herhangi bir hazine kaybı var mı?
"tabi yapılandırma ile ilgili değil bu yazdığım, cari sigorta primleri hakkındadır".