fonradar

Kar Dağıtım Kararı Alındı Ancak Dağıtım Fiilen Bir Yıl Sonra Olsa Olur mu?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Bu hafta A.Ş. genel kurulu yapılacak
2013 yılı net kar 560.000 TL ve tüm karın dağıtım kararı alınacak karar metni aşağıda yani dağıtım tarihi belirtilmyor
"Şirketin 2013 hesap yılı faaliyetlerine ait karının gerekli ihtiyatlar ayrıldıktan sonra kalan kısmın tamamının dağıtılmasına karar verildi."

Dağıtımı yapılacak 560.000 TL nin 230.000 TL lik kısmı hemen temmuz 2014 de yapılacak ancak kalan 330.000 TL si ise büyük ihtimalle 2015 yılı içerisinde gerçekleşecektir
Bu durumda;
- Dağıtım kararı alınan karın farklı yıllarda dağıtılmamasının bir sakıncası varmıdır?
- Kar dağıtımı stopajı kararın alındığı Temmuz 2014 muhtasarı ile mi yoksa karın fiilen dağıtılacağı dönem muhtasar beyannamesi ile stopaj beyan edilir?
Teşekkürler
 
Selamlar
Normal şartlarda dağıtım kararının alındığı ay,dağıtım yapılır.Burada dağıtım zamanı için bana göre dikkat edilecek kriter,kar dağıtım stopajının beyan edileceği dönemdir.
Eğer genel kurul kararında dağırım için özel bir tarih belirlenmezse,uygulamada dağıtım zamanı,kararın alındığı tarihtir.Haliyle dağıtımdan doğan stopajda kararın alındığı ay beyanında beyan edilir.Yani temmuz ayında alınan kar dağıtım kararı sonucunda,dağıtım stopajı Temmuz beyanıyla beyan edilir.Aylık stopaj veriliyor ise Ağustosta verilecek beyan da , üç aylık stopaj veriliyor ise 7-9 dönemine ait,ekim ayında verilecek stopajda beyan edilmelidir.
Ayrıca bu konuda aşağıdaki tebliği de okumanızı öneririm.
KÂR PAYI TEBLİĞİ (II-19.1)
Saygılar
 
Genel kurulda kar dağıtım tarihi tam tarih olarak tutanağageçmesi istenecektir. Tabii o tarihte kar dağıtılmaz ise herhangi bir ceza veya muhtasarla beyan zorunluluğu yoktur. Kar ne zaman dağıtılırsa stopaj kesintisi de o dönemi kapsayan muhtasar b. ile beyan edilir.
Not: İlgili tebliğ spk mevzuatına tabi şirketleri ilgilendirmektedir.
 
Genel kurullarda karın dağıtımı için kararlar esnek bir şekilde alınabilir. Örnek olarak;
"......... 2013 yılı karından, yasa ve ana sözleşme gereği yapılması gereken miktarlar ayrıldıktan sonra kalan kârın tamamının dağıtılması ve dağıtımın en geç 31.12.2014 tarihine e kadar yapılması oy birliği ile kabul edildi." gibi
Kar dağıtılacağı zaman yönetim kurulu ayrıca karar alıp dağıtımı yapar.
 
Selamlar
Arkadaşlar,yorumlarınızda genellikle "olması gerekeni" yazmışsınız ve alınacak kararda tarih belirterek örnekleme yapmışsınız.
Asıl soruda kararda tarih belirtilmemekte ve direkt "dağıtıma karar verildi" denilmektedir.Bu durumda dağıtım işlemi ne zaman yapılmalıdır,ana soru budur.Tabiki karar değiştirilip,tarih belirtilerek alınabilir ama tarih belirtilmeyen kararlarda dağıtım işlemi nasıl ve ne zaman yapılacaktır?
Bence,tarihin belirtilmemesi, dağıtımın, karar tarihi itibariyle yapılması gerektiği sonucunu doğurur.. Haliyle stopajda dağıtımın yapıldığı ay beyan edilir.
 
Sayın arkadaşlar,

Soruyu soran arkadaşımızın verdiği örnek karar örneği yanlış. TTK kar dağıtımı konusunu muğlak bırakmamıştır. Dağıtımın yapılmasını "Duyuru" esasına bağlamıştır. Yani kar, ne zaman / nasıl / nerede / ne tutarda dağıtılacaktır belirtilmesini istemiştir. "31.12.2014" tarihine kadar dediğiniz zaman ( veya farklı bir tarih) bu işlem hakkında da "Yönetim Kurulu" nu yetkilendirmeniz gerekir. Yada diyelim 3 taksit halinde ödenecekse bu ödeme tarihleri belirtilir ve bu kez sadece işlemler için yönetim kuruluna yetki verilir. Tahsin arkadaşımın sorusuna sanırım bu açıklama cevap olmuştur.
Ancak;
Diyelim ki benzer bir karar alındı ve tescil edildi, dağıtım işleminin genel kurulun yapıldığı takvim yılı içinde gerçekleştirilmesi zorunludur. Diyelim genel kurul 2014 haziranında yapıldı, dağıtım işlemi (HESABEN) engeç 31.12.2014 tarihinde yapılmalıdır. ;Ortaklar alacaklandırılır vergi kesinti işlemleri ve diğer TTK hükümleri yerine getirilir. (Yeni TTK kar dağıtım politikası şartı) Bu andan itibaren ortakların alacak hakkı meydana geldiği için müracaatında alacak miktarının nakten ve defaten ödenmesi ise şarttır.
 

Benzer konular

Üst