Kar Payı Dağıtımında Ertesi Ay Muhtasar Mı Verilecek

heerdeem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
614
Konum
istanbul
selamlar

bir şirket kar payı dağıtımı yapmış.ne zaman; temmuz ayında.

şimdi birileri bu şirketle ilgilenen arkadaşa demişki ertesi ayda (bu ayda)
muhtasar da beyan etmen lazım. hatta vergi dairesinde tanıdığı aynı şeyi söylemiş :roll:

ve mükellef 3 aylık muhtasarla yükümlü???

şimdi G.V. kanununda (madde :98 ) böyle bir şey yok.

acaba başka durumlar mı sözkonusu yoksa alakasız bir yorum mu olmuş :!:

saygıyla
 
3'er aylık dönemler halinde muhtasar veriyorsan beyannameyi aylık yani ağustos olarak işaretleyip vergi dairesine versen bile maliyenin sistemi verdiğin beyannameyi kabul etmeyecektir. Üçüncü üç aylık muhtasarla beraber beyan etmen gerekecektir. Hayırlı günler dilerim.
 
vergi dairesine gidip 3 aylık muhtasar mükellefi olduğunu ve 1 aylık mükellefiyete geçmek istediğine dair dilekçe veriyor. muhtasarı kabul edilecektir. Sonra tekrar normal döneme geçip(dilekçe il) 3 aylık muhtasarını verebilir. Aynı durum benim de başıma geldi. Bir problem doğmadı. Ben de mayıs ayı kar dağıtımını haziran ayında beyan ettim.

Saygılarımla.
 
selamlar

KVK

Tevkifat Yolu İle Alınan Kurumlar Vergisi, Tevkifat Yapmaya Mecbur Olanlar ve Tevkifata Ait Muhtasar Beyanname

Madde No 24 -..........................................................................................................

Bu madde gereğince vergi tevkifatı yapanlar bir ay içinde nakden veya hesaben ödedikleri veya tahakkuk ettirdikleri kazanç ve iratlar ile bunlardan kestikleri kurumlar vergisini müteakip ayın (5035 Sayılı Kanunun 48/5-b maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) yirminci günü akşamına kadar(****) bağlı bulundukları vergi dairesine muhtasar beyanname ile bildirirler.

zannediyorum olayın dayanağı bu madde.

bu gün işimizi hallettik. nasıl hallettik. sorunu olduğu gibi çözümüde paylaşalım. :!: :idea:

3 aylık dönemde olsa normal muhtasar beyannamenizi hazırlıyorsunuz. ilgili memurlar sisteme serbest dedikleri bölümden girerek hiç 3 aylıkdı tek aylıktı dokunmadan tahakkukunuzu size veriyor.

burda akla şu geliyor. şirketlerinizde kar payı dağıtımı yapacaksanız bunu 3. aya denk getirin ki kafa karışmasın . yani en azından benim gibi bilmeyenlerin kafası karışmasın. sizleri tenzih ediyorum :D


sayın gilgin'e ve sayın rıza özbeğe ilgileri için teşekkür ediyorum

saygıyla
 
Sayın Erdem,

KV.nin 24.maddesi Dar Mükellef Kurumların bu maddede yazılı kazançlarından yapacakları tevkifatla ilgilidir.Kar Dağıtı ile ilgili Madde G.V.K.nun 94.maddesi olup 98.maddesinde belirtildiği şekilde muhtasar beyannamesini 3 ayda verenler kar dağıtımından yapılan tevkifatlarıda 3'er aylık dönemlerde beyan edebilirler.
 
M.Kemal' Alıntı:
Sayın Erdem,

KV.nin 24.maddesi Dar Mükellef Kurumların bu maddede yazılı kazançlarından yapacakları tevkifatla ilgilidir.Kar Dağıtı ile ilgili Madde G.V.K.nun 94.maddesi olup 98.maddesinde belirtildiği şekilde muhtasar beyannamesini 3 ayda verenler kar dağıtımından yapılan tevkifatlarıda 3'er aylık dönemlerde beyan edebilirler.


değerli büyüğüm Sayın Ekici

öncelikle ikazınız için teşekkür ederim.

sözlerinizden ben vergi dairesine bilgi vermek şartıyla temmuz ayında dağıttığımız kar payı stopajını ekim ayında vereceğimiz 3 aylık muhtasarda verilebileceğini anlıyorum. :?: :!:

ayrıca konuyla alakalı Finansal Forum Gazetesinin 20.3.2002 tarihli nüshasında yayımlanan sayın Cemalettin TURAN'a ait bir yazı konuya katkı yapabilir.


....................

Nakdî kâr dağıtımına bağlı stopajın, bu stopajın doğduğu ayı izleyen ayın ilk 20 günü içinde verilecek ayrı (GVK. Md. 98,99) bir muhtasar beyannamede 061 tür kodu ile beyan edilerek aynı süre içinde ödenmesi gerekir. Kârın dağıtımına karar verilmesi stopajın doğması için yeterli değildir. Stopajın doğuş tarihi kârın dağıtımı için öngörülen tarihtir. Diğer taraftan, kârın dağıtımı için öngörülen tarih geldiği halde kâr fiilen dağıtılmıyor olsa dahi, pay sahipleri bu tarih itibarıyle talep hakkı elde etmiş oldukları için hesaben ödeme yapılmış sayılır ve stopaj bu tarihte doğar. Stopajın doğuşunu ertelemek için kâr dağıtım tarihinin değiştirilmesi gerekir.

Kâr dağıtımı için öngörülen gün stopajın doğduğu gün olmakla beraber, fiilî ödeme başlamadığı sürece, pay sahipleri açısından temettü elde edilmiş sayılmaz. Çünkü menkul sermaye iratlarında elde etme, gelirin hukuki ve ekonomik tasarruf etme imkanının doğmuş olmasına bağlanmıştır. “ Hukuki tasarruf” gelir sahibinin gelir üzerinde talepte bulunma hakkını; “ekonomik tasarruf” ise ödemeyi yapacak olan tarafından, gelirin sahibinin emrine amade kılınmasını ifade eder. Buna göre, bir gelir hukuken talep edilebilir hale geldiği halde, ödemeyi yapacak olanın yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle gelirin fiilen sahibinin emrine amade kılınmaması halinde, gelir elde edilmiş kabul edilmez. (191 no.lu GV Genel Tebliği)

saygıyla
 
Üst