fonradar

Karşılıksız Çeke Karşılık Banka Ödemesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tanca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
yüksek miktarda çek karşılıksız çıktı ve banka 1200 tl ödedi bize şimdi biz bu 1200 tl yi tahsilat makbuzundan nakit alınmış gibi yapıp karşı cariden mi düşeceğiz yoksa dieğr gelirler oalrak mı işleyeceğiz kanuni yönü nedir bu işin teşekkürler.
 
Aynı durum benimde başıma gelmişti. Elimde ki 1.200 Tl lik ödeme dekontuna istinaden ben aşağıda ki bir kayıt yapmıştım.

100-Kasa 1.200 TL
101-Alınan Çekler 1.200 TL

Benim düşüncem bu idi çeki kısmi ödeme yapılmış gibi gördüm.
 
yüksek miktarda çek karşılıksız çıktı ve banka 1200 tl ödedi bize şimdi biz bu 1200 tl yi tahsilat makbuzundan nakit alınmış gibi yapıp karşı cariden mi düşeceğiz yoksa dieğr gelirler oalrak mı işleyeceğiz kanuni yönü nedir bu işin teşekkürler.


Banka 1200 tl ödedi ise . Size kredi vermiş demektir. dolayısyla 300 hesap 1200 tl alacaklanır. Verilen çekler de 1200 tl borç kayıt yapılır. Ödeme tamamlandığı zaman mahsup edersiniz.
 
Kredi ile alakası nedir? Banka çek karşılığı zorunlu olarak ödemesi gerekeni ödemiş. Çek kısmi olarak tahsil edilmiş. Eğer çeki tahsil edenin banka hesabına değilde nakit alındı ise 100/101 kaydı yapılmalıdır. İstenir ise 101 khs alt hesabına kısmi tahsil edilen çekler gibi bir hs açılıp 101.xx/101.xx virman kaydı yapılabilir.
 
Arkadaşlar. Bankanın ödemekle zorunlu olduğu miktar çek hamillerinin korunması ile ilgilidir. Banka bu tutarı öder ve çek keşidecisne yani kendi çekli müşterisine rucü eder.
Lütfen olaylara sadece muhasebe açısından bakmayın. Bankalar sadece çek bile verseler bir kredi çıkarırlar ve genel sözleşme imzalatırlar. Bu genel kredi sözleşmesine dayanarak da çek müşterisine dönerler. Alırlar almazlar o işin ayrı kısmıdır.

"Evvela, bu ödemenin dayanağı çek değil, çeklerin ödenmesine dair "yasa" dır! bankanın ödemesi çekin ödenmemesi nedeniyle görünse de, bankaya yüklenen ödeme zorunluluğunun dayanağı yasadır...

İkinci olarak, Yasaya göre bankanın ödeme zorunluluğun temeli tek başına çek değil, çek hamili hesap sahibi ile banka arasında varsayılan yasadan kaynaklı kredi sözleşmesidir...

Ki bu nedenlede banka ödediği yasal meblağı, tıpkı bir gayrı nakdi kredi sözleşmesi varmışcasına hesabı kat ederek ihtar yoluyla ve kredi faiziyle müşterisi hesap sahibinden talep etmektedir. Ve doğal olarak bu iade talebi kredi alacaklarının tabi olduğu 10 yıllık alacak zamanaşımı kapsamındadır.

Başka deyişle hamilin bankadan talep edebileceği alacak, çek alacaklarının tabi olduğu 6 aylık zamanaşımına tabi olsaydı, bankanın da ödedikten sonra hesap sahibine rücuu 6 aylık zamanaşımına tabi olmak gerekirdi. Oysa banka kredi sözleşmesinden doğan alacak olarak istemektedir. Çünkü yasa bunu emretmiştir."
 
Üstadım güzel bir açıklama olmuş, ancak arkadaşımız çeki verenin değil alanın yapacağı işlemleri soruyor.
 
Çeki alan firma yapılacak işlem;
1- Çek karşılıksız çıkınca yazdırılıp çeki veren firmanın cari hesabına borç kayıt edilir.
2-Bankanın ödediği "garanti tutar" yine aynı cari hesaba banka garanti ödemesi açıklaması ile alacak kayıt yapılır.
3-Borçlu hesap 100/102 olabilir.
 
Üstadım güzel bir açıklama olmuş, ancak arkadaşımız çeki verenin değil alanın yapacağı işlemleri soruyor.



Çeki alıp elinde bulunduranın yapacağı kayıttan söz ediyorum. Cari hesaba borç kayıt edilince çek iade edilecek diye bir koşul yoktur. Çeki cari hesaba borç yazarız çünkü yapılan ödeme artık geçersizdir. Yoktur. senet de olsa aynı şekilde olmayacak mı? Yani senet alındığı zaman ilgili hesaba alacak kayıt edilir. Ödenmez ise borç kayıt edilerek hesaptan çıkarılır.
 
Çek yazdırılınca artık yok olmaz. Hala firmanın elinde durur. Bu çek için icra vs diğer hukuki yollar tüketilinceye kadar bankanın zorunlu ödemesinden kalan tutar kadar çek hs bekler. Eğer çek tahsili için hukuki süreç işletilmez ve yazdırılan karşılıksız çek verene iade edilir ise o zaman kısmi ödemeden arta kalan çek hs çıkılır ve cari hesaba kayıt gerçekleştirilir. Eğer kalan çek miktarı kadar yeni çek/senet/k.kartı vs ile tahsilat yoluna gidilir ise çek hs çıkılır ve ilgili hs virman yapılır.
 
Sn Merkür ;
Karşılıksız çıkan çeki keşideciye iade et demiyorum. Çek karşılıksız çıkarsa çeki verenin hesabına borç yazılır. Cari hesap çalışmaya devam eder. Bazı firmalar karşılıksız çıkan çek ve senetler için takip kolaylığı açısından ana hesaba değil başka bir protesto hesabına kayıt yapar ve ordan izleme yaparlar.
Bir tane çekten söz etmiyoruz. Bir firma sattığı mal ve hizmetler karşısında bayisinden müşterisinden bir sürü çek ve senet alır. Bunların bir kısmı ödeneir , bir kısmı ise ödenmez protesto olur ve karşılıksız yazdırılır. Bu durumda hemen yasal takibe geçilecek diye bir durum söz konusu değildir. Çeki/senedi elinde bulunduran firma ödenmemiş kambiyo senetlerini müşterisine iade eder ve cari hesabını borçlandırır.
 
Çek hala fiilen sizin elinizde durmakta iken çek hesabından nasıl çıkaracaksınız? Çeki verenin hesabına borç yazabilmek için karşılığında bir hesaptan çıkmanız gerekir!
 
Elebtte çıkaracaksınız. Çek hesabında vadesi geçmiş çek durmaz. Ya ilgili müşterinin hesabına borç kayıt yaparsınız. Yahut da takipdeki çekler diye bir hesap açıp ordan takibe geçersiniz.

Vadesi geçmiş bir senedi de alacak senetleri hesabında tutamazsınız. Buna da aynı şekilde işlem yaparsınız.
Ayrıca belki çeki ciranta size ödeyecek. Neden illa yasal takip olsun.?
 
Çek veya senet iade edilmediği müddetçe bu hesapların alt kırılım hesaplarında takip edilmesi zorunludur. İade etmediğiniz bir çek/senedi nasıl oluyorda kayıtlarınızdan çıkarabiliyorsunuz??
 
Kayıtlardan çıkardığımızı kim söyledi. gerekirse bir hesap açılarak orda takip edilmesinin daha kolay olduğunu yazdım zaten.
 
Üst