Karşıt İnceleme Tutanakları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SAYBEL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SAYBEL

Katkı Sunan Üye
SELAM arkadaşlar. çok merak ettiğim bir konuyu sormak istiyorum.karşıt inceleme tutanaklarından ücret alıyormusunuz. birkaç meslektaşım (bayaaaaa zorlansalarda) YMM'den ücret talep ettiklerini ve aldıklarını söylediler.Bende son gelen karşıt inceleme tutanağını hazırladım YMM e makbuzumu keserek faxladım.ama halaa tık yok. Tutanağı almaktan vazgeçtiler galiba...... :?

böyle bi konuda ücret almak etik anlamda hiç doğru değil.
herkese angarya geliyor ama en etkin denetim yöntemi.
karşıtlar sayesinde bırakın naylon faturaları naylon firmalarla bile karşılaştık.
bakış açınızın değişmesi dileğiyle...

arkadasım bunu ilk defa senden duydum, bizim sirkette günde 4 saat karsıt tutanakla geçer ama ft.kesmeyiz:)

YMM lere karşı böyle bir davranışta bulunmayı etik saymıyorum. Kendi görüşüm

Arkadaşım bizim tavrımız YMM camiasına değil ki. Bizim işimizin angaryalarını siz de biliyorsunuz. Mükelleften aldığımız kuru fasülye parası ile adeta devasa işler yapıyoruz. Bunların yanında bir de YMM raporlarının angaryaları ekleniyor. Ben YMM raporlarına ücret uygulamıyorum ama bana göre de ücrete tabi tutulmalı tabi ki YMM'ler de bunu ücretlerine yansıtmalı. Maalesef bizim işimiz YMM lere göre biraz daha ayakta sayılıyor.

YMM ANGARYALARI

SAYIM MEHMET ARKADASIM VE DIGERLERI
LÜTFEN YMM KARSIT İNCELEME TUTTANAKLARINI ANGARYA OLARAK GÖRMEYELIM BU DA BIR NEYI BIZIM IŞIMIZ TEŞEKKURLER

BEN DE BÖYLE BİR ŞEYİ İLK DEFA DUYDUM. SÜREKLİ KARŞIT İNCELEME TUTANAĞI DÜZENLERİM VE BUNDAN DA ZEVK DUYUYORUM. ÇÜNKÜ YAPTIĞIMIZ İŞİN BİR GEREĞİ OLARAK GÖRÜYORUM.

YMM ler bir nevi kamu hizmeti görmekteler.her ne kadar bize angarya gibi gelse de bu hadise aslında birçok sahte belgenin ve sahte belge düzenleyenin işini zorlaştırmaktadır.bu konuda meslektaşlarımıza ve nihayetinde devlete yardımcı olmak herkesin görevi olmalı.

sonuç olarak ücret istemek yerine bu konuda başka neler yapabiliriz diye fikir üretmek daha doğru olur diye düşünüyorum..!!

Merhaba Arkadaşlar

Kesinlikle böyle bir ücret talebiyle karşılaşmadım. Daha dün bi tutanak hazırlamaya YMM bizzat kendisi geldi. Ve yaklaşık 2 saat misafirimiz oldu. Üstelik aysonu olmasına karşın!!!! Ancak biz kendisine herhangi bir fatura kesmedik. Yaklaşık 15 yıldır da böyle birşey duymadım.

Ayrıca etik anlamda da hiç doğru bulmuyorum.

Merhabalar

Bu konu bana çok saçma geldi neden der iseniz ymm ler devlet adina inceleme yapan kisiler diyede tanimlaya biliriz, o zaman devlet sizden bilgi istiyorsa devlete de fatura kesin para isteyin derim. söylencek fazla bir sey bulamiyorum bu konu hakkinda olmamasi gereken bir uygulama saçma bence.

sevgili arkadaşlar bende böyle birşey duymadım.zaten YMM lerde meslek kökenli olduklarından biraz kaprisli olaslarda tutanakları gönderip isteme zamanlarını iyi seçtikleri takdirde bir sorun olmaz sanırım, fakat bu karşıt incelemelerinde usulen yapıldığı kanaatindeyim çünkü yerinde tutanak düzenleyen YMM pek azdır diye düşünüyorum.Fakat yaptıkları işe bir nebze katkımız olduğu kesindir.Ama YMM 'ye iş getiren müşteri YMM'nin parasını hiç aksatmamakta aynen avukata vereceği ücreti aksatmadığı gibi bize gelince aslan kesilmektedirler biz meslek mensupları esasen bu farkların üzerinde durmalıyız.YMM'leri aracı yapıp kendimizi aşağı düşürmemeliyiz diye düşünüyorum.

arkadaşlarım tekrar söylüyorum benim tavrım YMM camiasına değil. Bu düzene tavrım. Ben böyle bir ücret katiyen almadım almıyorum. Tekrar açıklıyorum mükellefimizden aldığımız kuru fasülye parası. Ancak yapılan işler angarya bir de YMM raporları geliyor iyicene angarya. Sayfalarca fotokopi çekiyoruz. Sayfalarca dökümler yapıyoruz. Üstelik bazı YMM arkadaşlarımız oturduğu yerden faksla bize talimatlar yağdırıyorlar bunların evraklarını bile düzenliyoruz. Hiç birisinden ücret istemiyorum diyorum. Ama mükellefler YMM camiasına biraz daha yumuşaklar. Bana göre YMM ler bunun avantajını kullanarak raporlarını ücretlerine yansıtsalar müşterilerinden rahat bir şekilde alabilirler. Ancak biz mükellefimizden sizin için ayda 2-3 tane YMM raporu düzenliyoruz fotokopiler çekiyoruz desek bunun ücretini isteyecek olsak bize aslan kesiliyorlar. Ayrıca yazımı iyice okuyarak yorum yapın lütfen.

Hernekadar karşıt inceleme tutanakları bir nevi meslektaşlar arsında otokontrol görevi görüyor olsa bile böyle bir belgeyi düzenleme zorunluluğumuz olmadığına göre ücret talep edilmesini uygun buluyorum.Sonuçta bir emek ve zaman harcanıyor ve emek karşılıksız kalmamalı.

Yeminli Mali Müşavirler tarafından gönderilen karşıt incelemeleri hepimiz (mecburen) dölduruyoruz. Tamam ücret talep etmek güzel bir fikir ama, bana söylesenize Türkiye'de hangi YMM bu talebe cevap verir. Hem bu tutanakları dolduruyoruz ama, doldurmadan geri gönderdiğinizde size 'niye doldurmadınız' şeklinde bir soru yöneltmelerine hakları yok (ben denedim, kendileri geldi doldurdu) zira karşıt inlecemeleri onların doldurması gerekir (isterseniz doldurmadan gönderin)!!!!....

doğru,normalde karşıt incelemeyi,karşıt incelemeye konu olan şirkete bizzat gelip defter ve kayıtların uygunluğunu tutanak olarak tutmaları gerekir.Siz doldurmazsanız,kendisi gelmek mecburiyetindedir.Fakat pratikte bu hem ymm'ler açısından hemde incelemeye konu olan mükellefler açısından zordur.

SMMM Mehmet Yalçın' ın bütün söyledikleriyle hem fikirim ve onu sonuna kadar destekliyorum. yıl 2005.,, 2004 &ün bütün belgelerini mükellefe vermişim keza 2003 üde... (sadece mükellefe ettiğim tel. belgelerini getir diye sadece bunu düşünün) 2003 ün 12,ayının kdv tah. fişi ve 2004 ün ocak ayının kdv tah. iade edilen malın yevmiye no'su başka ne vardı işletmeye giriş tarihi iade edilen malın.... beyler yapmayın lütfen bunlar angarya değil angarya ötesi ben gayrifaal işletmelerden hiç bişey yapmadan asgari ücret tabalesının %40'ını alıyorumki bu söylediğiniz işlermlerin hiç biri yapılmıyor.... acaba etik nerde hiç bişey yapmadan bişey almakmı etik yoksa çok şey yapıpta ücret talebinde bulunmamakmı etik.

Hepimiz aynı mesleği icra etmemize rağmen, birbirimizi desteklemediğimiz sürece kalkınmamız ve saygınlığımızı arttırmamızın imkanı yok diye düşünüyorum.

Bırakınız YMM'lerden ücret talep etmeyi, ondan önce çözmemiz gereken birbirimizle ilgili onlarca konu var....

Ama bu başlığın konusunu değiştirmemek için yazmıyorum..

YMM'lerin tutanaklarını hazırlamak için epey vakit sarfedenlerdenim..
hakikaten bazen öyle zamanlarda denk geliyor ki, ve bazıları o kadar ısrarcı oluyor ki, bu yapılanların karşılıksız kalması üzücü...

Bazı arkadaşların dediği gibi YMM'lerin meslekdaşlarını düşünerek aldıkları ücrete "Tutanak hazırlama bedeli" adı altında ekleme yapıp bizlere öderlerse, mesleki dayanışmaya katkıda bulunmuş olurlar...

Çoğu mükellefimin haberi bile olmuyor hazırlamış olduğum tutanaktan...
Adam malı satmış. Karşı tarafın ihracat yaptığından habersiz.
Bir de onun için ücret istersem herhalde elimde mükellef kalmayacak...

Derim ki; bizi bizden başka kimse anlamaz... Çeken bilir derler ya,aynen öyle. O halde YMM'ler destek verecek bu iş karşılıklı anlayış ve yardımla çözülecek...

Değerli Forumdaşlar,

Herkes biliyor ama "mecburiyet"den de bahsediliyor o nedenle özetleyelim. Mevzu "Karşı İnceleme Tutanağı".İncelemeyi yapan kim? YMM.Düzenlenecek evrak nedir?Tutanak.Tutanak bilindiği gibi yapılan inceleme sonuçlarının taraflarca yazılı olarak imza altına alınması.Tutanaklar hazırlar arasında okunup doğruluğu anlaşıldıktan sonra müştereken imza altına alınması gereken bir belge.

Yani İncelemeyi yapacak olana defter ve belgeler ibraz edilecek (tabi bunun bir süresi var) oda defter ve belgeleri inceleyip tutanağı hazırlayacak defter ve belgeleri incelenen mükellefte bu tespitleri okuduktan sonra itiraz edeceği bir husu yoksa imzası ile tasdikleyecek.

Uygulama nasıl? posta ile tutanak boş olarak SM veya SMMM ye gönderiliyor ya da YMM'nin elemanı geliyor incelemeyi yapacak olan defterleri görmeden tutanak hazırlanıyor.Bunun nedeni bu sistemde (web tabanlı ve inceleme yetkililere açık bir sistem olmadıkçada çaresi de görünmüyor) mevzuata uygun karşı inceleme yapmanın çoğu zaman imkanı yok.Sorun iki taraftada var, YMM her inceleme için karşıya gidemiyor Muhasebeci her karşı incelemede defterleri dökmek gibi bir sorunla karşı karşıya.İşte burada devreye mesleki dayanışma giriyor.Ama bununda uygulamasında sanki bir zorunlulukmuş gibi algılanıyor, bazen emrivakilere varan uygulamalar olabiliyor, bazende 300-550 YTL'lik bir faura akibetini araştırmak üzere yapılan karşı incelemeler için bir klasör dolduracak kadar (Muavin dökümleri, makbuz ve tahakkuk fişi fotokopileri gibi)belge örneği istenebiliyor.İşte burada "angarya" denen işyükü ortaya çıkıyor.Şimdi bunu ücretlendirmek bu hatalı uygulamayı benimsemek kanıksamak olur.Ücretlendirmeden bu angaryaları bu haliyle devam ettirmek ise yine yanlış olur.

Madem çözüm karşılıklı yardımlaşma üzerine bulunmuş karşı inceleme yapan meslek mensubu istediği yardımın diğer meslek mensubuna yük olmaması için gereken özeni göstermelidir.Eğer olayın özelliği gereği önemli bir masraf doğuyorsa daha baştan bunu müşterisinden alıp meslek mensubuna takdim etmelidir.

Birde YMM lerin bu incelemeyi devlet adına yaptıkları gibi bir görüş var.Bu doğru değildir.Bugün itibariyle YMM'ler işini yaptıkları müşterileri için karşı inceleme yapmaktadır.Doğrusu budur.Olması gereken farklıdır.Zira Nasrettin Hoca doğruyu söylemiştir."Parayı Veren Düdüğü Çalar" diye.

Çalıştığım büroda tutanakların yazılmasında esas alınan evrakları toplayan ve yazıma hazır hale getiren kişiyim. Muavin dökümleri, yevmiye defterinin sayfa fotokopileri, alış fatura fotokopileri, defter üst bilgileri, defter ön sayfa fotokopileri, satış fatura fotokopileri, ilgili dönem ile geriden gelen bir kaç aylık ve izleyen bir kaç aylık kdv beyan fotokopileri, tahakkuk fişi ile ödendi makbuz fotokopileri, aynı şekilde muhtasar fotokopileri vesaire vesaire falan filan...

Bir gün içinde üç tane karşıt inceleme geldiğini düşünün. Bu bütün gününüzün kaybolması manasına gelir ki buda zannımca hiç de adil bir durum yaratmaz.

İnceleme tutanaklarının düzenlenmesi aşamasındaki tespit ve yazımı konusunda Y.M.M lerce ücret ödenmesi gerektiği kanaatindeyim ben. Bu karşılıklı mesleki saygının ve hukuksal hakkın gereğidir.