Karşıt İnceleme Tutanakları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SAYBEL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Karşıt İnceleme Tutanakları

Bence karşıt inceleme tutanakları bizzat YM bürolarından gelen personeller tarafından bizzat yerine gidilip yapılırsa elimden gelen ilgiyi ve kolaylığı gösteriyorum. fakat çok yoğun bir muhasebe bürosu düşünün özellikle sac tüccarlarının olduğu bir büro YM büroları tutanaklarda bazen bir dünya evrak istiyorlar o zaman o bürodaki insanların vaktinin çoğu karşıt inceleme düzenlemekle geçer. bence bununda bir bedeli olmalı teşekkürler

bu incelemeleri ym bizzat kendisi yapması kanuni zorunluluktur. mb tebliği bu yönde.

Eski çalıştığım bürodan defter çoktu, haliyle işte çoktu.O kadar için içinde hergün en az 2 tane yeminli gelirdi..düşünün hergün hergünnnn... İnceleme dönemi az olanlar evrağı az isteyenlerden para istemiyorduk.İnceleme dönemi çok olan tutanaktan 2005 yılı itibari ile 10,00-ytl para alıyorduk ve karşılığında makbuz kesiyor ve evrakta ve hizmet kusur etmiyorduk.Ancak 10,00-ytl'yi vermek istemeyenler kem küm ediyorlar, sorayım felan telefon felan derken, gidiyorlardı.Tutanağı doldurmadan...Hani nerde inceleme, hani nerde namus,devlet,vatan borcumuz..felan bu ne biçim yeminlilik, bu ne biçim vatana devlete hizmet...Ben derim ki yeminliler için para önemliyse sm ve smmm ler içinde önemli olmalıdır.İsteyenler alır..istemeyenlerde köle izavra gibi tutanak doldurmaya devam eder o kadar...selametle.....

arkadaşlar bu karşıt incelemelerin tam olarak mantığını anlamış değilim nedir neden yapılır ymm lerin bundan ne çıkarı vardır bununla ilgili ayrıntılı bilgi verirseniz çok memnun olurumm!!

ben bu tutanakları ancak son dk. da dolduruyorum
ve asla beyanname, tah. fişi, hesap muavinlerini vermiyorum
bu kadar fotokopi parasına yetişemem diyorum
hiç bir şey diyemiyorlar

Herkese selamlar ,
öncelikle karşıt inceleme tutanakları sadece dolduran kişi tarafından değil ayrıca bu tutanakları hazırlayan veya eksikleriyle uğraşan kişiler tarafından da sevilmemektedir. Bu yazıların gerekliliğini , kimin yararına olduğunu veya içeriğini tartışmak istemiyorum çünkü uzun sürecektir. Esas olan hiçbir artı değer yaratmadığı ve kesinleşmemiş bilgilerin teyitinden başka birşey ifade etmediğidir. Bu konuda ilgili kişilere tavsiyem karşıt incelemenin nasıl hazırlanması veya cevaplanması gerektiğine sadece bir yarım saatlerini ayırıp ilgili tebliğlerden (20 , 27 ve 29 No'lu Sm , Smmm ve Ymm Kanunu Genel Tebliğleri) okuyup , bu konuyu öğrenmeleridir. Karşıt inceleme tutanaklarında sizden tebliğlerde istenenler haricinde bilgi veya belge istenebilir fakat siz "gerekli ve yeterli" bilgileri doldurursanız , karşı taraf için ve vergi daireleri , idareleri için yeterli olucaktır. Kısaca örnek verirsek ; sizden teyiti istenen faturalar sadece 5. ve 6. aylara ait faturalar sa tutanak formatları firmalarda hazır olduğu ve doldurulması gereken KDV beyannamesi bilgileri kısmı yıllık olduğu için , bilmeyen arkadaşlar oturup bir saat 12 ayın KDV beyannamesi bilgilerini tutanağa dökerler yada en büyük hata olan KDV beyannamelerini fotokopi çekip (sırf kağıt ve ağaç ziyanıdır) ek yaparlar . Oysa ki tebliği okursanız sadece 5. ay 6. ay ve bir önceki ay istenir yani 4. ay KDV beyanname bilgileri yeterli olucaktır. Konuyu uzatmadan eğer genel olarak bilgilenmek için isteyen olursa nasıl en kısa ve en yararlı biçimde cevaplanıcağı hakkında bilgi verebilirim. Ayrıca kesinlikle para alınmamalıdır , mesleki açıdan herkes birbirine hoşgörülü ve iyimser bakarak yardımcı olmalıdır diyorum. Herkese iyi çalışmalar.

7faust ' Alıntı:
Herkese selamlar ,
öncelikle karşıt inceleme tutanakları sadece dolduran kişi tarafından değil ayrıca bu tutanakları hazırlayan veya eksikleriyle uğraşan kişiler tarafından da sevilmemektedir. Bu yazıların gerekliliğini , kimin yararına olduğunu veya içeriğini tartışmak istemiyorum çünkü uzun sürecektir. Esas olan hiçbir artı değer yaratmadığı ve kesinleşmemiş bilgilerin teyitinden başka birşey ifade etmediğidir. Bu konuda ilgili kişilere tavsiyem karşıt incelemenin nasıl hazırlanması veya cevaplanması gerektiğine sadece bir yarım saatlerini ayırıp ilgili tebliğlerden (20 , 27 ve 29 No'lu Sm , Smmm ve Ymm Kanunu Genel Tebliğleri) okuyup , bu konuyu öğrenmeleridir. Karşıt inceleme tutanaklarında sizden tebliğlerde istenenler haricinde bilgi veya belge istenebilir fakat siz "gerekli ve yeterli" bilgileri doldurursanız , karşı taraf için ve vergi daireleri , idareleri için yeterli olucaktır. Kısaca örnek verirsek ; sizden teyiti istenen faturalar sadece 5. ve 6. aylara ait faturalar sa tutanak formatları firmalarda hazır olduğu ve doldurulması gereken KDV beyannamesi bilgileri kısmı yıllık olduğu için , bilmeyen arkadaşlar oturup bir saat 12 ayın KDV beyannamesi bilgilerini tutanağa dökerler yada en büyük hata olan KDV beyannamelerini fotokopi çekip (sırf kağıt ve ağaç ziyanıdır) ek yaparlar . Oysa ki tebliği okursanız sadece 5. ay 6. ay ve bir önceki ay istenir yani 4. ay KDV beyanname bilgileri yeterli olucaktır. Konuyu uzatmadan eğer genel olarak bilgilenmek için isteyen olursa nasıl en kısa ve en yararlı biçimde cevaplanıcağı hakkında bilgi verebilirim. Ayrıca kesinlikle para alınmamalıdır , mesleki açıdan herkes birbirine hoşgörülü ve iyimser bakarak yardımcı olmalıdır diyorum. Herkese iyi çalışmalar.

Tabi Tabi YMM'lerde nasıl olsa para almıyor bu işten değil mi? Beni arayan tüm YMM'ler aman tam tasdik istemiyoruz KDV iadesi işi olursa iyi olur diyorlar neden acep?

Merhaba ,
para alınması konusunda tartışmak saçma olucaktır. Tabii ki raporu yazan ve imzalayan kişiler bu işten para kazanıyorlar. Doldurup hazırlanan karşıt incelemelerin parasını kendi mükelleflerinizden ayrıca isteyebilirsiniz , meslek etiği açısından yeminli mali müşavirlerden istenmesi bence doğru değildir. Sonucta bu hizmeti sizler para kazandığınız mükellefleriniz adına yapıyorsunuz ve bu yazıyı isteyen mükelleflerinizin (sizin müşteriniz) müşterisi oluyor. Bu yazıların cevaplanmaması gerçekten aradaki ticari ilişkilerin yıpranmasına neden olur. Dikkat ederseniz tutanaklarda kesinlikle firma (mükellef) kaşe imza istenir yani siz hizmeti kendi mükellefinize veriyorsunuz.
Neyse ama tabii ki hak veriyorum , gerçekten zulüm bir iştir. Tartışmanın uzaması taraftarı değilim , bu kadar gereksiz tartışmanın içinde bizde gereksiz şeyleri tartışmayalım . İlk yazımda da söylediğim tek anlatmak istediğim aslında bu yazıların nasıl doldurulması gerektiğini iyi bilirseniz çok kısa sürede hazırlanabileceğini söylemek istiyorum.
Saygılar.

7faust ' Alıntı:
İlk yazımda da söylediğim tek anlatmak istediğim aslında bu yazıların nasıl doldurulması gerektiğini iyi bilirseniz çok kısa sürede hazırlanabileceğini söylemek istiyorum.
Saygılar.

Siz doğru diyorsunuz ancak Yeminli üstadlar çoğunlukla afaki şeyler isteyebiliyorlar. 191-391 li hesapların muavin dökümleri, kdv ve varsa muhtasar beyannameleriyle tahakkuk fotokopileri, en yüksek 10 firmanın alış fatura fotokopileri, yevmiye-envanter-kebir ön ve arka sayfa fotokopileri vs. vs. falan filan... Bir de sadece bu değil, tam tasdik ve iadeler için aynı raporu iki defa istedikleri de oluyor. Yanisi yeminli üstadlar incelemeye gelmeden ancak gelmiş gibi bütün evrakları görmek de isteyebiliyorlar.

7faust ' Alıntı:
Merhaba ,
para alınması konusunda tartışmak saçma olucaktır. Tabii ki raporu yazan ve imzalayan kişiler bu işten para kazanıyorlar. Doldurup hazırlanan karşıt incelemelerin parasını kendi mükelleflerinizden ayrıca isteyebilirsiniz , meslek etiği açısından yeminli mali müşavirlerden istenmesi bence doğru değildir. Sonucta bu hizmeti sizler para kazandığınız mükellefleriniz adına yapıyorsunuz ve bu yazıyı isteyen mükelleflerinizin (sizin müşteriniz) müşterisi oluyor. Bu yazıların cevaplanmaması gerçekten aradaki ticari ilişkilerin yıpranmasına neden olur. Dikkat ederseniz tutanaklarda kesinlikle firma (mükellef) kaşe imza istenir yani siz hizmeti kendi mükellefinize veriyorsunuz.
Neyse ama tabii ki hak veriyorum , gerçekten zulüm bir iştir. Tartışmanın uzaması taraftarı değilim , bu kadar gereksiz tartışmanın içinde bizde gereksiz şeyleri tartışmayalım . İlk yazımda da söylediğim tek anlatmak istediğim aslında bu yazıların nasıl doldurulması gerektiğini iyi bilirseniz çok kısa sürede hazırlanabileceğini söylemek istiyorum.
Saygılar.

1- Genelde verilmek istenen mesaj özellikle yazının sonlarında verilir. Sizde böyle yapmışsınız. Bu nedenle para konusunu esas mesaj olarak kabul ettiğimden cevap verdim.
2- Tartışma konusunun saçma olacağını söylediğiniz halde 2 satırlık yazıma 8 satırla cevap veriyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
3- Karşıt incelemeyi incelemenin yapıldığı firmanın muhasebecisi/müşaviri değil, İncelemeyi isteyen YMM yapmak zorundadır.
4- Eğer ki YMM yapamayacak durumdaysa o ildeki meslektaşlarından yardım alabilir.
5- Bu yardım da bedava değildir elbette.
6- Biz bu yardımları bedava yaptığımız sürece YMM'ler büyük paralar kazanmaya bizde paralanmaya devam ederiz.
7- Meslektaşlarımız arasında (ki öyle olduğunuzu düşünüyorum) hala bu mantıkla olaya yaklaşıldıkça kariyer, meslek saygınlığı, iyi gelir elde etme vs. bunları da geçelim derim ben.

Herkes böyle devam etsin, sonra buradan bağıralım "eczacılar kadar bile sesimiz çıkamıyor" diye. Şu da unutulmasın 1 Mart'ta toplanmayı dahi beceremeyen bir mesleğin mensuplarıyız.

Saygılarımla da değil, sevgilerimle de değil.

Merhaba
öncelikle kimse sizden saygı veya sevgi beklemiyor ki nasıl bir tavır içindesiniz anlamak zor.

ilk yazımı tekrar dikkatlice okursanız kesinlikle vermek istediğim mesaj bambaşkadır.Arada anlamak isteyen bir arkadaş olmuş zaten.

Size sadece bir şey sormak istiyorum , dürüstçe cevap verirseniz sevinirim ;

Karşıt inceleme tutanaklarının neden , hangi incelemeler sonucunda , hangi tebliğler ışığında ve nasıl hazırlanması gerektiği hakkında yeterli bilginiz var mı yoksa sadece gelen karşıt incelemelerin cevaplanması ile mi ilgilisiniz?

Muhasebecinin YMM lerden bu şekilde para talep edebilmesi için pratikte işin nasıl yürüdüğünü iyi bilmemiz gerekir. KDV iadesi tasdik raporunu evet YMM imzalar ve kazanılacak paranın en az %50 'sini raporu yazmasa dahi kendisi kazanır.Fakat raporlar ayrıca piyasadaki SMMM ler tarafından da oldukça fazla yazılmaktadır. Yani sadece para kazanan YMM değil SMMM 'ler de hatta hiçbir ünvanı olmasa dahi mesleki bilgisi olan birçok kişi bu raporlardan para kazanabilmektedir. Eğer saldırmak istiyorsanız bence belli bir meslek grubuna veya para kazanan kişilere değil bu sistemi oluşturan birimlere saldırmalısınız. Ürettiğiniz çözüm olan para almanın sonucunda meslek etiği denen kavram son derece zarar görür. Birleşip , toplanıp içi boş bir birlik sağlamaktan önce herkesin bireysel olarak daha teorik , en önemlisi bilimsel düşünüp mantıklı çözümler üretmesi meslek açısından en önemli gelişim olucaktır.

Diğer bir konu karşıt incelemelere sadece muhasebeciler cevap vermez , aynı şekilde YMM ler de cevap verirler. Hatta sizin verdiklerinizden çok daha fazla cevap verirler. Hiç KDV iadesi tasdik raporu yazmayan bir YMM sizce bu cevapladığı karşıt incelemeler için para talep etmeli midir? Ayrıca YMM nin cevap verme zorunluluğu da yoktur dikkatinizi çekerim. Tebliğ ve muktezalarda herşey son derece açıktır. Tek yapmamız gereken bu durumlara objektif bakıp daha mantıklı çözümler üretebilmektir.

1- Ben hemen hemen her zaman sözümü "saygı ve sevgilerimle" diye bitiririm, bu forumda ilk defa beni siz çileden çıkarttınız.
2- Size dürüstçe cevap vereyim, Şu anda TURMOB yönetiminde olan YMM'lerin zamanında denetçiliğini yapmış, uluslararası bağımsız denetim şirketi sahibiyim (daha bebek ama büyüyecek). Umarım bu yeterli olur. Ayrıca benim bilgimi ölçmek istiyorsanız ya önceki mesajlarıma bakın yada gelin ofisime yüz yüz konuşalım. Ukalalığa gerek yok.
3- Şöyle bir ifadeniz olmuş;
"KDV iadesi tasdik raporunu evet YMM imzalar ve kazanılacak paranın en az %50 'sini raporu yazmasa dahi kendisi kazanır.Fakat raporlar ayrıca piyasadaki SMMM ler tarafından da oldukça fazla yazılmaktadır. Yani sadece para kazanan YMM değil SMMM 'ler de hatta hiçbir ünvanı olmasa dahi mesleki bilgisi olan birçok kişi bu raporlardan para kazanabilmektedir."
İşte burada sadece rapor yazmak değil zeminini hazırlamak, yani karşıtları yapmak, firma bilgilerine ulaşıp rapor için çalışma kağıtlarını oluşturmak, denetlemek bunların tamamından SMMM'lerinde para kazanması gerektiğini söylüyorum. Sizde bana yakın bir ifade kullanmışsınız. O zaman derdiniz ne?
4- YMM'lerin verdikleri bilgi isteme yazısıdır. karşıt inceleme yerine geçer. Karşıt inceleme yapılacak firmanın YMM'si var ise bu düzenlenirdi, yani eskiden. Ha şimdi düzenleyen yokmu var. Ama nasıl, Danıştay tebliğin bilgi isteme bölümünü iptal etti, ama idare ne dedi ben yinede kabul edeceğim. Onun için halen bu bilgi istemeler ortalıkta dolaşıyor. Bunun için YMM'lerin zorunluluğu yok. YMM'lerin zorunluluğu olmadığına göre SMMM'lerin hiç yok. Gidecek şirkete karşıtı isteyen YMM, oturacak bakacak. Olay bundan ibarettir. İşi çoksa yetişemiyorsa, o zaman adamını tutacak ona yaptıracak. Parasıyla... İşte siz ve sizin gibi düşününler bence mesleğe ihanet içindedirler. Bunu bir özeleştiri olarak söylüyorum. Kol kırılır yen içinde kalır. Ondan para kazanma bundan para kazanma eeeee neyden para kazanacak bunca meslektaş. Soruyorum size. Her emeğin bir bedeli vardır.
Denetim böyle yapılır. Öyle evrakı fakslayım geri gelsin, kargoyla gönderiyim, nasıl olsa bunlar çilekeş adamlar, her istediğimiz belgeyide ekliyorlar, hatta kargoyu geri gönderirken parasını bile ödüyorlar diyerekten denetim yapılmaz.

Olayın özünü kavrayın önce......

Merhaba ,
bu yazınızın çoğuna katılıyorum , ukalalık da yapmıyorum sadece öğrenmek istedim. Sizi çileden çıkartıcak birşey yapmadım diye düşünüyorum , düşüncenize saygılıyım zaten. Benim de dediğim gibi para kazanmalı SMMM ler ve bu işten para kazanıyorlar zaten , pek uzatmak istemiyorum . Sadece para karşılığı olursa karşıt inceleme zaten hiçbir şey ifade etmiyor daha da garip bir işe dönüşür diyorum. Son cevabınız için teşekkür ederim , iyi çalışmalar.
Saygılar ve sevgiler.

ben de tüm yazılanları okuduktan sonra evet yardımcı olmak güzel ama bürolarımız ali babanın tekkesi değil ki... karşıt inceleme isteyen buyursun gelsin o da emek ve mesai harcasın veya bu işler için tutacağı elemana ödeme yapsın.... o zaman onun da sesi çıkar diyorum...bizim de mesaimiz kıymetli.. danışma bile ücretli unutmayın lütfen..

Acaba mükelleften ücret talep edilemez mi? Aslında ücret tarifesine bunun da eklenmesi kanaatindeyim..

ayda ortalama 10 karşıt inceleme talebi gelidğini düşünürsek bu 1 günümüzü alır.Bu da emek ister zaman ister.Eğer emeğim ve zamanım değerli değil diosanız ücret istemeyin kimseden ....:(

Ayda 10 taneye razıyız biz. Daha geçen hafta içerisinde gelen ve cevaplanmayı bekleyen 8 karşıt incelememiz var. Bir tane karşıt sahibi ile dün tartıştık, firmaya göndermişiz, neden YMM büromuza göndermediniz diye fırça atmaya çalışıyor. Sanki maaşlı çalışanıyız. Mail attı, 18 tane fotokopi ekiyle bu sabah bu defa kendisine gönderdik!

Bir sürü beyannamesi, Ba-Bs'si, özel usulsüzlük cezaları, mükellefin aymazlığı, banka hesap ekstrelerinin karmaşıklığı, envanter çalışmasının namümkün oluşu yetmezmiş gibi bir de bu karşıt incelemeler için defterden fotokopi çek yok kdv tahakkuk fişini çıkar, yok kdv'sinin fotokopisini çek.. Eeeh, yeter be diyesi geliyor insanın.

Merhabalar,

Benim öğrenmek istediğim şey karşıt incelemin amacını öğrenmek. Yanlış algılamıyorsam karşıt inceleme isteyen YMM ve SMMM ler bunları bizzat karşıt inceleme istedikleri mükelleflerin veya bu mükellefin sorumlularının yanına giderek, evrakları bizzat inceleyerek ve bunların örneklerini alarak kendilerinin doldurması gereğidir. Fakat bu iş inceleme yapam YMM veya SMMM lerin zaman ve maliyet bakımından işine gelmediği için karşıt inceleme yapma yükümlülüğünü karşı tarafa yükleyip bilgi ve belge istemektedir. Bu ne kadar etikdir. Siz zamanınızı ve paranızı boşa harcamamak için başka bir meslektaşınızın zaman ve parasını harcıyorsunuz.

Yanlışsam düzeltin.

Sayın crazy2477,

Tabi ki karşıt incelemenin ruhuna aykırıdır. Bizzat gelinip işyerine bakılması, defter ve belgelerin raporu imzalayanca kontrol edildikten sonra imza edilmesi gerekir. Ancak kazın ayağı öyle değil ki, lafım meclisten dışarı, sanmıyorum ki pek çoğumuz defter ve belgelerimizi incelemeye anında ibraz edebiliyoruz. Şahsen bizim daha 2008 yılına ait olup döküm bekleyen ve büroda yer işgal eden defterlerimiz mevcut. Bizatihi yeminli gelse, hem rezil olmakla kalmayacak üstüne üstlük raporu da yazamayacağız.

Ancak yeminli üstatlarda bunu koz olarak kullanmasınlar istiyoruz. Bir karşıtın doldurulmasını anlayabilirim, ama muavin dökümleri, fatura fotokopileri, kdv beyannameleri ile tahakkuk fişlerinin istenmesini anlayamıyorum. Neticesinde karşıtın kendi içinde yazdığımız bilgilere itimat edilmiyor mu ki bunlarda ek olarak isteniyor?