Karşıt İnceleme Tutanakları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SAYBEL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Karşıt İnceleme Tutanakları

Bana YMM demeyinde ne derseniz deyin , geçen elemanın biri aradı efendim 2010 yılının 07-08-09-10-11-12 şu şu şu şu firmaların faturalarını fakslarmısını dedi bende şalter attı, oldu birader al istersen sattığım malın maliyetinide çıkarayım kilosunu kaça mal ettiğimide gör müşterine daha iyi bilgi verirsin dedim fırçaladım.
Arkadaş ticari sır diye birşey var yok fatura fotokopisiymiş benim hammaddemi kaça aldığımdan YMM ye ne, o kadar meraklıysa gider tedarikçimden öğrenir benden bilgi milgi alamaz.
İndirilecek kdv listesi ver , fatura fotokopisi ver , KDV beyannamesi ver, muhtasar beyanname ver , en son ba larıda istemeye başladılar BA ları ver, artık kapıyı bir araladımı ufaktan defterinizide tutalım biz aslında denetim şirketiyiz diye tekliflerde gelmeye başladı ne güzel memleket değilmi

Ben artık gelen YMM elemanlarına fatura fotokopisi falan vermiyorum isteyene gel birader gör bak fatura burda diyorum vergi nosunu yazıyor faturayı görüyor ve geldiği gibi aynen gidiyor, illa çok istekli olurlarsa patrona yönlendiriyorum iyice bir sağlam fırçadan sonra eleman kendine geliyor.

YMM dedimmi cinlerim tepeme çıkıyor vallahi >:( >:( >:(

YMM elemanlarına göstermiş olduğunuz tepkiyi; yersiz ve saçma buluyorum.

Onlara yetki verilse inanın bizim gibi smmm lerle karşı karşıya gelmek zaten istemezler.

bence ticari sır kavramı ile vergi denetiminin(ymm) kesiştiği bu nokta büyük bir sorun bu sebeple e-fatura ve e-defter uygulaması ile çözülebilir ancak yani ymm sistemde alım tutarını göremez ama iki kurum arası ilişkiyi doğrulayabilir..e-fatura ve e-defter uygulamasında biraz daha kararlı olunması ve hızlanılması gerekiyor ::)

Gelen tutanaklarda istedikleri diğer bilgileri verebiliriz.
Fakat Kdv bilgilerinden satış ciromuza ulaşılıyor. Ve bu bilginin hiçbir müşterimize verilmemesi gerekiyor.
Ymm nin eğer isterse, bu bilgiyi kendi müşterisinden saklaması biraz zordur.

Bir yazı ile kdv bilgilerimizi vergi dairemizden almaları mümkünmüş. Bu bilgi 2 vergi dairesi arasında paylaşılabilir. ama nasıl yapılır ve nekadar pratik olur? ve Ymm bununla uğraşmak ister mi bilemiyorum.

Böyle bir uygulama yapan oldumu?

Saygılar..

Bencede ücret alınmasının ve talep edilmesinin hiçbir etik dısı tarafı yok. Yanlız bunun bir resmi çerçeveye oturtulması lazım ama oda birilerinin isine gelmez kulak arkası yapılır bu konuda.

Ayrıca biz muhasebecilerin tek sermayesi emegimiz ve binbir zorluklar sahip olduğumuz unvanımız.

Birler yaptığımız ısı küçük bir is olarak görürsek baskaları ne yapmaz bir duşunun

Arkadaşlar ne bu ymm lere karşı olan güvensizlik :D Adamlar yemin etmiş Alış faturasınıda ister,maliyetinide karınıda. Koca yeminli karşınıza rahip olarakmı çıkacak sanki ;) !!

vallahi adamın satış cirosunu gördümmü rakipde olur, tam tastikle teklifte getirir , şuanda saygıdeğer ymm ler birbirinin müşterilerine salça olmayı bırakmış artık piyasadaki iyi firmalara tam tastikle teklif sunma derdine düşmüş durumdalar.
Aklı olan YMM yi cirosu biraz iyi olan mükelleflerinin yanından bile geçirmez.

ACEMİ MUHASEBECİ ' Alıntı:
Gelen tutanaklarda istedikleri diğer bilgileri verebiliriz.
Fakat Kdv bilgilerinden satış ciromuza ulaşılıyor. Ve bu bilginin hiçbir müşterimize verilmemesi gerekiyor.
Ymm nin eğer isterse, bu bilgiyi kendi müşterisinden saklaması biraz zordur.

Bir yazı ile kdv bilgilerimizi vergi dairemizden almaları mümkünmüş. Bu bilgi 2 vergi dairesi arasında paylaşılabilir. ama nasıl yapılır ve nekadar pratik olur? ve Ymm bununla uğraşmak ister mi bilemiyorum.

Böyle bir uygulama yapan oldumu?

Saygılar..
atladığınız bir şey var.zaten vergi daireleri iş yükleri azalsın diye ymm müessesesini çıkarttılar ki zaten dünyanın başka hiçbir yerinde de yok.
bu bilgileri vergi dairelerinden almaya kalkarlarsa memurların işi artacak.
zaten kargoyla tutanak dolturtma diye bir şey yok.
belgelerin asıllarının,yerinde görülmesi lazım.
kargoyla vergi incelemesi mi olur?

Son düzenleme:

Karşıt inceleme tutanaklarında Smmm kaşe zorunluluğu yok. Yani Tutanak size gelmiyor, mükellefe geliyor. Ama mükellefin tutanağa cevap vermesi zorunlu. Cevap verilmedi takdirde Ymm nin bunu raporda vergi dairesine bildirmesi halinde, vergi dairesi aynı bilgileri mükelleften isteyecektir. Mükellefte ben sizden. Dolayısıyla siz Ymm nin işini değil mükellefinizin işini yapmış oluyorsunuz. Mükellefinizden Karşıt incelemeler için ücret talep edebilirseniz helal olsun derim.

Ben şu anda özel bir şirkette çalışıyorum,mesleğe büroda başladım,bir dönem de ymm nin yanında çalıştım.YMM nin yanında çalışırken yapmaktan diğer çalıştığım yerlerde de cevap vermekten nefret ettiğim bir olaydır karşıt inceleme tutanağı.

Çok kestirmeden yazayım kimse de kusura bakmasın :)

Kargoyla,otobüsle,minibüsle,özel ulakla,vs gelen karşıt inceleme tutanağına cevap verme zorunluluğu diye bir şey yok.YMM Efendi lütfedip de geliyorsa isteyeceği evrakları kendisine ibraz etme zorunluluğu var.

Ha bizler gelen karşıt inceleme tutanaklarına cevap veriyorsak bu tamamen mesleki etikten ve mükelleflerimizin ticari ilişkileri zedelenmesin diye veriyoruz.Yoksa bir zorunluluktan vermiyoruz.

YMM Efendi karşıt inceleme yapıp tutanak düzenleyecek ise bir zahmet kalkıp gelecek.

PoSeiDoN ' Alıntı:
Ben şu anda özel bir şirkette çalışıyorum,mesleğe büroda başladım,bir dönem de ymm nin yanında çalıştım.YMM nin yanında çalışırken yapmaktan diğer çalıştığım yerlerde de cevap vermekten nefret ettiğim bir olaydır karşıt inceleme tutanağı.

Çok kestirmeden yazayım kimse de kusura bakmasın :)

Kargoyla,otobüsle,minibüsle,özel ulakla,vs gelen karşıt inceleme tutanağına cevap verme zorunluluğu diye bir şey yok.YMM Efendi lütfedip de geliyorsa isteyeceği evrakları kendisine ibraz etme zorunluluğu var.

Ha bizler gelen karşıt inceleme tutanaklarına cevap veriyorsak bu tamamen mesleki etikten ve mükelleflerimizin ticari ilişkileri zedelenmesin diye veriyoruz.Yoksa bir zorunluluktan vermiyoruz.

YMM Efendi karşıt inceleme yapıp tutanak düzenleyecek ise bir zahmet kalkıp gelecek.

Doğru. Şehir dışından gelen evraklara mecburen cevap veriyoruz. Şehiriçinde çalışan Ymm' leri anlamıyorum. Bize her ayın 24 sonra gelen bir YMM elemanı var, her ay gelir yazar-çizer evrağını alır gider.

çalıştğım muhasebe bürosunda mükelleften alıyorduk 2006 yılıydı galiba tutanak başına 25 tl alıyodu patron

Karşıt inceleme tutanağı

1- Genelde verilmek istenen mesaj özellikle yazının sonlarında verilir. Sizde böyle yapmışsınız. Bu nedenle para konusunu esas mesaj olarak kabul ettiğimden cevap verdim.
2- Tartışma konusunun saçma olacağını söylediğiniz halde 2 satırlık yazıma 8 satırla cevap veriyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
3- Karşıt incelemeyi incelemenin yapıldığı firmanın muhasebecisi/müşaviri değil, İncelemeyi isteyen YMM yapmak zorundadır.
4- Eğer ki YMM yapamayacak durumdaysa o ildeki meslektaşlarından yardım alabilir.
5- Bu yardım da bedava değildir elbette.
6- Biz bu yardımları bedava yaptığımız sürece YMM'ler büyük paralar kazanmaya bizde paralanmaya devam ederiz.
7- Meslektaşlarımız arasında (ki öyle olduğunuzu düşünüyorum) hala bu mantıkla olaya yaklaşıldıkça kariyer, meslek saygınlığı, iyi gelir elde etme vs. bunları da geçelim derim ben.

Herkes böyle devam etsin, sonra buradan bağıralım "eczacılar kadar bile sesimiz çıkamıyor" diye. Şu da unutulmasın 1 Mart'ta toplanmayı dahi beceremeyen bir mesleğin mensuplarıyız.

Saygılarımla da değil, sevgilerimle de değil.

muhasebe-ci meslektaşım,
:alkış: Aynen katılıyorum size. 4- Eğer ki YMM yapamayacak durumdaysa o ildeki meslektaşlarından yardım alabilir. Bu cümlenize de, hem bir çözüm hemde YMM meslek dayanışması açısından da AYRICA katılıyorum. Bakalım bu YMM meslek dayanışmaları ücretli mi yoksa ücretsiz mi???
Karşıt incelemeyi yapması gereken YMM'dir. YMM'in oturduğu yerden mail ya da kargoyla karşıt inceleme tutanağını elemanına Mali Müşavir meslektaşıma göndererek, formu doldurması için talimat vermesi, Mali Müşavir meslektaşlarımın da başka işini gücünü bırakması, ayrıca bu iş için harcayacağı emeğini yok sayarak bu formları doldurmak için kendini paralaması meslek mensuplarımızın çoğunun bakış açısındaki sıkıntıdır. Mesleğin itibarı, kendi mesleğimize verdiğimiz değerle ve ÖZELLİKLE MESLEKİ SINIRLARIMIZI bilmemizle ve bu sınırların dışına taşmamamızla artacaktır. Sonuç itibari ile biz Mali Müşavirler YMM'lerin elemanı değiliz. Karşıt inceleme tutanakları için bir ücret almıyoruz, ayrıca karşıt incelemelerin bizzat YMM tarafından ilgili belge ve bilgileri bizzat GÖREREK doldurması kendisininde doldurduğu formun doğruluğu ve sorumluluğu açısından da yasal bir zorunluluktur. Biz Mali müşavirler bakış açımızı değiştirmediğimiz sürece, haklarımızı almayı bırakın mevcut hakları bile kaybederiz. Bizim kendi mesleğimize verdiğimiz değer bu olursa Mali Müşavir OLMAYAN lar bu mesleğe nasıl itibar versin.
Bugün serbest meslek mensubu olan, hangi avukatın kapısını çalıpta hukuksal bir konuda danışmak isteseniz önce ücret gelir aklınıza, DANIŞMA ÜCRETİ. Ama konu Mali müşavir olunca, direk telefon açılabiliyor, çat kapı geliniyor, müsaitmisin düşüncesi zaten yok. Kişi aklındaki sorusunu soruyor, cevabını anında bekliyor ve bunun bir ücreti var mı DANIŞMA ÜCRETİ olur mu fikri bile oluşmuyor, çünkü biz ücretsiz iş yapmayı kendimizi paralamayı seviyoruz. Ne mali tatil, tatil oluyor ne mesai yapmadan işler yetişiyor. Çalışıyoruz ama niye çalışıyoruz...
Emeğimizin karşılığını almak ümidiyle......