Karşıt İnceleme Tutanakları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SAYBEL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Karşıt İnceleme Tutanakları

Kerem21 ' Alıntı:
Sayın crazy2477,

Tabi ki karşıt incelemenin ruhuna aykırıdır. Bizzat gelinip işyerine bakılması, defter ve belgelerin raporu imzalayanca kontrol edildikten sonra imza edilmesi gerekir. Ancak kazın ayağı öyle değil ki, lafım meclisten dışarı, sanmıyorum ki pek çoğumuz defter ve belgelerimizi incelemeye anında ibraz edebiliyoruz. Şahsen bizim daha 2008 yılına ait olup döküm bekleyen ve büroda yer işgal eden defterlerimiz mevcut. Bizatihi yeminli gelse, hem rezil olmakla kalmayacak üstüne üstlük raporu da yazamayacağız.

Ancak yeminli üstatlarda bunu koz olarak kullanmasınlar istiyoruz. Bir karşıtın doldurulmasını anlayabilirim, ama muavin dökümleri, fatura fotokopileri, kdv beyannameleri ile tahakkuk fişlerinin istenmesini anlayamıyorum. Neticesinde karşıtın kendi içinde yazdığımız bilgilere itimat edilmiyor mu ki bunlarda ek olarak isteniyor?

Öncelikle Alomaliye forumuna üye olmaktan mutluluk duyuyorum ve istediğimiz bilgileri temin edebiliyoruz.
Ben Yeminli Mali Müşavir yanında çalısıyorum ve gittiğim her yerden zorluk için de evrakları alıyorum ve oraya giderken randevu almak bile zor oluyor.Mali Müşavirler beyanneme zamanlarında Yeminli den gelen arkadaslara randevu vermek zorunda değildir.Evrakları da bazi Yeminli Mali Müşavirler istemiyor bazıları istiyor ama alınması gerekir cünki bir ispat aracı olarak kullanıyorlar faturalar ise bazıları kod da cıkınca o firmanın tüm bilgilerine ulasmak için istiyorlar zaten sizden istenilen faturalar firmanızın yapmıs olduğu en yüksek alış faturalarını istiyorlar.
Evet gittiğim müşavirler para istiyor ama makbuz kesmesi ve Yeminli'den karşıt inceleme karşılığında para istemesi için öyle bir kuralın veya maddenin gösterilmesi gerekiyor

Bir keresinde hiç unutmuyorum. Ayda 500-600 adet civarında fatura kesen ve pazarlama işi yapan mükellefimin bir müşterisi tam tastik kapsamındaymış ve neredeyse yılın 12 ayında da faturamız var firmaya üstelik her ay 20-25 adet fatura kesmişiz haliyle YMM karşıt inceleme için evraklar geldi. Ekinde de bir dünya evrak isteniyor 191 391 120 320 vs. bunların dökümü hesapladım 600 sayfa tutuyor. YMM arkadaşa aynen konuyu böyle açıkladım, YMM bir de demez mi ben anlamam hepsini döktür istiyorum diye. Sen misin bunu diyen ben de bu raporların hepsini tiff belgesi olarak cd ye kayıt ettim kendisine kargo yaptım. Al sana dökümler tepe tepe kullan mantığı.

Tamam mesleki dayanışma var birbirimizi kollamamız gerekiyor ama. Böyle bir davranış da mesleki dayanışmanın neresine sığdırılabilir ki? Bence bu işin bir adının konması gerekiyor. Hizmet hizmettir.

mehmet yalçın ' Alıntı:
Bir keresinde hiç unutmuyorum. Ayda 500-600 adet civarında fatura kesen ve pazarlama işi yapan mükellefimin bir müşterisi tam tastik kapsamındaymış ve neredeyse yılın 12 ayında da faturamız var firmaya üstelik her ay 20-25 adet fatura kesmişiz haliyle YMM karşıt inceleme için evraklar geldi. Ekinde de bir dünya evrak isteniyor 191 391 120 320 vs. bunların dökümü hesapladım 600 sayfa tutuyor. YMM arkadaşa aynen konuyu böyle açıkladım, YMM bir de demez mi ben anlamam hepsini döktür istiyorum diye. Sen misin bunu diyen ben de bu raporların hepsini tiff belgesi olarak cd ye kayıt ettim kendisine kargo yaptım. Al sana dökümler tepe tepe kullan mantığı.

Tamam mesleki dayanışma var birbirimizi kollamamız gerekiyor ama. Böyle bir davranış da mesleki dayanışmanın neresine sığdırılabilir ki? Bence bu işin bir adının konması gerekiyor. Hizmet hizmettir.

Yeminlinden bu lafı söyleyen arkadas ayıp etmıs ama sızden 120-320 istemesıne hıc gerek kalmaz cd'e kayıt yapmısınız bu sekılde de tutanaklara cevab vermıs olabılırsınız

Çalıştığım şirkette ayda en az 10-15 arası Karşıt İnceleme Tutanağı geliyor
Tutanakları bundan bi 6 ay önce kadar her ay tertemiz yapıyordum ancak sonunda çok yoğun olduğumdan birini yapamadım YMM ye bir adam gönderin yoğunum dedim YMM tamam dedi ama elemanı olacak bayan telefonda siz şöyle mecbursunuz böyle mecbursunuz biz YMM yiz şöyle yaparız böyle yaparız işinizi çabuk yapın vb. gibi abuk subuk tehtitler savurduktan sonra bende film koptu ve bir daha tutanak doldurmadım
Şimdi tutanaklar gelir gelmez arıyorum YMM yi, Üstat bir adam gönderin ben sizin işinizle uğraşamam kusura bakmayın vaktim yok yoğunum diyorum gönderirse ne ala göndermezsede hiçbir işlem yapmıyorum direkt sümen altı ve sonuçta şunuda gördüm YMM ler öyle yada böyle mecburen birini gönderiyorlar kendilerinin yada elemanlarının yapması gereken işi paşa paşa yapıyorlar

Kanunen sadece ve sadece kendilerinin bizzat gelmewsi gerekir.

Birde şunu demeden edemiycem piyasada o kadar ağlayan adam var o kadar aç kalmış belgeli var yani varda var Birde benim şirketin müşavirine bakıyorum afedersiniz bir benzetme vardır ''adam tuvalete gitmeye bile para alıyor '' derler bizimkiside aynen öyle en ufak bir şeyde makbuzu kesiyor banka hesabıma havale edin lütfen diyor hiçbir taviz yok piyasada bir çok kişinin bedava yaptığı ıvır zıvır işlere bile akıl almaz ücretler alıyor.

Piyasaya bakıyorum ağlak dolu ağlayan ağlayana benim müşavire bakıyorum adam istanbulda milyon TL lik villa yaptırıyor kısacası bu adam bunu nasıl yaptırıyor nasıl beceriyor bunu tek bir cevabı var '' Emeğinin karşılığını alıyor' yani ağlayan, bu iş bitmiştir gibi laflar edenlerin beceremediğini yapıyor adam emeğim neyse ver kardeşim diyor ve en sevdiğim lafıda dışarıdan biri birşey sorduğunda'' Bana soru sormayın ben bilgimle para kazanıyorum kimseye bedava bilgi veremem'' diyor.

Bugün onun adamına sordum karşıt incelemeleri ne yapıyorsunuz dedim. cevap olarak delimisin kardeşim YMM adam gönderirse gelen eleman yapıyor yoksa direkt evrağı geri gönderiyor dedi. Sebep dedim Üstadın YMM lere cevabı ''Benim incelenmeyecek yada hesabını veremeyecek bir durumum yok gel kardeşim kendin incele yada rapor parasını hesabıma havale et '' oluyormuş.

İşini bilen bu meslekte afedersiniz hala eşşek yüküyle kazanıyor nasılmı kazanıyor adamlar emeğini sömürtmüyor 500 defteri tanesi 50 TL den tutmuyor benim müşavirin LTD tarifesi 500 TL den başlıyor adam büyoya şahıs mükellefi sokmuyor ben şahısla uğraşamam bana şirket lazım diyor , LTD lere fiyatta işine gelirse çekiyor gelmezse git istediğin yerde tuttur diyor

stonhan sana katılıyorum gerçek bir müşavir böyle olmalı ama ülke gerçekleride var bunları yapabilecek kişi çok çok az maalesef.

karşıt incelemeler tabiki zaman alıcı olarak görünsede firmanız karşıt inceleme geldiğinde düzene daha kolay girip istediğimiz şekilde değişebiliyorlar neden bu yönde kullanmıyorsunuz sizi anlamalarını sağlıyor düzenli ol,vergi ödemelisin,bu kadar gider çok gibi sözlerin daha iyi anlaşılmaını sağlıyor ne kadar çok gelirse o kadar düzenli olmaya çalışıyor tabi ona sonuçlarını sürekli hatırlattığınız sürece saygılar

arkadaşlar bilmiyorum. size ayda kaç adet karşıt inceleme geliyor. bana en az 30 ile 50 arasında geliyor. birde beni arayıp kardeşim biz karşıt inceleme gönderdik daha bizde göndermedin hemen gönderin yoksa vergi dairesine yazı yazarız diyorlar bağzıları hepsi değil tabiki. ben denetime her zaman açık birisiyim kontrol için iyi olur ama tozacını aştığığı zaman smmm ek bir hamballık oluyor. ymm yazıyı gönder gelsin eğeee parayı kim alıyor.
bir ymm bir şirketten en az 15.000,00tl aylık alıyor. nerde burda adalet. Ararlar tlf biz şu gün geleceğiz derler ok deriz o gün gelirler bilgileri veririz yazarlar. ama tlf gönder yok sa vergi dairesine yazı yazarız. peki sen geldinde ben vermedim mi yok. O zaman aldığın ücretin hakkını verirler. Adamlar bir YMM denetim firması kurmuşlar resmen padişahlık en az bana bir ymm aylık 20 tutanak geliyor. üstadım ben gelemiyorum sen yap derse paşa paşa makbuzunu keserim ücretini alırım. onlar işte biz mal aldığınız firmalara gidiyoruz sizin için geziyoruz diyorlar en az 15000,00 aylık adalet mi bu yani. bir karşıt inceleme maduru olarak artık göndermiyorum. randevu veriyorum gelin diyorum gelmezse kendileri bilir. smmm olarak biz tavrımızı göstermezsek hep ezilen oluruz ymm de taşören firma olarak kullanırlar.

Yazılanları anlamak gerçekten de oldukça güç.

Arkadaşlar bence kesinlikle ufakta olsa bir ücret alınmalı.Bir de işin şu yanı var bir ymm inceleme yaptığı firmanın

beyannamesini,tahakkun fişi v.s hepsini internetten görebiliyorlar onların şifresi açıyor.Ama smmm den fotokopi

istemek kolay ya.. bizzat ymm dedi bana. ohh tozlu arşivden faturaların fotokopisi,beyanname ıvır zıvır kendide

ulaşabileceği belgeleride suya sabuna dokunmadan alsınlar,formuda dolduralım parayı onlar kazansın yok yarı

kamu kuruluşuymuş bizene, sonuç olarak ortada ciddi bir emek ve zaman söz konusu,zaman alıcı bişey olmasa

başımızın üstüne.Çok bilirim bilançolu defteri olan müşterimizden daha fazla zaman harçadığımı,ee defterde

tutmakta bir nevi kamu işi onuda bedava yapalım.Arkadaşlar karşımızda devlet yok kendi çıkarı için çalışan ama

bağımsız olan özel kuruluş var onlar bu işi yaparken para kazanıyor.

İşin en acı kısmıda Smmm arkadaşalarımızdan bazıları gönüllü

bedavaya çalışmaya razı,bu mantık olduğu sürece smmm ile ymm arasındaki fark çok büyük olur.

Meşur bir atasözü geldi aklıma"Eşek olursan,semer vuran çok olur" sesimizi çıkarmazsak bedava çalışmaya

devam..

Herkese merhaba,
gördüğüm kadarıyla tüm S.M.M.M. ler karşıt inceleme tutanaklarından şikayetçi gözüküyorlar.(haklı olarak) Karşıt inceleme tutanaklarını cevaplayan arkadaşlara bazı önerilerim olucak. Aslında bu iş çok vakit alan bir iş değil. Mükellef için KDV ve muhtasar beyanname bilgilerinin olduğu bir excel hazırlayın. Her beyanname döneminden sonra bu exceli güncelleştirin. Yine aynı excelin içine ortaklık yapısı ve defter tasdik bilgilerini de koyabilirsiniz. Bir de her ay için alım yapılan en yüksek 10 fatura bilgisini hazır tutun. Bu şekilde bir karşıt inceleme istendiğinde sadece yazıcıdan bu hazır olan bilgilerin çıktısını alıp, 120 muavini eklemeniz yeterli olucak. Faturaların kontrolü için eğer az fatura varsa bilgisi istenen hızlıca kontrol edebilirsiniz, eğer çok varsa denetim tekniklerinden yararlanın.

Bu zamana kadar çok konuşuldu bu konu, S.M.M.M. lerin karşıt inceleme için karşılık beklemesi çok normal fakat ben Y.M.M.lerin bu durumu kabul edebileceğine ihtimal vermiyorum. Bir sonucu da çıkmayacağı için bence tartışmak çok mantıklı değil. Karşıt inceleme yöntemi hesap uzmanları tarafından hala savunulan bir yöntem olarak görülüyor fakat yakında ortadan kalkacağını düşünüyorum.
Herkese iyi çalışmalar.

Aslında biraz tepkide çekebilirim ancak geçen ay başıma gelen bir olayı anlatayım.
Benim SMMM üstad yeminlinin elemanını herzamanki gibi bizim şirkete gönderdi eleman geldi evrakları inceledi sonrasında başladı konuşmaya efendim sizin muhasebecide çok ters bir insan normalde bunları SMMM ler yapıyor yok efendim aslında aidat ücretinizi biraz fazla tutacaksınız sağlam bir müşavir bulacaksınız, eeeee dedim birader sadede gel işte ben yardımcı olabilirim size yan kuruluşumuz var, işte çok büyük firmaların defterleride bizde yok efendim aslında patronunuz burada ise onunlada görüşmek isterim gibisinden birşeyler saçmaladı hadi len ordan gider odaya seni şikayet ederim, boş boş konuşma olmadı istersen şimdi benim müşaviri arayayım dedim yok efendim pardon dedi yanlış anladınız gibisinden bir şeyler dedi evrakları verdim adamı postaladım adam nasıl gideceğini şaşırdı.

4 yıldır defterleri almak için yapmadığım şey atmadığım takla kalmamış herif gelmiş defterlere saldırıyor, YMM elemanını mükelleflerine evrak için bile gönderen SMMM arkadaşların dikkatli olmasınıda buradan söylüyorum. Adamlar 1000 firmaya gitse 1 firma kabul etse onlar için gene kar biz mükellef bulmak için kime neye gidelim diye düşünürken adamlar hergün potansiyel mükellefleri dolaşıyorlar >:( >:(

Şu an karşıt incelemede bizim yaptığımız şeyide söyleyeyim 2009 yılının KDV ve Muh. beyannameleri ve tahakkuklarını0defter tastik,kapasite raporu,sanayi sicil bilgilerini, her ayın ind.kdv listesini bir CD ye çektik inceleme geldiğinde hiç bir işlem yapmadan cd ile kağıdı geri kargoluyoruz YMM artık ne yaparsa yapsın.

karşıt inceleme tutanaklarında bilinçli olarak ymm e-mail adresine yer verilmiyor sanırım ::) en azından e-mail adresine zip dosya olarak gönderirsiniz kendileri çıktı almakla uğraşssınlar ;D

Arkadaşlar dün yaşadığım bir olayı anlatacağım. Yeminli efendi benim müşteriyi arıyor. İşte ben yeminliyim falan gibisinden. çok acil bir karşıt incelemeniz var. kargoyla gönderirsem gecikiriz bir zahmet terminalden alın demiş. Aynı gün mükellef terminalden alıp getiriyor karşıt inceleme tutanağını. Yeminli benimle muhatap olmak yerine aynı gün 4-5 defa mükellefi arıyor. İlk gün eilmde iş olduğundan biraz da inadına hazırlamadım. Sonraki gün de öğleye kadar işim olduğundan büroya geç geldim. Sabah büroyu 3-4 defa aramışlar. öğle olmadan mükellef cepten aradı. Rica minnet şuna hemen cevap verelim. Büroya gelince yeminli efendiyi aradım. kendisi yok. Elemanları da geciktik falan edebiyatıyla kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. kısa keseyim. 2.gün iyilik bende kalsın deyip kargoya vermek yerine 2 Tl yol ücreti ile terminalden otobüsle gönderttim. 10 yıldır bu işin içerisindeyim sorumsuzluğun bu kadarına ilk defa şahit oldum. Yeminli bürosundaki elemana da aynısını yeminlisine iletmesi konusunda telkinde bulundum. Artık adamlar etik kuralları hiçe sayıp muhasebeci yerine mükellef üzerinde baskı kurarak işlerini en az maliyet ve en kısa zamanda görmek için elinden gelen her türlü çabayı sarfediyorlar. Takdir sizin.

Merhaba;
Okuyabildiğim kadarıyla okudum.Şu bir gerçek bütün YMM ler kargo ile evrak gönderip doldurmamızı istiyor bizde dolduruyoruz.Birde bir yazı eklerler VUK 256 ya istinaden 15 gün içinde cevap verilmezse VUK 355 e göre ceza vs. Bu zaten hepimize korkutucu geliyor.Malesef %90 nımız tıpış tıpış hazırlıyor.Arada takvimede bakıyoruz 15 gün oldumu diye.
Bu arada yeri gelmişken merak ettiğim bir hususu sormak istiyorum.Karşıt inceleme tutanaklarında özellikle bizden alış fatura fotokopilerini istemeleri rahatsız ediyor.Bir nevi ticari sırdır.Görmek istiyorsa gelsin ibraz edeyim baksın.Fotokopisini niye istiyor.Fotokopisini göndermek mecburiyetindemiyiz.

İnceleme kanıtı olarak fotokopisini yeminlinin bulundurması lazım

Merhaba,

Ben özel bir firmanın muhasebe deparmanında çalışıyorum.
Firmamıza müşterilerimizden gelen karşıt inceleme tutanakları ile ilgili bir sorunum var.
Bu tutanaklarda ilgili aya ve bir önceki aya ait kdv beyannamesi bilgilerimiz isteniyor.
Bu bilgileri müşterilerimize (müşterilerimizin YMM lerine) vermeyi pek istemiyoruz.
Müşterilerimizin madur olmasınıda istemiyoruz. Acaba müşterilerimizin vergi dairesi bizim vergi dairemizden bu bilgileri alamazmı? yada bunun başka yolu yokmu?

Saygılar,

İstenilen bilgi ve belgeleri vermez iseniz; siz ve çalıştığınız karşı firma mağdur olmayacak mı