Kasa Bakiyesinin Eksiye Düşmesi !....

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZZEYNEP
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
54
Konum
İSTANBUL
31/08/2012 tarihli kasa bakiyem eksiye düştü maaş ödemelerini yapmam gerekiyor ayrıca tazminat ödemeside yapmam gerekiyor. Kasaya ortaklardan elden giriş yapıp sonra beş gün sonra ortaklara elden ödeme yapsam olur.
yardımcı olursanız sevinirim
kolay gelsin
 
Önce 100 KASA hesabı eksi bakiyeye nasıl düştü onu bulmak lazım. Ya kayıt dışı hasılat var, ya da kayıt dışı ödeme var? Hangisi
 
sonuç itibariyle kasam ekside ne yapabilirim bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim.?...
 
Son düzenleme:
O halde birazcık fatura kesip kasa bakiyesini artıya geçirin. Zira kasa bakiyesinin hesap dönemi içerisinde eksiye geçmesi ileride vergi inceleme elemanlarının aklına ilk olarak kayıtdışı hasılat olasılığını getirecek ve bunun üzerine gideceklerdir.
 
04 eylülde kasam artıya geçiyor 31/08 de eksi maaş ödemesini ve tazminat ödemesini yapamıyorum 31/08 de benim sorunum bu
 
O halde pek tavsiye etmemekle birlikte 100/331 kaydını yapın. Eğer tutar 8.000.-TL'den büyükse banka üzerinden geçirmeyi de unutmayın.
 
bence geriye giderek mesela 01.31/08/2012 tarih aralığındaki tüm kasa işlemlerinizi muhasebe fişlerinizden gün gün çıkarmanızı ve yine gün gün kasa hareket ekstresi alarak karşılaştırmanızı öneririm. kasa hesabınızın eksiye geçişi ve incelenmesinde bu durumun ortaya çıkışında cezalı tarhiyata yol açar.

331 ortaklara borçlar hesabının sene sonunda alacak bakiye vermesi şirketin bilanço üzerinde yapılan mali analizlerinde olumsuz etki yaratır.
şirket ihalelere katılıyor ise yada katılacak ise ortaklara borçlar hesabı şirketin kısa vadeli borçlarını yükselterek eksiye düşürür.

dediğim gibi geçmişe dönük kasa hareketlerinizi ilk önce yapılacak işleriniz arasına ekleyin.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral bahsettiğiniz analiz faydalı olmakla birlikte bu durumda işe yaramayacaktır. Zira ortada kayıtdışı hasılat var ve kayıt dışı çalışanlar bunun olası risklerine de katlanmak zorundadır, her ne kadar ülkemizde pek caydırıcı bir ceza olmasa bile
 
Arkadaşım olmayan parayı harcamışsın . Bence bu durumda en iyisi (8,000'inde altında olduğunu düşünürsek) ortaklara boçlar hesabını kullanman , en azından ilerde kasada olacak bir artışıda eritme fırsatın olur .
 
bende bu kasanın eksiye düşmesini anlamıyorum demek ki kurumsallaşmak hayal demek ki heryerde alavere dalavere var mizan tutmaz kayıtlar tutmaz faturasız giriş çıkış var kayıtlarda eksiklik ya da yanlışlık var firmanın yaptıkları yanlış anladık da bizim meslekdaşlarında davranışı yanlış neden mi zira yanlış hesabı bile doğru tutmak lazım kasa demek oynar başlıklı ve 2 ileri 1 geri yapıyor mehteran takımı gibi o halde bizim muhasebeci günlük, bilemedin haftalık,hadi onu da atladık 15 günlük ,daha da olmadı 1 aylık kasa hareketlerini inceleyip zamanında sıcağı sıcağına müdahale etmiyorda işler kör düğüm olunca ne yapacam diye soruyor,bir sonraki geçici vergide gene 3 aylık banka extreleri birikecek hesaplar karışacak bu seferde oradan sorular gelecek herkes bozuk olsa da biz muhasebeciler herşeye hazırlıklı ve dayanıklı olmalıyız kasanın neden nasıl niye ne şekilde ne zaman eksiye düştüğünü ve ne şekilde artıya çevirmek gerektiğini işini zamanında ve sağlam yapan firmanın muhasebecisi bilir en iyi.
 
Son düzenleme:
Selamlar
Herkes güzel şeyler yazmış ve yazılanlarında hepsi doğru.
Ben biraz farklı bir noktadan olaya yaklaşayım.Buradaki yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum, fakat uygulamada maalesef kazın ayağı hiçte öyle olmuyor.Şimdi sayın tanca'nın son cümlesinden hareketle şunu söyleyebilirim.Dediğiniz gibi bunu ancak firmanın iç muhasebecisi bilir,dışarıdan tutulan ofis muhasebesi bunu bilmez,bilemez,bilse de pek bişey yapamaz.İç muhasebe bilir fakat onunda elinden çok bişey gelmez.Çünkü, firmaların yarısından fazlası alacağı kararlarda ne iç muhasebecisine ne de dışardan müşavirine danışmaz. İş sahibi kimse,patronda odur,muhasebecide odur,karar alanda odur,velhasıl herşey odur.Bişey alınacağı zaman,ya da bi harcamaya girileceği zaman,kaç işveren muhasebeye gidipte," ben şöyle şöyle bişey alacağım,paramız var mı,kasa müsait mi" diye sorar, çok az.Sana sormaz gider o harcamayı yapar,belgeyide getirir masaya atar,bu harcamayı yaptım,gir kayıtlara der.Yok,kasa tersmiş,kasa da para yokmuş,ortaklardan girmeliymişiz,veya satış yapalımda kasaya para girsin.... patronun umurunda mı nerden girersen gir diyecek...tüm işverenlerde böyle değildir yalnız,başta söyledim.Şimdi piyasada reel olan bu...Bunda mutabık mıyız? :)
İç muhasebeki şahısta, garibim naapsın,kasa ters mi,kurtarıcı hesap?.ortaklar.....Beni kullan diye duruyor orda :) Şimdi bu acziyeti,sayın ZEYNEB'in 2.yorumundan anlamak mümkün..(konunun 3.yorumu oluyor) Arkadaşımız ne yapsın..Bahsettikleriniz doğru ama uygulamak mümkün değil...tek çare ortaklar....
Şimdi iç muhasebenin hali böyleyken, ofis muhasebesi ne yapsın..Tabiki uyarılar yapılıyor.Satış yapın,varlık satın,onu yapın bunu yapın,kasaya para girsin falan filan... Sonuç? Yine işveren,ne yapıyorsa o...
Konunun burasında,ortaklar hesabıyla ilgili 2-3 gün önce yaşadığım bir olayı paylaşmadan geçmek olmaz.Ortaklar hesabının önemini belki daha iyi kavramamıza yardımcı olur.
Şirketin %98 hissesine sahip ortak vefat ediyor.Şu veya bu sebepten kaynaklanan şekilde kişinin ortaklara borçlar hesabında da 350.000 lira tutar var.Veraset vergisi için mal beyanı hesaplanıyor.Haliyle bu 350.000 liralık alacakta varlıklar yani gelirler hanesinde yer alacak ve ilginçtir bu 350.000 lira dahil edildiğinde gelir istisna tutarının da üzerine çıkıyor.(istisna 130.000 lira) bakınız bu ortaklar hesabı işte nerden yakaladı sizi..Şimdi bu para şirkete konuldu mu? Aslında evet,kayıt üstünde de olsa dolaylı olarak şirkete konuldu..Çünkü kasa terse düştükçe, ortaklar hesabına saldırıldı..
Şimdi burda şöyle bir fikir öne sürülebilir.Ya mizanda ortaklar hesabında ismi değiştirelim.Bu kişiden değilde diğer ortaktan para girmiş gibi gösterelim.İyi,güzel. Peki o kişi art niyetli çıkıp ta..."Benim şirketten bu kadar alacağım var demek,paramı alayım" derse ne olacak?..Demekki bu da çok akıllıca bir fikir değil.. :)
Netice de sevgili dostlar,ortaklar hesabı , sıkışınca başvurulacak bir hesap değildir,kurtarıcı hesap hiç değildir. Bu hesabı kullanmazdan evvel,eğer yapılabiliyorsa ve imkan varsa ve işverene de kabul ettirebilirseniz ve tabiki de muhasebe teknik ve mevzuatları iyi biliyorsanız,işte o yukarıda bahsettiğiniz araştırmaları yapmak ve önceden önlem almak gerekir.Fakat burada en önemli görev tabiki işverene düşmektedir. Muhasebenin önemini ve muhasebe departmanının görüşlerini kaale almayı prensip hale getirmelidir.

Biraz uzun tuttum,kusura bakmayınız..
Saygılar..
 
Beğeni

Merhaba ;

Sayın twolf ,
Şimdi sayın tanca'nın son cümlesinden hareketle şunu söyleyebilirim
cümlesi hariç yazdıklarınıza tamamına katılıyorum.

Bu cümleye neden katılmadığıma gelince ,Sn tanca'nın yazısı zaten tamamı bir cümle,son cümlesi yok ki.

Nedense Sn tanca ,uyarılmasına rağmen hala aynı stilde yazmaya devam ediyor.Cümle başlıyor ve bitiyor.Yönetim olarak kurallara çok önem verdiğimizin bilinmesini bir kez daha kendisine hatıırlatıyorum.
 
Selamlar
Maalesef haklısınız..
Yazışarak birşeyler paylaşılan ortamlarda dilbilgisi ve gramer kuralları çok önem taşır.Virgül denilen işareti bile yerinde kullanmamak tamamen farklı anlamlara yol açar.Ne yazık ki yorum yazan bazı arkadaşlar,bu kuralı önemsemediklerinden olsa gerek, bir nefeste yedi sekiz satırlık bir yazı yazmakta ve içinde en az 10-15 cümle olmasına rağmen virgül dahi kullanmamaktadır.Bu şekilde yazılması hem okuyan kişiyi yormakta hem de anlatılmak istenen şey tam anlaşılamamaktadır.Biraz daha dikkatli ve özenli yazılar yazılmasının bende taraftarıyım.Kendi açımdan bu şekilde yazmaya gayret ediyorum,arkadaşlardan aynı özeni bende istiyorum.
Saygılar.
 
Üst