Selamlar
Herkes güzel şeyler yazmış ve yazılanlarında hepsi doğru.
Ben biraz farklı bir noktadan olaya yaklaşayım.Buradaki yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum, fakat uygulamada maalesef kazın ayağı hiçte öyle olmuyor.Şimdi sayın tanca'nın son cümlesinden hareketle şunu söyleyebilirim.Dediğiniz gibi bunu ancak firmanın iç muhasebecisi bilir,dışarıdan tutulan ofis muhasebesi bunu bilmez,bilemez,bilse de pek bişey yapamaz.İç muhasebe bilir fakat onunda elinden çok bişey gelmez.Çünkü, firmaların yarısından fazlası alacağı kararlarda ne iç muhasebecisine ne de dışardan müşavirine danışmaz. İş sahibi kimse,patronda odur,muhasebecide odur,karar alanda odur,velhasıl herşey odur.Bişey alınacağı zaman,ya da bi harcamaya girileceği zaman,kaç işveren muhasebeye gidipte," ben şöyle şöyle bişey alacağım,paramız var mı,kasa müsait mi" diye sorar, çok az.Sana sormaz gider o harcamayı yapar,belgeyide getirir masaya atar,bu harcamayı yaptım,gir kayıtlara der.Yok,kasa tersmiş,kasa da para yokmuş,ortaklardan girmeliymişiz,veya satış yapalımda kasaya para girsin.... patronun umurunda mı nerden girersen gir diyecek...tüm işverenlerde böyle değildir yalnız,başta söyledim.Şimdi piyasada reel olan bu...Bunda mutabık mıyız?
İç muhasebeki şahısta, garibim naapsın,kasa ters mi,kurtarıcı hesap?.ortaklar.....Beni kullan diye duruyor orda

Şimdi bu acziyeti,sayın ZEYNEB'in 2.yorumundan anlamak mümkün..(konunun 3.yorumu oluyor) Arkadaşımız ne yapsın..Bahsettikleriniz doğru ama uygulamak mümkün değil...tek çare ortaklar....
Şimdi iç muhasebenin hali böyleyken, ofis muhasebesi ne yapsın..Tabiki uyarılar yapılıyor.Satış yapın,varlık satın,onu yapın bunu yapın,kasaya para girsin falan filan... Sonuç? Yine işveren,ne yapıyorsa o...
Konunun burasında,ortaklar hesabıyla ilgili 2-3 gün önce yaşadığım bir olayı paylaşmadan geçmek olmaz.Ortaklar hesabının önemini belki daha iyi kavramamıza yardımcı olur.
Şirketin %98 hissesine sahip ortak vefat ediyor.Şu veya bu sebepten kaynaklanan şekilde kişinin ortaklara borçlar hesabında da 350.000 lira tutar var.Veraset vergisi için mal beyanı hesaplanıyor.Haliyle bu 350.000 liralık alacakta varlıklar yani gelirler hanesinde yer alacak ve ilginçtir bu 350.000 lira dahil edildiğinde gelir istisna tutarının da üzerine çıkıyor.(istisna 130.000 lira) bakınız bu ortaklar hesabı işte nerden yakaladı sizi..Şimdi bu para şirkete konuldu mu? Aslında evet,kayıt üstünde de olsa dolaylı olarak şirkete konuldu..Çünkü kasa terse düştükçe, ortaklar hesabına saldırıldı..
Şimdi burda şöyle bir fikir öne sürülebilir.Ya mizanda ortaklar hesabında ismi değiştirelim.Bu kişiden değilde diğer ortaktan para girmiş gibi gösterelim.İyi,güzel. Peki o kişi art niyetli çıkıp ta..."Benim şirketten bu kadar alacağım var demek,paramı alayım" derse ne olacak?..Demekki bu da çok akıllıca bir fikir değil..
Netice de sevgili dostlar,ortaklar hesabı , sıkışınca başvurulacak bir hesap değildir,kurtarıcı hesap hiç değildir. Bu hesabı kullanmazdan evvel,eğer yapılabiliyorsa ve imkan varsa ve işverene de kabul ettirebilirseniz ve tabiki de muhasebe teknik ve mevzuatları iyi biliyorsanız,işte o yukarıda bahsettiğiniz araştırmaları yapmak ve önceden önlem almak gerekir.Fakat burada en önemli görev tabiki işverene düşmektedir. Muhasebenin önemini ve muhasebe departmanının görüşlerini kaale almayı prensip hale getirmelidir.
Biraz uzun tuttum,kusura bakmayınız..
Saygılar..