fonradar

Kasa Ödemeleri

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
selamlar,

arkadaşlar kafama takılan bir durum var.
kasadan yapılan tahsilat ve ödemeler günlük ödeme sınırı 8.000.

"Yapılacak ödemenin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkak olması halinde, ödemelerin banka yoluyla yapılması zorunludur. Çalışan sayınız 10 kişinin altındaysa ödemeleri elden yapabilir, 335 hesabı kapatabilirsiniz."

asgari ücretten gösterilse dahi 10 kişinin ücreti 8.000 sınırını aşacaktır, bu durumda ne yapılması gerekiyor ?
 
İş yerinde çalışan sayısı 1 kişi bile olsa banka-ptt kanalıyla yapılması zorunlu hale getirilmiştir.Kasadan ödeme sınırı 8.000,00 Tl değil herhangi bir ödeme için aşan durumlarda banka kanalıyla yapılması gereken bir durum.
 
Hem sorulan soruda, hem de Sayın Yıldırayın verdiği cevapta bazı yanlış bilgiler ve kavram karmaşası var.

1-4857 sayılı İş Kanunun 32. maddesinin ikinci fıkrası, 5754 Sayılı Kanun’un 85. maddesi ile değiştirilerek “Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir…”. hükmü getirilmiş,18 Kasım 2008 tarih ve 27058 Sayılı Resmi Gazete’de “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik”'te ise bu zorunluluğun 10 veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde uygulanacağı belirtilmiştir. Görüldüğü üzere işin bu kısmı İş Kanunu ilgilendiren düzenlemelerdir.

2-Diğer taraftan 8.000.-TL'yi geçen ödemelerde tevsik zorunluluğu tamamen vergi mevzuatında yapılan düzenlemelerde yer almaktadır. 323 Nolu VUK Genel Tebliğinin 1'inci maddesinde tevsik zorunluluğunun kapsamının birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeler olduğu belirtilmiştir. Görüldüğü üzere ücret ödemeleri tevsik zorunluluğu kapsamında değildir.

3-Sonuç olarak 10 kişinin ücretinin 8.000.-TL aşıp aşmaması önemli değildir, ancak hizmet erbabı sayısının 10'dan fazla olup olmaması önemlidir. Ne var ki bu önem vergi mevzuatından değil, İş Kanunundan kaynaklanmaktadır.
 
Arkadaşlar,

Halen 1.1.2009 tarihinden beridir ücretlerin "ülke genelinde çalışanlarının sayısı 10kişiyi geçiyorsa" banka kanalıyla ödenir kuralı devam ediyor.Sayı bir değil ve PTT de yok. "18 Kasım 2008 tarih ve 27058 Sayılı Resmi Gazete’de “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” başlığı dahi açıkça ortaya koymuş. Sadece "Ülke Geneli" kavramına dikkat gerekir. Borçlar yasasının 407 maddesi ile ilgili çoğu yanlış yorumlar yapılsa dahi yasa sadece ödemelerin banka kanalı ile yapılmasını zorunlu kılıyor düzenleme yetkisini ise ilgili bakanlıklara bırakıyor. Herhangi bir sayı yada sınırdan bahsetmeme sebebi budur.

Saygılar,
 
Üst