Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

arkadaşlar sorular ilişkin doğru cevap komisyonca açıklandı da bizim mi haberimiz olmadı.
ben forumdaki açıklmaları hayretle okuyorum;
henüz soruya komisyonun nasıl bir cevap vereceği bilin miyor. ortada kutsanmış bir cevap yok.uzman arkadaşımızın bahsettiği konu hangi firma için geçerli ben de yıllardır piyasada maliyet sistemi kurmasamda kurulu sistemleri işleten biriyim.
tesmerin hocaları 'teorik kapasite diyor' yüceay hoca teorik kapasite doğrudur fakat normal kapasite yanlış değildir diyor.
aynı zamanda sadece normal kapasite esas alınmalıydı diyenler var.bence biz bu tartışmayı akademisyenlere yani hocalara bırakalım.hiç kimse sınav öncesi böyle bir konuda uyarı yapmadığına göre kimse bizim çözümlerimizin sorumlusu değil yaptığımız kendi çözümlerimizi teyit eden kimseleri yüceltmekten başka bişey değil.ben bu konuda saygı çercevesinde kalmamızı ve komisyonun kararını beklememizi öneririm.sonuçta gerçek olan şu ki biz kimsenin avukatı değiliz.efsane hoca sözünü biz çıkarmadık ben kuzenimin %10 başarı sağlanan bir maliyet sınavında bu hocadan 100 alması üzerine kendisinden ders aldım ve bende sonuna kadar memnunum bu gün en azından o hoca saysinde tartışmaların nek adar maliyet muhasebesi biliminden uzak ve sınavın mantığına ters olduğu görebiliyorum SAYGILAR

Arkadaşlar gözüken o ki ; Sınav Sonuçları açıklanana kadar veya Sınav Komisyonu Açıklama yapana kadar bu iş belirsizliğini sürdürücek.

Tek umudum ; Bilgisine güvendiğim kişilerin Teorik / Teknik Kapasite ile çözülmesi gerektiği yönünde görüş bildirmeleri. Ayrıca Tesmer Hocaları ve Efsane Hocanında bu şekilde görüş bildirmeleri.

İnşallah bundan sonraki sınavlarda bu tür sorular gelmezde ; stajerlerin uykularını kaçırmazlar. Tek temennim bu.

BURBERRYS İNŞALLAH HEPİMİZ İÇİN HAYIRLISI OLUR.
AMA FARKINDA MISINIZ
KOMİSYON BU SINAVDA MALESEF SORULARDA GEREKLİ TİTİZLİ GÖSTEREMEMİŞTİR.
HATALI VE TARTIŞMAYA AÇIK SORULAR SORARAK HEPİMİZİ İKİLEMDE BIRAKMIŞTIR.BU KADAR SAYGIN BİR KURUMUN BU KADAR TARTIŞMAYA SEBEBİYET VERMESİ ÜZÜCÜ.
DOĞRULARDAN ZİYADE KOMİSYONUN DOĞRULARINI KABUL ETMEK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ.
GECE GÜNDÜZ EMEK VERİP BÖYLE CARESİZCE BEKLEMEK İSE DAHA ÜZÜCÜ.

olimpus ' Alıntı:
BURBERRYS İNŞALLAH HEPİMİZ İÇİN HAYIRLISI OLUR.
AMA FARKINDA MISINIZ
KOMİSYON BU SINAVDA MALESEF SORULARDA GEREKLİ TİTİZLİ GÖSTEREMEMİŞTİR.
HATALI VE TARTIŞMAYA AÇIK SORULAR SORARAK HEPİMİZİ İKİLEMDE BIRAKMIŞTIR.BU KADAR SAYGIN BİR KURUMUN BU KADAR TARTIŞMAYA SEBEBİYET VERMESİ ÜZÜCÜ.
DOĞRULARDAN ZİYADE KOMİSYONUN DOĞRULARINI KABUL ETMEK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ.
GECE GÜNDÜZ EMEK VERİP BÖYLE CARESİZCE BEKLEMEK İSE DAHA ÜZÜCÜ.

olimpus arkadaşım aynen benide üzen insanların vermiş oldukları emekleri hiçe saymaları . Sınav bitti hala daha tartışıyoruz. Staja başlama sınavı bu tür şeylere gebe olmuyor. Çalışan Kazanıyor.
Ancak bu yeterlilik sınavları için aynısı söylemeyeyiz. Sınav kağıtları incelenirken göreceli bir kavram var. Aynı sınav kağıdını inceleyen farklı iki hoca farklı puanlar verebiliyorlar hatta birinde geçer not alırken ; diğerinde kalabiliyor. Bunların yanında bir de böle muammalı sorular gelince sınav kabus halini alıyor.
Bence olması gereken ; Sınav kağıtları 2 ay içersinde okunuyor bari soruların cevapları 1 hafta içersinden yayınlansın ki ; 2 ay boyunca millet hop oturup kalkmasın ve meslek mensup adayları sonraki sınava hazırlanmak için kıst bir zamana girmesin.

İnşallah düzelir bazı şeyler . Karamsarım gerçi : )

2 soruyu sormaktan aciz bir komisyon,sorduğumuzu sorulara cevap verme zahmetinde dahi bulunmyana bağlı olduğumuz bir birlik ve oda,türkiyede hiç bir sınavda görülmeyen 2 aşamalı bu tarz bir sınav,bu kadar maddi olarak bu işe gönül verenleri sömürüldüğü bir sistem,hiç bir hukukçunun mali müşavir olmadığını görmediğim halde mali müşavir olabilceklerin başına hukuk mezununu koyan saçma ve eksiklerle dolu bir kanun ya nerden tutsan elinde kalıyor,o kadar pörsümüş ki sistem...soruları geçtim sistemi sorgulamaya başladım,doğru düzgün olan bir tek uygulama yok,3 kuruş para kazanacağız diye stajı bile kısalttılar artık,artık iyicene işi ticaret dökmüşler,stajyerlerin üzerinden onları daha güzel nasıl sömürürüzün hesabını yapıyorlar artık.
Cidden arkadaşlar öğğğğğ geldi bana bu işten,senelerdir emek harca %90 nını işin bitir %10 luk kısmı için böyle abuk subuk uğraş.sinirleri bozuluyor insanın ister istemez,komsiyon hocalarını tabi söylemezler,sövecek o kadar çok adam sırada bekliyor ki,bol bol kulakları çınlar.Birde sınav soularından bizin haberimiz yok demeleri yok mu o tam vahim bir dava,arkadaşlar siz bilmiyormusunuz sınav komisyonu üyelerinin 2 tanesi türmobdan,kimi kandırıyorlar Allah aşkına bunlar,sanki karşılarından çocuk var,sınav olalı 15 gün geçti,zahmet edipte bizi çok düşünen birliğimiz bir açıklama dahi yapmadı,yahu çok mu zor Allah aşkına,bu kadar itiraz var,hocaya ulşacaksınız ve soruların cevabını isteyeceksiniz.
Abuk subuk şeylere uğaşıyoruz,ashabımız bozuluyor.Anlamıyorum yani şu sınav sorularının sonuçlarını 1 hafta sona komisyon tesmerin sitesine koysa ne olur yani?ne kaybederler anlamıyorum,odamız birliğimiz çok prestij kazanacakken neden bunu anlamıyor da biz onun bunun dershanesin açıkladığı sonuçlara mahkum ediyor bunuda anlamıyorum,bu nememen bir sistem böyle arkadaşlar.açıkçası benim de bir çok arkadaşım gibi bu köhne sistemin değişeceğinden zerre kadar ümidim yok.
Hepinize allah sabır versin,zor iş ne diyeyim.

kadiriko sana tamamen katılıyorum. benim gibi birçok insan yıllardır bu işin içinde ve yapamayacağı iş yoktur muhasebe konusunda. ama gel görki karşımıza saçmalıklarla dolu bir sınav getirmişler. Oysa öncelikle güzel bir eğitimden geçirip sonra formalite bir sınav yapmalı. TURMOB mevcut meslek mensuplarının zaman zaman alması gereken eğitim ve seminerleri düzenlemekte acizken biz stajer konumundaki insanlara nasıl yardımcı olabilirki.

Efsane Hoca bağlı olduğu eğitim kurumunun internet sayfasında açıklama yapmış arkadaşlar .

25 KASIM 2007 MALİYET MUHASEBESİ
SORULARIN CEVAPLARI BUGÜNE KADAR NEDEN
YAYINLANMADI...

Soruların ikisinin de hatalı olması ve özellikle birinci soruya ilişkin iki farklı çözüm yolununda doğru kabul edilme ihtimalidir.

Meslek adayları sınavlara ilişkin tecrübelerimiz komisyonun soruları değerlendirirken kendi yorumlarına göre bir ölçü ortaya koyduğunu göstermektedir.

Mesela; SSK işveren payının soruda ek bir uyarı olmadıkça kesinlikle endirekt işçilik içinde sayılmayacağı,

Mesela;
Makine amortismanı maliyete yüklenirken alındığı tarihten yıl sonuna kadarki süre içinde oluşan amortismanın ürüne yükleneceği gibi bazı dikkat çeken farklı yorumlar, sınavda çözüm değerlemesi yapılırken bir çok kişinin puan alamamasına sebep olmaktadır. Burada tartışılan salt doğrular değil komisyonun hangi doğruyu kabul edeceğidir. Çünkü puan almanın yolu komisyonun kabul edeceği çözüm yolunu yapmış olmaktır.

Bu sınavda birinci soru da iki farklı çözümü akademik olarak savunabiliriz fakat ben daha önceki tecrübelerime dayanarak soruda ?teorik kapasite?nin komisyonca kabul edilme şansının yüksek olduğunu düşündüğüm için sınav sonrası bu çözüm yolunu uyguladım.

Fakat çözümün tek doğru şekli bu değil aynı zamanda ?normal kapasite? de esas alınabilir.

Önemli olan hangi çözümün komisyonca doğru kabul edileceğidir.
İki çözümde doğru olduğu için bir mağduriyet ortaya çıkacaktır.
Bu soruların örnek olarak en azından bir literatürde olması gerekmekteydi oysa hiç bir kaynakta bu sorulara örnek yada yakın bir soru örneği yoktur.
Sınav sonrası dağıttığımız soru çözümlerinin sonuna kadar arkasındayız.

Sınav sorularının çözümüne ilişkin tartışmalardan ziyade, önemli olan
sizlerin mağduriyetinin ortadan kaldırılabilmesidir.

Bana öle geliyor ki ; haftasonu burda yaptığımız yorumları okudu ve bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydu ; )

Tekrar Merhaba,

Arkadaşlar sonucu elbetteki komisyon belirler. Elbetteki akademisyenlerin çözümleri öncelik kazanır. Ama size şunu söylemek istiyorum. Bu formulleri işletmelerde uygulayacak olan sizlersiniz. Benim belirttiğim konu işletmelerde karşılaştığım sorunlar çerçevesinde yaptığım bir izahat. Bakın size ilginç bir şey daha söyleyim. Tam maliyet yönteminde kapasite oranını (Teorik kapasite) dikkate aldığınızda ki bu oranın yakalanması nerdeyse imkansızdır. Bazı saibt üretim giderleri vardır ki (işletme kirası gibi) üretilen birim ne olursa olsun maliyetlere üretim oranında yansıtılamaz. Bu yüzden normal şartlarda yapılan üretimin baz alınması gerekir.

Sevgili dostlarım.
Makinaların arızalanmayacağı varsayımıyla hesaplanmış teorik kapasiteyi baz alıpta maliyetlere makina bakım onarım giderlerinden pay vermeniz hesaplarınızın yanlış çıkmasına neden olacaktır.

Bu arada atıfta bulunduğum
TMS standardı şu (TMS 2 Stoklar)

13. Sabit genel üretim maliyetlerinin dönüştürme maliyetlerine dağıtımı, üretim faaliyetlerinin normal kapasitede olacağı varsayımına dayanır. Normal kapasite, planlanan bakım-onarım çalışmalarından kaynaklanacak kapasite düşüklüğü de dikkate alınarak, normal koşullarda bir veya birkaç dönem veya sezonda elde edilmesi beklenen ortalama üretim miktarıdır. Gerçek üretim düzeyi normal kapasiteye yakınsa, bu kapasite normal kapasite olarak kabul edilebilir. Her bir üretim birimine dağıtılan sabit genel üretim gider tutarı, düşük kapasite ya da atıl kapasite nedeniyle arttırılmaz. Dağıtılmayan genel üretim giderleri, gerçekleştiği dönemde gider olarak kaydedilerek sonuç hesaplarına alınır. Çok yüksek üretim olan dönemlerde, her bir üretim birimine dağıtılmış sabit genel üretim gideri payı düşer, böylece stoklar yüksek maliyetten değerlenmemiş olur. Değişken genel üretim giderleri, üretim tesislerinin gerçek kullanıma bağlı olarak her bir üretim birimine dağıtılır.

Şimdi farz edelim ki teorik ve normal kapasite çözümleri bu soru için kabul edilebilir cevaplar olmuş olsun. Peki tl/yıl nolacak, normal de adet/yıl iken teorikteki tl/yıl üzerine efsane hoca görüş belirtmemiş. Ortada büyük bir mağduriyet var , ve bunun sonucu üzülerek söylüyorum notlandırmada sapla saman birbirine karışacak kimin bahtına ne düşerse, tabi eğer biz TESMER i, TURMOB u açıklama yapmaları yönünde sıkıştırmaz isek.

ARKADAŞLAR BU YAZIYI BANA ERSİN ARKADAŞIMIZ YOLLADI O ŞİMDİ MÜŞAVİR AMA STAJDA BİRLİKTEYDİK TEŞEKKÜRLER ERSİN.

UYGULAMADA HANGİ KAPASİTENİN KULLANILDIĞINA İLİŞKİN ' TOBB VE SANAYİ BAKANLIĞININ ORTAK YÜRÜTTÜĞÜ BİR ÇALIŞMADAN ALINTI';

TOBB Sanayi Veri Tabanı İle Ab Röntgeni Çekiyor

06.11.2005 - ANKARA, TOBB TOBB, gerek AB sürecindeki stratejinin belirlenmesine taban oluşturmak gerekse yatırımcıların ihtiyaç duyduğu verileri oluşturmak için sanayi veri tabanı oluşturdu.
TOBB, GEREK AB SÜRECİNDEKİ STRATEJİNİN BELİRLENMESİNE TABAN OLUŞTURMAK GEREKSE YATIRIMCILARIN İHTİYAÇ DUYDUĞU VERİLERİ OLUŞTURMAK İÇİN SANAYİ VERİ TABANI OLUŞTURDU.

TÜRKİYE?DE SEKTÖREL KAPASİTE DAĞILIMI İLE İLGİLİ SORULARA CEVAP VERECEK SAĞLIKLI BİR BİLGİ KAYNAĞI OLUŞTURULMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPAN TOBB, YENİ BİR ÇALIŞMA STANDARDI OLUŞTURDU. KAPASİTE RAPORLARININ FİRMA, İL VE ÜRÜN BAZINDA KODLANMASI İLE ELDE EDİLEN VERİLER ?TOBB SANAYİ VERİ TABANI? SİSTEMİNDE TOPLANIYOR.

SANAYİ VERİ TABANI İLE İLGİLİ KONUŞAN TOBB BAŞKANI M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU, ?İŞ DÜNYASININ ÇATISINI OLUŞTURAN TOBB, SANAYİ VERİ TABANI İLE 60 BİN FİRMAYI ŞU ANDA BİLGİ-KAYIT ALTINA ALDI. İŞLETMELERİN TEORİK KAPASİTE BİLGİLERİ BU ÇATI ALTINDA YER ALIYOR. BU ÇALIŞMANIN GELİŞMESİ İLE HERHANGİ BİR ÜRÜNÜ ÜRETEN ÜLKEMİZDE KAÇ TANE FİRMA OLDUĞU, BU FİRMALARIN O ÜRÜNE İLİŞKİN TOPLAM KURULU KAPASİTELERİNİN NE KADAR OLDUĞU VE FİRMALARIN İLETİŞİM BİLGİLERİNE ANINDA ULAŞIM SAĞLANABİLMEKTEDİR. BU ÇALIŞMA AB SÜRECİNDE ÖNEMLİ BİR KAYIT YAPISIDIR? DEDİ.

(ANKARA ? 06.11.2005)

Sanayi odası kapasite raporunu düzenlerken normal kapasite oranını beliryecek derecede bilgiye ulaşamaz , teorik kapasite hesabı daha kolay, alır makina sayısını, işçi sayısını, hesapta kullanacağı gün sayısını çarpar hepsini birbiriyle rakamı bulur, ama normal kapasite hesabında firma bazlı bir çalışma yapması lazım açıkçası bu oranlara ulaşması zor öyle ki bu verileri alabileceği bir çok firma bile bu verileri zaten tutmuyordur.

Bu açıdan sorudan bağımsız yazıyorum, sanayi bakanlığının hesapta teorik kapasiteyi baz alması zaten mantıklı, düşük maliyetli, kendisine ve piyasaya yakışanı. Kaç firma kendisinden istenmesi halinde 1 nolu makinanın yıllık bakım onarım saatini verebilir ki size?

sorudan bağımsız yazmana gerek yok ogün güneş çünkü soru kendisi bağımsız zaten:)
ne literatüre bağımlı nede uygulamaya hepimize kolay gelsin.

şimdiye kadar pasif olarak takip ettiğim foruma üye olma ihtiyacı hissettim.Ben de son maliyet sınavına girdim.Ve şunu anlayamıyorum;
teorik kapasitenin baz alınması gerektiğini düşünsek bile TL/YIL ibaresi olan bir rakamı nasıl ölçü olarak alacağız.10.000 tl/yıl ibaresini ölçü almak gerektiğini savunan arkadaşları hayretle okuyorum.arkadaşlar tl/yıl yanlışlıkla değil bilerek yapılmış bir yanıltmaydı.Maliyet muhasebesi konusunda para cinsinden bir değer nasıl ölçü olarak alınabilir.Eğer benim bilmediğim bir nokta varsa lütfen aydınlatınız.

evet bilmediğin bir şey var.Tabiki tl olarak kapasiteyi veremez.Ama bu konuda yanıltmaca da yapamaz.Lakin bazı salonlarda bu sorululduğunda onu adet olarak düzeletebilirisniz de uyarı gelmiş.Ayrıca sırf yanıltsın diye soruda anlamsız bir veri veremez.Ozaman ona yanıltmaca değil soru yanlış deriz.

arkadaşlar lütfen sanayi bakanlığının sayfasında veri tabanını inceleyiniz girdi olarak hepsinde teorik kapasite verilerini kullanmış(kapasite raporlarında)

balance ' Alıntı:
evet bilmediğin bir şey var.Tabiki tl olarak kapasiteyi veremez.Ama bu konuda yanıltmaca da yapamaz.Lakin bazı salonlarda bu sorululduğunda onu adet olarak düzeletebilirisniz de uyarı gelmiş.Ayrıca sırf yanıltsın diye soruda anlamsız bir veri veremez.Ozaman ona yanıltmaca değil soru yanlış deriz.

Arkadaşlar benim sınava girdiğim yerde uyarı gelmedi. Hatta ben sınav esnasında soruların kaç puan olduğunu gözetmene sordum ve bilmedigini söledi. Bende yetkili birinden öğrenebilir misiniz dedim. Yetkili biri yok dedi. Ben sınava İstanbulda girdim. Arkadaşlar uyarı nerde yapıldı ? var mı rastlayan arkadaşlar ? İzmir Ankara ?

başkanımızın hürriyete mülakat vermiş arkadaşlar,bir kaç yorum yazmak ferek:)bu kadar pofpofladığı mesleğimizi...

kadiriko ' Alıntı:
başkanımızın hürriyete mülakat vermiş arkadaşlar,bir kaç yorum yazmak ferek:)bu kadar pofpofladığı mesleğimizi...

Link nedir hocam?

adresi belirtirmisin lütfen.

sevgili balance kardeşim; sınavda yanıltma yapılamayacağı hangi kanunda geçiyor yanıtlarsanız sevinirim böylece bilmediğim konunun kaynağını da öğrenmiş olurum.adamlar bilerek ve isteyerek tl/yıl ibaresini koymuşlarki " kardeşim benim tl ile ne işim var, maliyet muhasebesi sorusu çözüyorum" diyebiliyor musun diyemiyor musun.bunu ölçmek için.. ayrıca şu hususun gözden kaçtığı kanaatindeyim;biz smmm sınavına girdik sanayi bakanlığı müfettişlik veya uzmanlık sınavına değil, bizi TMS,VERGİ MEVZUATI... mevzuatı bağlar sanayi bakanlığı'nın veya tobb'un veya ticaret odalarının kanunları,yönetmelikleri değil