Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

alex bende senin gibi yaptım.DM+Dİ+(geri kalanın *%70)

bu arada dün odaya zehir zemberek bir mail attım ilgili kişi tesmer olduğu için onlara ilettik diye cevap geldi ama tesmerden hala bir cevap gelmedi

ALEX_06 ' Alıntı:
berker ' Alıntı:
agusta ' Alıntı:
Winter maalesef 2.soruda yanılıyorsun. Sınavda ben de senin gibi çözdüm ama DİMM ve DİG yanlış.
Açıkça kaynağını belirttiğim gibi. Bizim takıldığımız yada farkedemediğimiz 790 ve 791 in %70 leri DİMM VE DİG olarak hesaplanacak. diğer giderlerinde %70 i GÜG olucak. Dolayısıyla toplam 30.000 den %70 hesaplamakta aslında doğru toplam maliyeti vericek.
arkadaşlar yanıldığınız bir nokta var. ilk madde ve malzemeyi hangi muhasebe sistemini kullanırsanız kullanın 7A veya 7B kesinlikle üretim fonksiyonları dışına yükleyemezsiniz. ancak burada verdiği işçilik giderleri direkt işçilik giderleri değil. aynı şekilde diğer maliyet faktörleri de direkt ürüne yüklenemez. soruda işte bu oranı vermişler. bu da %70 dir. yani yukarıda düzelttiğim gibi olmalı.

hocam eğer dediğin gibiyse sence neden 791-işci ücret ve 792 memur ücret gideri olarak ikiye ayrılmış?
790+791+(792+793+794+795+796)%70 ini almamız gerekmiyor mu?
arkadaşlar eğer malzeme giderleri deseydi şöyle bir durum ortaya çıkardı ilk madde ve malzeme ve yardımcı malzeme. soruda bu ayrımı ilk madde ve malzeme olarak vermiş.
işçi ücret ve giderlerine gelince de işçi ücret ve giderleri içinde direkt işçilik ve yardımcı işçilik, fazla çalışma zammı gibi kısımlar mevcuttur.ayrıca bakım onarım temizlik yemekhane de işçilik ücreti içindedir. yemekhaneden pazarlama ve yönetim de faydalanır. bu ayrımı vermediğinden dolayı işçi ücretlerinin de verdiği oranlar çerçevesinde %70 inin üretimle ilgili olduğunu anlamalıyız. ancak bu ilk madde ve malzemede geçerli değildir. çünkü yönetimde ve pazarlamada ilk madde ve malzeme kullanamayız.

ALEX_06 ' Alıntı:
İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ (791)
İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim ve hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla çalıştırılan işçiler için tahakkuk ettirilen esas işçilik, fazla mesai, üretim primleri, ikramiyeler, yıllık izin ücretleri, SSK işveren primi, gece priml, hafta tatili ve genel tatil ücretleri, her türlü sosyal yardımlar ve işçilere ait diğer giderler ve benzeri harcamalar 791 İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ hesabında izlenir.

MEMUR ÜCRET VE GİDERLERİ (792)
İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim ve hizmetleri gerçekleştir­mek amacıyla çalıştırıtan aylıklı yönetici, memur, büro personeli vb. için tahakkuk ettirilen tutarlar 792 MEMUR ÜCRET VE GİDERLERİ hesabında izlenir.
alex_06 arkadaşımızın gönderdiği bu yazıda bakınız 791 içerisinde ssk işveren primi, her türlü sosyal yardımlar, ve işçilere ait direkt giderler gibi kalemler mevcut. bunlar direkt işçilik değildir. örneğin işçilerin herhangi bir arıza durumunu telafi etmek için çalıştıkları fazla süreler de buna dahildir ancan bu fazla çalışma süreleri çalışmayan kısım zararlarına aittir. kısacası biz bu kaleminde %70 ini almalıyız.
tabiiki bunlar benim fikirlerim. umarım doğrudur. :)

degerli hocam, yaptıgınız bana gore doğru degil.
bakın burada 790 ve 791 için direkt giderler demekte.
http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/20MaliCozum/03-NALAN AKDOGAN12.doc

tekrar ediyorum , emin olmamakla beraber 790+791+(792+793+794+795+796)*%70 oldugunu düşünüyorum.

Bu linkte de aynı şeyi görüyoruz arkadaşım. 790 ve 791 direkt ve endirekte gönderiliyor. Diğerleri zaten endirekt dolayısıyla üretim payları GÜG olur.
7A ile bakmamaya çalışın olaya. Giderleri çeşitlerine göre atıyorsunuz. Üretime ve genel yönetim veya pazarlamaya sonra dönüştürüyorsunuz. Dolayısıyla malzemede de işçilikte de endirekt giderleri yazarsınız. Dönem sonunda DİMM ve DİG ile varsa GÜG ve faaliyet giderlerine dönüştürürsünüz.

ne acıdır ki, smmm yeterlilik sınavından sonra 2 gun geçiyor ve sınava ait sorunun kesin bir cevabına ulaşılamıyor.

Berkecan mantık mı yürütüyorsun yoksa doğru bir bilgi mi bu? kaynağını söyler misin?
berker ' Alıntı:
agusta ' Alıntı:
Winter maalesef 2.soruda yanılıyorsun. Sınavda ben de senin gibi çözdüm ama DİMM ve DİG yanlış.
Açıkça kaynağını belirttiğim gibi. Bizim takıldığımız yada farkedemediğimiz 790 ve 791 in %70 leri DİMM VE DİG olarak hesaplanacak. diğer giderlerinde %70 i GÜG olucak. Dolayısıyla toplam 30.000 den %70 hesaplamakta aslında doğru toplam maliyeti vericek.
arkadaşlar yanıldığınız bir nokta var. ilk madde ve malzemeyi hangi muhasebe sistemini kullanırsanız kullanın 7A veya 7B kesinlikle üretim fonksiyonları dışına yükleyemezsiniz. ancak burada verdiği işçilik giderleri direkt işçilik giderleri değil. aynı şekilde diğer maliyet faktörleri de direkt ürüne yüklenemez. soruda işte bu oranı vermişler. bu da %70 dir. yani yukarıda düzelttiğim gibi olmalı.

Arkadaşlar bu kadar muammadan ve stresten sonra türmoba ve ismmmoya mail attığımı söylemiştim.
Ben yazdığım konuları isterseniz yazayım ve herkes göndersin. Bireysel olarak çok etkili olmayabilir ama toplu yaparsak mutlaka etkisini göstercektir. Bizi bu duruma sokanlardan bunun hesabını soralım derim.

Ben Türmob'a attığım mailin içeriği şöyel:

Sayın yetkili ve ilgililer,

24-25 Kasım 2007 SMMM Yeterlilik sınavı ile ilgili komisyon hakkında(kimlerden oluşur,uzmanlıkları gibi) bilgi istiyorum. Ayrıca aşağıdaki konulara da açıklık getirilmesini rica ederim.

1.Sınav komisyonu hakkında neden bilgi verilmiyor?
2.Sınavlar neden 2 güne sıkıştırılıyor?
3.Neden her sınava ayrı sınıflarda girmek zorunda kalıyoruz?
4.Sınav soru ve cevap kağıtları eden açık zarfla geliyor?
4.Cevap kağıtlarının bazılarında neden tek bazılarında çift mühür var?
5.Finansal muhasebe sorularının puanlaması neden belirtilmiyor?
6.Maliyet muhasebesi sınavının puanlaması neden belirtilmiyor?
7.Soruların cevaplarını başka kurumlar yayınlarken Birlik'imiz neden yayınlamıyor? Neden sessiz kalıyor?
8.Sınav kağıtlarında basım veya yazım yanlışlarının önüne geçilemiyor? Yapılan hatalar sınav esnasında düzeltilmiyor?
9.Sınav sonrası bile olsa yapılan basım hataları için neden açıklama yapılmıyor? Birlik'imiz neden sessiz kalıyor?

Bu kanularla ilgili bilgilerinizi rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
Adı Soyadı

elinize saglık hocam.

iymb ' Alıntı:
Berkecan mantık mı yürütüyorsun yoksa doğru bir bilgi mi bu? kaynağını söyler misin?
berker ' Alıntı:
agusta ' Alıntı:
malesef mantık yürütüyorum. ancak şu ana kadar da kesin yargıya varabileceğim alternatif bir kaynakla da karşılaşmadım (foruma gönderilenler dahil.) bu yüzden yürüttüğüm mantığın doğruluğuna inanıyorum.

agusta ' Alıntı:
Arkadaşlar bu kadar muammadan ve stresten sonra türmoba ve ismmmoya mail attığımı söylemiştim.
Ben yazdığım konuları isterseniz yazayım ve herkes göndersin. Bireysel olarak çok etkili olmayabilir ama toplu yaparsak mutlaka etkisini göstercektir. Bizi bu duruma sokanlardan bunun hesabını soralım derim.

Ben Türmob'a attığım mailin içeriği şöyel:

Sayın yetkili ve ilgililer,

24-25 Kasım 2007 SMMM Yeterlilik sınavı ile ilgili komisyon hakkında(kimlerden oluşur,uzmanlıkları gibi) bilgi istiyorum. Ayrıca aşağıdaki konulara da açıklık getirilmesini rica ederim.

1.Sınav komisyonu hakkında neden bilgi verilmiyor?
2.Sınavlar neden 2 güne sıkıştırılıyor?
3.Neden her sınava ayrı sınıflarda girmek zorunda kalıyoruz?
4.Sınav soru ve cevap kağıtları eden açık zarfla geliyor?
4.Cevap kağıtlarının bazılarında neden tek bazılarında çift mühür var?
5.Finansal muhasebe sorularının puanlaması neden belirtilmiyor?
6.Maliyet muhasebesi sınavının puanlaması neden belirtilmiyor?
7.Soruların cevaplarını başka kurumlar yayınlarken Birlik'imiz neden yayınlamıyor? Neden sessiz kalıyor?
8.Sınav kağıtlarında basım veya yazım yanlışlarının önüne geçilemiyor? Yapılan hatalar sınav esnasında düzeltilmiyor?
9.Sınav sonrası bile olsa yapılan basım hataları için neden açıklama yapılmıyor? Birlik'imiz neden sessiz kalıyor?

Bu kanularla ilgili bilgilerinizi rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
Adı Soyadı
arkadaşlar 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunu uyarınca bilgi isterseniz daha etkili olur. ben arkadaşımızın bu mailine onu da eklemeyi düşünüyorum. hadi birlikten kuvvet doğar.

Arrkadaşlar zaten Türmobun4892 yasa gereği bilgi edinme formu var internette. Ona yazabilirsiniz bunları. Ben öye yaptım.

Aynen katılıyorum.
Ve
agusto gibi haklarımızı arayalım. Bu konuya sessiz kalmayalım.

Hatta konu şu şekilde de dile gelmeli . Tesmer bize vermediği eğitimin sorusunu bize sormamalı.
CD. leri izledik böyle birşey hatırlamıyorum.
Artı odanın düzenlediği kursa gittim. Ordada bunu görmedim.
Tesmerin çıkardığı çıkmış sorular kitabına baktım ordada yok.

Bizim elimizden gelen budur bence. Ben nasıl bilebilirim ki böyle bir sorunun sorulacağını.
Ve hatta 3. gün bugün En babayım diyen kurslar bile cevapları yayınlayamadılar.

İnanamıyorum ya hala yetkililer tarafından bir açıklama yapılmıyor. Neyi bekliyorlar çok merak ediyorum.

ERKAN1974 ' Alıntı:
Aynen katılıyorum.
Ve
agusto gibi haklarımızı arayalım. Bu konuya sessiz kalmayalım.

Hatta konu şu şekilde de dile gelmeli . Tesmer bize vermediği eğitimin sorusunu bize sormamalı.
CD. leri izledik böyle birşey hatırlamıyorum.
Artı odanın düzenlediği kursa gittim. Ordada bunu görmedim.
Tesmerin çıkardığı çıkmış sorular kitabına baktım ordada yok.

Bizim elimizden gelen budur bence. Ben nasıl bilebilirim ki böyle bir sorunun sorulacağını.
Ve hatta 3. gün bugün En babayım diyen kurslar bile cevapları yayınlayamadılar.
Walla,
güzel söylüyorsunuz..Görevli hocaların estirdikleri terörde cabasıydı.İnsan biraz terbiyeli olur canım.60 yaşında SM ler vardı sınavda.Bunlar önce BABALARINI kesenlerden.Özellikle Bahçelievler(İstanbul) felaketti.Başındakiler bunlara talimat vermiş anlaşılan.İnanın sınav sorularını anlamakta 15 dakika geciktim.....Analiz felaketti.Bütün kitapları karıştırdım grafiğe rastlayamadım.......Ne olacak bizim halimiz.
Sözeldeki not kıtlığıda ayrı bir sorun...Özellikle vergide bir acayip...80 beklerken 45 al bi daha tırmala..Bu işin sonu nereye varacak...Türmobun Lordlarına dur diyecek yok mu?

iyi akşamlar arkadaşlar ben de maliyet muhasebesi sınavına girdim ve 7-b seçeneği ile ilgili 1997 yılında sorulmuş bir soru gördüm.Başka da birşey göremedim .Üstelik bizim buralarda 7-b'nin kullanılmadığını söylemek istiyorum.Piyasada 7-a seçeneği ile iş yapılırken ve bize de bir tomar para ile zoraki aldırttıkları CD'lerde bile anlatmadıkları 7-B'den soru sormalarının mantıksız olduğunu düşünüyorum.Bunun tek açıklaması var bu da bu sınavdan kaldınız.Bir sonraki sınava bekleriz.Ben piyasa şartlarının altında bir maaş ile çalışıyom.Sınava git gel harç parası vs.500-600 lr para harcıyorum.işyeri ile papaz ve yolda çektiğiniz sıkıntılar hariç.Lütfen kaliteli bilinçli insan yetiştirme derdine düşelim.Yolunacak kaz var diyip olaya öyle aklaşmayalım.

her soru 50 puandır

Gül SAKMAK
Öğrenci İşleri Şefi

TESMER
Dikmen Cad. No:562 Dikmen/Ankara 06460
444 60 60 (312) 475 53 00 (pbx)
Fax: (312) 475 53 14 |
[email protected]

umutlu ' Alıntı:

iyi akşamlar arkadaşlar ben de maliyet muhasebesi sınavına girdim ve 7-b seçeneği ile ilgili 1997 yılında sorulmuş bir soru gördüm.Başka da birşey göremedim .Üstelik bizim buralarda 7-b'nin kullanılmadığını söylemek istiyorum.Piyasada 7-a seçeneği ile iş yapılırken ve bize de bir tomar para ile zoraki aldırttıkları CD'lerde bile anlatmadıkları 7-B'den soru sormalarının mantıksız olduğunu düşünüyorum.Bunun tek açıklaması var bu da bu sınavdan kaldınız.Bir sonraki sınava bekleriz.Ben piyasa şartlarının altında bir maaş ile çalışıyom.Sınava git gel harç parası vs.500-600 lr para harcıyorum.işyeri ile papaz ve yolda çektiğiniz sıkıntılar hariç.Lütfen kaliteli bilinçli insan yetiştirme derdine düşelim.Yolunacak kaz var diyip olaya öyle aklaşmayalım.

Aynen katılıyorum arkadaşım.Bizi kaz gibi görüyorlar.Yoldukça yoluyorlar.Artık bu iş ticarete döndü.İtiraz dilekçesi yazıyorsun ona bile para istiyorlar.Olmaz böyle birşey.Bize de günah.Artık birileri bunlara dur desin.

ARKADAŞLAR BİR DE İTİRAZ DİLEKÇELERİ, MADDİ HATA YÖNÜNDEN İNCELENİYOR BİLGİNİZE.YANİ SADECE VERDİKLERİ PUANLAR TEKRAR TOPLUYORLAR. CEVAPLAR YENİDEN OKUNUP DEĞERLENDİRİLMİYOR BİLGİNİZE.!!! FALZA BİRŞEY BEKLEMEYİN ŞİMDİDEN UFAK BİR UYARI