Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

beyazzafer ' Alıntı:
YAZEE ' Alıntı:
O zaman bunlar böyle abuk sabuk soru sormaya devam edecekler,cevabı belli olmayan ve daha önce benzeri dahi sorulmamış soruları.Bir anneyim ve çocuğumu bırakıp ta Ankaralara gidiyorum ve bu sınava giriyorum inanın aynı zorlukları fazlasıyla yaşıyorum,işyeri ayrı bir dert ama fark ediyorum hep konuşuyoruz icraat yok bu sınavın iptalini istiyorum.Sayın site yetkilileri nereye başvurulması gerekir yönlendirirmisiniz
sizce sınavın iptali ne kadar doğru yani sınav iptal edilirsede geçmemiş sayılacağız tekrar ankara yollarına düşeceğiz iptal edilmezsede zate geçemeyeceğiz yine ankara yollarında çile.... bence genel sınavlarda uygulanan hata düzeltmesi doğru cevap değerlendirilmesidir komisyonun hatanın vebalini ödemesidir

Çok doğru .
iptal edilirse. Öyle bir soru sorarlarki. Boş kağıt verdirirler bize. Tesmerin İmparatorlarının canını sıkmayalım.

Ama onları yönledirici girişimlerden de uzak durmayalım.
Örneğin CD. de kaçıncı slaytta bu soruyu anlattıklarını tesmere turmoba sorun derim.

Tesmerin kuruluşundaki amaç bu değilmi . Bizi eğitmek , eğittiği yerden sınav yapmak.

Sayın arkadaşım ;ben de bunu isterim ama kanatimce herkesi geçirmezler oda şefi mail atmış puanlama 50/50 diye 50 vermeleri herkesi geçirmeleri demek bunu yapmazlar ama iptal ederlerse hakkımız yanmamış olur belki bizim değil ama son hakkı olanlarda vardır.Bu sınav bu sorularla iptal gerektiriyor bence tekrar ders ücreti almadan!!!!!!

Eğer sorudaki 10.000 tl/yıl ibaresindeki tl , adet yazılacak iken yanlışlıkla tl olarak yazıldı ise kanımca yapılması gereken sorunun iki şekilde de çözümünün doğru kabul edilmesi olacaktır, sorunun iptal edilmesi soruyu hiç çözememiş olanları bir hak getireceği gibi sınav masrafları vb.... bir çok problemi de beraberinde getirir, herkesin tam puan alması ise soruyu çözen ile çözmeyen arasındaki farkı aleyhte bir fark oluşturur, ancak sınav komisyonun büyük ihtimalle soruda ki tl ibaresinin adayları yanıltma amacıyla verildiğini belirtip sorunun 8.000 adet/tl ye göre çözümünün gerektiğini belirtecektir ki genel de tl ibaresine takılmış durumdayız hala teorik kapasitenin alınmasının gerekliliğine ilişkin bir dayanak yok.

2. soru için görüşüm;
ben soruyu dimm ve dis harici giderlerin %70 ini alarak çözdüm ancak çözümümün hatalı olduğunu düşünüyorum, yapılması gereken tüm giderlerin %70 inin alınması şeklinde olacaktı. Burada beni hataya yönlendiren önceki yıllarda çıkan kalıplaşmış sorulardaki kalıplaşmış çözüm teknikleri eğer, bunlardan sıyrılıp soruya bakabilsek çözebilirdik diye düşünüyorum.

YAZEE ' Alıntı:
Sayın arkadaşım ;ben de bunu isterim ama kanatimce herkesi geçirmezler oda şefi mail atmış puanlama 50/50 diye 50 vermeleri herkesi geçirmeleri demek bunu yapmazlar ama iptal ederlerse hakkımız yanmamış olur belki bizim değil ama son hakkı olanlarda vardır.Bu sınav bu sorularla iptal gerektiriyor bence tekrar ders ücreti almadan!!!!!!

Doğrusun ama bize göre. Benim korkum daha zor bir sınav olması.
Eğer makul mantıklı sorular sorsalar Dediğine %100 hak veriyorum.
Ama sınav iptalinde zorlarına giderse bu durum. Herkesin sınavının daha kötü geçiceğine emin olablirsiniz.

arkadaşlar. bence bu dertten çektiğimiz azaptan kurtulmamız için gerekeni yapmalılar artık.ben bu sınava nice ümitlerle girdim. ve 8000 üzerinden yaptım. yani tam geçtim derken iptal olmaz inş. bu souyu 50 puan olarak değerlendirirlerde hepimiz rahatlarız.inş.allah yardımcımız olsun.

Ogün Güneş ' Alıntı:
Eğer sorudaki 10.000 tl/yıl ibaresindeki tl , adet yazılacak iken yanlışlıkla tl olarak yazıldı ise kanımca yapılması gereken sorunun iki şekilde de çözümünün doğru kabul edilmesi olacaktır, sorunun iptal edilmesi soruyu hiç çözememiş olanları bir hak getireceği gibi sınav masrafları vb.... bir çok problemi de beraberinde getirir, herkesin tam puan alması ise soruyu çözen ile çözmeyen arasında çözen açısından aleyhte bir fark oluşturur, ancak sınav komisyonun büyük ihtimalle soruda ki tl ibaresinin adayları yanıltma amacıyla verildiğini belirtip sorunun 8.000 adet/tl ye göre çözümünün gerektiğini belirtecektir ki genel de tl ibaresine takılmış durumdayız hala teorik kapasitenin alınmasının gerekliliğine ilişkin bir dayanak yok.

2. soru için görüşüm;
ben soruyu dimm ve dis harici giderlerin %70 ini alarak çözdüm ancak çözümümün hatalı olduğunu düşünüyorum, yapılması gereken tüm giderlerin %70 inin alınması şeklinde olacaktı. Burada beni hataya yönlendiren önceki yıllarda çıkan kalıplaşmış sorulardaki kalıplaşmış çözüm teknikleri eğer, bunlardan sıyrılıp soruya bakabilsek çözebilirdik diye düşünüyorum.

biraz önceki bayan arkadaşımızın görüşüne katılmıyorum. bu bi eleştiri değil ama kendisi bayan ve çalışan olduğu halde zorluklardan bahsediyor ve sınavın tekrar iptal olup yeniden sınava girmek ve tekrar eziyet çekmek istiyor.kusura bakma ama bu hepimize çok zarar verir. aksine 1.soru hepimiz için doğru kabul edilirse hem maddi hemde manevi sıkıntıya girmeyiz. eh işte artık bunca şeyden sonra tesmerde bazı şeylerin varkına varmıştır eminim.hakkımızad hayırlısı olsun dileklerimle.

arkadaşlar sınavın iptal edilmesi gerektiği hakkında görüşler var. peki merak ettiğim şey acaba sınavın iptal edilmesi durumunda 2008 1nci dönem sınavından önce yeni bir sınav yapılması ihtimalini mi düşünüyorsunuz? bence bu hepinizin zaten bildiği nedenlerden (ulaşım, barınma vs.) pek mümkün gözükmüyor. ayrıca bu soruların hatalı olduğu konusunda bir hakim görüş olduğunu farkettim. kimse alınmasın ama ben soruların hatalı olduğunu düşünmüyorum. evet 1nci soruda tl/yıl ibaresi bariz hatadır ama sorunun çözümünü etkileyecek bir hata olduğunu ben düşünmüyorum. eğer tl/yıl ibaresi normal kapasite 8000 tl/yıl şeklinde soruda verilseydi soruyu zaten doğru şekilde çözmeğe çalışan öğrecileri tereddüt altında bırakacaktı ki bu o sorunun iptal edilmesini gerektirecekti. 2nci soruda ise ben hata olduğunu sanmıyorum ki bu sorunun hatalı olduğunu düşünen arkadaşların olduğunu da forumu okurken farkettim.

Kısacası ben sınavın iptal edilmesinin pek mantıklı olmayacağını düşünüyorum. en azından bu sınavdan geçer not alıp sınavı geçebilecek olanlara yapılacak bir haksızlık durumu ortaya çıkacaktır.

bu tamamen benim fikrim. katılıp katılmamakta herkes özgür. :-X :-X :-X

arkadaşlar burada ki mağduriyetimizden acaba sınav kağıdını okuyan hocaların haberi var mıdır?Türmobun veya Tesmerin bunlara aldırış edeceğini hiç sanmıyorum.Onların Tek amacı kaliteli eleman yetiştirmek sözüm ona ama bizi(özellikle taşrada olanları) yetiştirmek amaçlı ne bir kurs açıldı.Ne de gelen cd'ler bu konuları kapsıyor.Cd.leri alacaksınız mecbur dediler aldık.Lakin sonuç yine kötü.Sonucun böyle oluşunda Suçun yarısı biz de ise yarısıda onlara aittir.Buna göre davranmaları gerekip öyle karar vermeleri gerek bence

Arkadaşlar ben bu sınavla ilgili farklı bir sonuç olacağını sanmıyorum.1.soruda 8000'e göre yapıp doğru sonucu bulanlar 50 ile geçecek(tabi 8000 onlara göre doğruysa),belki 2.soruda eşdeğer üretim miktarına kadar puan da verebilirler çünkü çoğu kişi en azından buraya kadar doğru yapmış.İptal olacağını sanmam,herkese 50 puan veremezler çünkü hiç yapmayanlarda var haksızlık olur.

iymb ' Alıntı:
arkadaşlar sınavın iptal edilmesi gerektiği hakkında görüşler var. peki merak ettiğim şey acaba sınavın iptal edilmesi durumunda 2008 1nci dönem sınavından önce yeni bir sınav yapılması ihtimalini mi düşünüyorsunuz? bence bu hepinizin zaten bildiği nedenlerden (ulaşım, barınma vs.) pek mümkün gözükmüyor. ayrıca bu soruların hatalı olduğu konusunda bir hakim görüş olduğunu farkettim. kimse alınmasın ama ben soruların hatalı olduğunu düşünmüyorum. evet 1nci soruda tl/yıl ibaresi bariz hatadır ama sorunun çözümünü etkileyecek bir hata olduğunu ben düşünmüyorum. eğer tl/yıl ibaresi normal kapasite 8000 tl/yıl şeklinde soruda verilseydi soruyu zaten doğru şekilde çözmeğe çalışan öğrecileri tereddüt altında bırakacaktı ki bu o sorunun iptal edilmesini gerektirecekti. 2nci soruda ise ben hata olduğunu sanmıyorum ki bu sorunun hatalı olduğunu düşünen arkadaşların olduğunu da forumu okurken farkettim.

Kısacası ben sınavın iptal edilmesinin pek mantıklı olmayacağını düşünüyorum. en azından bu sınavdan geçer not alıp sınavı geçebilecek olanlara yapılacak bir haksızlık durumu ortaya çıkacaktır.

bu tamamen benim fikrim. katılıp katılmamakta herkes özgür. :-X :-X :-X
HAKLISIN HOCAM TESMER DE AYNEN BÖYLE DÜŞÜNÜYOR SANIRIM SÖYLEDİKLERİ ŞEY "ÖĞRENCİNİN SORUMLULUĞU SORUDAKİ YANLIŞLARI BULMAK DEĞİL SORUYU DOĞRU ÇÖZMEK" MİŞ SANIRIM HATA YOK SAYILARAK PUANLAMA YAPACAKLAR. BİRKAÇ GUN ICINDE YANIT BEKLENIYOR UMARIM HERKEZ ICIN EN HAYIRLISI OLUR.

BİR DE TESMER VE TURMOB TOPU MALİYE BAKANLIĞINA TTI "BİZ SADECE SINAVI YAPMAKLA MÜKELLEFİZ SORULARI BİZ HAZIRLAMADIK" DİYOR HABERİNİZ OLSUN. KOMİSYONA MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN SEÇİLENLER HAZILRAMIŞ SORULARI BİR KAÇ MAİL DE MALİYE BAKANLIĞINA YOLLAYALIM SAYIN UNAKITAN DA BİR MUHASEBECİ BELKİ İLGİLENİR ;)

selamlar

Arkadaşlar

Tesmerle görüştüm, ilk soru ile ilgili toplantı yapılacakmış. ikinci soru şimdilik gündemlerinde değilmiş.

Lütfen konu ile ilgli itirazlarını ve görüşlerinizi faks ve e-mektup aracılığlada olsa iletelim.

Faks: (312) 475 53 13 ve 14

TESMER YÖNETİM KURULU

BAŞKAN Mehmet TİMUR [email protected]

BAŞKAN YARDIMCISI Nail SANLI [email protected]

MERKEZ SEKRETERİ Rıfat T.NALBANTOĞLU [email protected]

MERKEZ SAYMANI Musa PİŞKİN [email protected]

MERKEZ ÜYESİ Ahmet AKIN [email protected]

saygıyla

Arkadaşlar lütfen Cd.lerde bizlere böyle bir eğitimin verilmediğine odaklanın.

O kadar para verdik ama Cd.lerde bunlar anlatılmadı şeklinde düşünmeye zorlayalım onları.

ERKAN1974 ' Alıntı:
Arkadaşlar lütfen Cd.lerde bizlere böyle bir eğitimin verilmediğine odaklanın.

O kadar para verdik ama Cd.lerde bunlar anlatılmadı şeklinde düşünmeye zorlayalım onları.

Erkan Bey

Cd'ler derken kastınız Bitirme sınavlarına yönelik Cd'leri mi kastediyorsunuz, yoksa şu malum e-use cd'lerini mi?

saygılar

Arkadaşlar kurstaki maliyet hocama soruları çözdürdüm;
MALİYET MUHASEBESİ SINAVI
1-Tek tip bir mamül üreten işletmenin,teorik kapasitesi 10.000TL/yıl,normal kapasitesi
8000 adet/yıl'dır .İşletme, 2007 yılında,5000 adet mamül üretmiş olup,tam ve değişken
maliyet yöntemlerine göre birim maliyetleri aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.
TAM DEĞİŞK. NORMAL
MALİYET MALİY. MLYT 6,25 i bulmak için kapasite kullanım oranı 5000/8000= 0,625 bulundu
DİMM 100 100 100 Bu oran sabit gügider 10 tl ile çarpıldı birim başına 6,25 TL bulundu
DİR.İŞÇ. 50 50 50
GÜG 20 20 20
GÜG SABİT 10 - 6,25 TOPLAM
BİRİM MALİYET 180 170 176,25 881250

İstenilen:İşletmenin, normal maliyet yöntemine göre toplam üretim maliyetini bulunuz.

2-Tek tip bir mamül üreten bir işletmenin 2006 yılı sonu itibariyle %50 tamamlanma derecesine sahip,
toplam 2.000 TL maliyetle kayıtlı,1.000 adet ürünü bulunmaktadır.İşletme,2007 yılında 5.000 adet ürünün
daha üretimine başlamıştır.İşletmenin,2007 yılı giderleri aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.

790 İLK MAD.MLZ. 9000
791 İŞÇİ ÜCR.GİD. 7000
792 MEMUR ÜCR.GİD. 3000
793 DIŞ.SAĞ.FAY. 2000
794 ÇEŞİTLİ GİD. 1000
795 VERGİ RES.HARÇ 3000
796 AMORT.TÜK.PAYL 5000
30000
Çeşit esasına göre kaydedilen giderlerin,% 10'u pazarlama,%20'si genel yönetime,geri kalanı ise üretim
fonksiyonuna aittir.
2007 yılı sonu itibariyle,işletmenin 5.500 adet mamülünün üretimi tamamlanmıştır.Geriye kalan mamüllerin
tamamlanma derecesi ise %50'dir.
İstenilen:a)Üretilen mamülün toplam ve birim maliyetini ortalama maliyet yöntemine göre hesaplayınız.
b)Yansıtma kayıtlarından başlamak üzere gerekli muhasebe kayıtlarını yapınız.

a)
Toplam gider 30.000TL dir.
Bunun % 10 pazarlama ise 30.000 * ,10 = 3.000 TL
Bunun % 20 G.YÖNETİM ise 30.000 * ,20 = 6.000 TL
Bunun % 70 üertime aittir 30.000 * ,70 = 21.000 TL

DBYarı Mamul 1000 adet
Üretime alına 5000 adet
Üretime giren 6000 adet
Tamamlana 5500 adet
DS Yarı Mamul 500 adet
6000 adet

Eşdeğer ürün miktarının hesaplanması
Tamamlanan 5500
DS Yarı Mamul 250 (500*0.50)
Toplam 5750

Birim Maliyetin Hesaplanması (21000+2000)/5750 = 4 TL/birim

Maliyetlerin Dağıtımı
Tamamlanan 5500 * 4 = 22.000TL
DSYMamul 250 * 4 = 1000TL

b) 1. madde
631 borçlu 3000
632 borçlu 6000
799 borçlu 21000
798 alacaklı 30.000

2. madde
152 borçlu 22000
799 alacaklı 21000
151 alacaklı 1000

3. madde
798 borçlu 30000
bu hesabın altında yardımcı hesaplar olmalı 798'in yrd. Hesapları 790 alacaklı 9000
791 alacaklı 7000
792 alacaklı 3000
793 alacaklı 2000
794 alacaklı 1000
795 alacaklı 3000
796 alacaklı 5000

ERKAN1974 ' Alıntı:

erkan bey

Siz o e-use cd'lerine bel bağladınızsa bir şey diyemem. Gerçi piyasadaki kitabların tamamına yakınında (görmediklerimi haliyle bilemem) bu konu yoktu. Ama ticari zihniyetle hazırlanan bu cd'lerden hayır beklemek biraz nafile bir bekleyiş.

@Kuzeydeniz

ben hala 5/8 olayını anlamış değilim.

Adam tabloda tam maliyette sabit gügü 10,000 yaaaaz-mııııış.

daha nasıl 10,000 alınacak, bir bilen izah etsin.

saygıyla