Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

arkadaşlar görüşlerinizi iletirseniz sevinirim. Umarım bu geçemeyen
sıkıntılı düşünceli yorucu günlerimiz en kısa zamanda biter ve bizde
rahat bi nefes alırız. arkadaşlar benim iletimdeki 1.soruya vermiş olduğum cvb hakkında yorumlarınızı
bekliyorum

ahmet arkadaşım inş. geçersin ben yorum yapmak istemiyorum bol bol dua edelim. (Maliyete girmedim o yüzden )

bende vergiden 50 verirlermi diye bekliyorum son hakkım değil ama artık girmek istemiyorum bir daha yoruldum.

umarım Allah hepimizin gönlüne göre verir.....

3. girişim maliyete tek dersim iki sınavdada 1. sorularım doğru 2. ler de belli bir yere kadar yapılmıştı. 35 ve 40 la kaldım.bu sınavdada 1. sorum doğru 2. soruda diğer arkadaşlar gibi dm ve di dışındakilerin % 70 ini aldım. eşdeğer ürün miktarına kadar doğru anlıycağınız yevmiye kayıtlarım ( tutarlar hariç) doğru ama hala tereddütteyim. Bir arlkadaşımızın dediği gibi itiraz etmek değil oda bize bir kaynak göstersin 1000 sayfada olsa densinki bu kitaptan sorumlusunuz bizde bilelim bu sefer nereye gül kondurcaklar diye düşünmeyelim.

erkan soru puanları 40/60 falan olunca sınavda bildiriliyor eğer bildirilmezse 50/50 dir demişti bize gözetmen ama bilmiyorum yinede bende aynı tereddütteyim

Önceki sınavda da puanlama yazmıyordu.50/50 olduğu söylendi yine aynı şeyleri yaşıyoruz.ama 1 soruyu yapanlar nasıl 50 alamıyor.bence kendilerine açık kapı bırakıyorlar duruma göre soruyu 40 olarak değerlendirebiliyorlar,yapılamayan soruda 60 oluyor tabi.

HUYSUZSEY ' Alıntı:
erkan soru puanları 40/60 falan olunca sınavda bildiriliyor eğer bildirilmezse 50/50 dir demişti bize gözetmen ama bilmiyorum yinede bende aynı tereddütteyim

Beni çelişkiye düşüren şu maliyetten daha evvelde 50/50 veya 60/40 olduğu oldu.
Ama geçenler 50/60/70 gibi notlarla geçmedi. kalanlarsa 40/30/20 gibi notlarla kalmadı.
45 - 55 - 65- gibi not alan arkadaşlar var.
Forumda okumuştum bir arkadaşımız 1 doğru yaptığı halde 50 alıp geçeceğine kesin eminmiş.
Ama alamadı. Neyin doğru olduğu ve puanlama cetveli onların elinde (varsa öyle bir cetvel)

ya arkadaşlar hakkaten ağlanacak halimize gülsekmi yoksa oturup aglasakmı bilmiyorum. sorular belli cevaplar kesin degil. hadi diyelimki az biraz cevaplarda belli bu sefer notlandırmalar belli degil. şimdi bekleki 55 gün geçsin.

ARKADAŞLAR PİYASADA KULLANILMAYAN BİR SİSTEM OLAN 7-B İLE İLGİLİ SORU SORULMASI ÇOK ABES DİYE DÜŞÜNÜYOM.HERŞEY ORTADA AMA ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI OTURUYORUZ.SINAVLARI OKUYANLARIN BAKMASI GEREKEN ASLINDA MANTIĞI ANLAMIŞ MI ANLAMAMIŞ MIBENCE ÖYLE OLMALI BEN İLK SORUDA FORMÜLÜ DOĞRU YAZDIM AMA RAKAMLARI YANLIŞ YERLEŞTRİDİM.BİRİMDE Kİ ÇELİŞKİ YÜZÜNDEN O ANDA ÖYLE BİR HATA OLDUĞUNU GÖREVLİLER SÖYLESEYDİ BELKİ BENDE SINAVIMI ŞU ANDA VERMİŞ OLACAKTIM.AMA NE YAZIK Kİ KALDIM DİYE DÜŞÜNÜYOM.BİRŞEY YAPMALI.

Arkadaşlar hiç tahminlerde bulunmayın bence

Neden derseniz

Öncelikle hepinizden özür dileyerek konuya giricem çünkü kimse hava atıyor demesin sadece olayı anlamanız için yazıyorum çünkü aynı dert bendede var ( vergi ) ben geçen dönem maliyetten girdim ve tam 100 lük kağıt verdim çok eminim ama gelen not 80 çok şaşırdım
imkansız bir şey 80 gelmesi (sakın demeyin adama bak 80 beğenmiyor diye ) çünkü gerçekten çok iyi hazırlandım ve çıkışta hocalarla çözdük aynı sonuç hiç hata bile yok ama nasıl geldi bende bilmiyorum belkide bir yerde eksiklik yaptım diyorum ama sanmıyorum.

Neyse benim anlatmak istediğim hiç belli olmuyor 100 bekleriz 40 gelir 30 bekleriz 60 gelir tamamen onlara kalmış hiç dert etmeyin

açıklanıncaya kadar bol bol dua edin kağıtlarımızı okurken bizi düşünerekten okusunlar diye...

Kolay gelsin....

Bugün kadıköyde bütün kitapçılara gittim maliyet muhasebeci ile ilgili bütün kitapları sanki alacakmışım gibi :) yapıp inceledim hiç birinde teorik kapasite ve normal kapasite'nin de içinde geçtiği bir soru bulamadım sorudan ziyade ikisi aynı anda olursa hangisi alınır onuda bulamadım ya bende bir sorun var yada kitaplarda.Yurdakul çaldağ ın bütün kitaplarına (komisyon üyesiydi bir ara ) islam çankayanın nalan'nın daha ismini hatırlayamadığım onlarca yazarın ama bulamadım.Sınavdan çıktıktan sonra efsane! hocanın cevaplarıyla karşılaştırdım tmm dedim bu iş oldu 100 olmazsa 80 olur şimdi acaba 50 alırmıyım diyorum (malum efsane hoca benim gibi 10.000 den hesaplamış tı )

basit ve biraz alakasız örnek vereyim. (maliyet problemi çözüyor gibi düşünmeyin) Dünyanın çevresi ekvator üzerinde 40000km. Boeing jet in hızı 80km/s (adet/yıl dermişim) Yani uçağımızın teorik kapasitesi dünyanın çevresini ekvator üzerinde 40000/80=50saat te dolaşmaya müsait. (Havada yakıt ikmali yapılamıyordu o yıllarda) Ancak her 10000 km de 10 saat süreyle yakıt ikmali yapmak için iniş yapıyor. Dolayısıyla başlangıç noktasından kalktıktan sonra uçağımızı varış noktasına kadar 3 defa 10ar saat süre ile toplamda 30 saat iniş yaptığı için yolculuğunu en kısa süre ile 530 saatte tamamlıyor. 530 saat ise uçağın normal kapasitesi.

yani asıl nokta şu ki uçağın pilotu kendini ne kadar paralarsa paralasın dünyanın çevresini 500 saatte dolaşamaz.

Evet teorik kapasite ulaşılamaz olan kapasitedir. Normal kapasite ise üretim hatlarındaki olağan duraklamalar da (bakım onarım, olağan elektrik kesintileri, vardiya değişimi duraklamaları vs) gözönüne alındığı zaman ortaya çıkan üretim kapasitesidir.) Normal kapasite üretim hatlarının son bir kaç yıllık üretim geçmişinin ortalamalarıyla hesaplanır.

Peki normal maliyetin amacı nedir? Normal maliyet şirketlerin üretim hatlarındaki olağandışı duraklamalarından kaynaklanan ürün maliyeti içindeki gügleri ürün maliyeti dışında tutup farklı bir gider kaleminde takip edip daha gerçekçi maliyet analizleri yapabilme şansı yaratmasıdır. Dolayısıyla normal maliyet yöntemini uygulayan şirket önceki ay normal kapasite ile çalışan banttan elde ettiği ürün birim maliyetini; takip eden ayın 15 günü grev nedeniyle çalışmayan bandın ürettiği ürün birim maliyeti ile karşılaştırıken güglerdeki artıştan daha mantıklı analiz sonuçlarına ulaşacaktır.

Velhasıl kelam zaten normal kapasite çalışan bir üretim bandının normal maliyetini hesaplarken (fiili üretim/Teorik Kapasite) şeklinde hesaplanması anlamsız sonuç verecektir.

Neden diye soruyorsanız bir örenk vereyim.

Toplam GÜG 10000

Teorik Kapasite 5
Normal Kapasite 4
Fiili Üretim 4

Şimdi Şirket Fiili üretimini yaparken pratik şartlarda üretilebilecek maksimum ürün adedine ulaşmış. Eğer Normal maliyeti hesaplarken FÜ/TK*TGÜG=8000lira maliyete gidecek dersek anormal bir maliyet hesaplamış oluruz.

Sözün kısası Normal maliyet; Eğer kapasite tam kullanılmışsa Tam maliyet'e eşit olmalı.

Neyse çok didaktik oldu. Aramızda hocalar da vardır. Daha fazlasını anlatmak haddim değil.

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:
Bugün kadıköyde bütün kitapçılara gittim maliyet muhasebeci ile ilgili bütün kitapları sanki alacakmışım gibi :) yapıp inceledim hiç birinde teorik kapasite ve normal kapasite'nin de içinde geçtiği bir soru bulamadım sorudan ziyade ikisi aynı anda olursa hangisi alınır onuda bulamadım ya bende bir sorun var yada kitaplarda.Yurdakul çaldağ ın bütün kitaplarına (komisyon üyesiydi bir ara ) islam çankayanın nalan'nın daha ismini hatırlayamadığım onlarca yazarın ama bulamadım.Sınavdan çıktıktan sonra efsane! hocanın cevaplarıyla karşılaştırdım tmm dedim bu iş oldu 100 olmazsa 80 olur şimdi acaba 50 alırmıyım diyorum (malum efsane hoca benim gibi 10.000 den hesaplamış tı )

http://www.dehaonline.com... Soruyu Çözmüş

CEVAP 1)
Normal Maliyet yönteminde Sabit Genel Üretim Giderlerinin normal kapasite oranında üretim maliyetlerine eklenmesi gerekir. (Stoklar isimli Türkiye Muhasebe Standardı madde 13 )

Direkt İlk Madde Mlz. Giderleri = 100 x 5.000 = 500.000 YTL

Direkt İşçilik Giderleri = 50 x 5.000 = 250.000 YTL

Değişken GÜG = 20 x 5.000 = 100.000 YTL

Sabit GÜG = 10 x 5.000 = 50.000 YTL

Üretim Miktarı X Sabit GÜG

Normal Kapasite

5.000 X 50.000 = 31 250 YTL (Üretim maliyetlerine eklenecek GÜG tutarı )

8.000

D.İ.M.M GİD. 500.000 YTL

D.İŞÇİLİK GİD. 250.000 YTL

DEĞİŞKEN GÜG 100.000 YTL

SABİT GÜG 31 250 YTL

Toplam Üretim Maliyeti 881.250 YTL

Not: Sınav sorusunda ?10000 TL/yıl? olarak olara verilen ibare, ?10000 adet/y

ıl olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

slm arkadşlar.
tesmerden sordum HER SORU 50 PUAN puanmış.
bende bu karmaşanın içinden çıkamadım.
benimde malum 1.soruda eksiğim var çok bariz bi eksiklik.
1.soruyu şöyle yaptım.

Kapesite Kullanım Oranı = Üretim Miktarı / Normal Kapesite
5000 Adet / 8000 Adet
= 0,625

Direkt İlk Madde Malz.Giderleri 100
Direkt İşçilik Giderleri 50
Genel Üretim Giderleri 26,25
Değişken GÜG 20
Sabit GÜG 6,25
(10*0,625)
---------
Brim Maliyet 176,25

NOT olarakta şunu yazdım.Sabit GüG deki boş kapesiteye düşen (10-6,25) = 3,75 gelir tablosunda
diğer olağandışı gider ve zararların alt hesabında çalışmayan kısım giderleri olarak işlem görür.

YALNIZ ARKADAŞLAR BEN SINAV HEYCANIYLA ÇIKAN BRİM MALİYETİ * ÜRETİM MİKTARIYLA ÇARPIP TOPLAM ÜRETİM MALİYETİ OLAN 881.250 YAZMADIM.BU BENİM SON HAKKIM. 2.SORUDA VERİLEN TOPLAM GİDERLERİN % 10 NU PAZARLAMA, % 20 SİNİ GENEL YÖNETİM, % 70 İNİ ÜRETİM MALİYETLERİNE DAĞITAN Bİ 7/B TABLOSU OLUŞTURDUM. MİKTAR HAREKETLERİNİ , EŞDEĞER ÜRÜN MALİYETLERİNİ DOĞRU YAPTIM.2.SORUDAN 15 PUAN FALAN GELİR. SİZDEN RİCAM SİZİN GÖRÜŞÜNÜZE GÖRE 1.SORUDAN KAÇ VERİRLER. ? BANA 50 YETİYOR AMA ALAMAZSAM DA DOYSAM İPTAL OLUYOR. ŞİMDİDEN HERKESE TŞK EDERİM.ALLAH SABIR VERSİN BİZLERE.İNŞ HEPİMİZ GEÇERİZ...

ARKADAŞLAR SİZLERİN GÖRÜŞLERİNİZE İHTİYACIM VAR.

ŞİMDİDEN HERKESE ÇOK TŞK EDERİM.ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN. İNŞ HEPİMİZİN YÜZÜ GÜLER ARTIK BUNCA ŞEYDEN SONRA.

ARKADAŞLAR HİÇ GÖRÜŞÜNÜ BELİRTECEK OLAN YOKMU ?

Ahmet smmm arkaşadım senin açından inşallah doğru sonuç yaptığın gibidir .son hakkın olduğu için vermeni isterim kendi açımdan da eğer senin yaptığın doğruysa maliyetten kalıyor olacağım Ama şöyle bir kanı var maliyet muhasbeesinde sonuç doğru olmasada gidişata puan veriyorlarmış çünkü geçen yıllarda sınavlara girmiş çok kişiyle konuştum yanlış sonuç çıkarıp çok geçen var rakam hatası veya toplama hatası yapıp.(Tabi komisyon üyeleri değişmiş aynı mantık olursa senin içinde benim içinde sorun olmaz ). Ayrıyetten bir komisyon üyesiyle (analiz )görüştüm ben olayı bilip bilmediğine bakarım diyor .....

şimdi bir arkadaş teorik kapasite ve normal kapasite arasındaki farkı yazmış benim yazdıklarıma istinaden ben arasındaki farkı biliyorum zaten benim baktığım bizim bu soruyu nerden çalışmış olduğumuz veya nerden bildiğimizi düşündüklerini bulmak tı ama bulamadım .Bir tane kitapta sadece maliyet muhasebesi ilkeleri diye bu tanımlamaları yapmış O kadar

Ahmetsmmm kardeşim eğer sınavdan 40 falan alma durumun varsa son notu yazmadan önce durumuna bakıp tekrar okuyorlarmış.Eğer 40 falan gelirse itiraz et ama odanın yönetimi ile görüş durumunu anlat etkileri olabiliyor.

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:
Ahmet smmm arkaşadım senin açından inşallah doğru sonuç yaptığın gibidir .son hakkın olduğu için vermeni isterim kendi açımdan da eğer senin yaptığın doğruysa maliyetten kalıyor olacağım Ama şöyle bir kanı var maliyet muhasbeesinde sonuç doğru olmasada gidişata puan veriyorlarmış çünkü geçen yıllarda sınavlara girmiş çok kişiyle konuştum yanlış sonuç çıkarıp çok geçen var rakam hatası veya toplama hatası yapıp.(Tabi komisyon üyeleri değişmiş aynı mantık olursa senin içinde benim içinde sorun olmaz ). Ayrıyetten bir komisyon üyesiyle (analiz )görüştüm ben olayı bilip bilmediğine bakarım diyor .....

şimdi bir arkadaş teorik kapasite ve normal kapasite arasındaki farkı yazmış benim yazdıklarıma istinaden ben arasındaki farkı biliyorum zaten benim baktığım bizim bu soruyu nerden çalışmış olduğumuz veya nerden bildiğimizi düşündüklerini bulmak tı ama bulamadım .Bir tane kitapta sadece maliyet muhasebesi ilkeleri diye bu tanımlamaları yapmış O kadar

Ahmetsmmm kardeşim eğer sınavdan 40 falan alma durumun varsa son notu yazmadan önce durumuna bakıp tekrar okuyorlarmış.Eğer 40 falan gelirse itiraz et ama odanın yönetimi ile görüş durumunu anlat etkileri olabiliyor.
HOCAM KARAMASARLIĞA SÜRÜKLEMEK İSTEMEM SİZLERİ AMA BİR ÖNCEKİ SINAVDA SADECE AMORTİSMAN DAĞITIMINI 4 GİDER YERİNE DE EŞİT DAĞIMTAMADAN DOLAYI DİĞER SORU GİDİŞAT VE SONUÇ DA DOĞRU ALDIĞIM NOT 35 PEK FAZLA ÜMİTLENMEYİN BU DEFAKİ KOMİSYON ÇOK BETER HİC ACIMALARI YOK AYRICA; YİNE BİR ÖNCEKİ SINAVDA SADECE 1. SORUYU YAPIP AMORTİSMAN GİDERLERİNİ 4 E BÖLEN BİR ARKADAŞ 5 PUAN ALDI ALLAH KOİSYONUN GAZABINDAN HEPİMİZİ KORUSUN

Selamlar

Arkadaşlar, bir iki mesajdır dikkat ediyorum efsane hoca diye dokundurmalar yapılıyor. Öncelikle şunu belirteyim isim vermeyelim efsane hocanın kursuna ben katıldım. Ama maalesef ben de sınava girenlerin belki %80-90 gibi ters köşeye yattım.

Fakat var mı ilk soruda şu sınavda veya şu kitapda var veya şu kursta bu verildi kardeşim. nasıl bilemessiniz diyen? herkes büyük bir tuzak dolu soruyla afalladı. benim kursta, başka kursun derslerine giren arkadaşım var. Bu hoca kadar emek ve bilgi vermediğini söylediler.hangi kurs olduğuna dair isim vermeyeyim, yanlış anlaşılabilir. Ki bunu bizzat tecrübe ettim ben.

Ama kendi adıma şunu belirteyim, efsane hocayla nam salan hocamız kurslarda gece 11'lere kadar bizlerle etüt yaptı ve kişisel olarak da insanüstü caba sarfetti. Şimdi bunları belirtmessem vicdanen kendimi rahatsız hissedecem .

Sınava giren tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.İnşallah komisyon hakkaniyetçi bir yaklaşımla puanlama yapar.

Not: Bu yazının efsane hocanın sınavı geçemeyene ücret iade veya ücretsiz kurs tekrarıyla uzaktan yakından alakası yoktur :)

saygıyla

ahmetsmmm ' Alıntı:
slm arkadşlar.
tesmerden sordum HER SORU 50 PUAN puanmış.
bende bu karmaşanın içinden çıkamadım.
benimde malum 1.soruda eksiğim var çok bariz bi eksiklik.
1.soruyu şöyle yaptım.

Kapesite Kullanım Oranı = Üretim Miktarı / Normal Kapesite
5000 Adet / 8000 Adet
= 0,625

Direkt İlk Madde Malz.Giderleri 100
Direkt İşçilik Giderleri 50
Genel Üretim Giderleri 26,25
Değişken GÜG 20
Sabit GÜG 6,25
(10*0,625)
---------
Brim Maliyet 176,25

NOT olarakta şunu yazdım.Sabit GüG deki boş kapesiteye düşen (10-6,25) = 3,75 gelir tablosunda
diğer olağandışı gider ve zararların alt hesabında çalışmayan kısım giderleri olarak işlem görür.

YALNIZ ARKADAŞLAR BEN SINAV HEYCANIYLA ÇIKAN BRİM MALİYETİ * ÜRETİM MİKTARIYLA ÇARPIP TOPLAM ÜRETİM MALİYETİ OLAN 881.250 YAZMADIM.BU BENİM SON HAKKIM. 2.SORUDA VERİLEN TOPLAM GİDERLERİN % 10 NU PAZARLAMA, % 20 SİNİ GENEL YÖNETİM, % 70 İNİ ÜRETİM MALİYETLERİNE DAĞITAN Bİ 7/B TABLOSU OLUŞTURDUM. MİKTAR HAREKETLERİNİ , EŞDEĞER ÜRÜN MALİYETLERİNİ DOĞRU YAPTIM.2.SORUDAN 15 PUAN FALAN GELİR. SİZDEN RİCAM SİZİN GÖRÜŞÜNÜZE GÖRE 1.SORUDAN KAÇ VERİRLER. ? BANA 50 YETİYOR AMA ALAMAZSAM DA DOYSAM İPTAL OLUYOR. ŞİMDİDEN HERKESE TŞK EDERİM.ALLAH SABIR VERSİN BİZLERE.İNŞ HEPİMİZ GEÇERİZ...

eger sorunun cevabı 5000/8000 e gore doğru ise tam puan almasanızda çok puan kırılacagını zannetmiyorum. bilinmesi gereken normal maliyetin nasıl hesaplanması gerektiği. ama toplam ür mal isteniyor. sizin cevabınız eksik olsada fazla puan kırılacagını sanmıyorum. umarım sınavda başarılı olursunuz.