Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Arkadaşlar Maliyet Muhasebesi 1. Sorusu Hakkında Normal Kapasite uygulanacağı yönünde fikir birliği yapılmış durumunda ancak ben sınav sonuçlarını görmeden inanmıyorum buna.

Hala daha bana mantıklı gelen teorik kapasite .

Kapasite Kullanım Oranı : bir makine veya işletmenin teorik kapasitesinin ne kadarını kullanmakta olduğunu gösteren oran
Kaynak : http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=kapasite+kullanim+orani

Ayrıca Kapasite Raporlarında da Teorik Kapasite ibaresine rastlamışsınızdır.

Bir de size bir sorum olucak. Normal Kapasite 8.000 adet . İşletme 5.000 adet yerine 8.000 adet veya 9.000 adet üretse idi ne olucaktı sorunun akibiyeti ?

günaydın;

arkadaşlar yeni komisyon üyelerinin isimlerini bilenler bunu bizimle paylaşırsa sevinirim.en azından piyasada maliyetle ilgili kitapları varsa alırız.

Madde 11-
Sabit genel üretim maliyetlerinin mamul maliyetlerine yüklenmesinde faaliyet hacim ölçüsü olarak normal kapasite kullanılır. Eğer normal kapasiteye yakınsa ve onu iyi bir biçimde yansıtıyorsa fiili üretim hacmi de faaliyet hacim ölçüsü olarak kullanılabilir.
Üretim birimlerine dağıtılan sabit genel üretim maliyeti, düşük üretim ve çalışmayan kısımlar (atıl kapasite) nedeniyle arttırılmaz. Dağıtılmayan genel üretim maliyetleri, oluştukları dönemin gideri olarak kabul edilirler. Normalden yüksek üretim olan dönemlerde, üretim birimi başına dağıtılmış sabit genel üretim maliyeti azalır. Birim değişken genel üretim maliyetleri değişmez.
.http://www.turmob.org.tr/tmudesk/f13.doc.Arkadaşım sorunun cevabı burda muhasebe standarları 13/11

ÇOK GÜZEL SORU. normal kapasitesi 8000 olan bir işletme 8000 adet üretim yaparsa güg ün tamamı ürün maliyetine yansıtılır. Ama normal kapasitesi 8000 olan bir işletme 9000 adet üretim yapabilmişse eğer normal kapasite hesaplamasında bir hata vardır. Düzeltilmesi gerekir.

Burberrys ' Alıntı:
Arkadaşlar Maliyet Muhasebesi 1. Sorusu Hakkında Normal Kapasite uygulanacağı yönünde fikir birliği yapılmış durumunda ancak ben sınav sonuçlarını görmeden inanmıyorum buna.

Kapasite Kullanım Oranı : bir makine veya işletmenin teorik kapasitesinin ne kadarını kullanmakta olduğunu gösteren oran

Bir de size bir sorum olucak. Normal Kapasite 8.000 adet . İşletme 5.000 adet yerine 8.000 adet veya 9.000 adet üretse idi ne olucaktı sorunun akibiyeti ?

sevgili heerdeeem :) bi arkadaşımız odanın maliyet muhasebesi hocasına ( mustafa çanakçı)
sorunun cevabını sormuşlar .
üretim miktarının teorik kapasiteye bölünmesi gerektiğini söylemiş
yani 5000/10000
bende mail attım
cevabını bekliyorum hocanın

1517 ' Alıntı:
sevgili heerdeeem :) bi arkadaşımız odanın maliyet muhasebesi hocasına ( mustafa çanakçı)
yani 5000/10000
bende mail attım

Cevabı burda bizimle paylaşırsan çok seviniriz.

1517 ' Alıntı:
yani 5000/10000
bende mail attım

Bende yaklaşım yayınlarına faksladım cevap gönderecekler.Burda paylaşacağım. bizimle paylaşırsan sende cevabı sevinirim.

Burberrys ' Alıntı:

Normal Kapasiteye göre cevap veren arkadaşlarımızın yorumlarını bekliyorum. Tartışalım.

arkadaşım tebliğ varya muhasebe standartlarında normal kapasiteye göre diye ...açıp bir oku

ya allah bu adamları nasıl biliyosa öyle yapsın şu milletin haline bak teorik mi normail kapasitemi bende çoğu arkada gibi normal kapasiteye göre çözdüm ve aynı sonucu buldum bende ankarayı aradım sorular 50 50 puan dediler ama açıklama hakkında bilgisi olam varmı daha yapacaklar sanki ülkeyi kurtaracaklar ne kadar zormuz bizle çocuk oyuncağı gibi oynuyorlar herkese allahım sabırlar versin

Bu nasıl iştir kimse bir şey bilmiyor.Bu işlerin daha şeffaf olması gerekmiyor mu bazıları söylüyorlar inanası gelmiyor insanın arada çok torpil dönüyor falan diye bilmem hangi partinin myk sından birini bulursan olay bitermiş falan bu gibi şeylere fırsat vermemek için sınavdan hemen sonra cevapları sitede açıklasalar bizde 2 ay sinir sahibi olmasak.Birde geçen sınavda iki soruyuda yaptım 30 aldım diyenler 80 bekliyorum 90 bekliyorum diyip 30-40 alanlar buna bir çözüm lazım neye göre değerlendiriyorlar cevapları yarım soruya puan veriyorlarmı cevapları kim okuyor (aldığım bir bilgiye göre komisyon üyeleri 10-12 tane öğrenciyi yanına alıyor belli miktarda hepsine sınav kağıdını veriyor artık o öğrenciler(evet öğrenciler)bize notları veriyor )gerçektende komisyon üyesinin oturup binlerce sınav kağıdını okuyacağına inanmıyorum bende.Benden daha az bilgisi olan bir insanın oturup benim kağıdımı okuması ve hayatıma yön vermesi canımı sıkıyor .Biz eninde sonunda nerdeyse sonuna geldik bu işin.Bu sınavda olmazsa diğer sınavda bitecek bu iş .Ama ya bizden sonra yine aynı sistem devam edecek staj bajlatma sınavının çok dürüstçe yapıldığına inanıyorum ama yeterlilik sürüyle cevapsız soruyla dolu.

İnşallah yeni nesil bu gibi sorunları çözecek(ama belgeyi alınca herkes değişiyor sanki aynı şeyleri kendi yaşamamış gibi belgeyi aldık tan üç gün sonra stajın üç yıla çıkması ingilizcenin de konulması yok gibi şeyler söyleyenler var )Tamam Dahada kaliteli müşavirler yetiştirmek lazım ama daha adilce ezmeden insanlara nefret ettirmeden Temmuzda ki maliyet sınavında bir arkadaş la berbaer çıktık sınavdan küfür ediyordu son sınavıymış maliyet ikis soruyuda yapmış niye kızıyorsun aldın belgeyi işte dedim Sadece inat olsun diye aldım yapmayacağım bu işi nefret ettirdiler beni dedi.

Herkese kolaylıklar dilerim belgeyi alacağım diye psikolojiyide bozmaya gerek yok.

Sayın : akin94k.t.m.l. konuyu öyle güzel özetlemişsiniz ki başka söze gerek yok.Ama şunuda söylemeden geçemeyeceğim bende o sınavdan çıkan arkadaş gibi bu belgeyi tesmere inat olsun diye,birde piyasadaki herkesin kendisine muhasebeciyim demesine inat istiyorum.Öyle bir meslek ki zaten çok zor ve özveri isteyen bir meslek,Ya birde BU TESMERİN ÖNÜMÜZE SERDİĞİ BU SAÇMA SAPAN SINAVLAR.Kaç gün geçti bir açıklama bile yapmadılar.'kimsiniz kime açıklama yapalım' der gibi !! dediğiniz gibi bu dersleri inşallah veririz çalışmaya zaman bulursak tabi !! Geçici Vergilerden hemen sonra yapılması da ayrı bir sorun,bakın bir daha ki sınav Martta ve Mart ayının yoğunluğunu herkes biliyor değilmi?
Ricam arkadaşlar bu belgeler alındığında birlik şeklinde artık bunlara çözüm getirilmeli belki şimdi sadece Adayız ama sonra bu mesleği icra edenler olarak birer Akademik kişi olarak bu işin üzerine gitmeliyiz.Saygılar ve herkese başarılar

13. Sabit genel üretim maliyetlerinin dönüştürme maliyetlerine dağıtımı, üretim faaliyetlerinin normal kapasitede olacağı varsayımına dayanır. Normal kapasite, planlanan bakım-onarım çalışmalarından kaynaklanacak kapasite düşüklüğü de dikkate alınarak, normal koşullarda bir veya birkaç dönem veya sezonda elde edilmesi beklenen ortalama üretim miktarıdır. Gerçek üretim düzeyi normal kapasiteye yakınsa, bu kapasite normal kapasite olarak kabul edilebilir. Her bir üretim birimine dağıtılan sabit genel üretim gider tutarı, düşük kapasite ya da atıl kapasite nedeniyle arttırılmaz. Dağıtılmayan genel üretim giderleri, gerçekleştiği dönemde gider olarak kaydedilerek sonuç hesaplarına alınır. Çok yüksek üretim olan dönemlerde, her bir üretim birimine dağıtılmış sabit genel üretim gideri payı düşer, böylece stoklar yüksek maliyetten değerlenmemiş olur. Değişken genel üretim giderleri, üretim tesislerinin gerçek kullanıma bağlı olarak her bir üretim birimine dağıtılır.

Tebliğin bu şekilde olduğunu biliyorum normal kapasitenin kullanılması gerektiğini açıkca yazıyor ama ben yinede bir umut belki farklı bir şey vardır diye bekliyorum.

arkadaşlar tesmerden cevap geldi.

"sınav soruları kurumumuz dışında ; Maliye Bakanlığının atamış olduğu sınav komisyon üyeleri tarafından hazırlanmaktadır. sorular hakkıda bilgimizin olması mümkün değildir."

YORUMU SİZ YAPIN:))

Yakında yeterlilik sınavını kazananları bir de mülakat sınavına alırlarsa, sordukları sorunun cevabını isteyincede , soruyu esasen biz sormadık, elimizde matbu şekilde mevcuttu derlerse hiç şaşmam, aslında soruyu onlar sormuyor, biz de sınava girmiyoruz, herşey sanal bi şekilde oluyor.

tabiki tesmerin sınav soruları ile alakası yoktur.onlar sınav ücretlerini toplamakla mükellef

Ogün Güneş ' Alıntı:
Yakında yeterlilik sınavını kazananları bir de mülakat sınavına alırlarsa, sordukları sorunun cevabını isteyincede , soruyu esasen biz sormadık, elimizde matbu şekilde mevcuttu derlerse hiç şaşmam, aslında soruyu onlar sormuyor, biz de sınava girmiyoruz, herşey sanal bi şekilde oluyor.

bu mülakat süper fikir :)))) hem uygulamaya koymalılar bence :)))) ogun hocam aklınla bin yaşa, ingilizce felan derken bak benim aklıma gelmemişti bu. bence en kısa surede uygulamaya konmalı.

HUYSUZSEY ' Alıntı:

"sınav soruları kurumumuz dışında ; Maliye Bakanlığının atamış olduğu sınav komisyon üyeleri tarafından hazırlanmaktadır. sorular hakkıda bilgimizin olması mümkün değildir."

Arkadaşlar demekkim bu yedi kişinin elinde bizim sınavlarla ilgili kimsenin bilmediği kaynaklar var. Zira bakacak olursak tesmer bize sınava hazırlanalım diye cd verdi o cd lerde sınavda sorulan sorulara örnekler yok. Türmob kitap yayınlıyor aldık kullandık ondada yok. Kursa gittik kurstada görmedik. Diğer yazılı kaynaklardada yok. Onbeş sayfadır tartışıyoruz daha kimse net bi cevap veremedi. Herkes kaynaklarını araştırdı bulamadı. Anlatmak istediğim herkes soruyu kendi öğrendikleriyle yorumlayarak cevaplamış. Ama net cevabı verecek bi kaynak bulamadık. Sonuçlar açıklanacak kimimiz geçecez kimimiz kalacaz ama kimse niye kaldığını yada nasıl geçtiğini öğrenemeyecek. Geçtik diyelim hani belki yanlış yapmışızdır ama gidiş yolumuz doğru olduğu için not vermişlerdir. Bunuda bilemeyeceğiz. Böyle belirsiz bir sistem içinde yer alıyoruz işte. Türmob un tesmerden, Tesmerin Komisyondan Komisyonun bizim çektiğimiz işkenceden haberi olmadan bide bakacaz nurtopu gibi bir belgemiz olmuş. Yeni nesil muhasebeciler böylemi yetişecek?Ya sonrası?Örneğin geçen kardağıtımı ile ilgili bir araştırma yaptım kimi yedek akçe hesaplarken KKEG leri gözönüne almış kimi almamış yani bu belirsizlik sonrasındada devam ediyor :)) Vah muhasebecim vah.
Bence burada suçlu tesmer değil, Odalar veya Birlikte değil, Komisyonuda geçtikten sonra biz yada bizden öncekilerde değil sorunun kaynağı düzen. Öyle bi düzen kurulmuşki girdap gibi önüne çıkanı istemesede anlamasada çekiyor o düzenin içine. Çözüm basit bu düzeni önce domestos çamaşır suyu bulunan bir leğende iki gün beklettikten sonra makinada 60 derecede ön yıkamalı olarak temizlemek. Anca o zaman belki bu oflar puflar çıkar o lekeden. :))

HUYSUZSEY ' Alıntı:

Bu kurum kadar vicdansız bi kurum görmedim.