Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kasım 2007 Yeterlilik Maliyet Muhasebesi

Soru1)tek tip mamul üreten işletmenin, teorik kapasitesi 10.000 Tl/yıl, normanl kapasitesi 8.000 adet/yıldır.işletme 2007 yılında 5.000 adet mamul üretniş olup tam ve değişken maliyet yönetmelerine göre birim maliyeti aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir.

tam maliyet değişken maliyet
dimm 100 100
di 50 50
güg değişken 20 20
güg sabit 10 -
birim maliyet 180 170

İstenilen:işletmenin. normal maliyet yöntemine göre toplam üretim maliyetini bulunuz?

''Adam tabloda tam maliyette sabit gügü 10,000 yaaaaz-mııııış.

daha nasıl 10,000 alınacak, bir bilen izah etsin.''dediniz.

Arkadaşım çok özür dilerim ama burda 10,000 filan bahane önemli olan teorik kapasite mi baz alınacak normal kapasitemi baz alınacak.Artık hakkımızda hayırlısı ne diyelim:((

selamlar

Çok özür dilerim. Sinirden yanlış yazmışım. Ne de olsa 4 ayda bir yazı yazıyorum. Bu kadar çok yazı yazmak insanı hataya sürüklüyor!!!

Tekrar edecek olursak adamlar tam maliyette sabit gügü 10,000 yazmışlar. Daha bunun 8,000 olmasını düşünmek nasıl olur?

Ebru hanım.

Kezlerce demeye çalıştığım gibi, o sorunuzun cevabını zaten tabloda vermişler. kendileri oraya 10,000 yazmışlar.

Bunun 8,000 olduğunu düşenen ya da inanan arkadaşlar. ya bunun gerekçesini yazın lütfen biz de öğrenelim. Ya da ben bir kez daha bu 10,000'nin zaten tabloda verilmiş olduğunu çince yazacağım. başka çare yok....

saygıyla

abi biraz daha açıklar mısın ne demek istediğini?

10000 diye bahsettiğin şey tablodaki 10 mu?

eğer oysa tablodaki 10para;

tam maliyet hesaplamasına göre 1 adet (birim) ürünün maliyetinin içindeki güg

heerdeem ' Alıntı:
selamlar

Çok özür dilerim. Sinirden yanlış yazmışım. Ne de olsa 4 ayda bir yazı yazıyorum. Bu kadar çok yazı yazmak insanı hataya sürüklüyor!!!

Tekrar edecek olursak adamlar tam maliyette sabit gügü 10,000 yazmışlar. Daha bunun 8,000 olmasını düşünmek nasıl olur?

Ebru hanım.

Kezlerce demeye çalıştığım gibi, o sorunuzun cevabını zaten tabloda vermişler. kendileri oraya 10,000 yazmışlar.

Bunun 8,000 olduğunu düşenen ya da inanan arkadaşlar. ya bunun gerekçesini yazın lütfen biz de öğrenelim. Ya da ben bir kez daha bu 10,000'nin zaten tabloda verilmiş olduğunu çince yazacağım. başka çare yok....

saygıyla

heerdeem ' Alıntı:
selamlar

Ebru hanım.

saygıyla
10.000 yazmışlar diyorsun ama 8.000'de var soru da.Normal kapasite kabul edilecekmiş,soruyu hocam cevapladıktan sonra emin oldum ben de.Tablodaki 10'mu demek istiyorsun ki o soruda da yazdığı gibi birim maliyet soruda istenen ise toplam maliyet.

Sayın heerdeem in demek istediği sanırım teorik kapasite olan 10,000 TL/Yıl'ın birime çevrilerek baz alınması. Tabi yanlış almadıysam:))

kuzeydeniz ' Alıntı:
heerdeem ' Alıntı:
selamlar

Ebru hanım.

saygıyla
10.000 yazmışlar diyorsun ama 8.000'de var soru da.Normal kapasite kabul edilecekmiş,soruyu hocam cevapladıktan sonra emin oldum ben de.Tablodaki 10'mu demek istiyorsun ki o soruda da yazdığı gibi birim maliyet soruda istenen ise toplam maliyet.
HOCAM BENCE DE BİR YANLIŞ ANLAŞILMA VAR BİRİM MALİYET 10,00 TL, KAPASİTE ADET OLARAK BELİRTİLİYOR 10,000 TL/YIL HATALI YAZILMIŞ BU NEDENLE ORADAKİ 10,00 TL İLE KAPASİTE ARASINDA BAĞLANTI SİZİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ GİBİ DEĞİL SANIRIM

Selamlar

Arkadaşlar yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için biraz daha açıklayayım, ama öncelikle şunu bir kere daha vurgulamak ve de bu tartışmalara bir kere daha dikkat etmek gerekiyor ki soru tartışmalı gramer olsun , teknik olsun hatalar içeriyor. Hem birinci hem ikinci soru için konuşuyorum.

Şimdi konumuza gelelim.

Tabloda 10 diye bir rakkam var. Bu neymiş. TAM maliyete göre sabit gügmüş. Şimdi verilere bakıldığında teorik kapasite 10,000 ytl/yıl ve normal kapasitede 8,000 adet/yıl verilmiş.

Şimdi burada akla cevap olarak ne geliyor (bence ve çoğu arkadaşça) ya 8,000/10000 ya da 5,000/10,000 şeklinde bir oran.

Şimdi siz hiç bir kitapda tam maliyyeten daha büyük bir maliyet duydunuz mu?

Büyüğe doğru sıralayacak olursak

1 asal
2 değişken
3 normal
4 tam maliyet.

şimdi siz hiç bir yerde tam maliyetten büyük bir maliyet şekli veya biçimi duydunuz mu? 2 soruyu bir arkadaş nalan hoca ile orhan hocanın ortak o da sanırım finansal muhasebe uygulamarı kitabında denk gelmişti. Peki bu olaya teorik&normal kapasite şeklinde var mı bir yerde!!!

Eğer yoksa 8,000 den büyük birimin dahi yanlış olduğu yanlış değilse ne anlama geldiği belirsiz 10,000 sayısının anlamı ne? Değeri ne? Dolayısıyla 10,000 sayısını yok sayamayız. Piyasa da çoğu kitabın (belki tamamının) müfredatını hiçe sayamayız. E-use cd'lerini hiçe sayamazlar.

Bu kadar insanın emeği böyle basit hatalara kurban edilmemeli.

saygıyla

Arkadaşım ya sen anlatmak istediğini tam olarak anlatamıyorsun ya biz anlamıyoruz.Ortada karışık bir durum var. Şimdi şöyle düşünelim Firma%100 kapasite ile 5000 adet üretim yapıyor. Bu 5000 in üzerinden gidersek eğer orantı ile 8000 adet üründe % kaç kapasite ili çalışır bu normal kapasiyeye göre tabi

teorik kapasite de ise yine 5000 adet ürünle %100 kapasite ile çalışıyorsa 10000TL/yıl bunu birime çevirisek eğer 1 TL 1 BR 10000 TL-10000 BR olarak düşünelim bunda %kaç kapasite ile çalışır.

Burdan yola çıkarak bulunan % kapasite oranıyla GİM'in sabit kısmına kapasite oranı ölçüsünde verildiğine göre 10 br.bu şekilde %lersek eğer mesela normalde %62.5 çıkıyordu 10*%62,5=6,25 yapıyor.

Toplayalım 100+50+20+6,25=176,25*5000 adet üretmiş =881,250 yapıyor.

Umarım anlatabilmişimdir. Görüşmek Üzere...

Arkadaşlar çok özür dilerim ters yazdım.Normale göre 8000 de%100 ise 5000 % kaç olarak orantı ile düşünelim.10000 de %100 ise 5000 de % kaç olur?

heerdeem ' Alıntı:
ERKAN1974 ' Alıntı:

erkan bey

Siz o e-use cd'lerine bel bağladınızsa bir şey diyemem. Gerçi piyasadaki kitabların tamamına yakınında (görmediklerimi haliyle bilemem) bu konu yoktu. Ama ticari zihniyetle hazırlanan bu cd'lerden hayır beklemek biraz nafile bir bekleyiş.

@Kuzeydeniz

ben hala 5/8 olayını anlamış değilim.

Adam tabloda tam maliyette sabit gügü 10,000 yaaaaz-mııııış.

daha nasıl 10,000 alınacak, bir bilen izah etsin.

saygıyla

heerdeem ben e-use cd.lerini oğluma sordum. "Baba onlarda böyle bir şey yoktu". Kızlarına Hanımlarına Soranlarda olabilr. :)

Siz benim demek istediğimi yanlış anlıyorsunuz. Demek istediğim şu; Muhasebeden bizi yazılı yapan insanların. Bizleri belli bir konudan sorumlu olarak görmeleri konusunda yönlendirmek. 2 Profosörün bile bir konu hakkında farklı görüşü olabiliyor. Bizlerin amacı sorulara itiraz olmamalı (Olsada bişey değiştirmiyeceğinden) . Amacımız onları böyle bir soruyu cevaplıyabilmemiz için bize onların böyle bir eğitim vermesi yönünde olmalı diye düşünüyorum. Eğer bunu başarırsak. Çalıştığımız kaynakları üst üstte koyduğumuzda 1,5 metre yer kaplamaz. Sorumlu olduğumuz yerleri bilmiş oluruz. Bize bir kitap verir tesmer veya cd çalışırız . Eğer sordukları soru orda varsa kuruma kimse birşey diyemez.

Tesmerin kuruluş amacı bu değilmi ? Eğitmek Sınav Yapmak. Burda 2 durum çıkıyor ortaya. Ya eğitemiyor. Ya sınav yapamıyor. Soru 2 yi 7/A ya göre cevapladım Yani ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik haricindekilerin %70i GÜG . Halada doğru olduğunu düşünüyorum. Tabi onlara göre yanlış.

Saygıyla

Ben birinci soruda 10.000 i aldım sonuç 175 ve 875.000 çıkıyor sonuçlar küsüratlı çıkmadığı için bunun doğru olduğunu düşünüyorum ve umut ediyorum :)

heerdeem ' Alıntı:
Selamlar

Arkadaşlar yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için biraz daha açıklayayım, ama öncelikle şunu bir kere daha vurgulamak ve de bu tartışmalara bir kere daha dikkat etmek gerekiyor ki soru tartışmalı gramer olsun , teknik olsun hatalar içeriyor. Hem birinci hem ikinci soru için konuşuyorum.

Şimdi konumuza gelelim.

Tabloda 10 diye bir rakkam var. Bu neymiş. TAM maliyete göre sabit gügmüş. Şimdi verilere bakıldığında teorik kapasite 10,000 ytl/yıl ve normal kapasitede 8,000 adet/yıl verilmiş.

Şimdi burada akla cevap olarak ne geliyor (bence ve çoğu arkadaşça) ya 8,000/10000 ya da 5,000/10,000 şeklinde bir oran.

Şimdi siz hiç bir kitapda tam maliyyeten daha büyük bir maliyet duydunuz mu?

Büyüğe doğru sıralayacak olursak

1 asal
2 değişken
3 normal
4 tam maliyet.

şimdi siz hiç bir yerde tam maliyetten büyük bir maliyet şekli veya biçimi duydunuz mu? 2 soruyu bir arkadaş nalan hoca ile orhan hocanın ortak o da sanırım finansal muhasebe uygulamarı kitabında denk gelmişti. Peki bu olaya teorik&normal kapasite şeklinde var mı bir yerde!!!
Eğer yoksa 8,000 den büyük birimin dahi yanlış olduğu yanlış değilse ne anlama geldiği belirsiz 10,000 sayısının anlamı ne? Değeri ne? Dolayısıyla 10,000 sayısını yok sayamayız. Piyasa da çoğu kitabın (belki tamamının) müfredatını hiçe sayamayız. E-use cd'lerini hiçe sayamazlar.

Bu kadar insanın emeği böyle basit hatalara kurban edilmemeli.

saygıyla
Haklısın tam maliyetten daha büyük çıkamaz
Tam maliyet 180 birim*5000=900.000(dimm+dig+güg)
Normal maliyet: 176,25 birim*5000= 881.250 (dimm+dig+güg değişken+Sabit güg kaps.kull.göre yüklenir) yani normal maliyet tam maliyetten küçük çıkıyor.Siz bu sorunun cevabını kaç buldunuz?

Neden sonuçlar küsüratlı ise yanlıştır diye düşündünüz? (Bende teorik kapasiteye çözdüm ama küsüratla alakalı değil)

arkadaşlar ben 1.soruyu şöyle yaptım.

Kapesite kullanım Oranı = Üretim Miktarı / Normal Kapesite
5000 Adet / 8000 adet
= 0,625

Direkt İlk Madde Malz.Gid. 100
Direkt İşçilik Giderleri 50
Genel Üretim Giderleri 26,25
Değişken GÜG 20
Sabit GÜG 6,25
(10*0,625)
--------
brim maliyet 176,25

NOT olarakta şunu yazdım.
Sabit GÜG deki boş kapasiteye farkı olan
(10-6,25) = 3,75 gelir tablosunda olağandışı
gider ve zararların alt hesabında çalışmayan
kısım giderleri olarak işlem görür.

ARKADAŞLAR BEN SINAV HEYCANIYLA 1.SORUDA ŞUNU UNUTMUŞUM

Toplam Üretim Maliyeti = 176,25 * 5000
= 881.250
1.soruyu 50 puansa eğer bana 1.sorudan kaç puan verirler sizce?.

ben 2.sorudan % 10 pazarlama, % 20 genel yönetim, %70 üretim maliyeti
olarak soruda verilen toplamları gösteren bir dağıtım tablosu oluşturdum.
Miktar hareketlerini ve eşdeğer ürün maliyetlerini yaptım. herhalde 15 puan falan verirler .
sizin hepinizi iyi anlıyorum arkadaşlar he zorluklarla bi yerlere geliyoruz.Allah yardımcımız
olsun. ayrıca bu benim son hakkım.
sizin görüşlerinizi bekliyorum lütfen arkadaşlar.

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:
Ben birinci soruda 10.000 i aldım sonuç 175 ve 875.000 çıkıyor sonuçlar küsüratlı çıkmadığı için bunun doğru olduğunu düşünüyorum ve umut ediyorum :)
Tam aksine maliyette sorular genelde küsuratlı çıkar önceki dönem kademeli dağıtımda küsuratlıydı.Geçmiş yıllar soruları da öyle.Ama sorunun cevabından buna göre emin olamayız.

arkadaşlarım benim 2.soudan 15 puan geleceği kesin. ama 1.sorudan ne kadar gelir acaba. bana geçer not olan 50 puan yetiyor. lütfen değerlendirmelerinizi yazarsanız sevinirim.herkese şimdiden çok tşk ederim. İnş hepimiz başarılı oluruz.

ahmetsmmm ' Alıntı:
arkadaşlar ben 1.soruyu şöyle yaptım.

Kapesite kullanım Oranı = Üretim Miktarı / Normal Kapesite
5000 Adet / 8000 adet
= 0,625

Direkt İlk Madde Malz.Gid. 100
Direkt İşçilik Giderleri 50
Genel Üretim Giderleri 26,25
Değişken GÜG 20
Sabit GÜG 6,25
(10*0,625)
--------
brim maliyet 176,25

NOT olarakta şunu yazdım.
Sabit GÜG deki boş kapasiteye farkı olan
(10-6,25) = 3,75 gelir tablosunda olağandışı
gider ve zararların alt hesabında çalışmayan
kısım giderleri olarak işlem görür.

ARKADAŞLAR BEN SINAV HEYCANIYLA 1.SORUDA ŞUNU UNUTMUŞUM

Toplam Üretim Maliyeti = 176,25 * 5000
= 881.250
1.soruyu 50 puansa eğer bana 1.sorudan kaç puan verirler sizce?.

ben 2.sorudan % 10 pazarlama, % 20 genel yönetim, %70 üretim maliyeti
olarak soruda verilen toplamları gösteren bir dağıtım tablosu oluşturdum.
Miktar hareketlerini ve eşdeğer ürün maliyetlerini yaptım. herhalde 15 puan falan verirler .
sizin hepinizi iyi anlıyorum arkadaşlar he zorluklarla bi yerlere geliyoruz.Allah yardımcımız
olsun. ayrıca bu benim son hakkım.
sizin görüşlerinizi bekliyorum lütfen arkadaşlar.
Maliyette puanların kıt olmadığını söylüyorlar genelde.Bende 1.soruyu tam yaptım.2.de eşdeğer ür.miktarını buldum,birim maliyeti buldum,yansıtmalarıda 7-A ya göre yaptım ama 50 den yüksek almayı beklemiyorum.Çünkü geçen sınavda 1 sorum doğruydu ve 50 alamadım,40 la kaldım.Ama bence en kötü ihtimalle 50 alırsınız.Son hakkınızsa yakın bir puanda kalırsanız yükseltebilirler.İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır.

erkan arkadaşım senin fikrin ne
benim yaptığım 1.soruyu yazdım eksiliğide
eğer 1.soru 50 puan ise kaç verirler bana.

2.soudan 15 puan gelir o belli ama
1.ciden gelecek punla birlikte
bana 50 yetiyor zaten buda son hakkım.

lütfen görüşünüzü belitirsen sevinirim.
allah hepimizin yardımcısı olsun

başka yardımcı olacak olan varsa eğer cvb bekliyorum.şimdiden herkese tşk ler.
işiniz hep rast gelsin arkadaşlar