Tarih: 20 OCAK 2009
Biraz önce bir arkadaşım aradı ve bir denetmenin iç yazışma ile Ankara'daki tüm vergi dairelerine yazı yazarak bu damga vergilerinin muhasebecilerden ayın 20'sine kadar toplanmasını istediğini iletti. Açıkca bu bana ne kanuni, ne hukuki, ne de mantıklı gelmedi.
Şimdi arkadaşlarımız telefon vasıtasıyla; bugün beyanname vermezseniz cezaya muhatap olursunuz diye tehditlerle karşı karşıyalar.
Aradıkları arkadaşlarımızın söylediklerine göre vergi dairesi muhasebecilere sürekli damga vergisi mükellefiyeti açmışlar. Bu yüzden beyanname verme süresinin de bugün son olduğunu iddaa ediyorlarmış.
Yanlız vergi dairesi çalışanları VUK 371 nolu tebliğ ile damga vergisi beyannamesi verme süresinin ertesi ayın 23'üne uzadığının farkında değiller mi? Yoksa benmi yanlış biliyorum.
1- Vergi dairesinin mükellefin haberi olmadan damga vergisi mükellefiyeti tesis etmesi olabilir mi?
2- Vergi dairesi memurlarının telefonla bildirim yapmaları kanunda belirtilen bildirim usullerinin hangisine girer.
3- Muhasebeciyi devletle mükellef arasında köprü olarak gören zihniyetin, bu gibi bıkkınlık veren uygulamaları ile muhasebecilerle olan bütün köprüleri yıkmak istediği anlamını çıkartabilir miyiz?
Not: Bu söylediklerimden; devlet muhasebecilerden hakettiği vergiyi almasın anlamı çıkartmayın lütfen. Alınacaksa usulüne uygun bir şekilde alınsın demek istiyorum.