KDV'den İstisna İşlem Bulunması Halinde Vergi Dairesine Tevsik İçin Verilecek Belgeleri Verdiniz mi?

YILMAZÇELİKSMMM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Mar 2006
Mesajlar
166
Konum
İSTANBUL

KDV Uygulama Genel Tebliği'nin Mal İhracı (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/1.1.2) bölümünde ilgili ayda mal ihracı olması halinde istisnanın tevsik edilmesi için belirtilen belgelerin Vergi Dairesine verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Ancak vergi dairesince verilmesine gerek olmadığı ifade edilmekte olup, belgeler alınmak istenmemektedir.

Tebliğ hükümleri açık olmasına rağmen bu tür tevsik edici belgeleri veren, vermeyen, uygulamada karşılaşan, karşılamayan forumdaşların fikirlerini paylaşmalarını rica eder iyi çalışmalar dilerim.

Mal ihracı örnek olarak verilmiştir. Yaklaşık 8-10 kalem istisna işlemde tevsik edici belgelerin verilmesi gerektiği Tebliğ'de belirtilmiştir.

Bu durumda tevsik edici belge verilmediği gerekçesiyle ceza kesilmemesi temennisiyle.

Tebliğ'de İstisna nedeniyle KDV iadesi istenmesi şart değil belgelerin verilmesi için, istisnanın olması yeterli.


1.1.2. İstisnanın Tevsiki

Gümrük beyannameli mal ihracatının beyanında, gümrük beyannamesi ve satış faturaları, bir dilekçe ile ihracat istisnasına ilişkin beyanname ekinde vergi dairesine verilir. Söz konusu belgelerden elektronik ortamda alınanların ayrıca beyanname ekinde ve kâğıt ortamında vergi dairesine verilmesine gerek olmayıp, dilekçe ekinde internet vergi dairesi liste alındısının vergi dairesine verilmesi yeterlidir.

İhracata ilişkin gümrük beyannamesi verilebileceği gibi, gümrük beyannamelerindeki bilgilerin yer aldığı listelerin verilmesi de mümkündür. Verilecek listenin, gümrük beyannamesinin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, varsa imalatçının adı-soyadı veya unvanı, varsa intaç ve çıkış tarihi bilgilerini içermesi gerekir.

İhracata ilişkin yurtdışındaki alıcı adına düzenlenen faturaların fotokopileri ya da faturaların dökümünü ihtiva eden firma yetkililerince imzalı ve kaşeli bir liste ibraz edilir.

Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracat teslimleri, kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurtdışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile tevsik edilir.

Sınır ticareti kapsamında yapılan ihracat, gümrük beyannamesi veya listesi ile tevsik edilir. Bu durumda ayrıca, bir defaya mahsus olmak üzere sınır ticareti yetki belgesi de ibraz edilmelidir.

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü – North AtlanticTreatyOrganization) ülkelerinde askeri teçhizat ve malzemenin transit-ithalat-ihracat işlemleri için düzenlenen Form 302 belgesinin, bu belge ile yapılan ihracat teslimlerinde gümrük beyannamesi yerine kullanılması mümkündür.

İhracat teslimlerine ilişkin olarak düzenlenen fatura ile gümrük beyannamesi arasında uyumsuzluk olması halinde vergi dairesince ilgili gümrük müdürlüğünden bilgi talep edilir ve sonucuna göre işlem tesis edilir.
 
Özetlersek konuyu mal ihracatı yapan mükelleflerin KDV ye istisna işlem olan ihracatı tevsik edici belge vermek zorundalar tebliğ hükümlerine göre?
 
Güzel hiç kimsede sıkıntı yokmuş.

Konu ile daha detaylı paylaşım yapayım.

İade Talep Edilsin veya Edilmesin Katma Değer Vergisi beyannamenizde aşağıdaki işlemlere ilişkin tutar var ise gerekli belge ve liste ile tevsik edilme zorunluluğu vardır.

Gözden kaçmasın :)

1- Mal İhracı (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/1.1.2)
2- Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar (Bavul Ticareti) ((KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/1.2.3)
3- Hizmet İhracı (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/2.2)
4- Roaming Hizmetleri (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/3.3)
5- Serbest Bölgelerdeki Müşteriler İçin Yapılan Fason Hizmetler (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/4.3)
6- Yolcu Beraberi Eşya (Türkiye’de İkamet Etmeyenlere KDV Hesaplanarak Yapılan Satışlar) (KDV Uygulama Genel Tebliği II/A/5.10)
7- Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Teslimlerinde İstisna (KDV Uygulama Genel Tebliği II/B/5.2)
8- Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlere İlişkin İstisna (KDV Uygulama Genel Tebliği II/B/7.4)
9- Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Rejimleri Kapsamında İhraç Edilecek Malların Üretiminde Kullanılan Girdilerin Temininde Tecil-Terkin Uygulaması
Terkin işleminin yapılabilmesi için öncelikle dahilde işleme rejimi kapsamında teslimin yapıldığı döneme ait beyannamenin verilme süresi içinde, alıcılar tarafından onaylanarak verilen DİİB’in örneği veya bu belgenin tarih ve sayısı ile satılan malın cins, miktar ve tutarına ilişkin bilgilerle satıcı tarafından onaylanan bilgileri ihtiva eden liste bağlı olunan vergi dairesine bir dilekçe ekinde verilir. (KDV Uygulama Genel Tebliği 9.5.)
 
İnanın iki farklı vergi dairesine ihracatdan kaynaklı tevsik edici belgeleri ibraz ettim. Biri kabul etti, diğeri ise buna gerek yok almıyoruz dedi ısrar ettim yeni tebliğe istinaden. Sonuçta her iki evrağımıda verdim.
 
Bugüne kadar kdv iadesi talep etmediğim dönemlerde ihracatı tevsik edici bir belge vermedim. Bence verilmesine gerek yok. Ayrıca vergi dairesi ihracata ilişkin gümrük beyannamelerini görüyor ve kdv beyannamesi ile tutarları karşılaştırabiliyor.
 

Benzer konular

Üst