Kıdem Tazminatı İle İlgili

sehmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Eki 2005
Mesajlar
156
öncelikle herkese selamlar...

benim sorum;
5-7-2005 yılından itibaren kız arkadaşım bir şirkette sekreter olarak işe başlamıştır. ama şirketle aralarında bir iş sözleşmesi yapılmamıştır. bu arkadaşımız firmada öğle tatili hakkını kullanamıyor yemek yemeğe çıkamıyor yemek yediği zamanda da telefon geliyor ve kısacası yemek yiyemiyor. bazen de müdürleri gerekirse yemek yemeyeceksin telefona bakacaksın telefona bakman daha önemli diyorlar. kız da bunlara dayanamayıp istifasını veriyor. (yani iş kanununda belirtilen hakların kendisine verilmemesi yüzünden işten ayrılma kararı alıyor) istifasında ise bu yukarıda yazdıklarımın yani kanundaki hakların kendine sağlanmaması yüzünden işten ayrıldığını yazıyor. ve istifa tarihi olarak ta 07/07/2006 yazıyor.
burada bu işçinin kazandığı haklar nelerdir. kıdem tazminatı alabilirmi???
yıllık izin hakkının saklı olduğunu verilmesi gerektiğini biliyorum. doğru mu??? hakkını savunması için neler yapabilir...

İlginiz İçin Şimdiden Teşekkür ederim...
Saygılarımla...
 
Sayın Sehmus,

İstifa eden kıdem tazminatı alamaz Ancak şu şu sebeplerden diye yazdığında (gene alamaz da) nasıl dilekçesini vermiş.İş yerinden hiç kimse çok samimi arkadaşı dahil evet böyle bir dilekçe verdi demez , diyemez işini kaybetmemek için malüm iş bulmak çok çok zor olduğundan kaybetmeyi göze alamazlar. Görmedik duymadık bilmiyoruz denir.
O kadar çok şirkette bu saydıklarınız uygulanıyor ki eğer gerçekten bu şirketlerle uğraşmayı göze alacaksanız tabi bu dilekçeyi noterden gönderecektiniz.Ek olarak şunu da ilave edeyim. İş kanunu hükümlerini tamamen yerine getiren şirketler büyük şirketlerdir.Kobilerin çoğunda iş saatine ve öğle paydoslarına işciler haricinde uygulanmaz .Hatta şimdi bazı bankalarda bile öğle tatili uygulanmıyor(Sanayinin çok olduğu yerlerde olan özel bankalar sendikasız olanlar)
 
Günaydın,
Ben de Sn. Sinangil gibi düşünüyorum. Çok zor.
Ayrıca Kıdem söz konusu olsa bile istifa dilekçesini bir yılını doldurmadan vermiş. Gerçi istifa tarihi 7/7 yazmış ama o geçerli değil.
Böyle bir durumda şahitle ispat etmekten başka bir yol göremiyorum. Bu da nerdeyse imkansız gibi birşey.
Hiç kimse çalışmakta olduğu şirketin işvereni yani patronu aleyhinde, fiilen çalışırken şahitlik yapmaz
 
peki şuan noterden çekse aynı dilekçeyi bir etkisi olur mu şahit zorunlu mu iş mahkemesinde bir de kıdem olmasa bile yıllık iznini vermek zorunda dimi yanlış düşünmüyorum
 
Hiç bir etkisi olmaz. yıllık izin hakkı nı kazanabilmesi için bir tam yılı doldurması gerekmektedir.
Belki işverenle anlaşarak alabilir ama yasal hakkı yok malesef.
 
verdiği dilekçe örneğini şöyle...
05.07.2005 tarihinde başlamış olduğum işime kanuni hakkımın (öğle tatili) tarafıma sağlanamamasından ve işim dışında olan işlerinde tarafıma yaptırılmasından dolayı 07-07-2006 tarihinde işimi bırakacağım. Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
NOT: Çıkış tarihim olan 07.07.2006 cuma gününde kıdem tazminatımın ve senelik izin paramında tarafıma verilmesini istiyorum.Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

burada yazdığım dilekçeyi noterden göndersem nasıl olur peki??
 
zaten çıkış tarihine baktığımızda 1 yılı doldurmuş oluyor ben bir üstadla görüştüm bana dediği işçinin izin hakkı saklıdır vermek zorundadır. 14 gün daha sigortalı gösterip parasını verecektir diye..
 
merhaba şeyhmus bey özel mesajınızı yeni fark ettim
4857 sayılı iş kanunu işçiye bazı durumlar için derhal fesih hakkını tanımıştır. bunlardan bir tanesi de İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi işsözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. anlattıklarınızdan işçinin ücreti konusunda herhangi bir sorun yok sadece öğle ara dinlemesi ile ilgili şikayeti var. bu tür şikayetler kurumsallaşmış firmalar haricinde her yerde rastlanan bir durum. ispat yükü de şikayetçi tarafa ait olduğundan ispatı zordur. yıllık ücretli izin hakkkı saklıdır. iş kanunun 59. maddesinde bu tür durumlarla ilgili şu açıklama mevcuttur. "İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir"
belirsiz süreli iş sözleşmelerinin fesh edilmeden önce işçi ve işveren ihbar önellerine uymak zorundadırlar. ihbar önellerine uyulmaksızın yapılan iş sözleşmesi fesiherinde sözleşmeyi fesh eden taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. arkadaşınızın ben bu uygulamanızı beğenmiyorum yasal haklarımı verin işten çıkıyorum demek yetmiyor. iş sözleşmesi 6 aydan 1,5 yıla kadar devam etmişse 4 haftalık ihbar öneline riayet edilmesi lazım. anlattıklarınızda arkadaşınız bu prosedüre uymaMIş
işe başlanıldıktan tam bir yıl sonra işi bırakmak iyiniyet açısından sorundur. sanki ben bir yılımı doldurdum kıdem tazminatımı hakettim işi bırakabilirim gibi bir durum mevcut.
arkadaşınız dilekçesini işverene verirken bir suretini imzalayıp almamışsa yapılacak birşey yok. yıllık ücrertli izin için ödemesi gerekn ücretini de hemen istifasını verip işe gelmediği ileri sürülerek tazminat karşılığı olarak verilmeyebilir. yani anlayacağınız işverenin insafına kalmış.
 
yukarıda yazdığım sebeblerden hariç olarak sizinde yazdığınız gibi bir olayda var yani eksik ücret ödeme olayı da mevcut anlaşmalarına göre alacağı ücret 425 euro iken (bu tl ye çevrilerek ödeme yapılıyor) yani yaklaşık olarak 850 ytl ödemeleri gerekirken 750 ytl ödeme yapıyorlar bu da bir neden olabilir mi???
 
yanlız bir sözleşme olmadığından dolayı hangi döviz kurunun alındığı da bilinmiyor firma kendi kafasına göre bir kur belirliyor böyle birşey olabilirmi peki???
 
Sn. Şehmus diyelim ki olmaz. Hadi bana kanıtlayabilirmisiniz ücretin 425 euro olduğunu?
İşe giriş tarihini 5 Temmuz 2005 olarak yazmışınız. Bu durumda izin hakkı 4 temmuz 2006 da doğar ancak.
Ayrıca ihbar öneli ile ilgili yasal zorunluklarada uymama durumu var.
 
zaten bir ay önce dilekçeyi yazıyor ihbar öneline uyuyor ihbar konusunda bir sorunu yok ama ücret konusunu nasıl ispat eder bilemem. yıllık izin hakkı her türlü doğuyor çünkü erkan beyin dediği gibi iş kanunun madde 59 da sözleşmenin sona erdiği tarihte kendisine yada hak sahibine öder.
 
Üst