Kıdem Tazminatının Elden Almak Hakkında

Üyelik
11 Tem 2015
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Arkadaşlar Kıdem Tazminatını şirketim istediğim bankaya yatırmıyor, illa çalıştıkları banka diyor. Benimde o bankada blokem var.

Tazminatımı benim bankama yatırma talebinde bulunma hakkım yok mu ?

Yoksa, elden alma hakkım var mı bunu da merak ediyorum.

Aşağıdaki linkteki yazıdan bir bölüm:

http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/98malicozum/20 tevfik bayhan.pdf

Sonuç;

İş Kanunu, iş görme edimini yerine getiren işçilerin ücretlerini alamama- ları durumunun önüne geçmek amacıyla bazı düzenlemeler içermektedir. Bu amaçla, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısı en az 10 olan işverenlere ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakı banka aracılığıyla ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Ancak, tazminatlar ise, ücret sayılmazlar ve ücret niteliğindeki istihkak kapsamında değerlendirilemezler. Dolayısıyla, iş kanunu gereği işçilere ödenecek tazminatların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu bulunmamakta olup, elden ödenmesi mümkündür. Bu itibarla, tazminatları elden ödeyen işverenlerin banka aracılığıyla ödememekten dolayı idari para cezasına maruz kalmaları da söz konusu olmaz. Ancak, elden yapılacak ödemelerde işçilerin tazminat taleplerini idari veya adli mercilere taşıyabilecekleri düşünülerek, düzenlenecek ödeme belgelerine ispat yükümlülüğü bakımından işçilerin imzalarının alınması işverenlerin lehlerine olacaktır.
 
Alıntıladığınız kısımda da belirtildiği üzere işçiye ödenen ücret prim vb. HER TÜRLÜ ödemenin banka hesabına yapılması zorunluluğu var yasal olarak, alıntıladığınız kısım da bir GÖRÜŞ, genel görüş te bu yönde. Kıdem tazminatı bir ücret olmadığından banka kanalıyla ödenme zorunluluğu olmadığı belirtiliyor konu hakkındaki düşüncelerde.
Elbette kıdem tazminatınızın verdiğiniz bir başka banka hesabına veya elden ödenmesini talep etme hakkınız var, ama işverenin de bu talebi kabul etmeme hakkı var. Hatt tazminatın miktarına göre , yanlış bilmiyorsam 8.000tl üzerindeki rakamlar için vergi mevzuatı açısından banka kanalıyla ödeme zorunluluğu var.

Çalışırken maaş hacziniz varmıydı?
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu konuyu daha önce de birkaç kez yazdım, tekrar yazıyorum. Tazminat ve işçiye borçların tamamının banka kanalı ile ödenmesi zorunludur. Yeni borçlar yasası 420. madde nedeniyle tüm eski yorum ve görüşleri unutun. Bu tarz ödeme ve ibra da şekli tanımlamaya alındı. Yani maddeye uygun olarak yapılacak. Yasa maddesi;

BK. MADDE 420

V. Ceza koşulu ve ibra
Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir.

İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.

Hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri, içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmündedir. Bu hâlde dahi, ödemelerin banka aracılığıyla yapılmış olması zorunludur.

İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, destekten yoksun kalanlar ile işçinin diğer yakınlarının isteyebilecekleri dâhil, hizmet sözleşmesinden doğan bütün tazminat alacaklarına da uygulanır.

Açık ve net. Artık bu kurala uyulacak.

Başka bir banka talebi olabilir önerim bunu yazılı olarak işverene bildirmenizdir.
 
@keremcem

Çalışırken maaşımda haciz vardı.


@ksimkesyan

Başka banka teklifimi yazılı olarak fax ile bildirdim, ama illa X bankasına yatırıyoruz diye geri dönüş aldım. İstediğim bankaya yatırılmıyor yani.
 
Sayın Parliament,

Maaşınızdaki haciz işlemi banka üzerinden çözümlenmez/yürümez, bence başka bir konu olmalı. Siz eğer banka talebinde bulunduysanız ona itiraz etmeleri hukuken dahi yanlış. Başka yöntemler de var ancak farklı bir süreç.
 
Ben de şunu anlamıyorum. Maaş ödemesi yapan departman kişiye özel uygulamalar yapmak zorunda mı? 1000 kişi çalışıyor diyelim. Kişi 3 yıldır düzenli şekilde bir bankadan maaş alıyor. Ayrılırken diyor ki başka bankaya yatırın. Kişinin özel borçları/blokajları şirketi neden ilgilendirsin. Eğer resmi bir icra/haciz yazısı var ise maaş ödemesi yapan departman gerekli işlemleri yapar. Ancak bir kişinin bile bu özel durumuna cevap vermek yarın 10 kişinin özel durumlarına cevap vermeyi gerektirecektir. Kısacası şirketi bağlamaz, rutine devam eder.
 
Şirketler, bankalarla yaptığı sözleşme gereği ücret ödemelerinin tamamını o bankadan yapmak zorundadırlar. Hatta işten ayrılan çalışanlar bankaya bildirilir. İşten ayrılan personelin sorunu özellikle ücret aldığı banka ise, işverenin başka bankaya ödeme yapması halinde, çalışanın borcundan sorumlu tutulabilir.
 
Üst