Kıdem Ve İhbar Tazminatı Almam İçin Sıralayacağım Nedenler Haklı Olmamı Sağlar mı ?

Teşekkür ederim ama malesef bir takım şansızlıklar neticesinde iş hayatına geç girdim. Deneyimimin olmaması iş hayatında hep engel olarak karşıma çıktı ve deneyimsiz de kendime iş yeri açıp insanların emeği üzerinden acemiliklerimi atmayı istemedim. Deneyim engelini kaldırmak için torpille bedava çalışmayı teklif ettiğim yerler oldu ama malesef oda işe yaramadı. Bu nedenle bir tanıdığın vasıtası ile buraya giriş yaptım, başlangıçta senin içinde iyi olur dediler ama 1 ay içerisinde çok pişman oldum girdiğime ve girerken de bizi hep yarı yolda bırakıyorlar demelerine ben yarı yolda bırakmam diyerek çok büyük konuşmuşum. Hem beni işe yerleştiren kişinin mahçup olmamasından dolayı kaldım iş yerinde hemde ailemin iş bulmak zor oğlum, çıkma demelerinden dolayı, kısaca şansım yağver gitmedi iş hayatında. Düşünebiliyor musunuz trilyonların sahibi işveren her akşam yapılan deney sonuçlarını yanına götürdüğümde telefonunu göstererek bak işler iyi olmadığı için telefonu değiştiremiyorum diyerek tavırlar yapıyor ve bağırıp çağırıyordu. O an sanki ben işverenim oda benden zam isteyen işçi gibi bir durum ortaya çıkıyordu. Bu tarz hareketleri beni tiskindir tamamen, şimdi eskiye nazaran daha iyiyim ama bıkmışım, dolmuşum yani burada. Şuan son model telefon aldı da allahtan o konuyu söylemez oldu. İşveren seni işe almış o zaman neden sırtından vuruyorsun gibi düşünenlerde olabilir, kendilerince belki haklı olabilirler ama bende elimden gelenin en iyisini yaptığımı düşünüyorum. Proje yazma deneyimim olmadığı halde çabaladım, araştırdım ve sonunda iş yerine 400.000 TL lik projenin % 50 ' ini kalkınma ajansının hibe ederek vermesini sağlıyorum, süreç devam ediyor tabi aksilik çıkmaz ise. Ayrıca bilenler bilir kalite el kitaplarını hazırladım, masraflı ve zahmetli işlerdir. Ben tamamen küstürüldüm, şuan inanır mısınız iş yerine gelirken adeta ölüme gidiyor gibiyim. Ailemin imkansızlığı ve işi bırakma demesi ve borçlarım yüzünden durmak zorunda kalıyorum. En sonunda kendimce karar verdim isitifa etmeye ama en azından borçlarım yüzünden mağdur kalmamak için hakkım olan kıdem tazminatını almayı ve öyle ayrılmayı istiyorum, ne kendim ne de ailem mağdur olmasın diye. İSG uzmanlığı kursuna yazıldım, bakalım hakkımda hayırlı olur inşallah. Tüm cevap veren arkadaşlara canı gönülden teşekkür ederim, kırıcı olduysam da ifadelerimde özür dilerim. Şans insanın yanında olmayınca gerçekten olmuyor.
 
Buarada iş yerine maaş konusunda ihtar çekersem suratları hiç çekilmez hali alır, kısacası ben iş yerinden kimseyle muhattap olmadan çıkmak istiyorum tabi haklarımı alarak. Maaşı arttırmayı kabul etseler bile ben buradan kopmuşum, kırmızı halı serseler lafı vardır ya aynen öyle bir durumdayım. İspat anlamında tabi ki dediğiniz gibi faydalı olur ama işten ayrıldıktan sonra olsa neyse, işteyken de bu tarz bir konuyla işverenin suratını çekecek halim yok.
 
Kıdem tazminatınızın ayrldığınız anda hiç sorunsuz ödenme ihtimali sizce nedir? Bence SIFIR, rotanızı buna göre belirlemenizi öneririm.

Hayırlısı olsun
 
Allah yardımcınız olsun. Elbette insanın başına talihsizlikler geliyor şurada talihsizlik yaşamadım diyenimiz yoktur ama sabır göstermek çok önemli. Ümitsizliğe kapılmayın inşallah herşey gönlünüzce olur. Dava için noter ihtarı, ispat ve şahitlere önem verin bence. Sağlıcakla kalın...

"Başına ne gelirse gelsin, karamsarlığa kapılma. Bütün kapılar kapansa bile, sonunda O sana kimsenin bilmediği gizli bir patika açar. Sen şu anda göremesen de, dar geçitler ardında nice cennet bahçeleri var. Şükret! İstediğini elde edince şükretmek kolaydır. Sufi, dileği gerçekleşmediğinde de şükredebilendir..." [Şems 8]
 
Sizlerle yazışmış olmak bile benim için ayrı bir mutluluktu gerçekten, en azından bilgi anlamında deneyimlerinizi ve tecrübenizi aktarmış oldunuz, canı gönülden teşekkür ederim. Saygılarımı sunarım hepinize...
 
Buarada arkadaşlar ben iş yerimden zam istesem yazılı olarak ve zam verilmese haklı fesih sayılabilir mi? Çünkü resmiyette 20 aydır 1260 brüt ve 960 net maaşla çalışıyor görünüyorum. Elden verilen paranın resmiyeti olmadığı için iddaa edemezler. Yazılı olarak maaş talebini illa noterden mi yapmam gerekir eğer bu yöntemle olabilir derseniz. Noterden gelen yazıyı görünce verecekleri tepkiyi tahmin edebiliyorum.
 
Sözleşmenizde açıkça zam konusunda bir durum tanımlanmamışsa, işverenin zam yapma zorunluluğu yok !
 
Fesih için 2 haklı sebebiniz mevcut;
1- Yaptığınız fazla çalışmaların ücretinin ödenmemesi,
2- SGK primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük bir ücret üzerinden hesaplanıp kuruma düşük ücret üzerinden primlerinizin ödenmesi.

TMMOB nin belirlediği ücretin altında ücretle çalışmayı kabul ediyorsanız, ettiyseniz, odanın belirlediğinden daha az ücretle çalışıyor olmak haklı fesih hakkı kazandırmaz.

Sözleşmenizde zam konusunda bir durum tanımlanmamışsa, veya size zam yapılmayıp diğer çalışanlara zam yapılma , yani eşit davranmama durumu yoksa, zam yapılmamış olması da haklı fesih sebebi değildir.
 
Teşekkür ederim, ben dönüyorum dolanıyorum yine aynı konulara geliyorum anlaşılan. Evrak olarak saydığınız iki konuda delil mevcut değil ama şahit ayarlayabilirim. Delilin olmaması haklı fesih yapmamı engeller mi birincisi, ikinci olarak da sizce giriş çıkış saatlerini ya da fazla prim olayını nasıl delile dönüştürebilirim. Pdks çıktısını almam zor ve elden verilen para için imzalanan boş kağıdı da temin etmem zor, çok saçma bir durum. diyelim ki iş mahkeme boyutuna geldi, iş mahkemesi yani işkuramı şikayet edeceğim ve ne kadar süre ile karara bağlanır tanıklar sunarsam.
 
İş mahkeme boyutuna geldiğinde, '' iş mahkemesine '' başvurup dava açacaksınız, işkur a değil. Öncesinde Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunma hakkınızı da kullanabilirsiniz elbette.
Bulunduğunuz bçlgedeki mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 1,5-3 yıl arası bir süreç.
 
Son düzenleme:
İnsan gerçekten yaşadıkça bilinçlenir derler ya, maaş bordrosuna imza atarken hiç incelemiyordum. Oysa önemli detaylar varmış malesef.
 
Genel olarak böyle bir sıkıntı var hepimizde,
maaş bordrosunu incelemeden imzalarız,
kira kontratını incelemeden imzalarız,
kredi / kart sözleşmesini incelemeden imzalarız,
kredi / kart borcu takibe düşünce ödeme taahüdünü incelemeden imzalarız
araç kiralama sözleşmesini / boş senedi imzalarız
... imzalarız da imzalarız, sonra başımıza bu imzalarımız nedeniyle bir sıkıntı geldiğinde düşünürüz ben ne yaptım diye.
 
Yani bu durumda fazla çalışma saati üzerinden haklı fesih yapmam zorlaşacak gibi sanırım. Peki SGK prim bildirimi tek başına haklı fesih sayılır mı?
 
Bir yerde okuduğumda haklı fesih gibi değerlendirmemiş de cevaplayan, SGK müfettişleri tarafından inceleme yapılıp cezai işlem uygulanacağından bahsetmiş, ben mi yanlış anladım acaba bu cevabı.
 
Diyebileceğim başka bir şey kalmadı, şunu diyebilirim sadece;
ben olsaydım ne yapardım?
- Normal çalışma saatleri dışında çalıştığım sürede işyerinde düzenlediğim rapor vs belgeleri tarih-saat belirterek imzalarım.
- Çalışırken, bölge çalışma müdürlüğüne fazla çalışma ücretlerimin ödenmemesi ve sgk primlerimin düşük ücret üzerinden ödenmesi sebebiyle şikayette bulunur ve durumun tesbit edilmesini beklerim.
- Sonrasında işverene noter kanalıyla bir ihtar çekip, ödenmeyen fazla çalışma ücretlerimin ödenmesi ve sgk düşük ödenen primlerin gerçek ücretim üzerinden ödenmesi konusunda ihtar çekerim.
Muhtemeln kabul görmeyen bu talep sonrası gelecek gerginlik ile işime son verilmesi üzerine tekrar notere gidip , yasal haklarımı talep ettiğimi belirtmem üzerine işime işveren tarafından son verildiğini belirten ve ihbar-kıdem tazminatı fazla çalışma ücretleri ve kulanılmayan- işyerinin kendi kararıyla iznimden düşülen günlere ait ücretlerin 3 gün içinde xxx banka hesabına ödenmemesi durumunda hukuki yollarla hakkımı arayacağımı belirten bir ihbar gönderirim.
- Son noter ihbarının işverenin eline geçmesini takip eder 4.gün sabah 09:00 da hala hesaba yatmamışsa, iş mahkemesine gider dava dilekçemi verir, şahit listesine daha önce benimle birlikte aynı ortamda çalışmış , şahitlik edebilecek kişilerin isimlerini belirtirdim.
- Dava sürecinde de emsal ücret tesbiti ve işyerinde uygulanan çalışma saatleri için bilirkişi tesbiti talep ederdim.
 
Yani bu durumda fazla çalışma saati üzerinden haklı fesih yapmam zorlaşacak gibi sanırım. Peki SGK prim bildirimi tek başına haklı fesih sayılır mı?

Bir yerde okuduğumda haklı fesih gibi değerlendirmemiş de cevaplayan, SGK müfettişleri tarafından inceleme yapılıp cezai işlem uygulanacağından bahsetmiş, ben mi yanlış anladım acaba bu cevabı.
O bir yerde okuduğunuz olay birebir sizin durumunuzla aynı olmayabilir. Her konunun kendine özel gelişme şekli ve şartları vardır. Bir başka yerde okuyabileceğiniz, haklı fesih sebebi olarak kabul edilmesine dair karar da doğrudan sizin durumunuzla örtüşmüyor olabilir.
 
Son düzenleme:
Gerginlik sonrası peki işime son verildiğini sözlü olarak ifade etmeleri yeterli mi ya da bana kendi isteğimle ayrılıyorum tarzında kağıt imzalatmaya kalkışırlarsa ne yapmam gerekir. Fazla çalışma süresine dair daha önce yazdığım gibi maaş bordrolarına imza atmıştım birkaç ay önce sanırım. Bu durum beni haksız kılmaz mı peki bu konuda ama bankaya yatan miktar hesap özetimden ispat edilebilir. Sanırım sizin söylediğiniz yönteme başvuracağım, birde şikayet sonrası ismim ifşa edilmeyeceğine emin olsam daha iyi olacakta.
 
:)
- Kağıdı başınıza silah dayayarak imzalatacak halleri yok, imzalamayıverirsiniz haklarınızı almadan , öylece çıkıp gidersiniz.
- İmzaladığınız bordrolarda fazla çalışma süresi görülüyorsa, doğal olarak ücreti de görülüyordur, bu durumda da doğal olarak fazla çalışma ücretinizin ödenmediği iddianızı kendi elinizle incelemeden attığınız imzanızla çürütmüş olursunuz.
- Şikayet sonrası isminiz ifşa olsa ne olur? İşinize son verilir, nasıl? İhbar-kıdem tazminatınız ödenerek, sonrasında gene dilerseniz fazla çalışma ücretleriniz ve izninizden kesilen günlerin ücretleri için dava açabilirsiniz.

Yani, alacak olduğunuz karara göre,
a-)ben bu yola başkoydum, sonuna kadar gidip hakkımı arayacağım diyeceksiniz,
b-) uğraşmak istemiyorum, çalışmak ta istemiyorum diyip ihbar sürenize uyarak istifa edeceksiniz,
ya daaaaa
hiç bir şey demeden , öylece sessizce herşeyi kabullenip , haklarınızın yenmesine izin vermeye devam ederek çalışmaya devam edeceksiniz, karar sizin....
 
:) demek istediğim o değildi, hani notere ihtar için gittiğimde işime son verildiğini belgeleyecek bir evrak olsa daha bağlayıcı olmaz mıydı :) tabi ki hakkımı arayacağım da sağlam delillere ulaşmam lazım, bugün muhasebeye yeni giren arkadaştan maaş bordrosunu bana temin etmesini isteyim, yazanlara göre yine başınızı ağrıtırım :)
 
Maaş bordrosunda fazladan çalışmayla ilgili kısım boş bırakılmış, yani bu şekilde atılan imza hakkımı aramada engel olmaz gibi düşünüyorum ne dersiniz. Ve maaş bordrosunu 4 ayda bir imzalatıyorlar, bunun sebebi nedir sizce ?
 
Üst