Kavramlar karmaşasına girdim anlaşılan ben
,
Fazlasıyla
şikayet sonucu alınan para diyeyim kısaca.
Şikayet sonucu alınabilecek bir para da yok aslında
Kısaca durum şu;
- SGK primlerinizi almış olduğnuz gerçek ücretiniz üzerinden değil daha düşük bir ücret üzerinden hesaplanıp kuruma bildiriliyor.
Bu durum size kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşmenizi feshetmenize imkan tanıyan bir durumdur.
SGK ve Bölge Çalışma Müdürlüklerine yapacağınız şikayet sonrası kurum müfettişlerince yapılan denetim ve açağaınız dava sonucu çıkacak karar ile, gerçek ücretinizin, kurumlara primi ödenenden daha yüksek olduğu tesbit edildiğinde / karar verildiğinde; eksik kalan prim ödemeleri kurum tarafından tahsil edilir+para cezaları uygulanır işverene.
- Fazla çalışma yapıp, karşılığında ücretleri ödenmiyor,
Bu durum da size ücretlerinizin yasalara uygun olarak hesaplanıp ödenmemesi nedeniyle kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşmenizi feshetmenize imkan tanıyan bir durumdur.
Her iki durum da sizin iddianız durumundadır başlangıçta, bu iddialarınızı açacağınız davada ıspatlamanız gerekir ki, kıdem tazminatınızı ve fazla çalışma ücretlerinizi alabilesiniz, eksik ödenen SGK primleri de kurum tarafından tahsil edilebilsin.
Ispat için, fazla çalışma yaptığınız sürelerdeki işyerindeki evrak kayıtları, aynı dönemde birlikte çalışmış olan kişilerin şahitliği, kurum müfettişlerince tesbit, bilirkişi tesbitinden faydalanabilirsiniz.