Kira Gelir Beyannamesini Kimin Adına Vereceğiz ?

Üyelik
10 Eyl 2015
Mesajlar
2
Konum
Darmstadt
merhaba arkadaslar,

ben yurtdisinda yasiyorum, bana yardimci olursaniz sevinirim, aradim internette ama cevap bulamadim önceden tesekkürler.

benim adima türkiyede biri izmirde, biride malatyada olamk üzere 2 daire bulunuyor, bunlarin ikiside kirada.

izmirdeki daire kaynanamin adina olan banka hesabina kira bedeli yatiyor, malatyada olan ise benim annemin adina olan banka hesabina yatiyor.

simdi sorun burada bu evlere ait olan kira gelir beyannamesi nasil olacak, kiralari annemler aldigi icin onlarin gelir beyannamesi verip , cikan gelir vergisini ödemeleri yeterlimi olacak.

yoksa benim adima mi düzenlenecek bu kira gelir beyannameis.

yanliz unutulmamasi gereken bir sey var, kiralari ben degil annemler aliyor ve onlar harciyor, ben onlardan para almiyorum, emlak vergileri, apartmanda bir sey yapilacaksa herseyi annemler ödüyor.

bana yardimci olursaniz sevinirim.

türkce biraz bozuk olabilir, ama herhalde anlasilir bir sekilde yazabildim umarim, iyi günler
 
Sevgili üstadım,linkin sıkıntı yaratmayacağını düşünmüştüm ama yanılmışım.
Daha dikkatli olurum
Saygılar
 
Gelir vergisi kanununu 70. maddesinde gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmıştır.
Bu maddedeki .........., mutasarrıfları,...... (yani tasarruf edenler, kullanımına tahsis edilenler) ifadesiyle kira gelirini elde edenler gmsi beyannamesi verirler. Bu durumda arkadaşımızın annesi ve kayınvalidesi kira geliri beyan edip, vergisini ödeyeceklerdir.
 
merhaba bülent bey, cevabiniz icin tesekkürler

simdi kafam karisdi, tahsin kurt arkasdasimizin verdigi linkde, ev sahibleri vermesi gerek diyor, ama siz anne ve kayinvalide verecek diyor simdi gercekden karisdim bilemiyorum, maliyeyi ariyorum onlarda kesin bir cevap vermiyor bende anlamadim ne olacak bu isin sonu.
 
merhaba bülent bey, cevabiniz icin tesekkürler

simdi kafam karisdi, tahsin kurt arkasdasimizin verdigi linkde, ev sahibleri vermesi gerek diyor, ama siz anne ve kayinvalide verecek diyor simdi gercekden karisdim bilemiyorum, maliyeyi ariyorum onlarda kesin bir cevap vermiyor bende anlamadim ne olacak bu isin sonu.




Şimdi olaya ayrıntılı bakalım. gayrimenkul sermaye iradı tarifi yapılırken " kira geliri elde edenler" beyanname verir denmektedir bu doğru. Ancak bu istisnai bir durumdur. Bu durumda gayrimenkulun mülkiyet sahibi ile kira geliri elde eden arasında bir ekonomik bağ olduğu varsayılır ve izah edilmesi beklenir.


Yani temel prensip olarak kira geliri elde edenler mülk sahipleri beyanname vermelidir. Bunun dışındaki çözümler geçici ve zorlamadır.
Anne babaının hesabına yatıyorsa onlarla bir vekalet verilebilir. Ancak beyanname yine de mal sahibi tarafından verilmelidir.


Bu elde edenler deyimi . Örneğin tapusu olmadığı halde mal sahibi olanlar, veya iştirak halinde mülkiyet gibi özel durumlar için geçerlidir.
 
Nizam beye katılıyorum.
Örnek verecek olursak büyük bi ev kiraladınız fazla geldiği için yarısını bir arkadaşınıza kiraya verdiniz. Bu durumda kira gelirini elde eden siz olduğunuzdan GMSİ yönünden mükellefsiniz.
 
biraz geç bir cevap oldu ama belki işe yarar dedim:
aşağıda 2010 yılında düzenlenmiş bir özelge var. okumanızı öneririm.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)





SÜRELİ

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-70-10-281

19/04/2010

Konu

:

2010-GVK-70-10





İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... adresindeki tapuda adınıza kayıtlı dairenizden kira geliri elde ettiğiniz, 2009 yılında toplam kira ödemelerinin eşinizin banka hesabına yatırıldığı ayrıca kiracınızın 2009 yılı Aralık ayına ait kira bedelini 2010 yılının Ocak ayında ödediği belirterek, 2009 yılına ait GMSİ beyannamesinin kim tarafından verileceği ve geç tahsil edilen kira bedelinin hangi yılın geliri olarak beyan edileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 72 nci maddesinde, "Gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılat 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarıdır" hükmüne yer verilmiş olup, 21 inci maddesinde ise, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2009 ve 2010 yıllarında elde edilen kira gelirlerine ayrı ayrı uygulanmak üzere) 2.600,-TL'sinin gelir vergisinden müstesna olduğu, istisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, şahsınıza ait olan ancak kira ödemeleri eşinizin banka hesabına yatırılmış bulunan gayrimenkule ilişkin olarak elde edilen kira gelirinin, Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde belirtilen istisna tutarını aşan kısmının tarafınızca beyan edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, gayrimenkul sermaye iratlarında tahsilat esası geçerli olduğundan, elde edilen kira gelirinin nakden veya aynen tahsil edildiği dönemin geliri olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, 2009 yılına ilişkin olarak 2010 yılında tahsil edilen kira gelirinin tahsil edildiği yılın kira geliri olarak dikkate alınacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.









Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü V.
 
Üst