Koda Girmiş Firmadan Mal Alımı

Üyelik
30 Mar 2007
Mesajlar
81
değerli arkadaşlar bir mükellefimize vergi dairesinde 2005 döneminde mal alımı yaptığı firmanın vergi inceleme raporuna göre smiyb kullandığı ve adresinde bulunamadığından dolayı koda girdiği ve bu firmadan alınan 142.000 tl lik faturaların çıkarılarak düzletilmesi yada varlık barışından yararlanması gerektiği şeklinde bir yazı geldi.şimdi varlık barışından yararlanmak için gerekli olan meblağı temin edip bankaya yatırmak neredeyse imkansız.şayet ihtirazi kayıtla beyannameleri düzeltip mahkemeye dava açarsak kazanabilirmiyiz.yaptığımız araştırmalarda adresinde bulunamayanlar için açılan davalarda kazanan mükellefler mevcut.fakat vergi incelemesi sonucu smiyb den kazanma şansı varmıdır.tecrübeli arkadaşların katkısını bekliyorum.iyi günler.
 
Ynt: Koda Girmiş Firmadan Mal Alımı

Kazanma şansınız her daim var. Önemli olan elinizdeki belgeler vb...
 
Ynt: Koda Girmiş Firmadan Mal Alımı

Smiyb düzenleyenlerden olmadığı sürece, şansınız var demektir.
 
Ynt: Koda Girmiş Firmadan Mal Alımı

Karşı firmaya ödemelerinizi nasıl yaptınız KDV 84 nolu tebliğne istinaden (yani bankadan, çekle, posta yolu ile ) yaptıysanız smiyb düzenleyen olmadığı için illa düzletme veya varlık barışından yararlanacaksınız diye bir zorunluluk yok. Ödemelerinizi bir dilekçe ekinde vd sunun.
 
Ynt: Koda Girmiş Firmadan Mal Alımı

Ödemelerinizi banka yoluyla yaptı iseniz bir dilekçe ekinde(aşağıdaki gibi) alış faturalarının fotokopileri ile ödeme dekontlarını ilgli bankalardan aslı gibidir yaptırıp vergi dairenize verebilirsiniz..

.............. VERGİ DAİRESİ
MÜDÜRLÜĞÜ? NE

İSTANBUL

İlgi : B.07.1.GİB.4.34.80.42-..../ /2009 tarih ....... sayılı yazınız hk.

Dairenizin ........................... vergi numaralı mükellefiyiz.

Makamınızdan alınan ilgi tarih sayılı yazınızla istemiş olduğunuz bilgi ve belgelere ait açıklamalarımız dilekçemizde belirtilmiş belge örnekleri dilekçemiz ekinde sunulmuştur.

Şirketimizin doğrudan mal temin ettiği aşağıda belirtilen firmanın VEDOP ortamındaki sakıncalı mükellefler listelerinde yer aldığı ilgi tarih sayılı yazınız ile bildirilmiştir.
................ Vergi Dairesinin ................ vergi numaralı mükellefi ............................nin 2005 yılı için hakkında adresinde bulunmayanlarda (kod5/3) yer aldığı,

...............................?den mal alımlarımıza ait fatura ve ödeme bilgileri aşağıdaki gibidir.

FT.TARİHİ FT.NO FT.NEVİ MATRAH KDV TOPLAM
11.11.2005 45685 bilgisayar 20.000 3.600 23.600

ÖDEME ŞEKLİ İLGİLİ BANKA TARİH- NO TUTAR
HAVALE FİNANSBANK 10.06.2005 -510655 3.006,00 $
HAVALE FİNANSBANK 27.07.2005- 971273 14.337,00 $

........................................? den mal alımlarımıza ilişkin faturalarımız hukuken geçerli belge olup, yasal defterlerimize süresinde ve doğru kaydedilmiş, yapılan ödemelerimizin banka havalesi ile yapılmıştır. Fatura ve havale dekont fotokopileri dilekçemiz ekinde sunulmuştur.

Bilindiği üzere 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin, II. Özel Esaslar bölümünde

II. Özel Esaslar 3.1. Kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmayanların mal veya hizmet satın aldığı mükellefler hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunması halinde, bu mükelleflerden yapılan (haklarında olumsuz tespit bulunanlardan sadece olumsuz tespitin yapıldığı dönemlerdeki) alışlara isabet eden kısma dört kat teminat gösterilmesi veya bu alışlara isabet eden kısmın iade talebinden çıkarılması halinde, kalan kısma ve diğer dönemlere ilişkin iade talepleri genel esaslara göre yerine getirilir.

Ancak aşağıda belirtilen durumların varlığı halinde de genel esaslara göre iade yapılır.

3.1.2. İade talebinde bulunan mükellefin, haklarında SMİYB düzenleme dışında olumsuz tespit veya SMİYB kullanma raporu bulunanlardan alışlarına ilişkin ödemelerini veya iade talebinde bulunan mükellefe satış yapan ve haklarında SMİYB düzenleme dışında olumsuz tespit veya SMİYB kullanma raporu bulunanların kendi alışlarına ilişkin ödemelerini, bu Tebliğin müteselsil sorumluluğa ilişkin (III/1.1.) bölümünde belirtildiği şekilde yaptıklarını tevsik etmeleri halinde kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmayan ancak haklarında SMİYB düzenleme dışında olumsuz tespit veya SMİYB kullanma raporu bulunanlardan mal veya hizmet alanların iade genel esaslara göre yerine getirilir.

III. Müteselsil Sorumluluk 1.1. İşleme Doğrudan Taraf Olanlar Mal veya hizmet alım-satımında satıcının katma değer vergisini Hazine?ye intikal ettirmediğinin tespit edilmesi halinde, bu satıcı tarafından doğrudan mal teslim edilen mükellefler, işlem bedeli üzerinden hesaplanan vergi ile sınırlı olmak üzere, Hazine?ye intikal etmeyen vergiden aşağıda, belirtilen usul ve esaslara göre satıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olur.

Ancak alıcılar, katma değer vergisi dahil toplam işlem bedelini; 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan banka veya özel finans kurumları vasıtasıyla ödemeleri ve banka veya özel finans kurumuna yapılacak ödeme sırasında düzenlenecek belgede satıcının adı-soyadı (tüzel kişilerde ünvanı) ile banka veya özel finans kurumundaki hesap numarasının ve vergi kimlik numarasını doğru olarak yazdırmaları, ödemenin çekle yapılmış olması halinde Türk Ticaret Kanununun 697?inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasına uygun olarak çek düzenlemeleri ve lehine çek keşide edilen vergi kimlik numarasını yazmaları, halinde müteselsil sorumluluk uygulaması ile muhatap tutulmazlar. Şeklinde açıklanmıştır.

Şirketimizin mal temin ettiği...................................?ne yapılan ödemelerin tamamı banka havalesi olup, mal alım dönemlerimiz 2005 yıllarını kapsamaktadır.

.................................. nin hakkında Adresinde tespit edilemeyen (Kod5/3) yönündeki olumsuz tespitin kaç yılına ait olduğu belli olmayıp, mal alım dönemimizin ise 2005 yıllarına ait olduğu bilindiğine göre yukarıdaki tebliğ hükümlerine göre değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Şirketimizden talep edilen konular ile ilgili açıklamalarımız yukarıda belirtilmiş belgelerimiz dilekçemize eklenmiştir. Makamınızca gerekli kontrollerin yapılmasını arz ve talep ederiz.


Saygılarımızla,



EKLER:

1-) 5 Adet alım fatura fotokopileri,
2-) 5 Adet Finansbank (havale) dekont fotokopileri
 

Benzer konular

Üst