Selamlar
Aslına bakarsanız gerekir demek,çokta doğru olmaz..Fakat şu bir gerçek ki,cevabı veren arkadaşlarımızın buradan tek beklentisi de ancak bir "teşekkür" olabilir. Reelde belki bunu paraya dönüştürebiliriz ama sanal ortamda alabileceğimiz tek mükafat bir teşekkür olacaktır.Ama teşekkür etmeyenlere de neden bunu yapmadığını da soracak haddimiz yok..Bu saygı ifadesidir ve saygının da ancak örfi kurallar içinde değerlendirmesi yapılabilir.Teşekkür etmesi şu açıdan önemlidir.Yorumu yazan kişiye bir kere tatmin duygusunu yaşatır,yaptığı yorumun dikkate alındığını veya birilerinin işine yaradığını düşünmesi yorumu yazan kişiye keyif verir.Ayrıca insan denilen varlığın içinde içgüdüsel olarak övülme ve takdir edilme beklentisi vardır.Reel yaşamda daha belirgindir,sanal ortamda ise bu ancak kuru bir teşekkürden ibarettir ve bu bile yeterlidir.
Geçmişte sizlerle paylaştığım forum hakkında kural ve davranışlarla ilgili görüşlerim vardı..Ne yazık ki dönüp dolaşıp aynı yere geliyorum...Orada nacizane üzerinde durduğum tavır ve davranışları, özellikle aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın okumalarını tekrar rica ediyorum...
Bir diğer hususta şudur....Soruyu soran kişinin,alacağı cevap konusunda beklentileri de önemlidir. Verilen her cevap,soruyu soran kişinin beklediği şekilde olmayabilir. Hal böyle olunca ve beklentide bu yönde olunca,beklenti dışında verilen her cevaba anında reaksiyon gösterilmektedir..Sanki,beklenen cevabı alma zorunluluğu varmış gibi bir düşünce içindeyiz.
Ama bu arada şunuda söylemeliyim.Yorum yapan arkadaşlara da (kendimde dahil) uyarılarda bulunmak gerek... Sorular ne kadar acemice ve basitçe de olsa,üslubu bozmayalım.Kırıcı,rencide edici,özellikle alay edici tarzda cevaplar yazmayalım.Unutmayalım ki bizlerde zamanında ne acemilikler çektik,ne yanlışlar yaptık,halende yapmaktayız.. Rüzgar eken, fırtına biçer,bunu unutmamak lazım..her iki tarafın da (soruyu soran ve cevabı yazan) yorum ve davranışları birbirini etkilemektedir. Soruyu soran ne kadar agresifse cevabı yazanda o kadar agresif olabilmektedir,veya tam tersi...
Neyse,daha uzatmaya gerek yok,zira sayfalarca yazabilirim..
Herşeyden önce birbirimize saygı göstermeyi öğreneceğiz ve kendimizi birbirimizin yerine koyacağız... O zaman ortada sorun falan kalmayacağına inanıyorum..
Saygılarımla....