Lokantalarda Stok

Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
32
Konum
denizli
merhaba,
işletme defterine tabi lokanta işi yapan mükellefde çok fazla stok çıkıyor. Malum işyerinde fire oranı yüksek. fire oranları ve muhasebeleştirilmesi hakkında yardımcı olursanız sevinirim. fire ayırırken maliyeden veya başka kurumdan belge almak gereklimidir ?
Saygılar sunarım.
 
Ynt: lokantalarda stok

Fire için her hangi birişlem yapmayacaksınız.
31.12.2006 tarihi itibariyle stoktaki malları tespit ettiğinizde, kar/zarar buna göre çıkar ve firelerde otomatikman sarf edilen malların maliyetine dahil edilmiş olur.
Burada fireden kastettiğiniz her halde pişirilipte satılmayan yemekleri anlıyorum.
 
Ynt: lokantalarda stok

bulent249 ' Alıntı:
Fire için her hangi birişlem yapmayacaksınız.
31.12.2006 tarihi itibariyle stoktaki malları tespit ettiğinizde, kar/zarar buna göre çıkar ve firelerde otomatikman sarf edilen malların maliyetine dahil edilmiş olur.

O zamanda demezler mi etin kilosu 15.-YTL sen bu yöntemle bir kilo döneri 30.-YTL'ye çıkartmışsın diye.

Lokantalarda stoğu say bakiyeyi maliyete at yöntemi fire oranlarının mantıklı kalması şartıyla geçerlidir.

Sanırım firma "fatura alıyor".

Pişirilip satılamayan yemekler fire olarak kabul edilemez.

Fire oranlarını sektörünüzle ilgili kuruluşardan alıp maliyeye onaylata bilirsiniz? Çeşitli yöntemleri vardır.

Ama bu firenin çok yüksek oranlarda olacağını tahmin etmiyorum.
 
Ynt: lokantalarda stok

Fire işine girmeden önce alınan her et faturasını işlememeni öneririm.Çünkü etlerde kdv oranı %1 dir.Hem kdv açısından katkısı (ödemesine) azdır, hemde matrahı çok olduğu için stoğu arttırır.Tavsiyem et, ekmek, un gibi kdv oranı %1 olan mamüllerin faturalarını işleme.Tamamen değil tabiki.Yaptığın iş hacmiyle orantılı olarak, her ay alışlarının içinde de gözükmesi şartıyla.!






Kolay Gelsin.
 
Üst