Mahsubu Gerçekleşmemiş Geçici Vergi Kurumlar Vergisinden İndirilebilir mi?

tktvlkn

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Ara 2012
Mesajlar
408
Konum
İZMİR
Değerli dostlar,

Bir konuda bilgilerinize ihtiyacım vardır. Maalesef ne müşavirimiz ne de vergi dairesi konuya cevap veremedi ve VD'den cevap bekliyorum.

İnd. Oran KDV İadesinden belirli bir tutarı 3. geçici vergi döneminde mahsup talep ettik. Yalnız dosya hala incelemede olduğundan, bu işin Kurumlar Vergisi'nden sonraya da sarkma durumu var.

Sorum şudur; mahsubu talep edilen ancak mahsup işlemleri henüz tamamlanmamış olan söz konusu geçici vergi tutarını, ben Kurumlar Vergisi'nden indirebilecek miyim?

Eğer düşersem, korkarım ki daha sonra Vergi Ziyaı kesebilirler çünkü biliyorsunuz "Ödenmeyen Geçici Vergiler" Kurumlar'dan mahsup edilemiyor.

Cevaplarınız bekliyorum.

İyi çalışmalar.
 
Selamlar
Şahsi düşüncem talep edebilecek olmanız yönündedir.
Şöyle ki;
* kdv alacağınız var..
* geçici vergi ödemeniz var.
Şayet geçici vergi ödemenizi yapmış olsaydınız,hem kdv hemde geçici vergiden alacağınız olacaktı.Kdv'yi geçici vergiye mahsup ettiğiniz için kdv alacağınızı kullanmış oldunuz.Bu mahsupla geçici vergiyi de ödemiş kabul edileceğiniz için,haliyle geçici vergi kadar da yine alacağınız çıkacaktır.Dolayısıyla bu geçici vergiyi de mahsup edebilecek olmanız gerekir.Nakden bir ödeme yok belki ama mahsubende olsa bir ödeme var..
Başka yönden bakalım.Kdv'yi mahsup istemeyip bu geçici vergiyi ödeseydiniz.her ikisi kadar da alacağınız çıkacaktı.Yine değişen birşey olmayacaktı bence..
Saygılar
 
Bu işlem biraz dosya memurunun bakış açısına bağlıdır. Memur dosyanın verilme tarihine göre hareket ederse sıkıntı olmaz. Ancak evrak eksikliğinden dolayı gecikme olacaksa ve memurunuz evrakların tamamlandığı tarihi esas alırsa sıkıntı yaratır. Yinede kurumlar vergisi beyannamesinin verilme tarihine kadar işlem biterse sorun olmaz diye düşünüyorum.
 
Tahsin Bey,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız şöyle bir ince nokta var tereddütte olduğum:
GİB diyor ki;

"Tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemiş geçici verginin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Mahsup işleminin yapılabilmesi için geçici verginin ödenmiş olması şarttır."

Şimdi biliyorsunuz "ödeme" kavramı "mahsuben veya nakden" olarak kabul ediliyor. Amma velakin; bizim durumumuzda "mahsup işlemi" henüz gerçekleşmemiş.

Bu sebeple tereddütüm odur ki; bizim mahsup "talebimiz", mahsuben ödeme anlamına gelmeyebilir sanki.

Tekrar bir değerlendirmenizi alabilirsem çok sevinirim.
 
Sayın tktvlkn,

İade KDV dosyanızdaki incelemeniz tamamlanmamış ancak iadenin bir kısmını kullanmışsınız. Esasen dosyanın onayı gerekirdi. Ancak bu gibi durumda Kurumlar vergisi beyannamesinden indiriminizi yapabilirsiniz. Ödemenin Nakden veya Mahsuben yapılmış olması sonucu değiştirmez. Mahsup işlemleriniz tamamlandığında eğer talep ettiğiniz miktardan daha az bir tutar onaylanırsa eksik kısmı ödediğiniz güne kadar gecikme cezasıyla ödersiniz. Onay hakkında terddütünüz varsa tavsiyem geçici Vergilerinizi ödeyip, KDV'den mahsuplarınızı dosyanız onaylanıp/kesinleştikten sonra yapmaktır. Bir önerim de mahsup işlemleri ile ilgili süreci belirli periyotlarla Vergi Dairesinde bizzat takip etmenizdir.
 
Mahsup henüz gerçekleşmediğinden Geçici Vergiyi mahsup edemezsiniz. Sistem otomatik olarak vergi ziyaı kesecektir. Sonrası uzlaşma, memura izah vs. Çok uğraşırsınız.
 
Mahsup henüz gerçekleşmediğinden Geçici Vergiyi mahsup edemezsiniz. Sistem otomatik olarak vergi ziyaı kesecektir. Sonrası uzlaşma, memura izah vs. Çok uğraşırsınız.

İşte anlatmak istediğim tam olarakta buydu. Mahsup eder isek, bu sonuçla karşılaşacağımızı düşünüyorum.

Sayın Kevok,

Sizin görüşlerinize de katılıyorum, ancak süre var iken özelge talep etmek en doğrusu gibi geliyor sanki.
 
İşte anlatmak istediğim tam olarakta buydu. Mahsup eder isek, bu sonuçla karşılaşacağımızı düşünüyorum.

Sayın Kevok,

Sizin görüşlerinize de katılıyorum, ancak süre var iken özelge talep etmek en doğrusu gibi geliyor sanki.

Sayın tktvlkn,

Önce birşeyi kesinleştirelim, "Vergi Alacağınız" KDV beyannamesini verdiğiniz anda başlar, hiç inceleme memurunun bakış açısına, yada dosyanın tamamlanma tarihine bağlı değildir. Bu kesin. İnceleme sürelerinin bazı durumlarda 1 yıl bazı durumlarda 5 yıl olduğunu düşünürseniz yazdığım kural dışında yapılacak uygulama mükellefler aleyhinde onarılmaz hasarlar doğurur. Bu yüzden KDV beyannamenizi ve ekindeki gerekli belgeleri verdiniz ve alacağınız kesinleşti. Alacağınızın bir kısmını mahsup etmek istediniz bu aşamada da "Mahsuben aslında Hesaben" Ödemeniz de gerçekleşti. Hiç tereddüt etmeyin. Tek tereddütünüz daha önce de yazdığım gibi dosyada olur ya, red çıkacak bir tutar yüzünden talep ettiğiniz mahsubun eksik kalması. Orada da tek ödenecek şey gecikme cezası olur.

Vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektirecek bir durum yok burada, bu yorum kesinlikle yanlış. Siz vergi görevinizi yerine eksik getirmediniz sadece borcunuzu ödemediniz. Hepsi bu kadar. Ödenmeyen borç için sadece gecikme cezası ödenir.

Bence özelge talebine de gerek yok ancak etseniz de buna cevabın beklediğiniz süre içinde gelmesinin şüpheli olduğunu söyleyebilirim.
 
Son düzenleme:
Sayın Kevork,

Dediğim gibi size katılıyorum. Görüşlerinize teşekkür ederim.

Ama VD'leri biliyorsunuz. Şap diye yapıştırıyorlar cezayı sonra uğraş dur haklı bile olsan uzlaşmalarda.

En iyisi VD ile olayı kesinleştirmek. Rakam az değil 300.000 TL sonuçta.
 
Sayın tktvlkn,

Tabiki takdir sizin. Rakam az değil doğru ancak yinede bir aksilik olsada gecikme cezasından başka bir şey olmayacak. Bakınız Geçici Vergi uygulamasında ne yapılıyor. Beyannameyi verdiniz, GV tahakkuk etti ama ödemediniz. Kurumlar Vergisi beyannamesine indirim olarak yazmıyorsunuz. Geçici verginin son ödeme tarihinden Kurumlar Vergisinin son ödeme tarihine kadar Gecikme Cezası kesiliyor. Eğer kurumlar vergisi beyannamesinde çıkan borcu öderseniz hiç sorun kalmıyor. Ödemezseniz kurumlar vergisi ödemeniz de gecikme cezası alıyor hepsi bukadar. Başka bir ceza, uzlaşma filan mümkün değil. Daha detaylar için GV Tebliğ 217 ve 252 ile 79 sayılı sirkülere göz atmanızı öneririm. 217'nin bir bölümü 252 ile hükümden kaldırılmıştır.
 
Sayın Kevork üstadım,

Söylediğiniz mevzuatları inceledim. Ancak şöyle bir hususu atlıyoruz gibi geliyor. Bilginize sunar değerlendirmenizi istirham ederim:

Toplam Kurumlar V. (KV) hesabı yaklaşık 500.000 TL.

Mahsubunu talep etmiş olduğum 300.000 TL KDV iadem KV beyannamesini verir iken hala kesinleşmiş değil. Ben şayet KV beyannamemde "Yıl İçinde Ödenen Geçici Vergiler" bölümüne 500.000 TL yazar isem hiç ödenecek KV çıkmıyor.

Mayıs ayında Vergi Dairesi dedi ki; "Ödenmeyen Geçici Vergiler mahsup edilemez" ve 300.000 TL vergi ziyaı cezasını kesti diyelim. Buna karşı benim elimde karşı cevap verecek herhangi bir yasal metin yok ki? Buna karşı ne ile bu cezayı iptal yoluna gidebilirim? Burada tıkanıyor husus maalesef.

Acaba uygulama şöyle mi olmalı:
-KV beyannamesinde 200.000 TL (500.000-300.000) indirim yapılması gerekmekte ve çıkacak olan 300.000 TL KV için mi mahsup talep edilmeli midir?

Yani geçici vergi için talep ettiğimiz mahsubu iptal edip, Kurumlar Vergisi'nden mahsup haline mi çevirmemiz gerekir acaba?

Vergi Dairesi Bşk.lığı ile görüştüm onlar özelge alın Kurumlar'a kadar yeiştiririz dediler. Big 4'dan bir direktör ile görüştüm az önce, onlar da sizin söylediğiniz yolu izlememiz gerektiğini söyledi. Ancak 300.000 TL vergi ziyaı kesilirse ne yapacağız dediğimde, onların da kesin bir yanıtı olamıyor.

Bu çerçeveden tekrar değerlendirebilir miyiz?

Kıymetli zamanını ayıran tüm herkese teşekkür ederim.
 
Sayın tktvkln,

Doğru ödenmeyen GV'ler mahsup edilemez. Vergi ziyaı çıkar eğer vergi idaresi sizden önce davranırsa. (Başka ayrıntılar var girmiyorum). Daha önce de yazdım sizin Vergi İade alacağınız KDV beyannamesini verdiğinizde doğmuş. Burası tartışmasız. Vergi dairesi evet alacağın var yada alacağın yok kararı vermeyecek. Yine söylüyorum Vergi Dairesinin İncelemesi ve onayı sadece "Usul ve Naylon Fatura" yönündedir. Reddedeceği faturalar olursa onlar bu nedenle bir eksiklik doğarsa doğar.

Eğer Geçici Vergi mahsubundan vazgeçerseniz hem ödeme yapacaksınız hem de gecikme cezası ödeyeceksiniz. Bence yanlış olur. Yine bu süreçte olabilecek en üst ceza gecikme zammından başka bir şey olamaz.

Benim sorumluluğumda olsa bu yoldan vazgeçmem. Ancak yük de sizin omuzlarınızda. Özelgeler de artık tek yerden çıkıyor vergi daireleri talepleri toplayıp Ankaraya iletiyor ve cevaplar da oradan geliyor, bence biraz zor yetişir.

EĞer verdiğiniz iade belgelerinde ciddi bir problem olmadığından eminseniz, belirli bir marj bırakarak yolunuza devam edin derim. Daha fazla yorumla da sizi de istemeden de olsa yanlışa sevk etmek istemem.
 
Sayın tktvlkn,

Sizin yaşadığınız sıkıntıyı şimdi ben yaşıyorum.
Acaba siz sorunu nasıl çözümlediniz.
Bilgi verirseniz çok sevineceğim
 
Arkadaşlar bu sorunu daha önce yaşamış birisi olarak sorunun çözümünün bir kısmını geçici vergilere mahsup istememek oluşturmalıdır. Fakat başka bir vergi borcunuz bulunmuyor ise yani sadece vergi borçlarınızı geçici vergi oluşturuyor ise bu durumda da kanaatim kurumlar vergisinden geçici vergi mahsup işlemini yapmamak. Vergi daireleri otomatik olarak mahsup işlemlerini hangi vergi türünden borcunuz varsa bunlara yapıp kalan tutar varsa işlenemeyen ödemeler hesabına emanet de tutmaktadır. Sonrasında geçici vergileriniz varsa terkin olacağından çıkan kurumlar verginize mahsup talep tarihi baz alınarak gecikme zamsız mahsup işleminiz yapılır. Aksi taktirde şöyle düşünün : İadeye esas ilgili aydaki kdv beyanınızda değişiklik yapmak gerekti yada kontrol raporlarınızda eksiklikler mevcut v.b. gibi durumlardan ötürü yukarıda bahsettiğim işlemleri yapmak yerinde olacaktır.
Sn. tktvlk sorununu çözme yolunuda duymak isterim.
 
Bazı mahsupları dosya tamamlandıktan sonra yapmakta fayda var. Ben sgk mahsuplarını mutlaka kdv kontrol raporları çıkmış, incelemesi bitmiş dosyalardan yaparım. Muhtasar, 2 nolu kdv mahsuplarını ise dosyanın tamamlanmasını beklemeden yaparım. Bunları da tamamı için yapmam, fatura çıkarılması ihtimaline karşı biraz marj bırakır, dosya tamamlandıktan sonra kalanının mahsubunu isterim.
 
Üst