Bu kripto paraları dijital cüzdanınızda saklar, sadece bu cüzdanı kullanarak alış veriş yapar, cüzdanınızdaki kripto paranın değer artmasından dolayı bir kazanç sağlarsanız Maliye bunu tespit edemeyebilir. Bu konuda da yüzde yüz emin değilim. Ama zaten bu işten alım-satım yaparak kazanç sağlamak isteyenler bir platforma üye olmak durumunda ve bu platformlar bu üyeleri Maliyeye bildirimde bulunmakla mükellef.
Bakın atladığınız bir nokta var. Diyorsunuz ki ''Bir platform üzerinden para göndermek zorundasınız ve bu platform devlete bunları bildirmek zorunda''. Buraya kadar doğru ancak sizin kazancınızı tespit etmesi imkansız. Ben o parayı yurtdışına borsaya yolladım mı? Oradan sonrasının takibi yok. Bu yüzden zaten adı kripto ve Devletler buna karşı. Takibi kesinlikle yok. Ben bu parayı turistik ziyaret amacıyla ülkeye gelen bir akrabamın yurtdışındaki hesabına aktarıp türkiye'ye geldiğinde buradaki hesabına kendi hesabından yollatırsam ve bu parayı kendisinden elden alırsam ne olacak? Devlet bunda neyi tespit edebilecek? Sandığınız gibi şeffaf bişey değil bu kripto para işi. Ayrıca kişiler için de riskli. Bir gün sabah uyandıklarında kripto paralarını sakladıkları o borsaların sitelerini kapalı bulurlarsa yapabilecekleri hiçbir şey yok![]()
Ama zaten ilk yorumumda belirttim bu durumu; cüzdanınıza aktarır ve oradan işlem yaparsanız işlem takip edilemeyebilir dedim. Anlatmak istediğim hususu gözden kaçırıyorsunuz;
1- Eğer yerel bir platformu kullanarak kripto para alım-satımı yapıyorsanız, kazançlarımı maliye bilemez diyemezsiniz.
2- Kripto para güvenilir bir teknoloji olabilir, ama bu işlem için kullandığınız dijital cüzdan ve bu dijital cüzdanın bulunduğu ortam (bilgisayar, cep telefonu, tablet) güvenilir mi? Bu konuda yüzde yüz emin olabiliyor musunuz? Hem takip edilemez, hem de yok olamaz açısından soruyorum. Blockchain yazılımı kırılamaz, ele geçirilemez, takip edilemez olabilir ama aynı şeyi dijital cüzdanınız ve elektronik cihazınız için söyleyebiliyor musunuz?
Bu konuda bir kaynak gösterebilir misiniz?
Netflixde bitcoin belgeseli var , mutlaka seyredin. Amerikadaki süreci ve hangi şartlarda Amerikada yasal hale getirildiği ile ilgili.