Maliyet Muhasebesinden Kalanlar Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan esrasu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Allah b... versin demek iste.miyorum bu ramazan ramazan
Ya bu mubaarek ramazanin hiçmi hurmeti yoktu yanınızda boyle cis cins sorular soruyorsunuz. Of of
soru kağıdını elime alınca ikinci soruda normal maliyet kspasite kullanımı ib

Allah b... versin demek iste.miyorum bu ramazan ramazan
Ya bu mubaarek ramazanin hiçmi hurmeti yoktu yanınızda boyle cis cins sorular soruyorsunuz. Of of
soru kağıdını elime alınca ikinci soruda normal maliyet kspasite kullanımı ibaresini gorunce bu soru kek soru aradan cikarayim diye dusundum a şıkkını ysptım b şıkkına geçtim baktım ki soru berbat b de sadece toplam maliyeti buldum. 1. Soruya dondum zaman geçti 1ide alel acele ysptım sinavda ciktiktan sonra farkettimki bugday alimi icin verilen tutar olan 21600 den kdv dusmemisim
Sonuc
Hoca so nuca bakacagi icin soruyu tamamen yok sayacak

Daha soruda evre safha olduğunu yakalayamadıysanız maliyeti çıkmış sorulardan çalışıp girmişsiniz ya da ciddi müfredat mantığı eksiğiniz var demektir. İzleyen sınavlarda da bu tarz giderse çıkmış sorular yalan olucaktır. Mantığını öğrenmeye bakın.

Son düzenleme:
Şimdi bakıyorum da sorulara aslında çözümü görünce o kadar zor değil ama, ne demek istediği heyecan da yapınca tam olarak anlaşılmıyor maalesef, sanırım Kasım'a kalanlardanım, hakkımızda hayırlısı, demek daha çok çalışmam gerekiyor... Herkese geçmiş olsun :( Başarılar dilerim.

Bu nasıl sınavdı ya. Sınıfta herkes birbirine bakıyordu şaşkın şaşkın. (Birkaç kişi hariç.) Neden bu kadar uğraştırıyorlar anlamıyorum. Bir de sınava girerken farkettim ki , en çok insanlar maliyete giriyor. Öyle ki fen edebiyatın kapısı doluydu. Birde geç aldılar içeri zaten.
Sadece biraz dinleneceğime seviniyorum. Ama tekrar çalışacağımı düşündükçe sinirlerim bozuluyor. Son hakları olanlara Allahu Teala sabır versin.

Maliyetin 1. sorusunda A şıkkı için;
ana ürün ortak maliyeti (20000+7800)-800 = 27000 tl
toplam mamul maliyeti (27000 + 1170 + 900 )= 29070 tl
ve ton başına üretim maliyetleri ise
Ekmeklik beyaz un için 700 tl
Kepekli un için 1130 tl

B şıkkı için,
karlılık oranları %28 ekmeklik beyaz un, %19 kepekli un ve yevmiye kayıtları
----------------- -----------------------
100 kasa 30152
600 YİS 27900
ebu-19800
ku- 8100
391 hes 2232
------------ -----------------
620 STM 22180
152 Mam 22180
------------- ------------------

"DOĞRULUĞUNDA KESİNLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR, benim sınavda yaptığım buydu"

Maliyetin 2. sorusu için
KAPASİTE KULLANIM ORANI %85 [10200/(144000/12)]
KAPASİTE SAPMASI 60000 * 0,15 = 9000 tl

...............................SABİT GİDERLER....................DEĞİŞKEN GİDERLER
DİMMM......................... ---- ......................................22500...............
DİG.............................8000......................................20000................
GÜG(en alt 4 satır)........52000....................................24000................ ise,

NORMAL MALİYET YÖNTEMİNE GÖRE= DEĞİŞKEN TOPLAMI + SABİT TOPLAMI*KKO ve,

66500+ (60000*0,85)=117500 TL (SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU TOPLAMI BU OLACAK)

eşdeğer ürün miktarları
DİMM 8200 + (2000*0,6) = 9400 adet
DİG 8200 + (2000*0,6) = 9400 adet
GÜG 8200 + (2000*0,6) = 9400 adet

117500/9400 =12,5 tl/br

DSYM MALİYET TOPLAMI 1200*12,5 = 15000
DÖNEMDE TAMAMLANAN =102500 TUTAR SAĞLAMASI 117500 = 15000+ 102500

Satışların maliyeti tablosu
1.immg..........................22500
2.dig.............................26800
3.güg............................68200
toplam üretim mal...................117500

gelir tablosu
satışlar....................................................131250
....(7500*12,5)=93750 + 37500 (%40)
maliyet .......................................................117500
brüt satı karı............................................13750

umarım doğrudur...

Anladikt rebel sen uzmasın

Ben yaşadıklarıma istinaden söylüyorum kasım 2013 sınavında 6/7 ile sadece maliyetten kaldım. Zaman sıkıntısı ve diğer derslerin yükü nedeniyle birazda ben bu işi biliyorumun güveniyle maliyet sınavında 20 puanlık tek soru yapıp çıktım. Zaten moral gittimi bildiğinide unutuyorsun. Kısa bir araştırmayla komisyon hocasının yurdakul çaldağ olduğunu öğrendim zaten adamın kitabında kabak gibi sınav komisyon üyesi yazıyor.
Baktım ki bende de biraz eksik var soruyu anlamadan okumuşum. Kitabını çözerken farkettim ki mantığını aldığında soruyu nasıl sorarsa sorsun 2*2=4 kitapta öyle lafı döndürdüğü sorular var ki o dakka yine sınav olsam kalırdım. Şimdi 1 sene önce ruhsat alan çıkmış soru çöz yeter diyor kasım 2013 itibariyle o iş bitmiş görünüyor. Mart 2014 sınavında verdim maliyeti . Şimdi tek tavsiyem mantığını almaya bakın yoksa maliyet dosya yaktırır. Mart sınavından daha farklı zor bir sınav olmuş sıkı bir maliyet bilgisi isteyen bir sınav olmuş. Ama 2.soru yapılabilirmiş. Çünkü beklenen konulardan gelmiş.

Dershanelerinde hatası büyük çıkmış soru tarzı anlatıp ezber yapıp gönderiyorlar.

Ben yaşadıklarıma istinaden söylüyorum kasım 2013 sınavında 6/7 ile sadece maliyetten kaldım. Zaman sıkıntısı ve diğer derslerin yükü nedeniyle birazda ben bu işi biliyorumun güveniyle maliyet sınavında 20 puanlık tek soru yapıp çıktım. Zaten moral gittimi bildiğinide unutuyorsun. Kısa bir araştırmayla komisyon hocasının yurdakul çaldağ olduğunu öğrendim zaten adamın kitabında kabak gibi sınav komisyon üyesi yazıyor.
Baktım ki bende de biraz eksik var soruyu anlamadan okumuşum. Kitabını çözerken farkettim ki mantığını aldığında soruyu nasıl sorarsa sorsun 2*2=4 kitapta öyle lafı döndürdüğü sorular var ki o dakka yine sınav olsam kalırdım. Şimdi 1 sene önce ruhsat alan çıkmış soru çöz yeter diyor kasım 2013 itibariyle o iş bitmiş görünüyor. Mart 2014 sınavında verdim maliyeti . Şimdi tek tavsiyem mantığını almaya bakın yoksa maliyet dosya yaktırır. Mart sınavından daha farklı zor bir sınav olmuş sıkı bir maliyet bilgisi isteyen bir sınav olmuş. Ama 2.soru yapılabilirmiş. Çünkü beklenen konulardan gelmiş.

Dershanelerinde hatası büyük çıkmış soru tarzı anlatıp ezber yapıp gönderiyorlar.

hangi kitap özelden pm atarsan bende alayım bari şu kitabı kaldık büyük ihtimal sınavdan

hangi kitap özelden pm atarsan bende alayım bari şu kitabı kaldık büyük ihtimal sınavdan

Günaydın herkeze

Ben bu sınavda denetimden girdim allahın izniyle kurtuldum sanki.Fakat aklım yüreğim hep vergi ve maliyetteydi.Sınava girmesemde çünkü son hakkım kaldı kasıma bıraktım fakat soruları o kadar çok merak ediyorum ki.Yorumları okuyunca o kadar üzüldüm ki.Neden bu kadar bu maliyet hocası kastırıyor anlamadım.İçimi şimdiden kasım sınavı için inanılmaz bir korku sardı offffffff

Yine Kaldım :(

Bu kitabın adını bende istiyorum. Bende kasım dosyasıyla başlamıştım, 6-7. Aynen sizin gibi bende 20 puanlık stmm tablosunu yazıp çıkmıştım. Mart sınavında ise malesef umduğum notu alamadım. Çokda çalışmamıştım gerçi bu iki sınava. Haziran sınavına çok sıkı çalıştım, o kadar emek verdim ki anlatamam. İkinci soruyu gelir tablosu haricinde yaptım. Fakat birinci soru tamamen yanlış, doğru olan birşeyler var ama baştan yükleme oranını yanlış yapınca tüm birim fiyatlar maliyetler gidiyo biliyosunuz. Geçme ümidiim hiç yok, o yüzden şu kitabı almam gerektiğini düşünüyorum. Artık eski tip sorular çıkmıyor, nerede matematiksel dağıtım, nerede orjinal fifo lu sahfa, nerede adam gibi kapsamına göre maliyetler. Kasım sınavı 4. hakkım olacak, kafa olarak da gittikçe üzüntüye sebep oluyor bende. Cenabı Allah herkesi bu eziyetten kurtarır inşallah...

1.soru yani satılan malın maliyeti ve gelir tablosu tam olarak doğru idi.2 soruda fifo, stok kartı, işçilik (işçilikte 720-730 ayrımınıda yaptım.) ve muhasebe kaydı doğru idi.1.dağıtımı da yaptım ancak 2.dağıtımı yetiştiremedim.yani onu da yapsaydım sanırım 100 alabilirdim.anladığım kadarıyla hoca, sayfa düzeni de dahil bildiğinin kanıtını net görmek istiyor.sonuç odaklı olması da kuvvetle muhtemel.hoca 100 verir bence.maliyet matematiksel olduğu için çözüm de matematiksel.soruları detaylandırıyor ama nedeni konuyu bilenin de (eğer ezber yamadı ise) bu detaylarda zorlanmayacağına inanıyor.örneğin 1.soruda sat.mal.mal. sorusunda dönem başı stok vermemeişti ve hammade masrafları (taşıma,sigorta vb.) yazılmıştı.ezberde çok sorun yaşanıldı bu nedenle.yani hoca asla ezbere yanaşmıyor.konu istiyor ve anlama bekliyor.akademik yaklaşıyor yani.

Maliyetten geçicem diyen ilk sizsiniz galiba hangi kitaptan ve nasıl çalıştınız bizde aynı yöntemleri yapalım.Yurdakul çaldağ hocanın kitabını ilk başta almıştım ama hiç ondan çalışmadım bana karışık gelmişti fakat anladığım kadarıyla hocanın kitabına bakmak lazım.Ben bugun itibariyle hemen çalışmaya başlıycam