Arkadaşlar ben sınav sistemindeki problemler hakkında bir yazı yazdım eklemek istediğiniz düzeltmek istediğiniz maddeler varsa lütfen düzeltin çünkü ortak mutabakat sağlarsak hep birlikte bunu ilgili bütün yerlere mail olarak göndermemiz gerektiğini düşünüyorum. Oda,Birlik,Tesmer, Bakanlık,Gazete yazarları, sesimizi duyurabileceğimiz herkes.
SMMM YETERLİLİK SINAV SİSTEMİNDEKİ HAKSIZLIK HAKKINDA
-Sınav klasik yapılıyor ve cevap anahtarı açıklanmıyor. Soruların puanlamaları soru kağıdında belirtilmiyor. Hangi puan sistemine hangi cevaplara göre geçtiğimiz yada kaldığımız tam bir sır.
-4 ayda bir yapılan sınavlarda her ders için soru sayısı en fazla 5 olmasına rağmen sorular hatalı çıkıyor
(Mali analiz sınavında verilen bilançonun aktifi ile pasifi birbirini tutmuyor,Alacak devir hızını hesaplayıp yorumlamamız isteniyor ve net satışların değeri verilmiyor vs.)
-Vergi kanunlarının tamamının hatta tamamından fazlasının madde madde ezberlememiz bekleniyor ki bu kanunları ezbere bilen bir komisyon üyesi bile olduğuna inanmıyorum. Tabi ki birebir meslek konusu ile ilgili olan ve her zaman karşılaşacağımız maddeleri bilmemiz gerekiyor (ezberlememiz değil bilmemiz).Ancak hiçbir mali müşavirin meslek hayatı boyunca vergi ziyaı cezası hesapladığını sanmıyorum çünkü görevi değil.Kaldıki ihtiyacı olduğunda oranlara İnternet üzerinden bakıp hesaplaması en fazla 10 dk alır.Bilgiye erişim çağımızda bu kadar kolayken kanunları madde madde ezberlemenin gereksizliği ortada.
-Sınavlardaki sorular bir dönem dip köşe yapılamayacak sorulardan çıkarken bir sonraki dönem değil mali müşavir herhangi bir muhasebe çalışanının bile yapabileceği kolaylıkta geliyor. Sınavlarda dengesizlik hakim. Eşitlik yok.
-Sınav konuları açıklanmalı meslekle ilgili gerçek uygulama alanları ile sınırlandırılmalı yada konu sınırlandırılması olmadan test usulüne dönmeli. Bu çağda klasik sınavın sakıncaları çok açık.
-Sınav YÖK tarafından düzenlenmeli. Birlik , Oda , Tesmerin sorular,cevaplar,kağıtların okunması ile ilgili hiçbir müdahalesi bulunmamalı yada şeffaf olmalı.