Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sm³
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

staja başlatmada zaten hemen hemen her sınavda bu ifade çıkıyor ama hiç görmediğine eminmisin unutmuşta olabilirisn

alev34 ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:
merhabalar ben yusuf sürmenin kendi sitesinde ona mesaj gönderdim ve mesajımda şunları yazdım sınavınız bana göre çok zordu ancak zorluğu benim çalıştığım kitabın yetersizliğinden di sizin sorduklarınız kesinlikle yoktu en azından sizin kitabınızı almak istiyorum nerelerde bulabiliri diye.
bana gelen cevap şu ama kendisi göndermemiş bi başkası
hocanın kitabı üniversite öğrencileri 1. ve 2.sınıflar için yazılmıştır bu size yetersiz gelebilir benim önerim orhan sevilengülün genel muhasebe kitabını almanızdır
bende onu aldım ve şu an ona çalışıyorum kendi kitabınıda kitapçıda gördüm ve onda olmayan hesaplar bu kitapta var.
ama bu kitapta bile takıldığım çok yer var ne olucak bu işin sonu bilmiyorum.

şimndi evet orhan hocanın kitabı gerçekten güzel bir kitap fakat şöyle bir sorun var yusuf sürmenin cevaplarıyla çelişiyo sen git orhan hocanın kitabıuna çalış orda 3 yıllık kira bedeli farklı kayıt yapılıyo yaptığı orhan hocanın kaydı doğrudur ama yusuf sürmen farklı yapıyo orhan hoca 612 değil 760 kullanıyo açıkcası şimdi çalışırsınız ona öğrenirsiniz iyi güzel ama sınavda bu durum aleyhinize olabilir

Yusuf Hocanın kitabında 3 yıllık kira kaydı nasıl yapılmış mümkünse yazabilir misin?

mesela sınavda da sormuştu 373 maliyet karşılığı hesabı ben bu hesapla bu kitapla tanıştım bilmiyorum bu benim ayıbım mı ben o soruya 381 yapmıştım şimdi orhan sevilengül ün kitabında 373 hesabı anlatılmış tamam anladım derken ilerleyen sayfanın birinde benzer soru da 381 kullanmış şimdi bunları neye göre ayırt edicem bira bana yardım etsin lütfen

semyıl ' Alıntı:
mesela sınavda da sormuştu 373 maliyet karşılığı hesabı ben bu hesapla bu kitapla tanıştım bilmiyorum bu benim ayıbım mı ben o soruya 381 yapmıştım şimdi orhan sevilengül ün kitabında 373 hesabı anlatılmış tamam anladım derken ilerleyen sayfanın birinde benzer soru da 381 kullanmış şimdi bunları neye göre ayırt edicem bira bana yardım etsin lütfen

normalde sayaç okuması tahmini bir işlemdir yaklaşıktır 381 nedir belgeye dayalı işlemlerdir dimi ama yusuf sürmen 381 kullanıyo arkadaşlar 373 olmayacaktı o işte böyle çelişkiler olduğu için orhan hocanın kitabındaki bilgiler aleyhimize olacaktır

semyıl ' Alıntı:
Gider maliyetleri etkiliyorsa 373'e, maliyeti etkilemeyen bir giderse 381'e kaydedilir diye biliyorum ben.

sıkılgan ' Alıntı:
alev34 ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:
merhabalar ben yusuf sürmenin kendi sitesinde ona mesaj gönderdim ve mesajımda şunları yazdım sınavınız bana göre çok zordu ancak zorluğu benim çalıştığım kitabın yetersizliğinden di sizin sorduklarınız kesinlikle yoktu en azından sizin kitabınızı almak istiyorum nerelerde bulabiliri diye.
bana gelen cevap şu ama kendisi göndermemiş bi başkası
hocanın kitabı üniversite öğrencileri 1. ve 2.sınıflar için yazılmıştır bu size yetersiz gelebilir benim önerim orhan sevilengülün genel muhasebe kitabını almanızdır
bende onu aldım ve şu an ona çalışıyorum kendi kitabınıda kitapçıda gördüm ve onda olmayan hesaplar bu kitapta var.
ama bu kitapta bile takıldığım çok yer var ne olucak bu işin sonu bilmiyorum.

şimndi evet orhan hocanın kitabı gerçekten güzel bir kitap fakat şöyle bir sorun var yusuf sürmenin cevaplarıyla çelişiyo sen git orhan hocanın kitabıuna çalış orda 3 yıllık kira bedeli farklı kayıt yapılıyo yaptığı orhan hocanın kaydı doğrudur ama yusuf sürmen farklı yapıyo orhan hoca 612 değil 760 kullanıyo açıkcası şimdi çalışırsınız ona öğrenirsiniz iyi güzel ama sınavda bu durum aleyhinize olabilir

Yusuf Hocanın kitabında 3 yıllık kira kaydı nasıl yapılmış mümkünse yazabilir misin?

kiranın o döneme ait kısmını gider yazıyoruz yaa bu adam 2 yıllığını 180e atabiliyo bazı sorularında gördüm bir yıl daha atladı diyip 280 kullanmıyo

alev34 ' Alıntı:
kiranın o döneme ait kısmını gider yazıyoruz yaa bu adam 2 yıllığını 180e atabiliyo bazı sorularında gördüm bir yıl daha atladı diyip 280 kullanmıyo

Nasıl yani 2 yıllık kira bedelini mi 180 de izliyor?

alev34 ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:

normalde sayaç okuması tahmini bir işlemdir yaklaşıktır 381 nedir belgeye dayalı işlemlerdir dimi ama yusuf sürmen 381 kullanıyo arkadaşlar 373 olmayacaktı o işte böyle çelişkiler olduğu için orhan hocanın kitabındaki bilgiler aleyhimize olacaktır

dehanın cevabı o soruda yanlış

işletme bir üretim işletmesi değildi üretim işletmesi olsaydı kullanılması gerekirdi diye biliyorum

montecarlo ' Alıntı:
alev34 ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:

dehanın cevabı o soruda yanlış

işletme bir üretim işletmesi değildi üretim işletmesi olsaydı kullanılması gerekirdi diye biliyorum
Aynen bende katılıyorum.

evet bilge eğitim 381 e atmış, sözde yusuf hocaya sormuşlar o da onaylamış...

sıkılgan ' Alıntı:
alev34 ' Alıntı:

şöyle diyim mart ayında kiraladın dimi napıyosun martı 770 diğer ayları 180ne yıl atlıyosa 280e atıyo dimi
bu adam da mart ayını tek değil marttan aralığa kadar olan kısmı 770 e atıyo diyelim sene bitti atladı atlayan seneyi 180e atıyo yalnış muhabbeti dönmesin şimdi uygulamada biz farklı yapıyoruz ama sürmenin yaptığıda olabiliyo ilk iki yıl içinde giderleşirebilir diye ifade geçmekte kanunda adam onu kullanıyo :D

sıkılgan ' Alıntı:
alev34 ' Alıntı:

ben 180 olayına bakmadım sınavda geldiysede hatırlamıyorum ama 31 aralık 2010 itibarıyla işlem yapıyorsak
örneğin

2010-2011-2012

yıllarına ait kira da sadece 2012 yılı 280 olmalı

montecarlo ' Alıntı:
sıkılgan ' Alıntı:
alev34 ' Alıntı:

ben 180 olayına bakmadım sınavda geldiysede hatırlamıyorum ama 31 aralık 2010 itibarıyla işlem yapıyorsak
örneğin

2010-2011-2012

yıllarına ait kira da sadece 2012 yılı 280 olmalı

yok gelmedi sınavda bu dönem

Uygulamada siz nasıl yapıyorsunuz?
Diyelimki Mart 2010da 3 yıllığına yıllık 1200 liradan kiralıyorsunuz. Buna göre nasıl muhasebe kaydı yapıyorsunuz?

_______Mart/2010_________

770 1000
180 200
280 2400
102 3600

______31/12/2010__________
180 1200
280 1200

Biz genelde bu şeklinde kaydediyoruz.

evet bizde böyle yapıyoruz tabiki ama sürmen mart ayından aralık sonuna kadar olan kısmın tamamını 770 e alıyo diğer yılı 180e atıyo

arkadaşlar size bir soru daha
alıcılardan birinden olan 150 tl lik alacağın değersiz alacak haline geldiği saptanırsa işlem ne olur
karşılık ayrılır mı
yoksa sadece 689 ve 120 mi kullanılır?

semyıl ' Alıntı:
alıcılardan birinden olan 150 tl lik alacağın değersiz alacak haline geldiği saptanırsa işlem ne olur
karşılık ayrılır mı
Karşılık ayırma ihtiyaridir. Soruda karşılık ayrılacak demedikçe karşılık ayrılmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

semyıl ' Alıntı:
karşılık ayrılır mı

Şüpheli bir alacak tahsil edilemeyeceği kesin hale geldiğinde değersiz alacak oluyor.

"Değersiz alacak, alacağın tahsil olanağının kalmaması, tahsili için yasalarda öngörülen tüm başvuru yollarının denenmiş bulunmasına karşın, hukuki başvuru yollarının tıkanması veya borçlunun borç ödemeyecek duruma düşmesi nedenleriyle alacağın tahsil edilememesi ve bundan böyle de tahsil edilemeyecek olmasıdır." ifadesini dikkate alırsak, değersiz hale gelmeden hukuki tahsil yollarına başvurulmuş olmalı ve bunlara başvurulması ile birlikte şüpheli alacak haline getirilmeli, diye düşünüyorum. Karşılık ayrılmış ya da ayrılmamış olabilir. Değersiz hale gelen alacaklar da, değersiz hale geldiklerinde mukayyet değerleri ile zarara kaydedilerek yok ediliyor.

orhan sevilengulden çalışan varmı arkadaşlar
çoğu hs y s le çelişiyor faiz geliri vade farkı işlemiş tahvıl alışı vs vs
ne olacak bu işin sonu ustune ustluk y s her sınavda farklı sorup kendını tekrarlamıyor bakalım marta neler uretecek :-\

yusuf sürmen e attığım mail ve ondan gelen cevap üzerine yazıyorum ki 373 hesabı sanayi işletmelerinde
381 ise ticaret işletmelerinde kullanılırmış.bizim muhasebe soruları genellikle ticaret işletmesi olduğundan siz 381 hesabını kullanacaksınız diye yazmış.