Matrah Artırımı

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Merhaba
firma daha önce matrah artırımına girmiş ama hangi seneler için olduğunu nasıl anlarız ?
teşekkür ederim
 
Arkadaşlar merhaba daha önce yasalaşan 6111 sayılı kanun ile ilgili bir firma için bir dönem için matrah arttırımı yapmıştık. Sonrasında o döneme ait inceleme ile karşı karşıya kaldık. Daire ile yazışmamızda tüm dönemlere ait matrah arttırımı yapılması gerektiği söylenmiş ve 6111 kanunda da bunun varlığına işaret edilmişti.
Sorum şu, 6736 kanunda da yapılacak muhtemel matrah arttırımlarında tüm geçmiş dönemlerin hepsine mi matrah arttırımları yapılması gerektiğidir.?
 
E-Beyannameden sorgulatabilirsiniz, beyannamelerini, ödeme planlarını görebilirsiniz.
 
Arkadaşlar merhaba daha önce yasalaşan 6111 sayılı kanun ile ilgili bir firma için bir dönem için matrah arttırımı yapmıştık. Sonrasında o döneme ait inceleme ile karşı karşıya kaldık. Daire ile yazışmamızda tüm dönemlere ait matrah arttırımı yapılması gerektiği söylenmiş ve 6111 kanunda da bunun varlığına işaret edilmişti.
Sorum şu, 6736 kanunda da yapılacak muhtemel matrah arttırımlarında tüm geçmiş dönemlerin hepsine mi matrah arttırımları yapılması gerektiğidir.?
O zaman neden her yıla ayrı oranda arttırım yapmamızı istiyor devlet bizden? Kanunda size belirtilen gibi bir noktaya rastlamadım (6736 kanun). Ben mi kaçırdım?
 
Matrah artırımında bulunulan yıllara ilişkin olarak "sadece matrah artırımında bulunulan vergi türü itibarıyla" vergi incelemesi yapılmaz.
Yani 2015 yılı için sadece yönünden matrah artırımında bulunmuş iseniz Vergi Dairesi KDV ya da stopaj yönünden inceleme yapabilir bu yıl için. Ancak siz bütün yıllar için KV, KDV ve stopaj yönünden artırımında bulunduysanız vergi incelemesi yapılamayacaktır. Bu vergiler yönünden.
 
Merhabalar ,

Benim matrah arttırımıyla ilgili bir sorum olacak ..

2014 yılında kurumlar vergisi matrahı 300.000tl dir. 6736 sayılı kanuna göre matrah arttırımında bulunmak istesem beyan edilen matraha 300.000 TL mi yazmak zorundayım yoksa 150.000 veya 200.000 TL yazıp beyannameyi bu şekilde verebilir miyim ?
Kısaca İstediğim yıllarda beyan edilecek matrah kısmına istediğim rakamı
Yazabilrimiyim. Matrahı Fazla veya eksik yazmamda sıkıntı olur mu ?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
 
Kafanıza göre yazamazsınız. Kanunda belirtilen alt limit veya o yıla ait yıllık beyan matrahınızdan büyük olan en az beyan edeceğiniz matrahtır.
 
merhabalar,
vergi dairesi gecen sene 2010,2011, defterlerini kurumlar yönünden incelemeye aldı,
hala 2010 yılı defterlerini inceliyor,2011 bende, vergi dairesi memuru yapılandırmaya gir 2011 yılı denetiminden kurtul dedi,
ben önceki matrah artırımına da girmiştim,(6111)
6111 matrah artırımı 2010 yılını kapsıyormuydu,
 
Evt, 2010 (Dahil) kadardı.
Bu 6736 Sayılı Kanun 2011-2015 arasını kapsıyor.
 
merhaba firmaya üç yıl kurumlar ve KDV matrah artışı yaptık . ileride ortaklara kar dağıtımı yapacağımız zaman kurumlar artışı yaptığımız yıllara için arttırılan rakamlar dahil mi işlem yapılır ve maliye ayrıca artış rakamı için firmadan kar dağıtımına ait stopajı isteyebilir mi ? bu konu için durumu netleştiremedim. bilgi aktarımı rica ediyorum. teşekkürler
 
Kurum matrah artışı kv yönünden, kdv artışı ise kdv yönünde inceleme yapılmaması demektir. Kar dağıtım konusu ile ilgili de inc. girmemek için stopaj matrah artırımı yapmalısınız. (İlgili yıllarda yapılan) Ancak ileride yapacağınız kar dağıtımı halen bilançonuzda gözüken kar için ileride benzer bir kanun çıkmadıkça incelenebilir.
 
Güzel soru.
Ancak tahminimce böyle bir şey olmaz.
Çünkü,bilanço düzeltmesi yok,570 hesabına dokunulmuyor.O halde kâr dağıtımına bunlar dahil edilmemelidir hatta edilemez diye düşünüyorum.
 
SORU 16: Kurumlar vergisi matrah artırımından yararlanılması durumunda ilgili yıl için transfer fiyatlandırması yönünden inceleme yapılması ve kar dağıtımına yönelik stopaj farkı çıkartılması mümkün müdür?
Kar dağıtımı stopajlarının 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında artırımı söz konusu değildir. Matrah artırımında bulunması mükellefin kar dağıtım stopajı yönünden incelenmesine engel teşkil etmeyecektir.
 
Kâr dağıtım stopajı hangi yönden incelenebilir,açıkcası merak ediyorum.
Kâr dağıtıp stopaj hesaplamayan var mıdır? veya yanlış hesaplayan?
Ya da kârı dağıtmadım sermayeye ilave ettim.Stopajını da ödemedim.
ya da firmayı kapattım,kâr'ı da ortaklara dağıtmadım,işletmede bıraktım.

Kâr dağıtım stopajını hangi açıdan inceleyip,eleştiri konusu yapabilirler?
 
Bazı kar dağıtımlarında stopaj olmamakta. Kar dağıtan hile ile stopaj beyan etmeyebilir, eksik stopaj hesaplanabilir vs.
 
Ayrıca, stopaj artırım kalemlerine bakarsanız kar dağıtım tevkifatlarının bu kapsamda olmadığını görebilirsiniz.
 
Arkadaşlar tasfiyesi bitmiş ve kapanmış bir şirket için matrah arttırımında bulunmak istedim ancak,hem kurumlar hem de kdv için "beyannamenizi vergi dairenizden vermeniz gerekmektedir" şeklinde bir uyarı aldım.Bu durumla karşılaşan var mı?
Bunun için matbu bir beyanname formatı var mı?Daireden nasıl vereceğiz?
 
Son düzenleme:
6736 Sayılı Kanununun Genelge ekindeki beyannameyi doldurup elden vermeniz gerekiyor.
 
Üst