Mesleğimiz ve Tahsilat Problemi..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TALHAM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mesleğimiz ve Tahsilat Problemi..!

O zaman seçmeyin çalışmayan oda yöneticilerini. Seçim sistemi değil mi bu?

Sorun ne odalarda ne maliyede nede başka bir kurumda. Asıl sorun kendi aramızda biz kendimizi düzeltmediğimiz sürece (nasıl daha fazla mükellef sahibi olurum) bizimde tahsilat sorunumuz kusura bakmayın ama ne mail order nede başka bir yöntemle çözemeyiz. Benim büromdan verdiğim defteri alan meslektaşım neden benim defteri verdiğimi öğrenmeli tahsilat sorunu ise almamalı yada meslektaşım demeye utandığım insanların üç kuruş fazla kazanmak için benim mükellefime gidipde ben ondan aşağı yaparım dememeli. Biz daha kendi aramızdaki bu sorunları çözemedik kaldıki tahsilat sorunu. Birde affınıza sığınıyorum aramızda bu yazıyı okuyacak oda yöneticileride vardır sanırım. Oda yönetimi odaları kendi ticaretini yapmak için kullanmamalı. Oda yönetimi bir yere çiçek yada tebrik gönderiyor veyahutta yerel gazetelere yorum veriyorlar üst tarafta ..................... Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanlığı yazıyo alttarafta da oda başkanı kim ise onun isimi yazılıyo bunlar ayıp şeylerdir görgüsüzlüktür. Bir nevi kendi renklamını yapmaktadır. Lafı fazla uzatmak istemiyorum. Sorunu kendimizde aramalıyız.

Bu proglem herkeste mevcuttur çaresi muhakkakki bizlerdedir. Birlik olup birlikte hareket edilmedikçe bunun önüne geçilmez diye düşünüyor birlik olmamızı sağlayacak yer ise Odalardır odalar ücret standardını oluştursa gerekli kontroller yapılsa , belgesiz tutulanlar tesbit edilse çok iş yapmak yerine az iş ve kaliteli , verimli ve değerinde ücret alınabilir diye düşünüyorum. Saygılarımla

Tahsilat bir dert, mükellefin aymazlığı, bilgisizliği, vurdumduymazlığı bir dert, maliyenin eskiden sadece ayda bir kdv, yılda bir gelir vergisi arada kira stopajı istediği günlerden şimdilerde artık hangi gün verileceğini şaşırdığımız türlü türlü beyannameleri istiyor olması bir dert, ssk sı, çalışma bakanlığı, işkuru mişkuru bir dert, arada -haşa- tanrı olmayışımızdan kaçırdığımız noktalarda ceza yenildiğinde mükellefin bize ödetmeye çalışması, bu yüzden yaptığımız bir işlemi defalarca kontrol etme gerekliliği bir dert, bize destek olsunlar diye seçtiğimiz abilerimizin bizi idareye, kurumlara yem etmeleri bir dert, belli bir standartta yaşatabilmek için eşimizi çocuğumuzu, geceli gündüzlü çalışmak zorunda kalmamız bir dert, bizi makine yerine koyan maliye bürokratlarının insafsızlığı bir dert ve dışarıdan bakınca parası haramla kazanılan ve pek havalı sayılan, artık nazarımda katiplikten ve evrak hammallığından başka bir işe benzemeyen bu mesleğin imrenilir olması bir dert...

Bence muhasebecilik bütünüyle ortadan kaldırılsın ve bizde mecburiyetten yaptığımız bu ömür törpüsü işten kurtulalım. ;D

Kerem21 ' Alıntı:
Tahsilat bir dert, mükellefin aymazlığı, bilgisizliği, vurdumduymazlığı bir dert, maliyenin eskiden sadece ayda bir kdv, yılda bir gelir vergisi arada kira stopajı istediği günlerden şimdilerde artık hangi gün verileceğini şaşırdığımız türlü türlü beyannameleri istiyor olması bir dert, ssk sı, çalışma bakanlığı, işkuru mişkuru bir dert, arada -haşa- tanrı olmayışımızdan kaçırdığımız noktalarda ceza yenildiğinde mükellefin bize ödetmeye çalışması, bu yüzden yaptığımız bir işlemi defalarca kontrol etme gerekliliği bir dert, bize destek olsunlar diye seçtiğimiz abilerimizin bizi idareye, kurumlara yem etmeleri bir dert, belli bir standartta yaşatabilmek için eşimizi çocuğumuzu, geceli gündüzlü çalışmak zorunda kalmamız bir dert, bizi makine yerine koyan maliye bürokratlarının insafsızlığı bir dert ve dışarıdan bakınca parası haramla kazanılan ve pek havalı sayılan, artık nazarımda katiplikten ve evrak hammallığından başka bir işe benzemeyen bu mesleğin imrenilir olması bir dert...

Bence muhasebecilik bütünüyle ortadan kaldırılsın ve bizde mecburiyetten yaptığımız bu ömür törpüsü işten kurtulalım. ;D

+
Haksız rekabet ve düşük ücretle iş/müşteri kapmaya çalışanlar bir dert, ...

(Düşük ücret teklif eden, düşük ücretle iş yapacak olan olduğunu söyleyen müşteriye de diyorum, biraz daha sıkı pazarlık yaparsan üste para bile veren meslekdaşı! bulursun.)

smmmkaraman ' Alıntı:
(Düşük ücret teklif eden, düşük ücretle iş yapacak olan olduğunu söyleyen müşteriye de diyorum, biraz daha sıkı pazarlık yaparsan üste para bile veren meslekdaşı! bulursun.)

Süper demişsiniz ;D O meslektaş! kelimesini vurgulamanızda güzel olmuş.

Arkadaşlar gercekden görüldüğü gibi biz muhasebecilerin sorunu sağlık, huzursuzluk, işsizlik değil tahsilat sorunu.
Bunun için kişisel düşüncem müsteriler vergi ,ssk ve diğer faaliyetlere kayıt işlemleri yapılırken ;
vergi için vergi dairesine kayıt evraklarını (ikametkah-hüviyet fotokopisi-imza beyannamesi vb.)
ssk için ssk kayıt evraklarını (ikametkah-hüviyet fotokopisi-imza beyannamesi vb.)
ve diğer kurum kuruluşlar için de diğer matbu evraklar tedarik edilir

bu belgerin yanına bir de bankalardan vadesiz-kredili bir hesap bildirimi formu açılmış olarak belgeside alınarak ödeme yapacak olduğu ssk-vergi-muhasebe ücreti-YMMM-bağkur-işçi maaşı-gibi sabit ücretleri belli olan ödemeleri tahakkuk edip ödeme tarihinde otomatik sistem üzerinden ödenmesi ile cözülebilir.

Banka bu hesabı sıfır (0) kredili açar borç tahakkuk ettiğinde (kdv tahakkuku-sm makbuzu ) otomatikmen kredi tahakkuk kadar limit açıp vadesi geldiğinde otomatik ödeme talimatı ile tahsil edilir.Ayrıca POS makinası bu hesaba bağlanması zorunluluğuda getirilirse bu şekildede maliye-ssk-muhasebeciler vb. tahsilat da proplem yaşamaz.Mükellef açısından yığılan borçlar fazla proplem olmaz. Belli bir sürede tanımlaması ile de banka kredi limitine (rakam) sınırlama getirir.

Bu sayede devlet borçunu ödeyemeyen müşterileride oto kontrol altına alıp ısrarlı devamlılığına meyil sağlamaz. Alacak kurumlarda 3 lira 5 liranın beşine memur yollamak zorunda kalmaz.

Biz muhasebeciler arasındaki proplemler de bu şekilde eşitliğe kavuşmuş olur .
Bu sayede bu yıl X de önümüzdeki yıl Y de sonrada nasılsa birini bulurum zihniyeti ile meslektaşlardan bir bir faydalan kendine göre uyanık müşterilerden kurtulmuşda oluruz.

İşte bu yöntemlende devlet bizlerden alamadığım dediği (hangi alamadığı vergi varsa ben anlamadım ama?) vergisini isterse o gün alsın bizim için sorun kalmaz.
Bizler için çok önemli olan zamanımızı, parasını aldığımız müşterilerin işlerinin peşine harçadıkmı bak sen işin güzelliklerine.

Herkese Allah kolaylık versin...

Bu konu önemli olmasına rağmen arkalarda kalmış. 2 sayfalık konuyu okudum hemen hemen bütün arkadaşlar olumlu düşünce ve olumsuz düşünceler bizim gerçeklerimiz.
Bende bankalarla görüştüm ve bu tahsilat işinin olabilirliği yada olamazlığı üzerinde düşünmekteyim. Bu konuda POS ve MAİL ORDER sistemi uygulayan arkadaşlar varsa bunun uygulaması (Banka açısından hesaba geçis yada taksit) nasıl olur.

Eren03 ' Alıntı:
Bu konu önemli olmasına rağmen arkalarda kalmış. 2 sayfalık konuyu okudum hemen hemen bütün arkadaşlar olumlu düşünce ve olumsuz düşünceler bizim gerçeklerimiz.
Bende bankalarla görüştüm ve bu tahsilat işinin olabilirliği yada olamazlığı üzerinde düşünmekteyim. Bu konuda POS ve MAİL ORDER sistemi uygulayan arkadaşlar varsa bunun uygulaması (Banka açısından hesaba geçis yada taksit) nasıl olur.

Bu POS MAİL ORDER olayı ile boşuna uğraşmamanızı tavsiye ederim.Çünkü hiç bir işe yaramıyoruz verecek mükellef zaten veriyor bizim tahsilat sorunumuz müşterinin zamansızlığından veya gidip alamamaktan falan kaynaklanmıyoruki.

Biz denedik hiç bir işe yaramadı kısacası.Birde üstüne şu kadar tahsilat yapmanız lazım falan diyor bankalar yoksa ücret alıyorlarmış.

Müşterinin bize bakış açısını değiştirmek lazım.Çoğumuzun mükellefi borçlarını şöyle alt alta yazarken bizi hesaba bile katmıyordur.Bu mantıktaki bir müşteriden daha önce forumda konuştuğumuz muhtasar beyanname modeli haricinde düzenli tahsilat yapmak imkansız.

meslek odamız, birliğimiz bizi koruyamadıktan sonra bu iş çözümlenemez

Arkadaşlar muhakkakki çok güzel düzenli tahsilat yaptığımız müşteriler var. Amaç tahsilatında zorlandığımız müşteriler. Herkesin cebinde kredi kartı var. Kendimizden pay biçersek cebimizde para varken çoğu zaman kredi kartını kullanıyoruz. Artık toplumda bir alışkanlık yarattı. Birde mesleğimiz açısından bakarsak Büyük illerdeki yaşam standardı gelir ve gider kaynaklarının büyüklük küçüklüğü mesleğimizi çok etkiliyor. Mükellef Potansiyeli düşük olan Muhasebe bürosu çok olan bir yerde rekabet olmaması mümkün değil. Bu bütün işler için böyle.

Merhaba Arkadaşlar

Tahsilat Sorunu hakkında bende fikrimi paylaşma istiyorum. Aslında Tahsilat sorunumuza Devleti karıştırmamak gerekir. Çünkü Devletin kasasına giren kendi paramızı almak, daha masraflı ve bürokratik engellere takılabilir. Bu sorunu kendi meslek örgütümüzle çözebiliriz. Öyle bir kanun çıkmasınıda beklemeye gerek yok.

Örneğin

1- Sözleşmelerimizde 3'ünci bir tahsilata yetkili olarak türmob olur
2- Sözleşmeler Turmoba Teslim edilir. Turmob Kendi banka hesabı altında Meslek Mensublarına Hesap açtırır. Örnek *****,00001 ****,00002
3- Para tahsilatını Türmob kendi yada kuracağı finans isletmesi altında takip eder. Sözleşmeler aynı zamanda senet niteliği taşıdığından, sözleşmeleri bankaya vererek tahsilatını yapar.
4-Eğer Mükellef sözleşme bedelini ödemezse Turmob İdari ve Haciz takibine başlar. Ve Gec ödenen ücret içinde Faiz işetilmiş olur
5- Meslek Mensubu bu taraftan tamamen bağımsız olduğundan haciz takibinde bile mükellefle arası kötü olmaz. Tüm mesuliyeti Türmob üstlenmiş olur.
6- Meslek Mensubu Türmob kararı gereği hiç bir tahsilatı elden alamaz. Tüm tahsilat yetkisi Türmobda olur.
7- Türmobdan Meslek Mensubuna gelecek Ekstreye görede Meslek Mensubu Makbuz keser.
8-Türmobda her tahsilattan Tahsilat bedeli keser. Bu şekilde Meslek Birliğimizde oldukçe gelişive güclenir. Meslek Mensupları için Fonlar, Sosyla Tesisler, Sandıklar Kurabilecek Kaynağa ulaşmış olur.
10- Tüm bunları Türmobun yayınlayacağı Mesleki Kararlar yeterli olur.

Tabii bu öneri genişletilebilir, Kendi sorunumuzu kendi meslek örgütümüz çözmüş olur.

bununl ilgili türmob'un bir tasarısı varmış meğer ben de dün öğrendim. oda başkanımızın anlattığına göre aktarayım..

artık sözleşmeler e-sözleşme olarak yapılacakmış. e-sözleşmeyi yaptıktan sonra bu türmob'un sistemine düşecek. biz de bunun barkodlu bir çıktısını alacağız. doğal olarak herkes asgari ücret tarifesine uyacak ve makbuzlarını da kesecek.

sonra türmob bir bankayla anlaşacak ve biz bu sözleşmeleri bankalara satacağız. biz bankadan parayı alacağız ve banka bunun karşılığında müşterimize bu konu ile ilgili bir kredi hesabı açacak ve mükellef parayı bankaya ödeyecek.

benim tahminim şöyle..

biz bankaya yıllık 6.000,00 ytl bir sözleşme satarsak, banka bunu bize ya 12 taksitte öder ya da komisyon keser kalanı peşin öder. en nihayetinde düzenli ödeme yapan bir mükelleften 6.000,00 ytl den fazla para alması söz konusu olamaz. yani bu kredi olayı bildiğimiz kredi mantığıyla değil de kredi kartı mantığıyla işler.

Evet bencede bu ikiside güzel mantıklı bir yaklaşım. Mesala Mühendis ve mimarlar çzidikleri plan proje için Belediye Odanın onayı istiyor bildiği kadarıyla. Oda Onay için ise plan proje Mühendisin Mimamarın o iş için kestiği makbuzu istiyor. Onlarda da asgari ücret tarifesi var. Metrekare bazında o iş için alınması gereken ücretin faturası olmadan onay olmuyor. Doğrudur değildir bizim muhasebe sistemine uyar uymaz o ayrı bir konu tartışalabilir. Ama burada oda bir şekilde denetim sağlıyor. Buda başka bir yaklaşım türü.

sevgili arkadaşlar tamam haklı olabilirsiniz bende 2 yıl örgün eğitim okudum işletme. şimdi açıköğretim 4. sınıftayım. ya bizim ülkemizde adam akıllı eğitim veren kaç üniversite varki. bence bunu tartışalım. ya açıköğretimi de lütfen bu kadar küçümsemeyin. sonuçta 2 yıl okuyan ınsanların acıkogretımden devam etmesı, hızlandırılmıs egıtımın devamı olarak cok faydası olabılıyor. sızın 4 yılda gordugunuzu bızler 2 yılda goruyoruz ve acıkogretım bunu cok ıyı desteklıyor. 4 yıl okuyan fakat okuduguyla kalan bırıyle cok okuyan ve acıkogretımıde basarıyla bıtıren bırını yanyana koysak acaba neler olur. bence yorum yaparken dusunerek yapın bıraz. belkı sız cok ıyı olabılırsınız ama sızden daha ıyı olan acıkogretımlılerde olabılır. lutfen duygularınızla mantıgınızı karıstırmayın. burda abuk subuk yorumlar yapacagınıza acın bol bol kanun okuyun kıtap okuyun. unıversıte okumuş bır ınsana yakışır yorumlar yapın. herkese hayatta başarılar.

strikerman ' Alıntı:
sevgili arkadaşlar tamam haklı olabilirsiniz bende 2 yıl örgün eğitim okudum işletme. şimdi açıköğretim 4. sınıftayım. ya bizim ülkemizde adam akıllı eğitim veren kaç üniversite varki. bence bunu tartışalım. ya açıköğretimi de lütfen bu kadar küçümsemeyin. sonuçta 2 yıl okuyan ınsanların acıkogretımden devam etmesı, hızlandırılmıs egıtımın devamı olarak cok faydası olabılıyor. sızın 4 yılda gordugunuzu bızler 2 yılda goruyoruz ve acıkogretım bunu cok ıyı desteklıyor. 4 yıl okuyan fakat okuduguyla kalan bırıyle cok okuyan ve acıkogretımıde basarıyla bıtıren bırını yanyana koysak acaba neler olur. bence yorum yaparken dusunerek yapın bıraz. belkı sız cok ıyı olabılırsınız ama sızden daha ıyı olan acıkogretımlılerde olabılır. lutfen duygularınızla mantıgınızı karıstırmayın. burda abuk subuk yorumlar yapacagınıza acın bol bol kanun okuyun kıtap okuyun. unıversıte okumuş bır ınsana yakışır yorumlar yapın. herkese hayatta başarılar.

Merhaba ;

Birde üniversite okuyanlar / bitirenler olarak türkçemize dikkat etsek diyorum.

Merhaba ;

Konu başlığını yeni gördüm ve ilgimi çekti. Tüm öneri ve yorumları okudum. Açıkcası SerdarYılmaz ın önerisinin mantıklı , uygulanabilir hatta gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde bir düzenleme ile ücret tarifesine uyulması da sağlanacaktır.

Avukatların sistemi gibi olabilse.... Avukatlık ücretleri dosya ya yatıyor. Tahsilat yapamama gibi riskleri yok ama halen dosyaya yatan para için bile makbuz kesmiyorlar. Maliye ancak biz smmm leri denetlesin.

Yanılmıyorsam avukatlar ücret almadan herhangi bir işlem yapmıyorlar .Fakat onların işi çoğu zaman da sürekli olmuyor. Müvekkillerin biri gelir biri gider. Bizde süreklilik var. Kimi zaman 4-5 yıl aynı SMMM ile çalışıyor insanlar. Eh haliyle biraz da senli-benli olununca bunu istismar ediyorlar. Yukarıda SerdarYılmazın yaptığı öneri SMMM lerin çalışma durumuna oldukça uygun görünüyor.

sayın serdar yılmaz,

sizin yönteminiz bence uygulamaya geçebilecekler arasında en mantıklısı. güzel bir çözüm yolu.